To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Samopomoc czytelnicza.

Agi - 23 Sierpnia 2011, 11:18

Annen, na początek zapraszam do lektury regulaminu forum i zastosowania się do jego zasad.
Fidel-F2, koledze się licznik przekręcił, a Ty się jeszcze z niego śmiejesz?

Iscariote - 23 Sierpnia 2011, 12:19

Fidel-F2 napisał/a
Czy to dobre dla siedmiolatków czy lepiej poczekać jak będzie miał dziesięć i sam sobie przeczyta.
Siedem to pierwsza klasa podstawówki? Z tego co pamiętam, to wtedy katuje się jakieś Plastusiowe pamiętniki itp. HP to chyba jednak trochę wyższy poziom, ale ja bym spróbował. Napisane jest bardzo przyjemnie. Najwyżej pokręci głową i może sam sięgnie z rok później. :)
Chociaż mnie jak miałem 7 to mama czytała Dzieci z Bullerbyn, a potem przerzuciłem się na Pana Samochodzika.

Fidel-F2 - 23 Sierpnia 2011, 15:41

Plastusia katowaliśmy tak ze trzy lata temu. Powoli próbuję to i owo zanęcić ale raczej z tych rzeczy które już na półkach mamy. HP trzeba by kupić więc zapytałem bo po co miałby, jakby co, rok czy dwa na półce leżeć.
ilcattivo13 - 23 Sierpnia 2011, 16:19

Iscariote napisał/a
Dzieci z Bullerbyn

Nie zapominajmy o Emilu ze Smolandii :wink:

Fidel - a baśnie, np. braci Grimm przerabiałeś? Albo Karola May'a (wiem, że głupie, ale dla siedmio- czy ośmiolatka w sam raz)

Fidel-F2 - 23 Sierpnia 2011, 17:42

indiańskie klimaty mu nie podchodzą, baśnie mnie nigdy nie rajcowały i jakoś tak o nich zapominam
nureczka - 23 Sierpnia 2011, 17:45

Doktor Dolittle.
ilcattivo13 - 23 Sierpnia 2011, 17:54

nureczka napisał/a
Doktor Dolittle.

trąci zoofilią :roll:

nureczka - 23 Sierpnia 2011, 17:59

ilcattivo13, ale jest tam pies.
Fidel-F2 - 23 Sierpnia 2011, 18:03

ale mi chodziło tylko o HP, co do reszty mam jako taki ogląd :P

anyway dzięki

ilcattivo13 - 23 Sierpnia 2011, 18:47

nureczka napisał/a
ilcattivo13, ale jest tam pies.
no właśnie o tym mówię.

Edit:

Fidel-F2 napisał/a
ale mi chodziło tylko o HP, co do reszty mam jako taki ogląd :P

anyway dzięki

i tak Ci pomożemy

Ilt - 23 Sierpnia 2011, 19:01

ilcattivo13 napisał/a
nureczka napisał/a
Doktor Dolittle.

trąci zoofilią :roll:

To unikaj też Brzechwy i Akademii Pana Kleksa.
Trąci pedofilią. :roll:
:P

ilcattivo13 - 23 Sierpnia 2011, 19:04

toteż i unikam ;P:
gorat - 24 Sierpnia 2011, 18:06

Fidel-F2 napisał/a
masz problemy z samooceną, potrzebujesz jakiegoś dowartościowania, znajdź sobie laskę
Sugerujesz, że ketyow powinien był poderwać sąsiadkę z autobusu?

...a ładna była przynajmniej?

Unicorn - 25 Sierpnia 2011, 15:22

ketyow, ja mam pierwszy tom Mass Effecta... jeszcze nie udało mi się skończyć czytać. Ale jak na razie mi się podoba... czy warto? skoro masz już drugi tom to chyba lepiej czytnąć pierwszy ;) Moim zdaniem poprawna lektura... można się wciągnąć.
MaW - 25 Sierpnia 2011, 19:30

Nie z gatunku fantastyki, ale ciekaw jestem opinii: Ostatnia noc w Twisted River Czy ktoś czytał? Jak wrażenia?
ketyow - 25 Sierpnia 2011, 21:40

Unicorn, dzięki.
Unicorn - 26 Sierpnia 2011, 20:17
Temat postu: Steampunk
Słuchajcie.. ostatnio wkręcił mnie ten klimat..
Czy znacie jakieś powieści w tej koncepcji?? Byłabym wdzięczna za pomoc ;)

Włączyłem temat do Samopomocy czytelniczej. Ziemniak

Fidel-F2 - 26 Sierpnia 2011, 20:37

http://pl.wikipedia.org/wiki/Steampunk
Unicorn - 26 Sierpnia 2011, 21:11

Raczej chodziło mi o propozycje książkowe, które znacie i są warte polecenia...;)
Fidel-F2 - 26 Sierpnia 2011, 21:17

http://www.science-fictio...topic.php?t=927
http://www.science-fictio...topic.php?t=223

Annasi - 27 Sierpnia 2011, 09:20

Mam dylemat... W sklepach pojawił się najnowszy numer "Nowej Fantastki", dołączyli do niego książkę "Rezydent Wieży". Nie znam autora a w internecie nic nie pisze na temat tej pozycji, nie chcę kupować w ciemno. Jak myślicie warto sięgnąć po tę książkę?
Kruk Siwy - 27 Sierpnia 2011, 13:41

To debiutant, laureat konkursu NF na powieść fantastyczną. Zdaje się, że w numerze sierpniowym jest jego opowiadanie. No i możesz zajrzeć na stronę Nf tam powinien być fragment powieści.
ketyow - 6 Wrzeœśnia 2011, 22:30

Czy Metro 2034 jest nieodłączną częścią 2033? Bo chyba 2033 wziąłbym sobie jako jedną z empikowych promocji, ale nie wiem czy druga część jest prawdziwym 2 tomem, czy tylko inną historią osadzoną w "universum"?
Ziemniak - 6 Wrzeœśnia 2011, 22:33

Metro 2033 możesz mieć za darmo :D

http://metro2033.pl/metro...t-do-pobrania./

ketyow - 6 Wrzeœśnia 2011, 22:54

Póki co taniej kupię papier niż kindla ;P:
charande - 6 Wrzeœśnia 2011, 23:03

Annasi, "Rezydent wieży" to zbiór opowiadań o tytułowym magu, fantasy dziejące się w realiach alternatywnego (bardzo alternatywnego) starożytnego Rzymu. Autor umyślnie wykorzystuje klisze rpg-owe: elfy, krasnoludy, questy, po trosze bawi się nimi. Jeśli od książek oczekujesz przede wszystkim oryginalności i nowatorskich pomysłów, to nie sięgaj, jeśli masz ochotę na miłe czytadło fantasy, to możesz się skusić.

Na stronie Nowej Fantastyki można przeczytać opowiadanie Tuchorskiego pt. Nemezis.

ilcattivo13 - 7 Wrzeœśnia 2011, 00:04

ketyow - "Metro 2033" jest na tyle słabe, że nie warto marnować kasy. Zwłaszcza, jak się nie ma jej za dużo. Jak chcesz, to przy najbliższej okazji mogę ją dać przyjacielowi, co to się ostatnio do Gdyni przeprowadził i będziesz ją mógł przeczytać za free :wink: Pasi?
ketyow - 7 Wrzeœśnia 2011, 00:27

Pasi. W takim razie może kupię 3 tomy Pana Lodowego Ogrodu? Noty zebrało dobre, z drugiej strony strach jeśli mnie nie wciągnie. A może Księgę Całości Kresa?

Edit: Huh, widzę że Księgi Całości nie da się już skompletować :roll:

ilcattivo13 - 7 Wrzeœśnia 2011, 00:31

kupuj Księgę - naprawdę warto. Średnia ocena Całości wyszła u mnie o oczko z hakiem wyżej niż siedem tomów wieśmaka :wink:
ketyow - 7 Wrzeœśnia 2011, 00:37

Tylko Tarcza Szerni jest dostępna tylko na allegro w brzydkim wydaniu, a Porzuconego królestwa w ogóle nie da się kupić...

Partner forum