To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Samopomoc czytelnicza.

Magnis - 7 Maj 2011, 21:16

Wiesz Kai jeszcze możesz zapisać sobie z książek Davida Shobina :
Kuracja, Kwiat śmierci, Nie Narodzony (Phantom Press) - tutaj bardziej polecam wydanie Amberu pt. Embrion bo jest lepiej przetłumaczone, Obsesja i Stan krytyczny.

Jeszcze przypomniał mi się autor Patrick Lynch i jego powieści Omega, Ósemka
, Zwiastowanie ;) .

Kai - 8 Maj 2011, 03:56

Nad Shobinem myślałam. Mam nadzieję, że będą coś mieli w obcojęzycznej, bo dwóch normalnych nie mieli nic. Niektóre książki jakby nigdy nie zostały wydane. No, ina rzecz, że na Phantom Press to i ja się przejechałam, więc może tego nawet nie być na rynku.

Lyncha sprawdzę też.

merula - 8 Maj 2011, 11:56

jeszcze nie wiem, czy mi to będzie do czegoś potrzebne, ale szukam przykładów na szpiegów i agentów w literaturze. fantastycznej.
Magnis - 8 Maj 2011, 12:06

Kai napisał/a
Nad Shobinem myślałam. Mam nadzieję, że będą coś mieli w obcojęzycznej, bo dwóch normalnych nie mieli nic. Niektóre książki jakby nigdy nie zostały wydane.

U mnie akurat znajdują się pojedyncze sztuki książek w bibliotekach i tak nie wszystkie bo niestety zostały wycofane z różnych powodów, a szkoda :( :wink: .

ketyow - 8 Maj 2011, 12:08

merula napisał/a
jeszcze nie wiem, czy mi to będzie do czegoś potrzebne, ale szukam przykładów na szpiegów i agentów w literaturze. fantastycznej.

Matura wreszcie? :wink:

Arya - 8 Maj 2011, 12:43

merula, może Norweski dziennik Pilipiuka? Paru szpiegów tam by się znalazło.
Ziemniak - 8 Maj 2011, 13:10

Agent dołu Wolskiego
merula - 8 Maj 2011, 14:00

ketyow, nie, aczkolwiek moja chyba się zdążyła już przedawnić :wink:
ketyow - 8 Maj 2011, 14:17

Myślę, że dość ciekawym przypadkiem mógłby być Dr Yueh z Diuny, choć oczywiście nie jest to raczej typowa postać agenta/szpiega.
Lynx - 8 Maj 2011, 16:45

Tajemniczy Don Pedro ;)
merula - 8 Maj 2011, 18:39

Carramba... ? :mrgreen:
Matrim - 8 Maj 2011, 18:45

merula napisał/a
szukam przykładów na szpiegów i agentów w literaturze. fantastycznej.

Ale całe książki, czy postacie? Bo jeśli to drugie, to na przykład, Sigismund Dijkstra z Wiedźmina był nawet oberszpiegiem ;)

Arya - 9 Maj 2011, 20:05

Wilczy Legion Przechrzty
Annasi - 12 Maj 2011, 08:01

Cytat
szukam przykładów na szpiegów i agentów w literaturze. fantastycznej.

Co powiesz na Trylogię Nocnego Anioła - Brenta Weeksa ?

merula - 15 Maj 2011, 13:37

może być też.

macie jeszcze jakieś inne pomysły?

Annasi - 15 Maj 2011, 13:45

Trylogia Skrytobójcy - Robin Hobb
Nina Wum - 4 Czerwca 2011, 16:39

Jeśli poniższe pytanie nie pasuje do tego wątku, bardzo proszę o jego przeniesienie.

Poszukuję książek traktujących o mieczach. Tak, wiem, jak to brzmi. :mrgreen:
Jestem usposobiona pokojowo, na temacie kompletnie się nie znam - dlatego
nie sprecyzuję niestety zakresu swoich potrzeb.
Chodzi mi o miecze używane w Europie i Azji ( katanom odpuszczę, o nich
dla odmiany coś czytałam) począwszy od Wikingów, powiedzmy.
Jakieś kompendium, jakiś leksykon, rzecz napisana dla okrągłych
ignorantów, w miarę możności - z dużymi ilustracjami. :lol:
Na tym poziomie będziemy się poruszać.
Jeśli znacie takie dziełko, Panowie i Damy,
bardzo proszę, dajcie znać.

Rafał - 4 Czerwca 2011, 23:33

Wojciech Zabłocki - Cięcia prawdziwą szablą. O mieczach też tam trochę jest. http://www.sexta.yoyo.pl/...&id=38&Itemid=9
Natomiast polecam szermierkę traktatową, rewelka: http://www.youtube.com/watch?v=-TzdtyMC7ek

Nina Wum - 6 Czerwca 2011, 12:30

Dziękuję, Rafale. Skorzystam raczej z tej szermierki, bo szable, to, niestety, nie tym razem. :)
mBiko - 7 Czerwca 2011, 21:36

Największy przegląd da Ci chyba Żygulski, odpowiednio "Broń w dawnej Polsce" i "Broń wschodnia". W ujęciu bardziej popularnym na początek może chyba być "Encyklopedia broni" (wyd. Penta) i widziany przeze mnie ostatnio w Empiku album "Swords". Jak bardziej skonkretyzujesz swoje potrzeby to pytaj tu lub na pw.
Nina Wum - 7 Czerwca 2011, 22:59

Dziękuję, mBiko! Gdy już osiągnę jakie takie rozpoznanie, na pewno dam znać. :)
ailiS - 22 Czerwca 2011, 18:58

podbijam wątek, który zaczęłam w innym temacie...
dobre powieści, nowele, opowiadania sf, jeśli zagranicznych autorów to takie, przy czytaniu których nie ma się wrażenia, że to jedna osoba pisała;
ciekawe pod względem konstrukcji, narracji itp. :D

Martva - 22 Czerwca 2011, 19:05

Chaga Iana McDonalda. Byłam zachwycona, a wolę fantasy od SF. Znaczy sztafaż fantasy, bo generalnie lubię dobre historie :)
ailiS - 22 Czerwca 2011, 19:15

dzięki :)
też lubię fantasy, ale nigdy nie czytałam dobrego sf, więc trzeba coś z tym zrobić :D

EDIT: czytałam jedno super opowiadanie, właśnie w sffih R. Szmidta Pola dawno zapomnianych bitew: Kuźnia

nureczka - 22 Czerwca 2011, 20:57

Było takie opowiadanie o obcych, którzy chcieli opanować Ziemię. W zasadzie nie dało się ich odróżnić od ludzi, ale w końcu grupkę szpiegów zdemaskowano, bo... się nie nudzili, mimo że nie robili nic.
Ktoś pamięta może autora i tytuł?

Magnis - 22 Czerwca 2011, 21:15

AlliS mogę polecić książki Philipa K. Dicka są już klasyką SF jak Ubik, Trzy stygmaty Palmera Eldritcha, Marsjański pościg w czasie, Oko na niebie.Do tego mogę polecić Asimova Koniec wieczności, Pozytronowy detektyw, Fundacja, Robert Silverberg W dół do ziemi, Orson Scott Card Gra Endera, Frank Herbert Diuna, Zielony mózg, Ursula Le Guin Świat Rocannona, Miasto złudzeń, Planeta wygnania, Roger Zelazny Aleja potępienia, cykl "Amber" :wink: .
mBiko - 24 Czerwca 2011, 19:33

ailiS, wydaje mi się, że w zakresie opowiadań powinnaś zainteresować się nową edycją "Rakietowych szlaków".
dziko - 27 Czerwca 2011, 17:39

Szukałbym jakiegoś zgrabnego fantasy w surowych, Howardowskich klimatach. Nie musi być dokładnie o barbarzyńcach, ale surowy świat, raczej miecz niż magia, bez elfów i krasnoludków, chętne złodzieje, zabójcy, szpiedzy, kurtyzany itd. Czy "Malowany człowiek" / "Pustynna włócznia" Bretta to jest może coś w tym stylu? Co jeszcze by się znalazło?
Ozzborn - 27 Czerwca 2011, 20:23

Bochińskiego czytał? Sen o złotym cesarstwie ... a w zasadzie dwa tomy grabarskie też by się dało podciągnąć pod te wymagania.
Witchma - 27 Czerwca 2011, 20:23

dziko napisał/a
surowy świat, raczej miecz niż magia, bez elfów i krasnoludków

To może Wegner...?

Partner forum