To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ


Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.

Luc du Lac - 20 Lutego 2015, 12:58

oglądałem ostatnio film BBC - "Cała prawda o mięsie"
ciekawy,
np. temat ekologicznej hodowli zwierząt itpitd
summa summarum wyszło że zważywszy na całokształt wszystkiego - najbardziej ekologiczne są kurczaki z fermy - a ogólnie przy obecnej skali, to sztuczna hodowla (całego mięsa) jest bardziej proeko od "zwykłego wypasania"

przeciętny hamerykanin spożywa 120 kg mięsa /rocznie
europejczyk 80 kg/rok

z badań wyszło że przy spożyciu do 40kg/rok - wpływ na środowisko jest zrównoważony, a powyżej lawinowo wzrasta (oczywiście in-)

dalambert - 23 Lutego 2015, 14:04

A u mnie staropolskie śniadanko:

Chlebek razowy z masełkiem,gęsie półgęski wędzone na zimo w plasterkach cieniutkich z wędzoną śliwką suszoną- to jest TO :!: do obejrzenia na fejsie u Pucka :D

Fidel-F2 - 23 Lutego 2015, 14:17

W odróżnieniu od kaczych półgęsków?
dalambert - 23 Lutego 2015, 17:05

Fidel-F2, na naszym bazarku bywa również i wędzona kaczuszka, a półgęsek to też nazwa rodzaju wędliny .
nureczka - 23 Lutego 2015, 18:40

Po tym, jak nabyłam kotlety rybne z kurczaka (pisałam o tym czas jakiś temu), półgęsek wieprzowy albo wegetariański wcale by mnie nie zdziwił.
PS. Przecież hamburgery wegetariańskie albo rybne już nikogo nie dziwią :)

dalambert - 23 Lutego 2015, 19:51

nureczka, ale i tak półgęsek z gęsi był pyszny. :D
nureczka - 23 Lutego 2015, 20:47

Półgęsek z gęsi dobra rzecz. I mniamuśna.
dalambert - 23 Lutego 2015, 22:06

nureczka, polecam Bazarek kryty przy rondzie Wiatraczna - oczywiscie Grochów
Martva - 25 Lutego 2015, 16:10

Zupa-krem z zielonego groszku, pora i ziemniaków, posypana kiełkami z ostrej mieszanki kiełków. Całkiem całkiem. Swoją drogą młoda wciąga kiełki jak odkurzacz, chociaż z tej partii trzeba jej wybierać jedne, łagodne (jakieś fasolki chyba).
May - 26 Lutego 2015, 22:35

Kat tez lubi kielki, pewnie maja rodzinnie :D
Godzilla - 4 Marca 2015, 13:31

Kupiłam swego czasu mleczko kokosowe House of Asia. Potem poczytałam, że kokosa to tam w środku nie należy się wiele spodziewać, są inne firmy i inne mleczka. A ostatnio otworzyłam tę puszkę, spróbowałam i wywaliłam. Więcej takiego nie kupię. Glut bez smaku.
Fidel-F2 - 4 Marca 2015, 13:48

Zielone takie?
Godzilla - 4 Marca 2015, 13:49

Tak.
Procella - 4 Marca 2015, 13:58

Gulasz z gęsich serc :omg: :bravo
Luc du Lac - 4 Marca 2015, 19:52

Hmm
jarmuż na patelnie z posiekanym lub wciśnietym czosnkiem - oczywiście na oliwie
gdy już się zmięknie, dosypac żółtego sera 3-4 plasterki + 3 łyżki śmietany
dodać vegete, pieprz dla smaku
poddusic
Gdy juz wszystko się scali, wykładamy na tortille
dobre - przynajmniej mi smakowało, M. jak zwykle nie, ale jej rzadko smakuje coś "nowego"

Przepis z opakowania jarmużu z biedronki

Agi - 5 Marca 2015, 19:43

Improwizowana sałatka na kolację:
- puszka tuńczyka w oleju
- łodyga selera naciowego
- kawałek białej części pora
- trochę gotowanego ryżu (został od obiadu i od niego wszystko się zaczęło)
- koperek
- świeżo mielony pieprz

Właśnie się opycham.

Procella - 5 Marca 2015, 21:21

Sałatka z ryżu i tuńczyka jest pyszna, to bardzo dobre połączenie. Ja dodaję do tego przeważnie świeżego ogórka, kukurydzę z puszki, orzechy włoskie, brokuła, koperek i czosnek.
Agi - 5 Marca 2015, 21:26

Procella, dodałam to, co miałam pod ręką. Dobrze się skomponowało.
Procella - 5 Marca 2015, 21:29

Pora chyba i ja następnym razem dodam :)
Agi - 5 Marca 2015, 21:40

Zaostrza lekko smak, a nie jest tak intensywny jak cebula.
ihan - 5 Marca 2015, 22:35

Hmmm, problem intelektualny (podobny do tego jaki mam z tłuszczem) mam z tuńczykiem. W wyniku masowych połowów jest wpisany do czerwonej księgi zagrożonych gatunków. Tak sobie marudzę, nie żeby ktoś miał się tym przejmować.
Oczywiście, brzmi smacznie, zwłaszcza por. I koperek.

m_m - 6 Marca 2015, 00:14

Bardziej martwiłbym się tym, że tuńczyki to najbardziej skażone rtęcią ryby.
Fidel-F2 - 6 Marca 2015, 06:58

Pomioty Chaosu.
Martva - 6 Marca 2015, 17:38

Robię masło orzechowe. Tylko nie jestem pewna jak ciepły może być silnik malaksera, więc to potrwa z godzinę, bo po 10-20 sekundach robię przerwy :mrgreen:
Dunadan - 6 Marca 2015, 17:50

Martva, ja ostatnio jadłem takie z orzechów nerkowca (kupne). Nie mogłem zdecydowac czy było słone czy słodkie i czy było dobre czy dziwne... :shock:
Martva - 6 Marca 2015, 18:27

Ja zaczynam od ziemnych na początek, klasycznie, potem będę się zastanawiać nad innymi dodatkami. Jestem absolutną fanką masła orzechowego (masła orzechowego, a nie jakichś szitowych wynalazków z czekoladą).
Luc du Lac - 6 Marca 2015, 18:30

Martva rzuć w holere to dzierganie błyskotek, i bierz się za gastronomię
Martva - 6 Marca 2015, 19:18

Kiedy ja lubię błyskotki, a z gastronomią mam kilka problemów ;)

Orzechy mają na razie konsystencję chałwy. Idę walczyć dalej.

ihan - 6 Marca 2015, 19:33

Tak, zdecydowanie masło orzechowe: TAK, jakiekolwiek dodatki czekoladowe: NIE. Choć, nie ukrywam, same orzechy, samo z sobą są najlepsze i przerabianie ich na masło nie jest konieczne.
Martva - 6 Marca 2015, 19:53

Same orzechy spadają z kanapki z serem i trudniej z nich zrobić sos do warzyw :P


Partner forum
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group