To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Emilia - 14 Wrzeœśnia 2006, 09:39

Filemon
Urbaniuk - 14 Wrzeœśnia 2006, 10:51

Bravo Emilio :bravo
A juz miałem dać takiego hinta z popularnym filmowym kotem. :D

Emilia - 14 Wrzeœśnia 2006, 14:16

:) Niektórym koniom wplata się w grzywę czerwoną wstążkę. Co ona oznacza?
Agi - 14 Wrzeœśnia 2006, 14:31

Pewnie "od uroku", coby ich wiedźma na oklep, za grzywę chwyciwszy nie zajeździła :mrgreen:
Emilia - 14 Wrzeœśnia 2006, 20:59

Doceniam poczucie humoru, Agi55, :) ale pytanie jest wbrew pozorom poważne. Zapewniam, że nie ma nic wspólnego z czarami, gusłami czy zabobonami.
NURS - 14 Wrzeœśnia 2006, 21:04

ostrzeżenie, ze koń może kąsnąć
Emilia - 14 Wrzeœśnia 2006, 21:42

Dokładnie, tak. :bravo
Natomiast wstążka wplatana w ogon oznacza konia wykazującego skłonność do kopania.

Następne pytanie należy do ciebie.

NURS - 14 Wrzeœśnia 2006, 22:22

Kto wymyslił termin sci-fi
Dałbym inne pytanie, ale też nie znam na nie odpowiedzi: dlaczego lecąc noca samolotem na wysokości 10 km nie widać za oknami gwiazd? :-)

Rafał - 15 Wrzeœśnia 2006, 10:02

Strzelę, że Don Wollheim.
A dlaczego gwiazd nie widać? Bo bez gwiazdy nie ma jady, a ty pytasz o latanie :wink: Jak się dowiem to ci powiem :mrgreen:

NURS - 15 Wrzeœśnia 2006, 10:29

błąd.
Dorota Guttfeld - 15 Wrzeœśnia 2006, 11:43

Cytat
Kto wymyslił termin sci-fi

Gernsback i jego kolega Super-Fan-Ackerman, zapewne.

Cytat
Dałbym inne pytanie, ale też nie znam na nie odpowiedzi: dlaczego lecąc noca samolotem na wysokości 10 km nie widać za oknami gwiazd? :-)

Bo światła włączone? Bo chmury? Bo szyba brudna? :) Czemu niby ma nie być widać?

NURS - 15 Wrzeœśnia 2006, 14:15

Ackerman kolega Gernsbacka i mój też :-)
Przy wyłączonych swiatalach, ponad chmurami i przy czystej szybie tez nie widac, co udowodniłem milej pani stewardesie, kiedy mnie zbywała podobnymi odpowiedziami :-)
Też się zdziwiła.

Dunadan - 15 Wrzeœśnia 2006, 14:19

hmm... moze to kwestia wyzszych wartstw atmosfery? na 10 tys metrow niebo robi sie prawie czarne nawet w sloneczny dzien - a mimo to gwiazd niet. Jako to tam warstwa jest an wysokosci 10 km, juz nie pamietam :D swoja droga z tymi szybami to do bani jest - pelno szronu :/
hjeniu - 15 Wrzeœśnia 2006, 14:47

Pogooglowałem trochę i mam taką teorię. Na ziemi widzimy gwiazdy i światło słońca bo "wyświetlają" się na ekranie jakim jest troposfera (albo tropopauza) na wysokości 10 km jesteśmy już w stratosferze gdzie praktycznie nie ma pary wodnej więc światło nie ma się na czym "wyświetlać". BTW: o szron też będzie trudno.
NURS - 15 Wrzeœśnia 2006, 15:20

szronu żadnego nie widziałem. Hjenia teoria jest całkiem całkiem... wyświetlają nam gwiazdy, ale kto to robi?!
Piech - 15 Wrzeœśnia 2006, 15:26

W domu przez okno też raczej nie widać gwiazd. Chyba że okno jest w dachu.

EDIT: Chodzi o to, czy przez okno w samolocie naprawdę widać, co jest ponad głową - bo patrząc poziomo gwiazd raczej nie widzimy również na ziemi.

hjeniu - 15 Wrzeœśnia 2006, 16:59

Fizyka nam trzeba :wink: Podstawowe różnice w składzie troposfery i stratosfery to zawartość pary wodnej i ozonu. Pary wodnej jest dużo w troposferze i prawie wcale w startosferze a ozonu na odwrót. Skojarzyłem sobie z tęczą która powstaje w skroplonej mgle wodnej.
Dorota Guttfeld - 15 Wrzeœśnia 2006, 19:34

Cytat
Przy wyłączonych swiatalach, ponad chmurami i przy czystej szybie tez nie widac, co udowodniłem milej pani stewardesie, kiedy mnie zbywała podobnymi odpowiedziami :-) Też się zdziwiła.

No ja się dziwię, bo jak najbardziej widziałam - choć nie wiem z jakiej wysokości, ale podejrzewam że normalnej kursowej. Oczywiście najlepiej było widać kiedy zmieniał kurs i okienko celowało bardziej w górę, i ogólnie widoki były marne proporcjonalnie do stopnia zapaćkania i zamrożenia szyby :)

Dunadan - 15 Wrzeœśnia 2006, 19:41

Ale przeciez atmosfera ziemii wlasnie przeszkadza ( a nie pomaga ) w obsewacji gwiazd... dlatego Hubble krazy po orbicie :) ( znaczy sie teleskop, nie ten facet )
Albion - 15 Wrzeœśnia 2006, 20:57

Dokładnie - w kosmosie gwiazdy widać o wiele lepiej, a tam o parze wodnej raczej mówić nie można. :wink:
Piech - 15 Wrzeœśnia 2006, 21:20

Mimo wszystko, pomysł "wyświetlania" gwiazd na niebie jest całkiem, całkiem. Z tym że wyświetlają obcy. Patrzymy z ziemi - widać. Patrzymy pod innym kątem i projekcja przestaje działać, podobnie jak ekran ciekłokrystaliczny.
hjeniu - 15 Wrzeœśnia 2006, 21:31

Jak telewizor projekcyjny - patrzymy na ekran - Pamela biegnie wdzięcznie po plaży - zaglądamy do środka a tam cholewcia tylko lampka :mrgreen:
nimfa bagienna - 15 Wrzeœśnia 2006, 21:37

Atmosfera? Hmmmm.
Na Księżycu jej nie ma, a gwiazdy są wielkie i jasne.
Ciekawostka. Muszę pomyśleć.

Fidel-F2 - 16 Wrzeœśnia 2006, 05:50

ale, ale, Dorota Guttfeld zadaj jakieś pytanie bo o tych gwiazdach to jest tylko takie teoretyczne rozważanie. NURS się na gwiazdach zafiksował no i mamy...
Dorota Guttfeld - 16 Wrzeœśnia 2006, 10:16

nimfa bagienna napisał/a
Atmosfera? Hmmmm.
Na Księżycu jej nie ma, a gwiazdy są wielkie i jasne.

No, na zdjęciach właśnie nie są :) Chyba żeby pstrykać z ciemnej strony.

Zostańmy przy tyej astronomii. Dwa lata temu można było obserwować z Ziemi przejście Wenus przed tarczą słoneczną. Ile mniej więcej lat trzeba czekać na najbliższą okazję żeby zobaczyć takie zjawisko?

Kto do godziny, powiedzmy, 15, trafi najbliżej ten wygrywa :)

Agi - 16 Wrzeœśnia 2006, 10:27

70
Albion - 16 Wrzeœśnia 2006, 10:37

80
nimfa bagienna - 16 Wrzeœśnia 2006, 11:00

O, jest pytanie dla mnie:)
Z przejściem Wenus jest tak, że powtarza się w cyklach. Co 240 lat występuje 4 razy, grupuje się parami co 8 lat z przerwami. Te przerwy trwają 105 lat i sto dwadzieścia ileś. Teraz następne będzie w 2012 r.

Dorota Guttfeld - 16 Wrzeœśnia 2006, 11:18

Cytat
O, jest pytanie dla mnie:)
Z przejściem Wenus jest tak, że powtarza się w cyklach. Co 240 lat występuje 4 razy, grupuje się parami co 8 lat z przerwami. Te przerwy trwają 105 lat i sto dwadzieścia ileś. Teraz następne będzie w 2012 r.

Co do joty! To tylko w mediach powtarzali z maniackim uporem, że następne w XXII wieku :)

nimfa bagienna - 16 Wrzeœśnia 2006, 11:26

Telewizja kłamie!!!
Pewno skupili się na tych dużych przerwach, a zapomnieli o tej małej.
Pozostańmy przy takich różnych dziwnych rzeczach.
To jest obraz Salvadora Dali, tytułu nie podam, bo byłoby za łatwo. Jak nazywa się obiekt, na którym rozpięty jest Chrystus, i kto ten obiekt wymyślił.

Partner forum