Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.
Matrim - 19 Marca 2015, 12:05
Fidel-F2 napisał/a | Może kupiłem słaby a inne może lepsze? Czy może wszystkie takie słabe z natury słoikowania? |
Chyba takie są słoikowe. W ubiegłym roku zrobiliśmy i strasznie mdła była.
Lowenna - 20 Marca 2015, 14:27
Naleśniki ze szpinakiem. Dopsze mi
Fidel-F2 - 20 Marca 2015, 14:31
Pyszne naleśniki żona zrobiła. Ze szpinakiem.
Rafał - 20 Marca 2015, 14:52
Fasoooola po bretońsku alibo i nie po bretońsku, ale pycha. Na całe szczęście żona cudza robiła
Lowenna - 24 Marca 2015, 06:26
Osiągnęłam nowy poziom kucharzenia. Upiekłam wczoraj, na próbę, babkę piaskową. Jest sypka i gumiasta równocześnie
Martva - 24 Marca 2015, 10:49
Jak ziemia gliniasto-piaszczysta?
Tata przywiózł z Makro kilka cytryn przecenionych na śmieszne pieniądze, coś trzeba było z nich zrobić więc popełniłam lemon curda. Ależ to dobre.
Poza tym przez przypadek w naszej lodówce znalazło się +/- 50 jajek. Wczoraj nareszcie udało mi się ugotować dwie sztuki na miękko, a nie na półtwardo jak zawsze.
Dunadan - 24 Marca 2015, 10:58
Martva napisał/a | Jak ziemia gliniasto-piaszczysta? |
Przypomniały mi się zajęcia z gleboznastwa...
Martva - 24 Marca 2015, 11:05
A nawet gleboznawstwa
Dunadan - 24 Marca 2015, 11:13
Martva, to ja się męczyłem o 8 rano na najnudniejszych wykładach w moim życiu (właśnie z tego przemiotu) więc wiem lepiej
Co do jajek - takie na pół twardo są super na kanapki
Martva - 24 Marca 2015, 11:18
Za to nie miałeś famy leniwej i niezdolnej wnuczki Pana Profesora Autora Podręcznika i Twórcy Katedry na ćwiczeniach
Na półtwardo są ok, ale jednak jak masz dziką ochotę na płynne żółtko, to trochę zawodzą
Dunadan - 24 Marca 2015, 11:46
Martva, też prawda. Ależ mi narobiłaś ochoty, już wiem co będę miał na kolację po treningu białeczko się przyda
Ostatnio kupowałem sól. Tak tak, sól, kuchenną. A że rzadko to robię do stanąłem przed trudnym wyborem w sklepie i zaczynałem rozkminiać i okazało się że większość soli ma E536. Zadzwoniłęm do współlokatora żeby wygoogladał co to jest - żelazo-kuźwa-cyjanek potasu no i pomyślałem że nie ma bata, za dużo się naczytałem Magdy Kozak. I kupiłem taką sół bez cyjanku... tyle że za jakieś 10zł za kg
Tak tak, wiem że wiązanie z atomem żelaza jest jakieś mega silne ale podobno rozpada się pod wpływem kwasów... no i E536 jest zakazane w USA. Więc strzeżcie się! na każdym kroku chcą otruć :-/
Luc du Lac - 24 Marca 2015, 19:53
Ja tam myślę że bez składnika E to by nasze organizmy zbyt długo nie pociągnęły
Martva - 27 Marca 2015, 12:32
Dziś jestem chora i nieszczęśliwa, w planach jest więc krem marchewkowy. Z imbirem, cytryną i masłem orzechowym. Przepis powiedział 'wykorzystaj mnie, teraz!' no to co miałam zrobić.
Martva - 27 Marca 2015, 16:49
I jakoś tak z rozpędu zrobiłam kotleciki ziemniaczane (z groszkiem, doprawione harissą). I chleb.
Lowenna - 30 Marca 2015, 17:13
Podejście drugie do babki. Tym razem nie dam szklanki soku z cytryny
Lowenna - 1 Kwietnia 2015, 07:46
pierwszy raz robię paschę. Nigdy wcześniej nie próbowałam. Twarożek się odciska przez noc i jak dla mnie mogłoby już na tym etapie się zakończyć. Smakuje obłędnie
Edytka: Jednak dokończyłam. Podzieliłam masę na 3. Jedną zrobiłam z daktylami, figami, skórką pomarańczową, morelami i co tam jeszcze wpadło mi w ręce. Do drugiej wrzuciłam pociachane orzechy i rodzynki moczone w orzechówce.
O B Ł Ę D N E
Luc du Lac - 1 Kwietnia 2015, 09:50
Lowenna napisał/a | :omg: pierwszy raz robię paschę. Nigdy wcześniej nie próbowałam. Twarożek się odciska przez noc i jak dla mnie mogłoby już na tym etapie się zakończyć. Smakuje obłędnie
|
ciekawe - a twaróg to sklepowy czy wsiowy ?
Lowenna - 1 Kwietnia 2015, 10:05
Sama robiłam
Luc du Lac - 1 Kwietnia 2015, 10:10
o - no proszę
tradycja w narodzie nie ginie
Martva - 2 Kwietnia 2015, 11:10
Ciekawa inspiracja na Wielkanoc
Rafał - 2 Kwietnia 2015, 11:11
PRL mi się przywidział, dokładnie 50 minut w kolejce za mięsem stałem
Lowenna - 2 Kwietnia 2015, 11:27
Cytat | Najpierw należy się zalogować |
Fidel-F2 - 2 Kwietnia 2015, 11:45
Nic nie widać
Martva - 2 Kwietnia 2015, 11:55
Hmm, a teraz?
Fidel-F2 - 2 Kwietnia 2015, 11:58
Bez zmian, ciągle chcą logowania
Martva - 2 Kwietnia 2015, 12:00
Magia, sprawdzałam na Chrome na którym nie jestem zafejsowana i otwierało się bez problemu.
Fidel-F2 - 2 Kwietnia 2015, 12:19
Widocznie synchronizacja ma szerszy zasięg niż Ci się wydaje.
Dunadan - 2 Kwietnia 2015, 12:32
Fidel-F2, do strony jest dostęp nawet w trybie incognito więc to coś u ciebie jest nie tak
Fidel-F2 - 2 Kwietnia 2015, 12:33
To po co każą się logować?
fealoce - 2 Kwietnia 2015, 12:38
Martva, to mnie będzie prześladować w koszmarach....
|
|
|