Mechaniczna pomarańcza [film] - Ostatnio oglądane filmy
Fidel-F2 - 19 Maj 2013, 12:08
Ptactwo powietrzne / A Bird of the Air Familijna obyczajówka na granicy komedii romantycznej. Raczej słabo. Bibliotekarka apetyczna.
Fidel-F2 - 19 Maj 2013, 20:10
Mała Miss / Little Miss Sunshine Jaka piękna katastrofa! Lekko przerysowany na kilku płaszczyznach ale mimo wszystko bawi i przestrasza. Kilka scen mocarnych. Dawno się tak nie ubawiłem. Zdecydowanie warto.
ilcattivo13 - 19 Maj 2013, 20:22
"Stand up guys". 9/10.
qbard - 19 Maj 2013, 21:14
Django Tarantino. Dłuuuuugi western.
mesiash - 20 Maj 2013, 10:13
Jesteś Bogiem, dodany do gazetki więc obejrzałem. Bardzo fajny, momentami smutny, momentami śmieszny. Nie przepadałem nigdy za HH i wiele się w tym temacie nie zmieniło, ale piosenki bardzo dobrze wpasowane w film. Trochę mi zabrakło moralizatorstwa w tym filmie, bo narkotyki były raczej w sferze domysłów.
Ziuta - 20 Maj 2013, 16:07
To chyba właśnie o to chodziło, żeby film zatrzymał się krok przed dosłownym wyjaśnianiem pewnych rzeczy, których w gruncie rzeczy nikt do końca nie wie.
Też nie jestem słuchaczem HH, ale Kaliber to jedna z najważniejszych kapel minionego dwudziestolecia.
aniol - 20 Maj 2013, 16:56
Asterix i Obelix w sluzbie Jej Krolewskiej Mosci
sa filmy ktore nigdy nie powinny powstac, to wlasnie jeden z nich
Luc du Lac - 20 Maj 2013, 17:37
| aniol napisał/a | Asterix i Obelix w sluzbie Jej Krolewskiej Mosci
sa filmy ktore nigdy nie powinny powstac, to wlasnie jeden z nich |
nie zgodzę się - mi się podobało na tyle że kupiłem nawet bluray'a
Fidel-F2 - 20 Maj 2013, 18:08
Palimpsest Niezły polski film. Dickowskie pomieszanie planów rzeczywistości, do końca niejednoznaczny. Lepiej o nim wiele nie mówić bo łatwo o spojler który wszystko zepsuje. Nie jest to kino epokowe ale wciąż warte zobaczenia.
| aniol napisał/a | Asterix i Obelix w sluzbie Jej Krolewskiej Mosci
sa filmy ktore nigdy nie powinny powstac, to wlasnie jeden z nich | miałeś złe nastawienie, to naprawdę sympatyczny film
Nocturn - 21 Maj 2013, 16:34
PUSH
No cóż. Znowu o mutantach i to takich nieszczęśliwych. Jakaś moda czy jak?
Plusy: Naprawdę fajna gra kamerą. Świetne ujęcia i bardzo fajne przejścia ostrego obrazu to takiego ... chropowatego. Efekty całkiem przyzwoite.
Minusy: jakieś pedofilskie podteksty są w tym filmie. Dziury w fabule i to takie całkiem spore.
Ot takie prawie dzisiejsze kino (film z 2009). Nie za bardzo zmuszające do myślenia. Nie za bardzo sensowne i nie przekazujące za dużo ciekawych treści.
Taki tam film
Dunadan - 21 Maj 2013, 16:51
Nocturn, miałem podobne wrażenia, podobało mi się jak przedstawione zostało w jaki sposób gnojki odkrywają swoje moce i jak to wszystko ewoluowało...
dziko - 21 Maj 2013, 22:45
Parę dni temu - Cristiada.
Film ewidentnie "klasyczny", o westernowej wręcz poetyce. Może wzruszać, patos jest, ale niejako na miejscu.
Pokaz specjalny, sala kinowa zapełniona do ostatniego miejsca, niektórzy chętni odeszli z kwitkiem, ostatni raz coś takiego chyba w PRL-u wdziałem. A z dystrybucją problemy - i jak tu nie wierzyć w masońskie spiski
Nocturn - 22 Maj 2013, 07:15
Apollo-18
Film w sumie nie za dobry - ale podobało mi się w nim motyw kontaktu z obcymi istotami.
Nie podobało mi się, że to o hamerykanach w ten drugi hamerykański sposób czyli w sensie teorii spisowych.
Kilka bardzo niefajnych błędów - chyba zamierzonych, które z zasady mają poprawić "fajność" filmu ale wprowadzają w błąd każdego kto nie za dużo wie na ten temat.
W ten sposób produkuje się masy ogłupionych ludzi.
Fidel-F2 - 22 Maj 2013, 07:44
| Nocturn napisał/a | Kilka bardzo niefajnych błędów - chyba zamierzonych, które z zasady mają poprawić fajność filmu ale wprowadzają w błąd każdego kto nie za dużo wie na ten temat.
W ten sposób produkuje się masy ogłupionych ludzi. |
Nocturn - 22 Maj 2013, 08:04
Spoilować?
Dobra na razie bez spoila:
Na początku filmu mówią że Apollo 17 lądował na księzycu 7.12.1977 a to był start misji.
Nie było technicznie możliwe, żeby lądownik mógł opaść na południowy biegun. Musiałby mieć za dużo paliwa, byłby z tego powodu za ciężki i tego typu rakieta co go niosła by go nie uniosła (to nie moja opinia, nie znam się na rakietach nośnych)
W kosmosie dźwięk się nie roznosi.
I kosmonauta w swoim stroju wyjściowym nie czułby tak szybko zmian temperatury jak pokazano.
Za to kilka plusów:
Naprawdę misje na księżycu pokazano zaje,fajnie.
Fidel-F2 - 22 Maj 2013, 08:29
| Nocturn napisał/a | | Nie było technicznie możliwe, żeby lądownik mógł opaść na południowy biegun. Musiałby mieć za dużo paliwa, byłby z tego powodu za ciężki i tego typu rakieta co go niosła by go nie uniosła (to nie moja opinia, nie znam się na rakietach nośnych) | to jakaś bzdura imho ale ciekawym uzasadnienia
jest więcej?
Nocturn - 22 Maj 2013, 08:36
Fidel-F2,
Nie ma uzasadnienia.
Jest kilka anachronizmów ale ja napiszę to fabułę zdradzę.
Ziuta - 22 Maj 2013, 08:41
| Fidel-F2 napisał/a | | to jakaś bzdura imho ale ciekawym uzasadnienia |
Ja bym to widział tak (improwizuję):
Statek Apollo wchodzi na orbitę okołoksiężycową, która leży na tej samej płaszczyźnie z orbitą Księżyca wokół Ziemi – czyli mniej więcej wokół księżycowego równika. Lądowanie na zerowej szerokości geograficznej to najoszczędniejsza paliwowo opcja, bo trzeba go tyle, żeby wytracić pierwszą prędkość kosmiczną (księżycową). Do lądowania w dalszych rejonach trzeba więcej paliwa, więc z dużą dozą prawdopodobieństwa bieguny były poza zasięgiem lądownika Apollo.
Fidel-F2 - 22 Maj 2013, 08:44
Nie wiem czy rysunek jest precyzyjny ale przeczy tej teorii
Rafał - 22 Maj 2013, 08:53
Fidel-F2, a dlaczego na Ziemi punkty startowe lokuje się bliżej równika niż bieguna? Gujana Francuska to raczej strefa równikowa czy koło podbiegunowe?
Fidel-F2 - 22 Maj 2013, 08:55
że ruch obrotowy ułatwia start?
ale ten obrazek potwierdza teorie Ziuty
Rafał - 22 Maj 2013, 08:58
Chodzi o ruch obrotowy i związaną z tym siłę odśrodkową. Na Księżycu nie jest to pewnie oszołamiająca wielkość, ale w przeliczeniu na kg paliwa pewnie brana pod uwagę.
jewgienij - 22 Maj 2013, 09:00
Apollo 11 lądował gdzieś w pobliżu zachodniego skraju Morza Spokoju, czyli nie na równiku.
W dodatku pole grawitacyjne Księżyca wykazuje duże nieregularności, występują skupiska materii o większej gęstości.
Nie wiem, czy akurat paliwowe względy są tak fundamentalne przy dużo mniejszym przyciąganiu.
A co do hałasów w bezpowietrznej przestrzeni - to film., widowisko W życiu też muzyka rzadko nam towarzyszy i ilustruje nasze działania
Luc du Lac - 22 Maj 2013, 09:02
Nietykalni (Intouchables) - młodociany po przejściach, trafia do pracy u bogatego sparaliżowanego (robi za ręce i nogi).
Ze smakiem, bez moralizatorstwa. Francja elegancja. Na faktach.
polecam
Ziuta - 22 Maj 2013, 09:05
| Fidel-F2 napisał/a | | że ruch obrotowy ułatwia start? |
Tak. Dodatkowe ok. 460 m/s. Każdy kolejna korekta lotu kosztuje sporo paliwa. Lądowanie na biegunie musiałoby wyglądać tak: zmieniamy płaszczyznę orbity o 90 stopni i dopiero stawiamy maszynę normalnym trybem. Wątpię, żeby LM miał takie możliwości. Zwróć uwagę na sondy, które nie raz uskuteczniają najbardziej skomplikowane balety planetarne, żeby dotrzeć do celu jak najniższym kosztem.
A rysunki poglądowe to rysunki poglądowe. Bardziej materiały prasowe, niż schemat techniczny.
Fidel-F2 - 22 Maj 2013, 09:07
| Rafał napisał/a | | Na Księżycu nie jest to pewnie oszołamiająca wielkość, ale w przeliczeniu na kg paliwa pewnie brana pod uwagę. | Księżyc obraca się raz na 28 dni, imho w efekcie daje skrajnie małą wartość.
| jewgienij napisał/a | | Apollo 11 lądował gdzieś w pobliżu zachodniego skraju Morza Spokoju, czyli nie na równiku. | najdalsze lądowanie było chyba w okolicach 40' równoleżnika
| jewgienij napisał/a | | A co do hałasów w bezpowietrznej przestrzeni - to film., widowisko W życiu też muzyka rzadko nam towarzyszy i ilustruje nasze działania | +1
Fidel-F2 - 22 Maj 2013, 09:08
| Ziuta napisał/a | | Dodatkowe ok. 460 m/s | ale na Księżycu?
Nocturn - 22 Maj 2013, 09:09
jewgienij,
Zgadza się, to film. Ale robiony na paradokument i to całkiem fajnie im wyszło. W związku z tym ludzie oglądając takie filmy zaczynają hm.. wierzyć w te ... kosmetyczne poprawki za czym idzie potem takie ogólne ogłupienie.
A z tym paliwem to ja do końca nie wiem. Jak powiedziałem, nie jestem specem i muszę polegać na kimś, kto się nim wydaje
Hm... jeden drobiazg w tym filmie jeszcze mnie uderzył:
Wykorzystano w nim informacje z poprzedniego-udanego lotu. W nim był taki mały problem, że w Houston słyszano dziwne dźwięki w eterze. Pokazano to też w tutaj. Ale małe przekłamanie było takie, że piloci tych dźwięków nie słyszeli.
Fidel-F2 - 22 Maj 2013, 09:15
ok zgrokowałem i chyba rzeczywiście wejście na orbitę inną od równikowej wymaga większych ilości energii
jewgienij - 22 Maj 2013, 09:23
To też zależy, w jakim celu i gdzie się chce wylądować. Bo potem zaiwaniać na bateriach słonecznych przez ten cały gruz, aby z równika dotrzeć gdzieś tam, też jeśli idzie o czas trwania misji, nie jest opłacalne.
|
|
|