To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ

Blogowanie na ekranie - Wnimanje! Gawra wirtualnego suwalskiego niedĽwiedzia!

dalambert - 22 Wrześ¶nia 2011, 09:36

I tam !
WSZYSTKIE grzyby s± jadalne / z wyj±tkiem goryczaka żółciowego/ choć niektóre to tylko raz w zyciu ;P:

Lis Rudy - 22 Wrześ¶nia 2011, 09:46

dalambert, to trochę jak z sow± która może obrócić głowę o 180 stopni i raz w życiu o 360 :mrgreen:
Fidel-F2 - 22 Wrześ¶nia 2011, 11:52

Lis Rudy napisał/a
Nie zbieram żadnych blaszkowców z wyj±tkiem kurek.
polecam opieńki, imho najsmaczniejszy grzyb jaki istnieje (nie jadłem trufli jak dot±d)
Jedenastka - 22 Wrześ¶nia 2011, 12:09

Lis Rudy napisał/a
Aczkolwiek g±ski s± smaczne, jadałem kiedy¶ jak zbierała je moja babcia. Teraz babci nie ma to i nie ma g±sek. Boje się pomyłki g±ski z muchomorem czy innym truj±cym zajzajerem.

Mnie nauczyła je rozpoznawać mama (moja :D ). Nie boję się pomyłki bo grzybki s± bardzo charakterystyczne albo... tak dobrze mnie nauczyła.
Nieco gorzej z g±skami siwymi. Na fotce wygl±daj± tak:

Rozpoznaję je po delikatnym, zielonkawo żółtym odcieniu na nóżce (widać nawet na tej fotce).
Istnieje grzybek bardzo do siwej g±ski podobny o szaro-różowym odcieniu na białej nóżce i nieco innym kształcie kapelusza.
Gdy nie widzę zielonkawej nóżki - zostawiam.

Wdzięczne jest to, że g±ski, podobnie jak kurki, rosn± skupiskami i rodzinkami. Gdy trafi się na odpowiednie miejsce...

Zupę z g±sek uwielbiam. Dlatego trochę się zaniepokoiłam doniesieniami o ich szkodliwo¶ci:
http://www.nagrzyby.pl/in...content&id=4312

Ale jem rzadko a dziecku nie daję wcale.

Lis Rudy - 22 Wrześ¶nia 2011, 13:50

Jedenastka napisał/a
dziecku nie daję wcale.

Jaka¶ normalna jeste¶ :bravo

Wiem jak wygl±daj± g±ski zielone albo żółte (w zależno¶ci od regionu), tam gdzie jeżdżę praktycznie ich nie ma. W tym roku znalazłem tylko jedn±.

Jedenastka napisał/a
Zupę z g±sek uwielbiam. Dlatego trochę się zaniepokoiłam doniesieniami o ich szkodliwo¶ci

Jak miałem tak z 6-8 lat, to wyobraĽ sobie że zbierało się nawet młode olszówki. Z czasem jednak różne ałtorytety medyczne zaczęły jednak zdecydowanie odradzać zbiór tego gatunku grzybka. Że niby kumuluje jakie¶ toksyny i inne "syfy".

Fidel-F2 napisał/a
polecam opieńki

Mój dziadek był takim starej daty człowiekiem i je zbierał. Podobno faktycznie dobre. Niestety nie zd±żył mnie nauczyć jak je odróżniać i zbierać. A z ksi±żek to nie to samo.

Ozzborn - 22 Wrześ¶nia 2011, 13:51

DĽwiedziu zajrzyj do "seriali" mam dla Cię polecankę :mrgreen:
Fidel-F2 - 22 Wrześ¶nia 2011, 13:53

Lis Rudy napisał/a
Niestety nie zd±żył mnie nauczyć jak je odróżniać i zbierać. A z ksi±żek to nie to samo.
no to jak kiedy popada i grzybki się rusz± to zapraszam do siebie, przeszkolę Cię z opieńkobrania
Agi - 22 Wrześ¶nia 2011, 13:58

Lis Rudy napisał/a
Fidel-F2 napisał/a:
polecam opieńki

Mój dziadek był takim starej daty człowiekiem i je zbierał. Podobno faktycznie dobre. Niestety nie zd±żył mnie nauczyć jak je odróżniać i zbierać. A z ksi±żek to nie to samo.

Opieńki zbieram i bardzo lubię. S± bardzo charakterystyczne. Rosn± kępami, jak sama nazwa wskazuje, pasożytuj±c na pniach ¶ciętych drzew. Maj± przyjemny zapach, lekko słodkawy.

Pojawiaj± się z reguły na pocz±tku paĽdziernika.

Fidel-F2 - 22 Wrześ¶nia 2011, 14:02

ale opieńka może wygl±dać też tak

http://www.google.com/img...1t:429,r:26,s:0

i s± grzyby do¶ć podobne do niej, jesli się nie wie która to opieńka to łatwo pomylić

Agi - 22 Wrześ¶nia 2011, 14:11

Fidel-F2 napisał/a
ale opieńka może wygl±dać też tak

http://www.google.com/img...1t:429,r:26,s:0

To s± już starsze egzemplarze.
Pomylić rzeczywi¶cie można np. z Łuskwiakiem nastroszonym

albo z Ma¶lank± wi±zkow±

Pisałam swojego posta zanim wyst±piłe¶ z propozycj± nauki praktycznej.
Najlepiej uczyć się rozpoznawać grzyby w ich naturalnym ¶rodowisku.

dalambert - 22 Wrześ¶nia 2011, 14:13

Fidel-F2, laczego mi z Twojego linka wyskakuje goła przegl±darka google :shock:
A nie jakowa¶ opieńka :?:

feralny por. - 22 Wrześ¶nia 2011, 14:14

Pewnie co¶ zepsułe¶. ;P:
Agi - 22 Wrześ¶nia 2011, 14:16

Fidel-F2, wkleił to:

Lis Rudy - 22 Wrześ¶nia 2011, 15:53

Agi, Fidel-F2, wcale mi tymi zdjęciami nie ułatwili¶cie rozeznania się w temacie opieniek. Chyba jednak zostanę przy swoim założeniu że zbieram rurki.
Agi - 22 Wrześ¶nia 2011, 15:56

Lisie Rudy, możesz pojechać do Fidela na naukę, Skierniewice nie tak daleko.
Jedenastka - 22 Wrześ¶nia 2011, 16:10

Lis Rudy napisał/a
Jaka¶ normalna jeste¶ :bravo

A my¶lałam, że tylko cienka :D

Lis Rudy napisał/a
Wiem jak wygl±daj± g±ski zielone albo żółte (w zależno¶ci od regionu), tam gdzie jeżdżę praktycznie ich nie ma. W tym roku znalazłem tylko jedn±.

Ja na grzyby zwykle wybieram się w lasy nad Bugiem - między Serockiem a Wyszkowem. Tam g±ski s±. A na kurki czasem do Konstancina.

Lis Rudy napisał/a
Jak miałem tak z 6-8 lat, to wyobraĽ sobie że zbierało się nawet młode olszówki.

Zbierała je i jadła moja babcia. Pamiętam jak je obgotowywała "w kilku wodach żeby nie były truj±ce" (tak mówiła i wygl±dała nad garnkami jak najprawdziwsza wiedĽma :mrgreen: ).

Olszówek nie zbieram.
O wła¶nie, opieniek też nie. I omijam też kanie.
Jak to się przyrz±dza i czy jest smaczne?

Lis Rudy - 22 Wrześ¶nia 2011, 16:22

Jedenastka napisał/a
omijam też kanie. Jak to się przyrz±dza i czy jest smaczne?

Ja kani też niez bieram,. Ale wiem że robi się je tak jak zwykły schabowy-roztrzepane jajko, m±ka tarta, sól i pieprz. Raz mnie poczęstowano-faktycznie, dobre i przypomina faktur± i smakiem schabowy. A że przeżyłem, to faktycznie musiała to być kania.
O więcej pytaj Agi, ona je zbiera.

Jedenastka - 22 Wrześ¶nia 2011, 16:45

Lis Rudy napisał/a
m±ka tarta

Dobre :wink:

Młode kanie kojarz± mi się ze sromotnikowym. A podobno im młodsze, tym smaczniejsze.
Zbierać ich raczej nie będę bo dla mnie to grzyby z rodzaju "obcych".

A la schabowy czasem robię boczniaki.

Agi - 22 Wrześ¶nia 2011, 19:25

Opieńki już się pokazały. Byłam z Kam± na spacerze i znalazłam stanowisko, na którym można pełen koszyk naci±ć. Muszę pojechać jutro po pracy, bo dzi¶ nie miałam w co zabrać. Znalazłam też dziewięć bardzo dorodnych kań.
Grzyby zbieram od dziecka. Pierwsze lata życia spędziłam w domu, gdzie z jednej strony okna wychodziły na las, a z drugiej na cmentarz. Nie boję się niczego. :mrgreen:

Lis Rudy - 22 Wrześ¶nia 2011, 20:03

Jedenastka napisał/a

Lis Rudy napisał/a:
m±ka tarta

Dobre

Jedenastka, bo to m±ka czelabińska. Tak twarda, że przed użyciem należy j± zetrzeć ;P:

ofcors, chodziło u BUŁKĘ tart±.

Agi, Kama to piesa czy kota ???

Agi - 22 Wrześ¶nia 2011, 20:20

Lis Rudy napisał/a
Agi, Kama to piesa czy kota ???

Kama, to ta z prawej. :wink:
Mam nadzieję, że mnie ilcattivo13 nie pobije za te zdjęcia. :mrgreen:

Lis Rudy - 22 Wrześ¶nia 2011, 20:28

Agi napisał/a
Kama, to ta z prawej.

Dobrze że napisła¶, bo mógłbym nie zgadn±ć :mrgreen:

Fajna. Jak kocham moj± psi± rasę (boksie), tak ta jest fajna. No i wyprowadzaj±ca też sympatyczna ;P:

merula - 22 Wrześ¶nia 2011, 20:33

a dlaczego miałby, Agi?
Agi - 22 Wrześ¶nia 2011, 20:34

Bo on nie lubi "obrazków" na swoim blogu. :lol:
merula - 22 Wrześ¶nia 2011, 20:39

on nie lubi kwiatków przede wszystkim, a takich trudno się dopatrzeć. :wink:
ilcattivo13 - 22 Wrześ¶nia 2011, 21:37

Agi napisał/a
...Mam nadzieję, że mnie ilcattivo13 nie pobije za te zdjęcia. :mrgreen:

Frankly, my dear... Eee... Bardzo fajna piesa :D Wilczury, to moja druga ulubiona rasa psów. Po basetach ofkors :D

A poza tym, merula prawie gada, dać jej wódki! ;P:

Ozzborn - oj narobiłe¶ mi smaka, narobiłe¶ :mrgreen: A poza tym - moja ci ona! :twisted:

Ozzborn - 22 Wrześ¶nia 2011, 21:41

nie chcę Cię martwić ale z każdym kolejnym filmem z ni± coraz bardziej się zauraczam ;P:
o dowiedziałem się przed chwil±, że zagrała Dorotkę w 3-odcinkowej wersji Czarnoksiężnika z Oz z 2007 pt. Tin Man :D

Lis Rudy - 22 Wrześ¶nia 2011, 21:47

ilcattivo13 napisał/a
Wilczury, to moja druga ulubiona rasa psów. Po basetach ofkors

Bassety s± sympatyczne, ten jakby "upalony" wzrok, smutek w ¶lepiach, targanie brzuszyska po podłozu...
No i notoryczna nostalgia w zachowaniu.

ABSOLUTNIE PRZECIWIEŃSTWO BOKSERA.

Like it

Fidel-F2 - 22 Wrześ¶nia 2011, 21:47

Lis Rudy napisał/a
Ja kani też niez bieram
Z obawy przed zmyłk±? Moim zdanie łatwo je rozpoznać. Poza tym s± ¶wietne w smaku.
Lis Rudy - 22 Wrześ¶nia 2011, 21:50

Fidel-F2, teoretycznie zbierać kanie umiem bo wydaje mi się (!!!???) że potrafię je rozróżnić, ale obawa przed pomyłk± z muchomorkiem jest. Mam trochę za dużo lat żeby liczyć na ew. przeszczep w±troby. W poł±czeniu z inn± chorob± przewlekł± któr± mam, rzecz raczej niewarta ryzyka.

Partner forum