Do redakcji - Nadsyłanie Prac
NURS - 22 Grudnia 2007, 21:08
Anko, staralem się opierać na opiniach ludzi, dla których czytanie jest radochą, a jednocześnie potrafią coś powiedzieć o języku itp. Bo jak zauważyłaś po naszych glosowaniach, ten sam tekst bywa deptany i sławiony, więc nie ma idealnych wyborów. Spojrz na wątek BattleStar Galactica i ostatnie wypowiedzi Fidela. Miliony sięzachłystują, jego to nudzi. gdybym oparł się na jego opinii, pewnie wiekszosc tekstów, które szly u nas, nie trafilyby pod nóż Dlatego sito musi być wmiarę szerokie.
Anko - 22 Grudnia 2007, 21:23
NURS napisał/a | Anko, staralem się opierać na opiniach ludzi, dla których czytanie jest radochą, a jednocześnie potrafią coś powiedzieć o języku itp. | Czyżby to znaczyło, że dla Elam, Gustawa G.Garugi albo Tequilli czytanie nie może być radochą?
NURS napisał/a | Dlatego sito musi być wmiarę szerokie. | O, i mamy kryterium. Ale czy to oznacza, że każdy, kto lubi perorować na forum albo sam sięga po pióro od razu będzie ostry i cięty?
Dragon_Warrior - 22 Grudnia 2007, 21:39
NURS napisał/a | ludziska, I,m a Legend
Was wampirze mrowie, a ja tu sam i nawet pieska nie mam. Teksty są czytane, ale coraz mniej chętnych do przedzierania się przez to bagienko. Mało kto wytrzymuje 100-200 marnych opowiadan, a dzisiaj 1 dobre przychodzi na 20-30 słabizn. |
Kto wam te teksty pisze w takich ilościach ... pijane chochliki drukarskie w wolnych chwilach ?
Człowiek tu raz na całe życie sie zbiera wysłać jeden wybrany tekst (na który zebrał nawet parę błogosławieństw) żeby nie spamować niepotrzebnie redakcji a tu widzę przemarsz troli przez stolice ...
NURS - 22 Grudnia 2007, 23:02
kto? Grafomani, najpowszechniejszy rodzaj ludzi piszących
Dragon_Warrior - 22 Grudnia 2007, 23:27
To zrobimy tak ...
przyniosę głowy 20 grafomanów za jeden przeczytany tekst ...
stoi ?
może troszeczkę niesportowo ale przyszłe pokolenia zrozumieją
MrMorgenstern - 23 Grudnia 2007, 11:19
Najważniejsze, żeby wszystkie przysyłane teksty były:
a) czytane nie po łebkach
b) czytane nie na kacu
Dragon_Warrior - 23 Grudnia 2007, 15:08
MrMorgenstern - smutny fakt jest taki, że nie wszyscy tacy grafomani skończyli już gimnazjum
a co najciekawsze - faktycznie mam sporo znajomych którzy coś tam piszą ... ale tylko jeden przyznał się, że coś wysyłał... najmłodszy i to taki, którego unikam jak tylko widzę z daleka
MrMorgenstern - 23 Grudnia 2007, 17:10
Draconnor, a ktoś sprawdzał ten Twój wysłany tekst, publikowałeś coś w Necie (żeby się sprawdzić)?
Dragon_Warrior - 23 Grudnia 2007, 18:21
Tak tak wiem jak to brzmi .. kolejny przynudzający desperat
...akurat ten tekst...
wszyscy znajomi i jeden autor, który już ma parę książek na koncie ...
ten ostatni stwierdził, że mogę słać dalej ...
wcześniej publikowałem ładnych parę rzeczy ... ale sukcesy w konkursach dotyczących opowiadań w świecie gier komputerowych** czy pozytywne opinie znajomych dotyczące reszty wiosny nie czynią ... tym bardziej że styl mam dość specyficzny*
dlatego wcześniej nie chciałem zaśmiecać szanownym redaktorom skrzynek...
w sumie mogę nawet link wkleić do paru starszych bo znajomy mi część starszych teksów po publikował w necie ale nie wiem co na taki link panowie moderatorzy bo to jakiś tam portalik fantastyczny jest
*Ostatnio co prawda mam pewien koncept w narracji nieco bardziej tradycyjnej ale czekam na ewentualną krytykę co by sie spróbować dostosować...
edit:
** nie mylić z dawnym miesięcznikiem choć i tak coś zdaje sie wygrałem
MrMorgenstern - 23 Grudnia 2007, 18:51
Draconnor napisał/a | ... ale sukcesy w konkursach dotyczących opowiadań w świecie gier komputerowych |
E, czemu? Jesli opinie były obiektywne i nie powstały na zasadzie jakiegos "układu", to jest to okej.
Zas jesli piszesz Fantasy, to na forum, na które wejdziesz przez mój podpis sa Warsztaty Fantasy, gdzie możesz podszkolic warsztat... i uzyskać ocenę
Dragon_Warrior - 23 Grudnia 2007, 19:49
MrMorgenstern napisał/a |
E, czemu? Jesli opinie były obiektywne i nie powstały na zasadzie jakiegos układu, to jest to okej.
Zas jesli piszesz Fantasy, to na forum, na które wejdziesz przez mój podpis sa Warsztaty Fantasy, gdzie możesz podszkolic warsztat... i uzyskać ocenę |
1 - Chodzi o to że w światku gier jest roche inaczej z poziomem .. to co tam jest najlepsze - tu jest średnie a tam trzecie miejsc czy wyróżnienie to tu żaden sukces niestety ...
2 - podeślę Ci linka na priv do tej stronki od znajomego.
Pako - 23 Grudnia 2007, 19:57
Oui, mogę potwierdzić ^^
W konkursie na jakieś opko serwisu rpgowego lekką ręką dostałem 3 miejsce za takiego paścia, że jakbym wam go dał do poczytania, to byście umarli.. Sam bym umarł, jakbym dziś to do poczytania wziął.
A masa ludiz się tym zachwycała na necie... Albo przynajmniej udwali, szuje
Dragon_Warrior - 23 Grudnia 2007, 20:00
Taka jest właśnie specyfika opowiadań growych ... światek przyjmuje je tym lepiej im więcej jest elementów z gry ... i tyle ...
z tego powodu bardzo szybko porzuciłem tą tematykę
MrMorgenstern - 24 Grudnia 2007, 16:14
Dzięki, dostałem PW, ale jako współzałozyciel Warsztatów Fantasy mam w kolejeczce pare łutworów osób naprawde zainteresowanych, więc sorki, ale Twego nie dam rady . Jak chcesz obiektywnej oceny, wrzuć na Forum Prozatorskie albo na warsztaty (chronione hasłem, więc mało osób to zobaczy, jesli sobie nie życzysz sensacji )
Dragon_Warrior - 29 Grudnia 2007, 22:35
Hmm to może zróbcie inaczej ...
Do każdego nadesłanego tekstu niech będzie trzeba jeszcze wpłacić jakąś symboliczną sumę 10-20 zł na konto redakcji ...
Całość można traktować formalnie jako opłatę za zredagowanie-opiniowanie tekstu. Zwracać ewentualnie tym którzy przeszli przez sito odpowiednio daleko...
Rozwiąże sie i sprawa grafomanów i ludzi do czytania tekstów ... kosztem tego że operacja będzie wyglądała ciut nieładnie ... ale sądzę ze nie powinno odstraszyć zbyt wielu autorów...
Navajero - 29 Grudnia 2007, 22:55
Hej, to redakcja ma płacić autoru, a nie odwrotnie!
Dragon_Warrior - 30 Grudnia 2007, 18:18
Autorom tak ... ale takim upartym beztalenciom jak ja niekoniecznie
ja wole wziąć jedną nadgodzinę w pracy i oddać ją za to, że ktoś przebrnie przez to co napisałem i choć minimalnie to z opiniuje
Dragon_Warrior - 7 Lutego 2008, 15:40
ten tego .. to jaki był te górny limit długości ?
bo ten tego miało być krótko i humorystycznie a w tej chwil mam chyba 60tyś znaków choć w 65 sie powinienem zamknąć ...
mistique - 7 Lutego 2008, 15:50
Cytat | ten tego .. to jaki był te górny limit długości ? |
Zdaje się, że Pani Igieł Uznańskiego (albo któryś inny jego tekst) miał ponad 200tys. więc pisz bez strachu.
Navajero - 7 Lutego 2008, 16:01
Chyba "Księga...". Ale Ty go może nie podpuszczaj mistique, bo jak on planował krótką humoreskę i wyjdzie mu 200k znaków, to efekt może być ekhmm... ciekawy
Adashi - 7 Lutego 2008, 16:02
Takie np humorystyczne fantasy bywają odpowiednio długie
Dragon_Warrior - 8 Lutego 2008, 00:57
dobra to idę kończyć
i bez obaw 200tyś nie będzie ... choć jak sie uda i tekst przejdzie to spokojnie można będzie do tego dorobić sporo więcej... tak czy inaczej wszystko będzie zależeć od tego czy przejdzie.. no i ewentualnie od tego czy sam nie stwierdzę po napisaniu że jednak czegoś mi brakuje
gorat - 9 Lutego 2008, 20:33
Raczej skracaj, zwięzłość mało któremu tekstowi zaszkodziła
Dragon_Warrior - 10 Lutego 2008, 00:34
zobacze co da sie zrobić ...
po skończeniu i pierwszej korekcie jest 63tyś ... obecny etap to recenzje od co krytyczniejszych znajomych ... 2 już mam na 2 kolejne czekam ... a potem miesiąc dojrzewania i korekta + ewentualne cięcia...
choć ciezko to ciąć jak tam zmieściłem ładnych parę wątków prócz głównego .. w kazdym razie dzieki ...
a przez leżakowanie mam nadzieje wreszcie zabiore sie za Nurs'owy zjazd przed litwa .. bo sie balem w trakcie pisania czytać, żeby podswiadomie stylu czy czyegoś nie kopiować
SkarmoryThePG - 13 Kwietnia 2008, 19:52
Możliwość 1: Jestem absolutnie ślepy.
Możliwośc 2: Tu naprawde nigdzie nia ma ładnie w jednym miejscu wymagań co do nadsyłania prac.
Agi - 13 Kwietnia 2008, 20:46
Na stronie SFFiH znajdziesz adres, pod który należy wysyłać prace i telefony redakcji.
Wymogi, jakim ma odpowiadać praca, były zdaje się wielokrotnie omawiane, ale utonęły w powodzi dyskusji.
Edit: laptop zjadł mi litery
Edit2: znowu
NURS - 13 Kwietnia 2008, 21:00
Dragon_Warrior napisał/a |
a przez leżakowanie mam nadzieje wreszcie zabiore sie za Nurs'owy zjazd przed litwa .. bo sie balem w trakcie pisania czytać, żeby podswiadomie stylu czy czyegoś nie kopiować |
Słusznie nie kopiuj, bo ja sobie nie radzę z pisaniem w wymiarze większym niż zdanie
SkarmoryThePG - 13 Kwietnia 2008, 21:03
Sheesh. Paranoja.
NURS - 13 Kwietnia 2008, 21:16
A co dokładnie chciałbyś wiedzieć?
SkarmoryThePG - 13 Kwietnia 2008, 21:21
Szczerze? Ile się da. Wolę mieć za dużo informacji niż za mało, lepiej nadmiar odrzucić niż się domyślić i źle.
A tak poważniej? Choćby format, jak to ma wyglądać, nagłówki (czy wymagane), jak to sie ma z prawami autorskimi/publikacją/zamieszczaniem gdzie indziej, rozmiar, guidelines'y...
[edit]pisownia.
|
|
|