Słoneczna loteria - Konkurs wiedzy o fantastyce
ilcattivo13 - 26 Października 2008, 21:05
To może coś takiego:
Jeden z cykli powieści Davida Webera powstał w oparciu o popularną na Zachodzie grę planszową. [you] - wiesz jak się nazywała ta gra?
Lynx - 26 Października 2008, 21:11
Na zasadzie skojarzań : Bóg Wojny?
God of War czy jakoś tak? nie grałam, o grze słyszałam , i bibliografię Webera mam pod ręką
ilcattivo13 - 26 Października 2008, 21:14
najn
Lynx - 26 Października 2008, 21:16
To nie wiem...
ilcattivo13 - 26 Października 2008, 21:19
wkrótce się dowiesz
a w wydanych u nas częściach cyklu nie wspomniano o tym fakcie. Może dlatego, że gra nie jest w Polsce dostępna...
Lynx - 26 Października 2008, 21:21
przeca mówia, że na zasadzie skojarzeń... Uczciwie to nie wiem, ale kto nie ryzykuje...
ilcattivo13 - 26 Października 2008, 21:25
Lynx napisał/a | ... ale kto nie ryzykuje... |
... tego wilki nie noszą
Fidel-F2 - 27 Października 2008, 06:05
ilcattivo13, nie czytałem niczego Webera, więc trudno o jakiekolwiek skojarzenia
ilcattivo13 - 27 Października 2008, 08:55
Żałuj. Akurat cykl, którego dotyczy zagadka by Ci się spodobał. Przy jej rozwiązaniu powiem dlaczego.
A w ramach podpowiedzi. Cykl napisany był we współpracy z innym, nieco mniej popularnym autorem. Teraz ten drugi autor pisze kolejną część cyklu już bez udziału Webera.
xan4 - 27 Października 2008, 10:12
ja też Weberowego nic nie czytałem, i jakoś mnie nie ciągnie, to ten od Harrington
Kruk Siwy - 27 Października 2008, 10:14
xan4, on ci. A spróbować możesz, dość fajne jak ktoś lubi space opery i militarną fantastykę. ilcattivo13, co do gry to jakoś nic mi się nie kojarzy.
hevs - 27 Października 2008, 10:17
Chodzi o "Starfire"?
Sandman - 27 Października 2008, 10:28
Weber najdłuższe kooperacje robił z Ringo w cyklu Imperium człowieka i z White w cyklu Starfire, ale nie mam pojęcia, która jest na podstawie gry.
ilcattivo13 - 27 Października 2008, 19:29
Sandman - spóźniłes się o 11 minut. hevs był pierwszy
"Starfire" to strategiczno-kosmiczna gra planszowa, która niedługo będzie obchodziła swoje 30-te urodziny. Należy do gatunku "4X", czyli to samo co dzisiejsze komputerowe "Master of Orion", czy "Star Empires". Jedyna różnica polega na tym, że pozwala także na rozgrywanie naprawdę porządnych kosmicznych bitew. Najnowsza edycja, "Ultra Starfire", dzieli się na dwie mniejsze gry. "Tactical Starfire" pozwala na rozgrywanie ogromnych bitew, "Strategic Starfire" zajmuje się budową i zarządzaniem gwiezdnego imperium. W czasie rozgrywki można wykorzystywać obie części gry, lub każdą z osobna.
Dla tych co nie czytali książek - to jakby przeniesienie II WŚ na Pacyfiku w kosmos. W odpowiedniej skali (dziesiątki tysięcy okrętów, międzyplanetarne umocnienia i pola minowe). "Starfire" potwierdza fakt, że Weber jest jedynym i niekwestionowanym mistrzem militarnej s-f.
Najnowsza książkowa pozycja z cyklu to "Exodus" autorstwa Steve'a White'a i Shirley Meier. Ukazała się w grudniu 2006 roku i należy mieć nadzieję, że w końcu trafi też i do nas.
Ale ja tu GG, a zagadka hevsa stygnie - więc zadawaj
Adanedhel - 27 Października 2008, 19:35
ilcattivo13 napisał/a | Adanedhel - wiesz jak się nazywała ta gra? |
Doooo diabła! Przegapiłem takie pytanie! Nie wybaczę sobieeeaskjfbnsxlnvbswierfbhasdhafzxvjzbxc <wali głową w klawiaturę>.
hevs - 27 Października 2008, 19:42
ilcattivo13 napisał/a | hevs był pierwszy |
BYŁA
Nie wiem, czy nie będzie zbyt spoilerowe, czy cuś... ^^
Kto w tytułowym "Potwornym Regimencie" Pratchetta nie był kobietą?
ilcattivo13 - 27 Października 2008, 19:45
nie zwróciłem uwagi na ten różowy znaczek obok nicka, sorii
EDIT: a teraz zapomniałem odpowiedzieć - porucznik Bluza?
hevs - 28 Października 2008, 22:48
Tak, oczywiście (sorica, ze dopiero teraz, ale nie wyrzuciło mi posta jako nowego )
ilcattivo13 - 29 Października 2008, 16:47
a bo machnąłem "edytę" zamiast nowego posta (inna sprawa, że "postować" co 2 minuty nie wypada)
To może coś takiego: wymień przynajmniej trzy powieści/opowiadania/cykle książek (nie musi być s-f), na podstawie których (mniej lub bardziej szczegółowo) zrobiono film i grę komputerową. Podaj wszystkie tytuły.
Powinno być proste, bo spora klasyki była sfilmowana, a większość wykorzystano jako podstawę fabularną do gry komputerowej.
phombre - 27 Listopada 2008, 10:12
Cykl Sapkowskiego o Wiedźminie . Na podstawie tegoż film "Wiedźmin" I gra "Wiedźmin"
"Władca Pierścieni" Tolkiena. Filmy: Władca Pierścieni. Drużyna Pierścienia. Potem Dwie Wieże. I wreszcie Powrót Króla. Gra: Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar.
Ciąg o Conanie - Howard i naśladowcy. Filmy z gubernatorem (m. inn. "Conan Niszczyciel" I gra: Age of Conan: Hyborian Adventures.
ilcattivo13 - 27 Listopada 2008, 15:10
phombre
z tych niefantastycznych można dodać też "Rambo: Pierwsza Krew" Morrella i Flemminga cykl o Bondzie.
a swoją drogą wstyd - tylu grających fantastów na forum i nikt nie wiedział
phombre - zadawajesz
phombre - 27 Listopada 2008, 15:55
Myślę i myślę. A powolny w myśleniu jestem...
Star, Rufo, Oscar. Jajo Feniksa, Nie Narodzony Pożeracz Dusz, Igli. Karth-Hokesh (Hokus?), miecze, łuki i Cesarzowa Światów. Fantasy i SF w jednym.
A tytuł i autor?
ilcattivo13 - 29 Listopada 2008, 22:03
nikt nie chce, to ja odpowiem - "Szlak Chwały" R.A. Heinleina
phombre - 1 Grudnia 2008, 11:19
Dokładnie, trafione.
ilcattivo13 - 1 Grudnia 2008, 13:58
Conana parodiowana na wiele sposobów. W książkach pojawiał się m.in. Cohen Barbarzyńca (ze Świata Dysku), a z filmowych postaci nie wolno pominąć Conana Bibliotekarza z ""UHF".
A jaka jest najsłynniejsza na świecie komiksowa parodia Conana? Podpowiem, że komiks ukazywał się swego czasu w Polsce (najczęściej w formie jedno- lub dwuplanszówek).
Adashi - 1 Grudnia 2008, 14:24
Thrud Barbarzyńca, u nas znany z łamów Magii i Miecza
ilcattivo13 - 1 Grudnia 2008, 20:18
Adashi - zadawaj
Adashi - 2 Grudnia 2008, 10:23
To się załatwiłem teraz... co by tu zadać, hmmm
Może takie coś:
Oprócz trylogii Andrzeja Sapkowskiego, jaka inna polska powieść fantastyczna rozgrywa się w czasie wojen husyckich?
Adashi - 3 Grudnia 2008, 19:49
Żadnych propozycji? Nic nie świta pod sufitem?
ilcattivo13 - 4 Grudnia 2008, 00:45
jedyne co mi przychodzi do głowy to "Królowa Joanna d'Arc" Lewandowskiego...
|
|
|