To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ


Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.

Fidel-F2 - 7 Maj 2015, 20:05

Bez śmietany, tfu..., jak zwierzęta.
Procella - 8 Maj 2015, 10:35

LadyBlack napisał/a
z młodych wiosennych listków, specjalnie wybranych (słoikowemu szczawiowi mówię NIE).

Szczaw można mrozić (po sparzeniu wrzątkiem). Praktycznie nie różni się od świeżego.

Lowenna - 12 Maj 2015, 14:01

Pstrągi. Osiem pstrągów. Po zjedzeniu jednego, odmawiam dalszej współpracy.
Pucek - 17 Maj 2015, 09:28

Szparagi, klasycznie. Dużo.
nureczka - 17 Maj 2015, 10:25

Szparagi są dobre bo są smaczne i dobre.
Fidel-F2 - 17 Maj 2015, 10:36

Kalafior bije szparagi o dwadzieścia siedem długości.
Pucek - 17 Maj 2015, 12:51

A buraczki są ładniejsze w kolorze ;P:
Godzilla - 17 Maj 2015, 16:00

Nie lubię kuchni :evil:
dalambert - 17 Maj 2015, 16:16

Szparagi z biłeczką po polsku wchłonięte - pycha :)
Agi - 17 Maj 2015, 17:31

Też szparagi. Dużo i dobre.
ihan - 20 Maj 2015, 21:13

Szparagi, piszecie? Może się skuszę, w końcu sezon. Jakieś sugestie co do szczegółów przyrządzania, bo jak dotąd fanką nie zostałam. Zdarzyło mi się popełnić szparagi owinięte w trójkąty z ciasta francuskiego (gotowego oczywiście), zjadliwe.
Fidel-F2 - 20 Maj 2015, 21:30

ostatnio zjadłem zapiekane, owinięte w plaster boczku/bekonu z serowym sosem, vinegretową rukolą i truskawkami, dobre było
Luc du Lac - 20 Maj 2015, 21:49

Boczek i truski?
Brzmi uroczo

ihan - 20 Maj 2015, 22:01

Mhm, czyli można by zmodyfikować owinięte w ciasto francuskie, nad sosem serowym się zastanowię. Zobaczymy co mój portfel na to.
Lowenna - 21 Maj 2015, 07:44

ihan, jest prosty przepis.
1. Kupujesz bilet do Sando
2. Przyjeżdżasz odetchnąć innym powietrzem
3. Robię szparagi albo idziemy do tej fantastycznej knajpki :omg:

ihan - 21 Maj 2015, 09:39

Brzmi kusząco 8)
Rafał - 21 Maj 2015, 10:38

Ale fajny ocet w Lidlu kupiłem. Ocet balsamiczny z miodem się nazywa, dodaje +100 do smaku sałatek. Mógłbym się nim zapijać.
Starscreem - 21 Maj 2015, 11:01

Z octem balsamicznym (a najlepiej sosem na jego bazie) jest zarąbista sałatka: zielsko ulubionego gatunku + gruszka + niebieski ser pleśniowy + orzechy włoskie.
Może brzmi dziwnie, ale smakuje wybornie, szczególnie kiedy ser nie jest bardzo świeży i zaczyna być gorzkawo-pikantny (ok. 2 tygodnie przed terminem ważności).

Martva - 21 Maj 2015, 11:08

Starscreem napisał/a
Może brzmi dziwnie


dlaczego by miało?

Starscreem - 21 Maj 2015, 11:58

Tradycyjne danie kuchni polskiej to nie jest :mrgreen:
Rafał - 21 Maj 2015, 12:18

Starscreem napisał/a
zielsko ulubionego gatunku + gruszka + niebieski ser pleśniowy + orzechy włoskie.


Właśnie poczułem, że od dawna nic nie jadłem, chyba uzupełnię powyższe jeszcze o kawałki brzoskwini z puszki :D

Starscreem - 21 Maj 2015, 12:37

Smacznego :D
Martva - 21 Maj 2015, 13:31

Starscreem napisał/a
Tradycyjne danie kuchni polskiej to nie jest


Ale połączenie ser pleśniowy plus owoce - winogrona, gruszki, figi - plus orzechy wydaje mi się dość klasyczne :) Inna rzecz, że mogę być troszkę spaczona. Jadłam ostatnio pizzę z gorgonzolą i gruszką, była zdecydowanie mrrru.

konopia - 21 Maj 2015, 14:00

Starscreem, +1, znam to, żona czasem robi :omg:
nureczka - 21 Maj 2015, 14:42

Martva napisał/a
Ale połączenie ser pleśniowy plus owoce - winogrona, gruszki, figi - plus orzechy wydaje mi się dość klasyczne

Ja bym powiedziała, że niemalże antyczne :)

Starscreem - 21 Maj 2015, 15:20

Martva napisał/a
Ale połączenie ser pleśniowy plus owoce - winogrona, gruszki, figi - plus orzechy wydaje mi się dość klasyczne :)


Każdy ma inne przyzwyczajenia. Swojemu tacie i siostrze to bym nawet nie proponowała takiej sałatki, bo z góry znam wyrok ;) I do takich właśnie zatwardziałych miłośników schabowego i bigosu kierowałam swoje "może brzmi dziwnie" :D
Ja od dawna wcinam sery (nie tylko pleśniowe) z dżemorami, mlaskając głośno i bezwstydnie ;) Choć wcale nie rzadko muszę się tłumaczyć, że z moimi kubkami smakowymi wszystko ok.

Fidel-F2 - 21 Maj 2015, 15:22

Zostałem natchnięty. Młoda kapusta, boczuś, młoda cebulka, młoda marchewka i koperek. Prędzej raczej niż później.
Martva - 21 Maj 2015, 15:38

Starscreem napisał/a
Każdy ma inne przyzwyczajenia


Oscypek/camembert z żurawiną zaczynają się łapać na 'tradycyjne danie kuchni polskiej', w sumie ;)

Starscreem napisał/a
Ja od dawna wcinam sery (nie tylko pleśniowe) z dżemorami, mlaskając głośno i bezwstydnie


Ach, kozi pleśniowy ser i dżem figowo-jabłkowo-orzechowy to jedna z nielicznych rzeczy, za którymi tęskniłam po powrocie z Francji.

Lowenna - 21 Maj 2015, 16:12

Fidel-F2 napisał/a
Zostałem natchnięty. Młoda kapusta, boczuś, młoda cebulka, młoda marchewka i koperek. Prędzej raczej niż później.
Chętnie popatrze :D
Agi - 21 Maj 2015, 16:25

Szpinak, jajka sadzone, ziemniaki i duża ilość kefiru. Jak mam zielonki w ogrodzie mogę nie jeść mięsa.


Partner forum
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group