To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Ludzie z tamtej strony świata - Rafał Kosik

Rafał - 10 Stycznia 2010, 13:51

Rafal Kosik, moja Dorotka (córka) właśnie czyta twojego ostatniego FNN i bardzo się jej podoba, jak skończy to obiecała mi że pożyczy.
Ziemniak - 10 Stycznia 2010, 14:35

Rafał, ja przeczytałem zanim dałem synowi na gwiazdkę :D
Witchma - 10 Stycznia 2010, 14:35

A ja właśnie czytam, bo wczoraj skończyłam "Orbitalny spisek" :)
Zgaga - 18 Stycznia 2010, 13:44

całkiem sympatyczna recenzja:
http://www.ksiazka.net.pl...s[tt_news]=2961

Rafal Kosik - 19 Stycznia 2010, 14:45

Recenzent wczuł się w klimat powieści. Trudno o takie dobre recenzje. Mam na myśli dobre w sensie, że dobrze napisane, nawet jeśli nie są szczególnie pozytywne. Ale jeśli są przy okazji pozytywne, to jeszcze milej :)
Witchma - 19 Stycznia 2010, 15:13

A skoro już o Trzeciej kuzynce - skończyłam czytać jakiś tydzień temu, zdecydowanie trafia na pierwsze miejsce mojego rankingu FNiN :)
Muszę się przyznać, że
Spoiler:
.

gorat - 19 Stycznia 2010, 20:43

Trzecia kuzynka to trzeci tom trylogii Pilipiuka? Wybaczcie, cały czas tak to odczytuję...
Witchma - 19 Stycznia 2010, 21:51

gorat napisał/a
Trzecia kuzynka to trzeci tom trylogii Pilipiuka?

Nie.

joe_cool - 20 Stycznia 2010, 19:36

Słuchajcie, co mi się dzisiaj przydarzyło - otwieram Politykę, a tam patrzy na mnie Kosik :mrgreen: :bravo - Paweł Dunin-Wąsowicz pisze o Felixie, Necie i Nice.
Witchma - 20 Stycznia 2010, 20:41

joe_cool napisał/a
Paweł Dunin-Wąsowicz pisze o Felixie, Necie i Nice.

Trza zakupić :)

Rafal Kosik - 20 Stycznia 2010, 22:56

Niusa sprzedał mi dziś Maciek Parowski po premierze jego Burzy. Zakupiłem, przeczytałem. Kiedyś Paweł Dunin-Wąsowicz odgrażał się, że napisze notkę o Felixie i już dawno o tym zapomniałem, a tu proszę - nie notka, tylko trzy strony. Miło, że ktoś tę moją pisaninę zauważa. Może docenimy wreszcie własną literaturę młodzieżową i więcej autorów uzna, że jednak chce im się w to bawić.
joe_cool - 20 Stycznia 2010, 23:05

Bardzo ładnie napisał, trzeba mu przyznać :)
dalambert - 21 Stycznia 2010, 08:22

Rafal Kosik napisał/a
Może docenimy wreszcie własną literaturę młodzieżową i więcej autorów uzna, że jednak chce im się w to bawić.

Nie wywołuj tfurcuf z lasu, na cholerę Ci ta konkurencja :wink:

Rafał - 3 Lutego 2010, 08:22

Przeczytałem córkowe FF&N oraz drei kuzinkas.

No, i tyle pozytywów. IMO jest przepaść pomiędzy tą książką, a czymkolwiek innym co czytałem Twojego. Nie mam zielonego pojęcia o poprzednich Feliksach, ale ten potraktowany został wybitnie lajtowo. Owszem, gdyby to nie Rafał Kosik był autorem, to możny by chwalić, ale znam Cię z Vertikala, Marsa, Kameleona i opowiadań wcześniejszych i wiem, że tam każde słowo ma swoje miejsce i jest to miejsce najwłaściwsze, a logika wydarzeń i funkcjonowania świata jest powalająca (w pozytywnym sensie). Nie notowałem co gdzie nie tak, bez sensu by czytanie było i radość z obcowania z teksem by psuło, stąd nie jestem w stanie podeprzeć się konkretnym przykładem, ale: korekta puściła złą odmianę w zdaniu (jakaś liczba pojedyncza zamiast mnogiej gdzieś pod koniec książki), raziły jałowce w Sudetach (roślina praktycznie wymarła, ostatnie okazy jeszcze można oglądać na Krzyżnej Górze w Rudawach Janowickich - chyba, że to tam jest pensjonat 3K, bo to w sumie niedaleko od Bolkowa, znaczy się, Lolkowa :wink: ), no i przebijające przeświadczenie o licznej autochtonicznej Polonii sprzed wojny. Nie ma tak, księgi USC można sobie pooglądać, ale w Archiwum we Wrocławiu, w żadnym razie po miejscowych urzędach, oczywiście po niemiecku, bo wcześniej przez 300 lat Prusy tu były. Ludność jak to na rubieżach, przemieszana, ale i tak powalająca większość to Niemcy, reszta Czesi, Polacy, Żydzi. Sam będąc mieszkańcem sudetów mieszkam w domu wybudowanym przez Niemca, ale przez ulicę mieszkał Polak (Sandrecki, a właściwie Graf Ernest Seidlitz-Sandrecky), a po prawej Czech (Postpischill - zniemczone Pospiszil). I tak było wszędzie. Na szczęście do logiki zdarzeń nie mam zastrzeżeń.

Rafal Kosik - 5 Lutego 2010, 15:01

FNiN ma niewiele wspólnego z moimi dorosłymi książkami i nie ma mieć. Moi małoletni czytelnicy też zauważają, że Vertical czy Kameleon w ogóle nie przypominają im Felixów.

Co do Polaków i Niemców to pisanie Trzech Kuzynek zacząłem od kilkudniowej wyprawy w rejon Bolkowa i wywiadu środowiskowego. Mieszkałem u faceta, który historię tych ziem znał dosyć dobrze. Był zresztą wnukiem Polaka i Niemki. Podparłem się kilkoma lekturami i wycieczkami po okolicy. Tylko tyle, żeby zapewnić wiarygodne tło. To nie jest powieść historyczna. Można by ją przenieść w dowolny inny rejon Polski, wymienić Niemca na wroga ludu albo cinkciarza, i nadal by grało.

A jałowce... Założę się, że jakieś się znajdą.

Rafał - 6 Lutego 2010, 09:10

http://www.science-fictio...es/icon_lol.gif To dobrze, dzięki :lol:
Toudisław - 6 Lutego 2010, 14:11

http://demotywatory.pl/904573/Marzenia

Robisz się sławny :D

mawete - 6 Lutego 2010, 14:45

A tu z Rafałem K. się zgodzę. :D
Rafal Kosik - 7 Lutego 2010, 16:41

To cytat FNiN, a konkretnie z Pałacu Snów.
Rafał - 12 Lutego 2010, 08:11

Pomalutku obserwuję u siebie w domku rozwój felixomanii, po trzeciej kuzynce wczoraj w empiku dzieciaki zdecydowanie w zażądały orbitalnego spisku :D
Delfino - 14 Lutego 2010, 19:36

Rafał kiedy obiecywana powieść o Warszawie? Ile można czekać? :D
Rafal Kosik - 18 Lutego 2010, 01:13

Pisze się właśnie teraz ;)
Delfino - 21 Lutego 2010, 01:14

Czuj presję otoczenia :)
P. dz. Lorak - 21 Lutego 2010, 13:33

Szybkość rzadko idzie w parze z jakością. Bez pośpiechu. Ale presja na jakość, jak najbardziej. :D No chyba, że to Cię Rafale stresuje, wtedy powinniśmy się grzecznie zamknąć i czekać. :wink:
dalambert - 21 Lutego 2010, 13:38

Nabyte Mała armia i Trzecia Kuzynka = przeczytamy pogadamy.
Na SKOFę nie wpadniecie ?

dalambert - 25 Lutego 2010, 11:57

Rafal Kosik napisał/a
To nie jest powieść historyczna.

Rafał wszystko Ci wybaczę , bo i czyta się dobrze i historia zacna, ale jakim cudem w Lollkowitz przed 1945 rokiem prowadzono jakąkolwiek dokumentację po POLSKU / wizyta Niki w Archiwum/ cóz moze nie być historycznie, ale nich bedzie prawdopodobnie, bo to fantazje uwiarygania , a nie ośmiesza ;P:

Chal-Chenet - 26 Lutego 2010, 12:15

Mars przeczytany.
Przypadł mi do gustu bardziej niż "Vertical". Podzielony na dwie części, z różnymi bohaterami, ale w obu udało się wytworzyć tę specyficzną nić między głównymi postaciami a czytelnikiem, która sprawiała, że czytało mi się świetnie i kibicowałem bohaterom. Są zresztą nieźle wykreowani, "ludzcy". Mi nie sprawiało problemów wczuwanie się w ich położenie.
Akcja wciąga, zarówno gdy opisywane są perypetie Ryana, jak i w przypadku przygód Jareda.
Do gustu przypadł mi obecny zwłaszcza w drugiej części klimat zagrożenia, niedopowiedzeń, zaburzonej rzeczywistości. Momentami przywodziło mi to na myśl Dicka, a osobiście lubię takie skojarzenia. Przemówiła też do mnie puenta, na którą czekałem z niecierpliwością.
Na plus też język, nie miałem zbyt wielu przestojów podczas lektury.

8/10

dalambert - 26 Lutego 2010, 14:31

Kuzynka przeczytana , teraz szlifuję spisek - fajne to :)
Rafal Kosik - 28 Lutego 2010, 10:18

Dalambert, ja nie napisałem, że dokumentacja była po polsku. W ogóle nie poruszałem tematu języka.

Chal-Chenet
, nowa rzecz o Warszawie, którą pisze, będzie bardziej w klimacie Marsa.

dalambert - 28 Lutego 2010, 13:05

Rafal Kosik, Kuzynka trzecia strona 176:
sunęła palcem po oprawianych w płótno grzbietach, az dotarła do kroniki gminy z 1928 roku.
...kancelista wykaligrafował " dania piętnastego lipca roku pańskiego tysiąc dziewięćset dwudziestego ósmego w godzinach porannych stawił się Jan Jeziorański z taką oto sprawą ..."
Fakt nie piszesz nic w jakim języku jest ta kronika spisana, ale nie zauważyłem / przez sześć tomów opowieści/ by poza angielskim bohaterowie znali jakikolwiek obcy język i by Nika znała niemiecki.
Jak się jedzie na "Ziemie odzyskane" to jednak dobrze jest wiedzieć jak i od kogo się je odzyskiwało ...
No i JAN Jeziorański - alte deutshche name :D

Partner forum