Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.
Fidel-F2 - 7 Maj 2015, 20:05
Bez śmietany, tfu..., jak zwierzęta.
Procella - 8 Maj 2015, 10:35
LadyBlack napisał/a | z młodych wiosennych listków, specjalnie wybranych (słoikowemu szczawiowi mówię NIE). |
Szczaw można mrozić (po sparzeniu wrzątkiem). Praktycznie nie różni się od świeżego.
Lowenna - 12 Maj 2015, 14:01
Pstrągi. Osiem pstrągów. Po zjedzeniu jednego, odmawiam dalszej współpracy.
Pucek - 17 Maj 2015, 09:28
Szparagi, klasycznie. Dużo.
nureczka - 17 Maj 2015, 10:25
Szparagi są dobre bo są smaczne i dobre.
Fidel-F2 - 17 Maj 2015, 10:36
Kalafior bije szparagi o dwadzieścia siedem długości.
Pucek - 17 Maj 2015, 12:51
A buraczki są ładniejsze w kolorze
Godzilla - 17 Maj 2015, 16:00
Nie lubię kuchni
dalambert - 17 Maj 2015, 16:16
Szparagi z biłeczką po polsku wchłonięte - pycha
Agi - 17 Maj 2015, 17:31
Też szparagi. Dużo i dobre.
ihan - 20 Maj 2015, 21:13
Szparagi, piszecie? Może się skuszę, w końcu sezon. Jakieś sugestie co do szczegółów przyrządzania, bo jak dotąd fanką nie zostałam. Zdarzyło mi się popełnić szparagi owinięte w trójkąty z ciasta francuskiego (gotowego oczywiście), zjadliwe.
Fidel-F2 - 20 Maj 2015, 21:30
ostatnio zjadłem zapiekane, owinięte w plaster boczku/bekonu z serowym sosem, vinegretową rukolą i truskawkami, dobre było
Luc du Lac - 20 Maj 2015, 21:49
Boczek i truski?
Brzmi uroczo
ihan - 20 Maj 2015, 22:01
Mhm, czyli można by zmodyfikować owinięte w ciasto francuskie, nad sosem serowym się zastanowię. Zobaczymy co mój portfel na to.
Lowenna - 21 Maj 2015, 07:44
ihan, jest prosty przepis.
1. Kupujesz bilet do Sando
2. Przyjeżdżasz odetchnąć innym powietrzem
3. Robię szparagi albo idziemy do tej fantastycznej knajpki
ihan - 21 Maj 2015, 09:39
Brzmi kusząco
Rafał - 21 Maj 2015, 10:38
Ale fajny ocet w Lidlu kupiłem. Ocet balsamiczny z miodem się nazywa, dodaje +100 do smaku sałatek. Mógłbym się nim zapijać.
Starscreem - 21 Maj 2015, 11:01
Z octem balsamicznym (a najlepiej sosem na jego bazie) jest zarąbista sałatka: zielsko ulubionego gatunku + gruszka + niebieski ser pleśniowy + orzechy włoskie.
Może brzmi dziwnie, ale smakuje wybornie, szczególnie kiedy ser nie jest bardzo świeży i zaczyna być gorzkawo-pikantny (ok. 2 tygodnie przed terminem ważności).
Martva - 21 Maj 2015, 11:08
Starscreem napisał/a | Może brzmi dziwnie |
dlaczego by miało?
Starscreem - 21 Maj 2015, 11:58
Tradycyjne danie kuchni polskiej to nie jest
Rafał - 21 Maj 2015, 12:18
Starscreem napisał/a | zielsko ulubionego gatunku + gruszka + niebieski ser pleśniowy + orzechy włoskie. |
Właśnie poczułem, że od dawna nic nie jadłem, chyba uzupełnię powyższe jeszcze o kawałki brzoskwini z puszki
Starscreem - 21 Maj 2015, 12:37
Smacznego
Martva - 21 Maj 2015, 13:31
Starscreem napisał/a | Tradycyjne danie kuchni polskiej to nie jest |
Ale połączenie ser pleśniowy plus owoce - winogrona, gruszki, figi - plus orzechy wydaje mi się dość klasyczne Inna rzecz, że mogę być troszkę spaczona. Jadłam ostatnio pizzę z gorgonzolą i gruszką, była zdecydowanie mrrru.
konopia - 21 Maj 2015, 14:00
Starscreem, +1, znam to, żona czasem robi
nureczka - 21 Maj 2015, 14:42
Martva napisał/a | Ale połączenie ser pleśniowy plus owoce - winogrona, gruszki, figi - plus orzechy wydaje mi się dość klasyczne |
Ja bym powiedziała, że niemalże antyczne
Starscreem - 21 Maj 2015, 15:20
Martva napisał/a | Ale połączenie ser pleśniowy plus owoce - winogrona, gruszki, figi - plus orzechy wydaje mi się dość klasyczne |
Każdy ma inne przyzwyczajenia. Swojemu tacie i siostrze to bym nawet nie proponowała takiej sałatki, bo z góry znam wyrok I do takich właśnie zatwardziałych miłośników schabowego i bigosu kierowałam swoje "może brzmi dziwnie"
Ja od dawna wcinam sery (nie tylko pleśniowe) z dżemorami, mlaskając głośno i bezwstydnie Choć wcale nie rzadko muszę się tłumaczyć, że z moimi kubkami smakowymi wszystko ok.
Fidel-F2 - 21 Maj 2015, 15:22
Zostałem natchnięty. Młoda kapusta, boczuś, młoda cebulka, młoda marchewka i koperek. Prędzej raczej niż później.
Martva - 21 Maj 2015, 15:38
Starscreem napisał/a | Każdy ma inne przyzwyczajenia |
Oscypek/camembert z żurawiną zaczynają się łapać na 'tradycyjne danie kuchni polskiej', w sumie
Starscreem napisał/a | Ja od dawna wcinam sery (nie tylko pleśniowe) z dżemorami, mlaskając głośno i bezwstydnie |
Ach, kozi pleśniowy ser i dżem figowo-jabłkowo-orzechowy to jedna z nielicznych rzeczy, za którymi tęskniłam po powrocie z Francji.
Lowenna - 21 Maj 2015, 16:12
Fidel-F2 napisał/a | Zostałem natchnięty. Młoda kapusta, boczuś, młoda cebulka, młoda marchewka i koperek. Prędzej raczej niż później. | Chętnie popatrze
Agi - 21 Maj 2015, 16:25
Szpinak, jajka sadzone, ziemniaki i duża ilość kefiru. Jak mam zielonki w ogrodzie mogę nie jeść mięsa.
|
|
|