Ludzie z tamtej strony świata - Rafał Kosik
dalambert - 9 Kwietnia 2010, 18:58
Fiuuuuu
Agi - 9 Kwietnia 2010, 19:22
Gratuluję!
mBiko - 9 Kwietnia 2010, 21:33
Brawa i gratuluję.
Rafal Kosik - 15 Kwietnia 2010, 16:04
A dziękuję, dziękuję. I pracuję dalej. Teraz akurat nad scenariuszem, nie powieścią, ale to też słowo pisane.
Witchma - 29 Kwietnia 2010, 16:25
W najnowszym Czasie Fantastyki (nr 23) obszerny wywiad z Rafałem.
Ozzborn - 30 Kwietnia 2010, 16:53
Ostatnio przeczytałem, a nawet połknąłem Vertical.
Od razu muszę powiedzieć, że za sam pomysł na świat należy się nagroda nobla czy innego pulitzera, nebuli albo hugo. Z zapartym tchem odkrywałem kolejne tajemnice świata. Sama historia też bardzo interesująca. Co mi zgrzytnęło to zakręcone zakończenie, które wywołało u mnie reakcję: "łoł nieźle, dobry motyw... ale w sumie to o so chozi?", ale ostatecznie kupuję. Momentami brakło trochę dynamiki w tekście. Największy minus to kilka trudnych do ogarnięcia opisów, np. - ani ja ,ani brat, który czytał książkę zaraz po mnie nie byliśmy w stanie sobie tego dobrze wyobrazić ani ustalić jednolitego szkicu. I takich zgrzytów jest jeszcze parę. Ale nie bardzo odebrały mi przyjemność z czytania. Nie mogę się doczekać aż dorwę Kameleona.
hijo - 30 Kwietnia 2010, 20:38
Ozzborn napisał/a | Nie mogę się doczekać aż dorwę Kameleona. | Tam też czeka cię niezła gimnastyka wyobraźni. Muszę jeszcze dorwać Marsa. Czytałem go jeszcze w wersji żółtoseryjnej, ale Rafał zapowiadał poprawki
Jaden Kast - 1 Maj 2010, 11:44
Ozzborn napisał/a | Momentami brakło trochę dynamiki w tekście. Największy minus to kilka trudnych do ogarnięcia opisów, np. - ani ja ,ani brat, który czytał książkę zaraz po mnie nie byliśmy w stanie sobie tego dobrze wyobrazić ani ustalić jednolitego szkicu. I takich zgrzytów jest jeszcze parę. |
Dobrze wiedzieć, że nie tylko ja miałem problemy z tymi opisami. Oczywiście nie zmienia to faktu, że powieść jest niesamowicie pomyślana i napisana, ale Rafale, warto o tym pamiętać przy Różańcu.
Rafal Kosik - 2 Maj 2010, 13:29
Nie wiem, czy to jest zgrzyt. Może zwyczajnie nie ma jednoznacznego, jedynego słusznego wyjaśnienia?
Ozzborn - 2 Maj 2010, 13:36
Przemknęło mi przez myśl, że te elementy są specjalnie tak zbudowane, żeby trudno to było ogarnąć i przyjmuję taką wersję, co nie nie zmienia faktu, że wzbudziło to we mnie niejaki niepokój wewnętrzny, bo lubię sobie wszystko ładnie wyobrazić, a wyobraźnie mam bogatą.
Rafał - 3 Maj 2010, 00:49
Nie wiem o czym marudzicie, dla mnie było to cudownie domykające się zjawisko, aż siedziałem porażony prostotą i kunsztem pomysłu. Zabawy polem i teoria strun zderzona z kwantową pętlową grawitacją, geometria wywleczona na nice i spięta jak ten wąż zjadający własny ogon. Chyba przeczytam raz jeszcze.
Ozzborn - 3 Maj 2010, 10:54
A widzisz, nigdy nie byłem zbyt mocny z fizyki, jednak nie powiem, skojarzenie "superstruny" przemknęło mi przez myśl. A to, że kilku motywów nie ogarnąłem nie zmienia faktu, że również:
Rafał napisał/a | siedziałem porażony prostotą i kunsztem pomysłu. |
Nigdy nie byłem fanem hard SF, ale po Marsie i Verticalu mam ochotę sięgać po następne, więc o czymś to świadczy
corpse bride - 3 Maj 2010, 21:25
Ozzborn napisał/a | Przemknęło mi przez myśl, że te elementy są specjalnie tak zbudowane, żeby trudno to było ogarnąć i przyjmuję taką wersję, co nie nie zmienia faktu, że wzbudziło to we mnie niejaki niepokój wewnętrzny, bo lubię sobie wszystko ładnie wyobrazić, a wyobraźnie mam bogatą. |
miałam baaardzo podbne wrażenia
Rafal Kosik - 7 Maj 2010, 01:16
Marudy. Bez niepokoju wewnętrznego to zostawi Was Szpital na peryferiach.
Ozzborn - 7 Maj 2010, 11:49
Kasiek - 30 Maj 2010, 07:26
Rafał... klękajcie narody normalnie. Wcale się nie dziwię, że masz Zajdla za Kameleona.
Po dyskusji na SKOFIE wreszcie kupiłam Kameleona, a Mars już też do mnie leci skądś. Wczoraj wreszcie udało mi się w pracy skończyć. Po mojej reakcji na koniec ("Wiedziałam! Wiedziałam, że coś z czasem musi zrobić!!!") książka poszła dalej, a na sali jest jeszcze ze 20 chętnych w kolejce
choć
Nie chcę spojlerować, ale podobało mi się, oj podobało. Na SKOFIE Avangardowej Cię pomęczę opinią. Suuuper. Chcę już Marsa...
edit: dzień dziecka był prawdziwym dniem dziecka Mars przyszedł, a młodym kupiłam kolejną część FNiN, ale dostaną jak sama przeczytam Pretekst do przekazania późniejszego prezentu jest, brat sobie zrobił kilka dni urlopu, więc mam czas, zanim wpadnie do domu i zabierze
Anonymous - 2 Czerwca 2010, 22:00
Co do Kameleona, czytało mi się tę książkę trochę nierówno, raz szybciej, raz wolniej. W sumie to nie przypadła mi specjalnie do gustu, ale przeczytałem do końca.Ale to tylko moja opinia, co dobre dla jednego nie musi być dobre dla innych. Co do samej książki:
Pies_Dingo - 3 Czerwca 2010, 12:29
Dzięki Panu Kosikowi otrzymałem 37p. na teście szóstoklasisty
Najwyższy wynik w szkole... Co z tego, że test był na temat sportu...
Wykorzystałem serie Felix, Net i Nika oraz...
shenra - 3 Czerwca 2010, 12:33
Pies_Dingo, z radości byś się przywitał w powitalni nie tylko z Rafałem
Kasiek - 3 Czerwca 2010, 20:15
A te 37 p. to na ile?
gorat - 4 Czerwca 2010, 12:34
Umiesz kopać, kobieto. Odbiję popomarańczowemu: google
CASI - 4 Czerwca 2010, 12:52
Ja przeczytałem Verticala 2 raz a końcówkę nawet 3 razy i dopiero byłem w stanie wyłuskać wszystkie szczegóły i powiązania (no może nie wszystkie). To wszystko jest jakąś międzygalaktyczną pętlą czasowo grawitacyjną. Pozostawia dużo do przemyślenia i dyskusji. Ponawiam prośbę do autora o napisanie wersji nr 2 Verticala w której to Murk pcha dźwignię i wszystko ?"dobrze" się kończy?. Obiecałeś Rafale że napiszesz po zakończeniu projektów, a wciąż zaczynasz nowe i zaniedbujesz świat Verticala. Może przy okazji jakiś zbiór Twoich opowiadań?
Pozdrawiam
Pies_Dingo - 8 Czerwca 2010, 18:39
37/40
Godzilla - 9 Czerwca 2010, 15:55
Rafał, zyskałeś gorliwą dziesięcioletnią czytelniczkę Feliksa. Już pożarła jedną z książek i już zrobiła do mnie jamnicze oczy żeby jej pożyczyć drugą. Jak nic będę Cię musiała ułowić na SKOFIE i wycyganić autograf dla dziewczęcia
Rafal Kosik - 23 Czerwca 2010, 00:26
Ach, zbiór opowiadań... Może pod koniec roku, może na początku przyszłego. Ale tam raczej nie będzie premier.
O napisanie wersji z pchniętą dźwignią męczyło mnie już tyle osób, że już naprawdę muszę... udowodnić, jaki jestem niezależny od nacisków ;)
Pies_Dingo: gratulacje!
Rafal Kosik - 28 Czerwca 2010, 20:10 Temat postu: Zostań bohaterem Felixa, Neta i Niki Do tej pory w siedmiotomowej serii FNiN pojawiło się jedynie dwóch bohaterów wzorowanych na postaciach ze świata rzeczywistego. Jedną z nich jest mój były znajomy, z którym rozstałem się w bardzo nieprzyjemnych okolicznościach. Jak można się domyślić, bohater ten jest nudziarzem i fajtłapą z bezzasadnym przerostem ego. Jest też dosyć brzydki i fatalnie się ubiera. Drugim bohaterem jest mój pies, który jest wielki, kudłaty i mądry. Możesz dołączyć do tego zacnego grona. Oczywiście Ty nie będziesz się wstydził pokazać tej książki znajomym, bo Ciebie wyjątkowo umieszczę w powieści z takim wyglądem i charakterem, jak sam się opiszesz. Nie będzie to rola pierwszoplanowa, ale na pewno zostanie zauważona.
Piszę to na poważnie. Cały dochód z aukcji zostanie przeznaczony na nagrodę im. Janusza A. Zajdla. Jeśli chcesz przejść do historii polskiej literatury lub obdarować tym przywilejem bliską osobę i wspomóc ważną nagrodę literacką, zapraszam na Allegro
Ozzborn - 29 Czerwca 2010, 11:37
Bardzo fajny pomysł! Popieram (choć niestety nie finansowo - bom biedny student )
Stormbringer - 29 Czerwca 2010, 12:14
A jak kilka osób się zrzuci i wygra, to będzie bohater zbiorowy?
A tak serio, to inicjatywa bardzo ciekawa.
Kasiek - 30 Czerwca 2010, 20:32
Finansowo to i ja nie poprę, choć jakby kwota byłą niższa, to pewnie zalicytowałabym dla samej przyjemności i podbicia stawki.
Sam pomysł swietny.
Właśnie przypomniał mi się "Kod Leoparda" i propozycja wsparcia wydania książki wespół....
P. dz. Lorak - 10 Lipca 2010, 11:06
Myślę, że Cię to zainteresuje Rafale.
W Polsko Japońskiej Wyższej Szkole Technik Komputerowych ktoś wykonał całkiem fajną pracę. Projekt ilustracji i okładki do Verticala
http://www.pjwstk.edu.pl/..._edytorska.html
szósta praca jeśli się nie mylę.
Tak dość przypadkiem znalazłem.
|
|
|