Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
dareko - 7 Września 2006, 22:42
Laska calkiem fajna, no i jak latwo taka rozpalic!
elam - 7 Września 2006, 23:19
ja slyszalam, ze pewnego dnia, wracajac do domu wczesniej, niz to bylo przewidziane, zastal zone w lozku z jakims matematykiem i to wlasnie dlatego...
wiec Sandman moze zadawac
Sandman - 8 Września 2006, 08:49
Ja też taką wersję słyszałem kiedyś w radiu, ale z ciekawości wczoraj sprawdziłem jak sprawy się mają. Otóż według wikipedii:
"Brak nagrody w dziedzinie matematyki
Jest kilka prawdopodobnych powodów, dla których Alfred Nobel nie stworzył nagrody dla matematyków. Wola Nobla dotyczyła "wynalazków i odkryć", przynoszących ludzkości największe korzyści, mając prawdopodobnie na myśli prace praktyczne, a nie teoretyczne. Matematyka nie była uważana za naukę, która może przynieść ludzkości praktyczne korzyści.
Kolejnym prawdopodobnym powodem było istnienie znanej skandynawskiej nagrody dla matematyków. Przyznawane w ówczesnym okresie nagrody matematyczne fundowane były przez Acta Mathematica, w dalszym ciągu znane czasopismo matematyczne. Wpływy założyciela fundacji, Gösta Mittag-Lefflera, skłoniły Oskara II do przyznania nagród wybitnym matematykom z całej Europy, takim jak Charles Hermite, Joseph Louis François Bertrand, Karl Weierstraß oraz Henri Poincaré.
Często pojawiały się pogłoski, że Nobel odmówił przyznawania nagrody matematycznej, ponieważ jego żona miała romans z Gösta Mittag-Lefflerem. Jednak nie jest to prawdą, ze względu na to, że Nobel nigdy nie był żonaty.
W 2001 r. rząd Norwegii rozpoczął przyznawanie Nagrody Abela, jako uzupełnienie brakującej Nagrody Nobla w dziedzinie matematyki. Od 2004 r. Nagroda Shawa – przypominająca Nagrodę Nobla – dotyczy także matematyki, jako dyscyplinie naukowej. Medal Fieldsa jest często określany "Nagrodą Nobla w dziedzinie matematyki", jednak to porównanie nie jest trafne, ze względu na fakt, że przyznawany jest jedynie matematykom do 40. roku życia.
Podobnie jak Nagroda Nobla w zakresie nauk ścisłych, Nagroda Crafoorda w matematyce przyznawana jest przez Szwedzką Akademię Królewską. Powszechnie określa się ją matematycznym odpowiednikiem nagrody Nobla w zakresie nauk ścisłych."
Pytanie przeszło na mnie więc:
Jak nazywano 1 Dywizję Pancerną generała Maczka i skąd ta nazwa się wzięła?
Fidel-F2 - 8 Września 2006, 09:54
Nazywali ich Czarnymi Diabłami ale skad to określenie się wzięło to nie mam pojęcia.
Kruk Siwy - 8 Września 2006, 10:13
O ile pamiętam jeden z pagonów u kurtki mundurowej mieli czarny. Ale dlaczego tak, nie pomnę.
Marek1964 - 8 Września 2006, 11:08
Początkowo żołnierze nosili czarne, skórzane płaszcze (kurtki), ale ponieważ były niezgodne z regulaminem, to w 1941 roku zastąpiono je czarnym naramiennikiem.
Stąd nazwa Czarne Diabły (używali jej Niemcy i alianci).
Sandman - 8 Września 2006, 11:18
Marek1964, Najpełniejsza odpowiedź, dodam tylko, że Maczek do końca wojny chodził w czarnym płaszczu nie bacząc na regulamin, a nazwę tę nadali im podobno Niemcy i tak już zostało.
Marek1964 - 8 Września 2006, 11:22
Ponieważ za chwilę znikam i nie bedę przy komputerze... Nie chce blokowac zabawy, dlatego prawo do pytania przekazuję osobie chętnej.
Alatar - 8 Września 2006, 11:34
Kto dzisiaj obchodzi 60-te urodziny?
Patton - 8 Września 2006, 11:35
Dobre tematy. O ile pamiętam to Polacy od Maczka w czasie lądowania D-Day stoczyli pieciogodzinna walke z Niemcami na bagnety! Dorobili się w ten sposób przydomka "Krwawych koszul" a Niemcy nazywali ich "przekleta polska czarna dywizja"
Fidel-F2 - 8 Września 2006, 11:35
Mój wój. Mogę zadawać?
Marek1964 - 8 Września 2006, 11:49
Patton, to chyba nie do konca tak! O ile wiem "Czerwone koszule" to 8 batalion strzelców. Od 1944 roku nosił tę nieoficjalna nazwę, bo po bitwie jego ranny dowódca (Nowaczyński) przyjął delegację Maczka w zakrwawionej koszuli. Żołnierze tego batalionu nosili (nieformalnie) czerwone szaliki ze zdobytych Niemieckich sztandarów. Szczególnie lubili te z waffen SS
Fidel-F2 - 8 Września 2006, 11:56
Marek1964 naie odpowiedziałeś na moje pytanie.
Marek1964 - 8 Września 2006, 11:57
A te urodziny, to świętuje Krzysiu Krawczyk. Pozdrawiam, życzę miłej dalszej zabawy i definitywnie znikam FIDEL - F2 Przepraszam! Oczywiście
Fidel-F2 - 8 Września 2006, 12:04
Fidel-F2 jeśli już ale może być Fidel
Wracając do tradycji. Kto był ostatnim Furerem?
joe_cool - 8 Września 2006, 12:05
o, Krzysiu Krawczyk też Panna
EDIT: że się czepnę - czy chodzi o ostatniego Fuehrera?
Ziuta - 8 Września 2006, 12:06
Doenitz.
Patton - 8 Września 2006, 15:01
Marek1964, ależ 8 batalion strzelców wchodził w skałd dyw. Maczka
Fidel-F2 - 8 Września 2006, 15:29
Ziuta
joe_cool nie znam niemieckiego ale czy nie Fuhrer? Tak czy siak zrobiłem błąd.
Ziuta - 8 Września 2006, 15:36
Z tematów historycznych.
Jak się nazywał i kiedy zginął ostatni polski partyzant?
joe_cool - 8 Września 2006, 15:37
po niemiecku jest Führer, u umlaut to ue, czyli Fuehrer. ale - jak wspomnialam - ja się tylko czepiam
Kruk Siwy - 8 Września 2006, 15:40
Ziuta, nie wiem. Ale jeden mój znajomy mawiał, że najlepsza partyzantka to byla w 53... a mówił to gdyż sam wtedy jeszcze siedzial w lesie.
Marek1964 - 8 Września 2006, 16:03
Patton, Masz rację! Przepraszam! JAk teraz patrzę na to co napisałem, to rzeczywiście... brzmi idiotycznie. Chodziło mi o to, że "Czerwone koszuke" to nie to samo co "Czarne diabły". Sorry za zamieszanie
Ziuta - 8 Września 2006, 16:11
Kruk Siwy: dobrze kombinujesz. Ale mnie chodzi o okres późniejszy. W 53 działało ze 500 partyzantów.
Swoją drogą, aż dziw, że nikt pierwszych lat komuny nie nazwał wojną...
Albion - 8 Września 2006, 17:35
Chodzi o gen Leopolda Okulickiego - z tego co pamiętam to unicztorzyło go NKWD?
gorat - 8 Września 2006, 19:49
Albion
Cytat | unicztorzyło go NKWD |
Prosiłbym o wyjaśnienie terminu - nie wszyscy mogą być kumaci
Patton - 8 Września 2006, 23:38
Marek1964, wiem, zamieszałem, sorki. To znaczy pomyliło mi się, bo czytam "Czarne Diabły" czyli dyw. Maczka ale nie wiem dlaczego w głowie mi się to zmieniło na "Czarna Dywizja", czyli "krwawe koszule" Może dlatego, ze to częśc tej samej dywizji? A moze to po prostu ta moja dyslekcja :] ?
Za pierwszych lat komuny w Polsce wielu czekało na nowa wojne, na aliantów i gen. Andersa. wielu byłych zołnierzy AK i innych organizacji wciąż walczyło
Co do ostatniego partyzanta partyzanta to na pewno nie Okulicki, pisałem o nim niedawno to mam na świeżo że zmarł w '46. Zorganizowane oddziały walczyły do około połowy lat 50-tych, a ostatni partyzant został zabity na poczatku 60-tych... 1963 ?
Albion - 9 Września 2006, 17:51
gorat napisał/a | Prosiłbym o wyjaśnienie terminu - nie wszyscy mogą być kumaci |
NKWD (Ludowy Komisariat Spraw Wewnętrznych) - policja polityczna utworzona przez wujka Stalina.
Okulicki został przez nich aresztowany i skazany na 10 lat więzienia w tzw procesie szesnastu (razem z nim aresztowano 15 innych przywódców AK i Państwa Podziemnego). Zmarł w więzienu - wersja oficjalna. Nieoficjalna głosi że go zakatowali.
Nadal nie jestem pewien czy o niego chodzi Ziucie
gorat - 9 Września 2006, 19:19
Albion: chodziło mi o termin "unicztorzyło". Przytoczyłem cały związek frazeologiczny - przepraszam za deorientację.
Ziuta - 9 Września 2006, 20:36
Patton: dobra data. Jak chcesz mogę Ci uznać. Ale imię i nazwisko są łatwe do odszukania. Spróbuj.
|
|
|