Słoneczna loteria - Coś na mole... książkowe
Kruk Siwy - 29 Grudnia 2006, 10:29
Nureczka nie obrażaj ludzi. W tym temacie nie używa się googla. Wyłącznie własnej głowy. Poniała?
nureczka - 29 Grudnia 2006, 10:30
P r z e p r a s z a m
nureczka
nureczka - 29 Grudnia 2006, 10:35
Czarny, masz 30% trafień - kraj się zgadza i epoka (mniej wiecej), ale autor nie ten (chociaż też klasyk).
nureczka
Nexus - 29 Grudnia 2006, 10:50
Hmm... ja też nie zauważyłem posta bogowa... i to jest dziwne, bo zazwyczaj sprawdzam czy między pisaniem, a wysłaniem posta nie pojawiło się coś w międzyczasie... Matrix nawala?
nureczka - 29 Grudnia 2006, 11:10
Oj, cisza w wątku. Ostatnio odgadliście od razu moja zagadkę - za łatwa była. Ale tym razem chyba przgięłam w druga stronę. CHociaż w cytacie jest wzystko: i fabuła, i nazwisko głównego bohatera...
Sama nie wiem, chcecie jeszcze zgadywać, czy podać poprawną odpowiedź?
nureczka
Czarny - 29 Grudnia 2006, 11:13
Spokojnie nureczko, taka zgadywanka trwa czasem i kilka dób. Jeszcze większość użytkowników forum nawet jej nie widziała. Luuuuuuuuuzik
Kruk Siwy - 29 Grudnia 2006, 11:14
nureczka, daj ludkom szansę. Albo jeszcze podrzuć coś. Jakiś cycacik, albo z czegój się ta ksionszka składa, hm?
hjeniu - 29 Grudnia 2006, 11:16
Ja chyba wiem, ale musiałem zagooglać żeby sobie tytuł przypomnieć więc się nie będę wypychał
Kruk Siwy - 29 Grudnia 2006, 11:25
Najlepiej wypychał Christobal Hozewicz Junta. Ale i on sam siebie nie zdołał... hjeniu, jesteś wielki!
hjeniu - 29 Grudnia 2006, 11:49
No... 6 stóp i 2 cale wzrostu i 220 funtów wagi
nureczka - 29 Grudnia 2006, 12:26
Kruk Siwy, Nie wiem, czym mogę pomóc. Chyba niezbyt realizuję się jako prowadząca teleturniej. Może ty dasz jakąś podpowiedź (przecież wiesz, o jaką powieść mi chodzi)?
Mogę jeszcze napisac, że autor często pichał do śmiechu (choć czasem był to śmiech gorzki).
O autorze dodam jeszcze, że niestyty, od dwóch lat już nie żyje.
Aha, a rzecz jest raczej mikropowieścią, niż "pełnometrażową" powieścia.
nureczka
Rafał - 29 Grudnia 2006, 12:30
Nureczko, daj drugiego cytata, co?
Kruk Siwy - 29 Grudnia 2006, 12:31
nureczka, a masz tekst pod ręką? Jeśli tak to może coś dramatycznego - scenę z dworca np?
I może coś o ilości tekstów w książce?
A poza tym nureczko co ten autor robił?! Pichał?!!!
No dobra, czepiam się...
nureczka, nie załamuj się. Pierwszy raz jest zawsze trudny hihihi.
nureczka - 29 Grudnia 2006, 13:48
No dobra, może to pomoże
- Chciałem dać pieniądze sierżantowi, o mało mnie nie przymknął. A kiedy dowiedział się, że to was przymknęli, kazał mi czekać. Zrozumiałem, że wam pomoże. Skąd on was zna?
- Całą noc byliśmy razem w hotelu - powiedział Szubin.
- Mimo wszystko jest Bóg na niebie - powiedział Borys.
- Macie listy?
nureczka
nureczka - 29 Grudnia 2006, 13:48
Cytatę pisałam z głowy, ale teraz sprawidziłam - jest OK.
Jak nie pomoże - kolejny cytat o 20:00
nureczka
bogow - 29 Grudnia 2006, 17:32
Kir Bułyczow: "Śmierć piętro niżej" z tomu "Carskie źródło".
Zdaję się na łaskę nureczki Tytuł mikropowieści musiałem sprawdzić na stronie wydawnictwa. Wcześniejsze wskazówki naprowadziły mnie na tytuł zbioru. Co do samego Bułyczowa to już niestety minęły 3 lata.
Chyba, że powyższe ma się nijak do samej zagadki i jestem kompletnie w błędzie
nureczka - 29 Grudnia 2006, 17:47
bogow, 100% trafione.
A co do Bułyczowa, rzeczywiście, to już trzy lata. Jak ten czas leci, oj...
Czyli teraz Ty zadajesz zagadkę.
nureczka
bogow - 29 Grudnia 2006, 19:15
Cytat | System sztucznego życia jest monitorowany na kilku poziomach. Alex przełącza na widok ogólny, pokazujący poszczególne organizmy w postaci zróznicowanych ikon, których barwa wskazuje na ich energię. Jakby unosił się nad zielonym pofałdowanym modelem świata, rojącym się od kolorowych plamek. Skraj tego zielonego świata ostro odcina się od czarnej próżni, w której jest zawieszony. Plamki pulsują i migoczą, gdy - z każdym tyknięciem zegara ekosystemu - sztuczne organizmy analizują i reagują na bitową gęstość i konfigurację innych organizmów w pobliżu. |
bogow - 30 Grudnia 2006, 16:07
Niefortunny czas na zagadki Kolejna podpowiedź:
Cytat | Morag leży pod nagimi konarami wielkiego drzewa, na miękkim futrze, które emanuje ciepłem i faluje pod nią, gdy pielęgniarka siada. Dziwne niebieskie twarze kołyszą się w zimnym powietrzu, rozjaśniane migotaniem ustawionych wokół drzewa świateł. Długie posępne twarze o szerokich bezwargich ustach, pełnych zakrzywionych kłów ostrych jak kuchenne noże, okolone krezą sterczących wokół nich piór, twarze wyciągnięte w świński ryj lub długą słoniową trąbę, albo okrągłe jak księżyc w pełni, z ledwie widocznymi rysami. Mali dziwni niebieskoskórzy ludzie.
Baśnie. |
Argael - 31 Grudnia 2006, 12:01
Czyżby jakieś Starwarsy?
bogow - 31 Grudnia 2006, 13:41
Nie. Autor jest Brytyjczykiem. Drugi cytat wskazuje bezpośrednio na tytuł powieści. Tytuł ten sprowokował polskiego wydawcę do zaopatrzenia książki w okładkę, sugerującą kompletnie inny gatunek fantastyki.
bogow - 2 Stycznia 2007, 18:07
Ostatnia podpowiedź. Ten sam autor napisał opowiadanie, którego akcja rozgrywa się w świecie powieści. Jego polski przekład można znaleźć w "Krokach w nieznane 2005".
bogow - 3 Stycznia 2007, 16:34
Zdaje się, że ostatnio mole żerują na innej półce z książkami
Odpowiedź: Paul McAuley:"Kraina baśni"
Temat jest wolny Jeśli ktoś jest chętny, to proszę bardzo.
Agi - 3 Stycznia 2007, 16:59
Z czyjej książki to pochodzi? Tytuł oczywiście też mile widziany.
- Widzisz te dwa białe znaki namalowane na bruku?
- ...k,
- I oznaczają...?
- Jeśli-wóz-jedzie-mieędzy-nimi-mniej-niż-minutę-to-za-szybko - powtórzył głosik wcześniejsze instrukcje.
- Dobrze. A wtedy ty...
- Maluję-ob-razek.
- Uważając, żeby było widać...
- Twarz-woźnicy-albo-tablice-wozu.
Fidel-F2 - 3 Stycznia 2007, 17:09
Jakiś Prattchet
Agi - 3 Stycznia 2007, 17:27
Tak, ale jaki?
Fidel-F2 - 3 Stycznia 2007, 17:44
Agi - 3 Stycznia 2007, 17:49
Poczekamy, może ktoś będzie wiedział
nureczka - 3 Stycznia 2007, 18:08
Jak na mój gust to "Piąty elefant". Zgadłam?
nureczka
Agi - 3 Stycznia 2007, 18:12
Zgadłaś nureczka,
Myślę, że się Fidel-F2, nie obrazi
W Twoje ręce.
|
|
|