To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Co ciekawego u konkurencji słychać?

Zgaga - 12 Marca 2010, 12:41

Żerań, sam wybierałeś?
Anonymous - 12 Marca 2010, 12:43

Ehe. I tak, "Wroniec" mi się naprawdę podobał. :) Są to książki, które uważam za najlepsze i pewnie tak będzie wyglądała moja lista nominacji do Zajdla za jakiś czas. Zresztą, ten rok uważam za dość dobry.
---

Idea była taka, że VanderMeer zaprosił zaprzyjaźnionych redaktorów i tłumaczy do pokazania trzech/czterech najciekawszych - ich zdaniem - książek "gatunkowych" (genre fiction) wydanych w 2009 roku. De gustibus non dispudantum est. :wink:

Witchma - 12 Marca 2010, 12:47

Żerań, :bravo :D
Anonymous - 12 Marca 2010, 13:02

Aha, w tym miejscu chciałbym podziękować pewnej zacnej osobie za support językowy. Jako że NIE jestem profesjonalnym tłumaczem, wolałem sprawdzić tekst pod kątem językowym u fachowca. :) I od razu wyjaśniam jeszcze jedną rzecz: w dużej mierze decydowały dwa czynniki: gust i jakość książki, ale w przypadku Palinsky'ego czy robwega chodziło także o promocję debiutów i młodej polskiej fantastyki na Zachodzie. W 2009 wydano dużo dobrej literatury i gdybym miał więcej miejsca, wspomniałbym chociażby o Kossakowskiej, Kruku, Orkanie, mc, czy wznowieniach (Kres, Lem, Rafał K.). We wstępie do tekstu pisałem zresztą o tym, najwyraźniej Locus uznał, że i tak się rozpisałem i mi uciął co nie co.
Bin Laudan - 12 Marca 2010, 17:25

He he - trzy z czterech propozycji rosyjskich omówiłem niedawno w Esensji. Ma się tego nosa!
:)

mdegorski - 12 Marca 2010, 18:19

Toruński empik melduje obecność na półkach egzemplarzy F&SF.

Martwi mnie jedynie to, że te cztery numery były schowane na niższych półkach wśród mało rozchwytywanych pism. Gdybym specjalnie nie nastawił się na kupno pisma, nawet bym go nie zauważył... No ale cóż, nisza.

khamenei - 12 Marca 2010, 20:41

Dzisiaj nabyłem "F&SF" w gdyńskim Empiku. Nie leżał na półce z "NF", "SFFiH" czy "CzF", tylko pośród mang i "White Dwarfów". Dziwne.
Ale wygląda wybornie.

gorat - 12 Marca 2010, 21:22

LŚNIENIE nowe ktoś widział?
terebka - 12 Marca 2010, 21:52

Przecież nie ma jeszcze. Chyba :shock:
Virgo C. - 12 Marca 2010, 22:23

Nie ma i są uzasadnione obawy, że nie będzie.
khamenei - 12 Marca 2010, 23:10

A skąd takie rewelacje, Virgo C.?
Fidel-F2 - 13 Marca 2010, 06:05

Mam już chwilę F&SF w łapkach i bardzo mi się podoba. Format przyjemny, cena takoż, okładka w klasie, nazwiska na okładce bardzo w porządku, wewnątrz grafiki śladowe ilości, część publicystyczna wydaje się przemyślana chociaż jak na mój gust chyba nazbyt obszerna (ok1/3 objętości). Dam głos za jakiś czas, po przeczytaniu.
rybieudka - 13 Marca 2010, 09:01

Udało się zakupić (z lekką pomocą rodziny) jeden z 2 egzemplarzy F&SF w legnickim empiku. We Wro w megastorze nie mieli:( Pierwsze wrażenia? Bardzo pozytywne. Solidna objętość, teksty wyglądają na intrygujące, ogólnie miodzio. Jak poczytam to się wypowiem szerzej.
Virgo C. - 13 Marca 2010, 10:50

khamenei napisał/a
A skąd takie rewelacje, Virgo C.?

Z faktu, że Lśnienie zaczyna przypominać produkt porzucony? Mamy połowę marca, a numer trzeci miał sie pojawić w lutym. Naczelny, wcześniej bardzo aktywy, teraz nabrał wody w usta i na swoim blogu informuje o wszystkim tylko nie o piśmie. Strona internetowa nie była zaś aktualizowana od grudnia. Jakieś jeszcze przesłanki potrzebne?

Toudisław - 13 Marca 2010, 20:03

Spis treści:

Creatio Fantastica XXIV (artykuł wstępny) – Sławomir Spasiewicz

Okładka – Krzysztof Żyngiel

W księgarniach:

Najciemniejsza część lasu (fragment powieści) – Ramsey Campbell, wydawnictwo Książnica
Ostatnia awatara (fragment powieści) – Olgierd Dudek, wydawnictwo Zysk i s-ka
Rydwan bogów (fragment powieści) – Aleksander Kowarz, wydawnictwo Zysk i s-ka

Dyskusja:

W Almanachu bez zmian – Jakub Nowak i Andrzej Miszczak (o kolejnym tomie „Kroków w nieznane”)

Publicystyka:

Spojrzenie daltonisty (1) – Jacek Sobota (pierwszy z cyklu tekstów o kinie)
To był żart z Ciągu... – Emil Strzeszewski (o powieściach Williama Gibsona słów kilka)
Wszystko będzie dobrze i inne kłamstwa – Paweł Ciećwierz (dlaczego pozytywni bohaterowie są nudni)
Žamboch jakiego poznałem – Andrzej Świech (przekrój przez twórczość czeskiego pisarza)

Recenzje:

Che Guevara w Babilonie – Maciej Pitala („Dziki Mesjasz” Rafała W. Orkana)
Dzikość w sercu – Urszula Sarnecka („Dzikie stwory” Dave'a Eggersa)
Miasto, masa, maszyna – Sławomir Spasiewicz („City 1”. Antologia polskich opowiadań grozy pod redakcją Bartłomieja Paszylka)
O krok za „Krokami...” – Maciej Pitala („Antologia Nowej Science Fiction” pod redakcją George'a Manna)
Po „Burzy” – Paweł Czerwiec („Burza. Ucieczka z Warszawy '40” Macieja Parowskiego)
Pobiegaj ze mną! – Urszula Sarnecka („Ugryziona” Kelley Armstrong)
Pod pasmami Szerni – Maciej Pitala („Pani Dobrego Znaku” tom I i II Feliksa W. Kresa)
Retrowirus Hard SF – Andrzej Miszczak („Radio Darwina” i „Dzieci Darwina” Grega Beara)
Siedlisko duchów – Maria Jaskulska („Siedlisko” Roberta Cichowlasa i Kazimierza Kyrcza Juniora)
Stare dobre czasy 4 – Sławomir Spasiewicz („Diuna” Franka Herberta)
Wściekłe pięści smoka – Emil Strzeszewski („Miasto Śniących Książek” oraz „Rumo i cuda w ciemnościach” Waltera Moersa)

Gry planszowe:

PlanShow 15 – Andrzej Świech (o półkownikach)
Z mojej półki 8 – Andrzej Świech („Eufrat i Tygrys” Reinera Knizii)

Fotorelacja:

XXIII Lubelskie Dni Fantastyki (27-28.02.2010) w obiektywie Piotra Żuchowskiego

CF już jest zapraszam ! Tam moje recki tez są :)

http://www.creatio.art.pl/

Zgaga - 14 Marca 2010, 10:20

Bin Laudan napisał/a
He he - trzy z czterech propozycji rosyjskich omówiłem niedawno w Esensji. Ma się tego nosa!:)

Łukin mnie nie dziwi - zdecydowany numer 1 w ubiegłym roku w Rosji. Diaczenko też nie - chociaż nie lubię. Reszta... Mda... Nazwiska znane.

xan4 - 15 Marca 2010, 21:13

Przeczytałem F&SF. Jest dobrze. Bez fajerwerków, ale dobrze. Opowiadania dobre (najbardziej: Ford, Bisson, Card, Mieville), pozostałe też ok, nie ma słabych rzeczy. Publicystyka: podobają mi się wywiady, felietony, tu już różnie bywa, recenzje - w porządku, zainteresowały mnie. Format i układ bardzo mi się podoba. Bez obrazków, jak ostatnio w NF, po prostu dobre teksty.
Jestem zadowolony i chcę więcej. Nie pogniewałbym się jakby zrobili z tego miesięcznik, albo przynajmniej dwumiesięcznik. Nie brakuje mi też polskich opowiadań. Tutaj lukę wypełnia SFFiH i częściowo NF i MF, jak dla mnie to wystarczy.

Bin Laudan - 15 Marca 2010, 21:38

Zgaga napisał/a
Bin Laudan napisał/a
He he - trzy z czterech propozycji rosyjskich omówiłem niedawno w Esensji. Ma się tego nosa!:)

Łukin mnie nie dziwi - zdecydowany numer 1 w ubiegłym roku w Rosji. Diaczenko też nie - chociaż nie lubię. Reszta... Mda... Nazwiska znane.

Łukin całkiem, całkiem, ale bez przesady. Diaczenkowie i Galina zostawiają go daleko w tyle.

Fidel-F2 - 15 Marca 2010, 21:44

Przeczytałem publicystykę F&SF. Połowę bym wywalił i było by ok, teraz jest męcząco. Olałem recenzje Kinga bo mnie nie interesuje jego twórczość.
Zgaga - 16 Marca 2010, 12:49

Bin Laudan, rzecz gustu, ale kłócić się nie zamierzam i tak każdy zostanie przy swoim. :lol:

Już jakiś czas temu usiłowałeś mnie do Diaczenków przekonać. Co do Warana się zgodziłam, spodobał mi się, ale już Vita nostra, ufff..., zirytowało strasznie, choć inni pieją z zachwytu. Trafiłam na parę fajnych ich miniatur literackich (jak kto woli szortów), a poza tym, zazwyczaj coś ich zaczynam i nie kończę, i szybko wyrzucam z pamięci.

Za to Łukina lubię.

Rzecz gustu.

xan4 - 16 Marca 2010, 12:56

Wyjaśniliśmy sobie z Powergraphem sytuację z wysyłką prenumeraty. Wydawnictwo bardzo ładnie się zachowało przy wyjaśnieniu tej sprawy. Szacunek.

Ale do rzeczy: szukam chętnego na darmowe Nowe Idzie. Kto pierwszy ten lepszy.
Poprzednio dwóch się zgłosiło, ale nie dokończyliśmy sprawy, bo kontakt się jakoś urwał.

Edit: zwycięzca już się znalazł :)

Witchma - 16 Marca 2010, 12:59

A ja jeszcze prenumeraty nie dostałam.
Virgo C. - 16 Marca 2010, 13:04

Mi dzisiaj ojciec odbierze, z tego co mówiła mama wczoraj w rozmowie to awizo na polecony wczoraj do skrzynki trafiło.
Kruk Siwy - 16 Marca 2010, 13:04

Znaczy kioski górą.
Zgaga - 16 Marca 2010, 13:06

Niekoniecznie. W prenumeracie jednak taniej, dużo.
Witchma - 16 Marca 2010, 13:06

Kruku, bezedura. Po prostu za późno zamówiłam ;)
Adanedhel - 16 Marca 2010, 13:09

Witchma, ja też nie dostałem. Chyba pójdę ich tam zamordować.
Kruk Siwy - 16 Marca 2010, 13:11

Witchma, jak widzisz niekoniecznie bezdura. No nie wyszło im. Bywa, zwłaszcza na początku drogi.
A że taniej? Hm wolę drożej ale przeczytać niż taniej obiecywać sobie że przeczytam.

Witchma - 16 Marca 2010, 13:18

Adanedhel, a kiedy zamawiałeś?
Adanedhel - 16 Marca 2010, 13:20

Tego samego dnia, co Ty.

Partner forum