Słoneczna loteria - Konkurs wiedzy o fantastyce
Martva - 27 Września 2008, 18:02
Wcale nie oczywiście, musiałam się zastanowić całkiem długą chwilę
Z czego była wykonana 'woalka' noszona przez Różanooką?
Martva - 6 Października 2008, 18:20
No, wiem ze to słabizna ale na pewno ktoś to czytał czerwone oczy wydawały się przez nią brązowe, tak w ramach podpowiedzi.
Adashi - 6 Października 2008, 18:25
Czytałem przygody strzygi, ale nie pamiętam
Martva - 6 Października 2008, 19:12
Ja mam autograf. Z konkretna stroną. Powiedziałabym autorowi 'pffff' ale młoda wtedy byłam i zahukana.
Martva - 7 Października 2008, 10:11
Nooo, ludzie.
Kamień półszlachetny. Zielony. Nie malachit.
Witchma - 7 Października 2008, 19:38
Martva, czy Ty mnie prowokujesz?
mawete - 7 Października 2008, 20:17
Czy turkus to jest kamień półszlachetny? Bo zielony kiedyś widziałem...
Ziemniak - 7 Października 2008, 20:21
awenturyn
Martva - 7 Października 2008, 20:31
mawete, jest, ale na woalkę - z założenia przezroczystą - się nie bardzo nadaje
Ziemniak, nie, strzelaj dalej
Rafał - 8 Października 2008, 07:07
To może zielona odmiana berylu, tzn szmaragd?
Martva - 8 Października 2008, 09:04
Też nie.
Kurczę, nikt nie ma tej szmi... książki na półce?
Adashi - 8 Października 2008, 09:09
Mam, ale nie dam się wkopać w następną zagadkę, hehehe
Martva - 8 Października 2008, 10:35
Niedobry chłopiec.
gorbash - 8 Października 2008, 10:38
Rozwiążcie to jakoś w miare szybko bo już się zagadka ciągnie 12 dzień...
Witchma - 8 Października 2008, 10:53
Z zielonych kamyczków to jeszcze peridot, cytryn i turmalin, ale zagadka chyba nie o tym?
Martva - 8 Października 2008, 11:18
Mam podawać spółgłoski?
Najcenniejsza odmiana chalcedonu, mówi Wiki. I nie wygląda na specjalnie przezroczystą w sumie, znaczy pan ałtor nie pooglądał przed napisaniem, jak sądzę, albo miał Wizję.
Iwan - 8 Października 2008, 14:16
agat
mBiko - 8 Października 2008, 22:17
Chryzopraz.
Witchma - 8 Października 2008, 22:21
mBiko i wszystko zepsułeś Chodziło o to, co by gonić króliczka, a nie złapać go.
Martva - 9 Października 2008, 09:30
mBiko, dawaj
mBiko - 9 Października 2008, 09:57
Wallie Smith przenosi się do Świata, gdzie jako Shonsu musi wypełnić misję Bogini. Jeden z elementów geografii Świata jest mocno nietypowy. Jaki to element i na czym polega jego niezwykłość?
Rafał - 9 Października 2008, 12:05
Rzeka, dłuuuuuga, bez początku i końca, wije się wszędzie jak spagetti, wszędzie jej pełno, jest za każda górką i za każdym wychodkiem, na dodatek rzeka jest boginią, która potrafi niedowiarkom osobiście przyłożyć.
Księżyce dwa, aaa, chyba mniej istotne.
mawete - 9 Października 2008, 12:47
Dokładnie i siódme miecze ganiają po okolicy
Słowik - 9 Października 2008, 12:49
O proszę, to chyba nawet z jeden tom przeczytałem.
mawete - 9 Października 2008, 12:51
Słowik: najlepsze tłumaczenie fragmentów 1go tomu było w NF w okolicy 1995 roku (nie pamiętam dokładnie).
mBiko - 9 Października 2008, 20:59
Dajesz dalej Rafał. Podziwiam Twoją skrupulatność, zwłaszcza jeżeli chodzi o sprawdzanie za każdym wychodkiem .
Rafał - 10 Października 2008, 07:07
Dzięki, dzięki, postaram się aby pytanie też wymagało skrupulatności
Zajmijmy się "magią", fajnie wygląda w fantasy, ale jak u was z teorią? Czego dotyczy poniższy fragment, a jeżeli to za trudne to co to w ogóle jest?
Cytat |
Każdy parcuf składa się z galgalty we ejnaim, oddających kilim i achap, otrzymujących kilim. Podczas rozbicia się
naczynia w nim pojawiają się już nie dwie części, lecz cztery: galgalta we ejnaim, achap, ge wewnątrz achap i
achap wewnątrz ge. Taka mieszanka znajduje się w każdym z 320 rozbitych kilim. Cel polega na tym, żeby rozbić
każdą cząstkę i oddzielić ge od achap.
Kolejność naprawy polega na tym, że świat Acylut kieruje na każdą nienaprawioną część promień mocnego światła,
oddziela od zmieszanej cząstki ge, podnosi ją na górę, a achap, który pozostał, odstawia w stronę, nie wykorzystuje,
jak egoistyczne kilim.
Gdy świat Acylut naprawi wszystkie ge, malchut świata Acylut podnosi się do biny, tj. pod rosz świata Acylut. Rosz
świata Acylut - to Atik, AA, AWI. Tam malchut robi:
1) ziwug na bet de awijut, tworząc przez to świat Brija,
2) ziwug na alef de awijut, tworzy świat Jecira,
3) ziwug na awijut szoresz, tworzy świat Asija.
Poniesienie się do biny przesunęło świat Acylut o dwa stopnie na górę: malchut znajduje się zamiast aba we ima, za -
zamiast arich anpin, arich anpin i atik poniosły się odpowiednio wyżej. Parcuf malchut świata Acylut, który jest
równoważny w tym podniesieniu się binie, aba we ima, może tworzyć nowe, rodzić. Tak rodzi się od malchut de Acylut
świat Brija i zajmuje nowe miejsce zamiast za świata Acylut, pod głową, która go urodziła, jak zawsze, urodzony jest
o jeden stopień mniejszy, niż ten, kto go urodził.
|
Godzilla - 10 Października 2008, 09:09
Zapachniało hebrajszczyzną. Nie mam pojęcia, alchemii nie studiowałam. Chemii zresztą też nie. Tylko trochę arabskiego.
mawete - 10 Października 2008, 19:13
Coś związanego z Kabałą, ale co to nie wiem... poguglam bo mnie zaciekawiło.
Rafał - 13 Października 2008, 07:32
Heh, dokładnie kabała, opis tworzenia świata Acyluf podczas szwirat kilim, cokolwiek to jest. Wykresy i schematy są bardzo podobne do tego co rysował Richard Feynman na swoich słynnych wykładach o mechanice kwantowej.
Wychodzi na to, że zadawasz
|
|
|