To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Samopomoc czytelnicza.

Iscariote - 2 Kwietnia 2011, 07:54

Poszukuję przykładów książek, opowiadań, gdzie pojawiają się sztuczne kończyny, mechaniczne protezy itp. Fabuła nie musi się wokół nich kręcić ale żeby były rozpowszechnione w świecie powieści, opowiadania, a najlepiej jakby bohater sam miał taką zaawansowaną protezę.
Czytał ktoś coś takiego? :D

Zagubiony - 2 Kwietnia 2011, 10:46

Hm... Sto kilkadziesiąt książek ze świata "Star Wars".
A jakbyś był zainteresowany czymś spoza książek i opowiadań, to poleciłbym mangę "FullMetal Alchemist" autorstwa Hiromu Arakawy, gdzie motyw protez jest ciekawie przedstawiony.

mBiko - 2 Kwietnia 2011, 18:30

Iscariote, w drugą stronę od razu przychodzi mi do głowy "Człowiek, który żył dwieście lat" Asimova.

Będę musiał pomyśleć.

blazenada - 4 Kwietnia 2011, 21:49

Czytal ktos moze Krawedz czasu Krzysztofa Piskorskiego? :) Ksiazka ta juz od jakiegos czasu mnie kusi (a jakos nie mam czasu by wybrac sie do Empiku na dluzej i sprawdzic), tekst na stronie RUNY kojarzy mi sie nieco z ukochanym Nigdziebadziem Gaimana ale z KP nigdy stycznosci nie mialam i nie wiem, czy warto inwestowac.
Dodam, ze bardzo wazna dla mnie jest jakosc pisania, a wiec nie tylko co ale i jak jest czytelnikowi zaserwowane. Oczywiscie jakos fabuly cenie rownie mocno :)

Maly edit.

mBiko - 4 Kwietnia 2011, 22:21

blazenada, "Krawędzi" jeszcze nie czytałem, ale bardzo mi się podobała "Zadra", szczególnie forma i język tej powieści przypadły mi do gustu. Nie potrafię odnieść się do Twojego porównania z Gaimanem, bo tego ostatniego czytałem ledwie kilka opowiadań. Pozostaje podczytać jeszcze kilka fragmentów i podjąć decyzję.
Magnis - 12 Kwietnia 2011, 21:26

Zaciekawił mnie duet autorów Diaczenko i ich powieści.Ale chciałbym zasięgnąć opinii czy warto kupić ich książki i jakie polecacie na początek powieści.
Fidel-F2 - 12 Kwietnia 2011, 21:31

czytałem tylko jedną rzecz
Cytat
Magom wszystko wolno - Diaczenkowie Sympatyczne, trochę schematyczne, trochę patentów, nienajgorzej napisane. Obowiązku nie ma ale można przeczytać.

gorbash - 25 Kwietnia 2011, 15:51

Czy możecie polecić popularyzacyjne pozycje na temat ogólnej i szczególnej teorii względności?
nureczka - 25 Kwietnia 2011, 16:29

No, klasyczną wszyscy znają, więc się nie będę wygłupiać.
nimfa bagienna - 25 Kwietnia 2011, 16:40

Magnis napisał/a
Zaciekawił mnie duet autorów Diaczenko i ich powieści.Ale chciałbym zasięgnąć opinii czy warto kupić ich książki i jakie polecacie na początek powieści.

Za ich najlepsze książki uważam Miedzianego króla i Dolinę sumienia. Jeśli lubisz rzeczy skłaniające do refleksji - spodobają ci się. Jeśli wolisz rozrywkę o szybkiej akcji - zdecydowania odradzam. Po Dolinie sumienia załapałam takiego doła, że aż do tej pory się dziwię. Ta książka bardzo mocno jedzie po nerwach.

ketyow - 25 Kwietnia 2011, 17:56

gorbash, nie czytałem co prawda, ale być może właśnie tego szukasz
http://www.biblionetka.pl/book.aspx?id=27359

To tego słynnego naukowca, co kupę programów prowadzi na Discovery Science.

gorbash - 25 Kwietnia 2011, 18:13

Czytam teraz "Hiperprzestrzeń" Kaku Michio (jednego ze współautorów tego co podlinkowałeś). Dzięki - obczaję!
ketyow - 25 Kwietnia 2011, 19:27

Z ciekawych książek o fizycznych zjawiskach, jako umożliwiających w rzeczywistości zaistnienie fantastyki naukowej, była jeszcze, z tego co czytałem kiedyś, Teleportacja Davida Darlinga. Nie pamiętam na ile się może się odnosiła do samej teorii względności, bazuje raczej na kwantach, a Einstein nie rozumiał i nie uznawał teorii kwantowej, ale właśnie porusza dlaczego i na ile możliwa jest teleportacja. No i jak wiadomo, naukowcom udało się już dokonać udanych teleportacji na odległość, choć teleportowano samą informację ale czy nie jesteśmy jedynie informacją właśnie? :wink: Tak czy owak, nie pamiętam już, co dokładnie w niej poruszano, ale podobała mi się, a zjawiska były opisane w miarę przystępnie dla człowieka, który choć trochę rozumie fizykę, no i zaczynała od podstaw, od samego światła, by móc pojąć co dalej.
Rafał - 26 Kwietnia 2011, 07:35

gorbash, na początek, to o czym myśli nureczka. Czyli Krótka historia czasu Hawkinga. Hiperprzestrzeń Micho Kaku to takie coś bardziej pod Trekowców. Obowiązkową lekturą powinny być też wykłady Feynmana zebrane bodajże w "QED - osobliwa teoria światła i materii" oraz takie coś popularyzatorskie, nie pamiętam dokładnie tytułu, ale chyba jeszcze widziałem w Empiku, a zwało się coś około "10 najważniejszych teorii fizycznych" albo "10 nierozwiązanych problemów w fizyce" - jakoś tak.
Ziuta - 26 Kwietnia 2011, 09:07

To była cała seria, o fizyce, matematyce, biologii... tylko bardzo droga.
gorbash - 26 Kwietnia 2011, 19:40

Bardzo bardzo dziękuję za polecanki! Jest czego szukać i czytać!
Virgo C. - 27 Kwietnia 2011, 18:58

Rafał napisał/a
10 najważniejszych teorii fizycznych

Nie 10, a 50. I tak jak napisał Ziuta - była tego cała seria - fizyka, matematyka, biologia, chemia i ostatnio chyba filozofia wyszła :)

Rafał - 28 Kwietnia 2011, 06:43

O właśnie, chyba tak to się nazywało, niestety poszło w świat po znajomych i nie wiadomo czy i kiedy wróci :wink:
gorbash - 29 Kwietnia 2011, 08:32

Była taka książka... Gość postanowił, że decyzje w jego życiu będzie za niego podejmować wynik rzutu kośćmi. Sam decydował kiedy rzuca (nie musiał tego robić za każdym razem), jakie są prawdopodobieństwa wyborów itd, ale jeśli już rzucił to musiał się podporządkować wynikowi.
Pamiętacie może tytuł?

ilcattivo13 - 29 Kwietnia 2011, 15:37

Daaawno temu szukałem tu pewnej polskiej (mikro) powieści sf dla młodzieży, w której trójka małolatów "niechcący" dostaje się na inną planetę i tam pomaga rozwiązać konflikt ludzi i rasy pseudo-pająków. Czy coś w tym guście.

Dziś znalazłem tę książkę. To "Kosmiczne wakacje" Renaty Opali :)

Kruk Siwy - 29 Kwietnia 2011, 17:16

W życiu nie widziałemilcattivo13,
gorbash, a to nie było opowiadanie?

gorbash - 29 Kwietnia 2011, 17:32

Nie. Książka na 100 procent. Pamiętam że akcje z kośćmi zaczeły się kiedy główny bohater miał ochotę na sąsiadkę ale nie mógł się zdecydować żeby zrobić pierwszy krok (był żonaty), i oddał ten wybór kościom.
dziko - 29 Kwietnia 2011, 17:35

gorbash napisał/a
Była taka książka... Gość postanowił, że decyzje w jego życiu będzie za niego podejmować wynik rzutu kośćmi. Pamiętacie może tytuł?

The Dice Man - Luke Rhinehart
po polsku wyszło jako Kościarz

Świetna książka, błyskotliwa obserwacja amerykańskiego społeczeństwa i genialna satyra na psychoanalizę.

gorbash - 29 Kwietnia 2011, 17:38

dziko, dziekuję pięknie! :)
ilcattivo13 - 29 Kwietnia 2011, 17:47

Kruk Siwy napisał/a
W życiu nie widziałemilcattivo13,

będziesz mógł zasnąć? :wink:

Kruk Siwy - 29 Kwietnia 2011, 18:29

Z łatwością. Sądząc po skrócie fabularnym.
Kai - 6 Maj 2011, 08:20

Skończyli mi się dobrzy autorzy thrillerów medycznych (Cook, Palmer, Gerrittsen, McClure). Ktoś mi podpowie jakichś innych?
aniol - 6 Maj 2011, 08:26

Kai napisał/a
Skończyli mi się dobrzy autorzy thrillerów medycznych (Cook, Palmer, Gerrittsen, McClure). Ktoś mi podpowie jakichś innych?

sprobuj sie zapisac na USG w Tomaszowie

Magnis - 6 Maj 2011, 08:43

Kai napisał/a

Polecam książki David Shobina - Embrion, Dostawca, Centrum :wink: .Oprócz tego autora to jeszcze Steven Spruila ( thrillery medyczno - sensacyjne ) jak Zabić ból, Póki nie minie sen :wink: .

edit:

Jeszcze przypomniałem sobie o Bruce Forester Gorączka krwi oraz R.D. Zimmerman Rozpaczliwy krzyk świadomości ;) .

Kai - 7 Maj 2011, 21:06

aniol napisał/a
sprobuj sie zapisac na USG w Tomaszowie

Mnie wystarczą badania okresowe... jak miło pogrążyć się potem w nierzeczywistości :)

Magnis, spróbuję, pójdę w poniedziałek z karteczką do pani z biblioteki :)

Partner forum