Ludzie z tamtej strony świata - Rafał Kosik
Toudisław - 28 Października 2009, 10:57
mawete napisał/a | Toudisław: do którego klubu tym razem? |
"Nosiwoda nas nie lubi " z wzajemnością
shenra - 28 Października 2009, 17:06
Gratulacje Rafale
P. dz. Lorak - 29 Października 2009, 16:16
Mi też zdarzyło się przysporzyć czytelnika. Dałem Kameleona, a gość wchłonął, przeżuł i pobiegł do sklepu po więcej. Na odchodnym krzyknąłem, żeby brał Vertical. Wrócił z Marsem, bo Verticala nie było (tak to by przyniósł i to, i to), wchłonął i pożyczył mi. Tym oto sposobem, ja przeczytałem Marsa, a Rafał może mieć pewność, że gdy w Empiku będą Verticale, to sprzeda się o jeden egzemplarz więcej.
Swoją drogą po lekturze Marsa pozostał mi drobny niesmak, ze względu na bardzo dużą ilość anglicyzmów (Chcę zaznaczyć, że nie mam nic przeciwko angielskim nazwom własnym, bo Ice Cube, czy November Rain brzmią dobrze i wpisują się w klimat multikulturowego świata czerwonej planety). Zastanawia mnie natomiast, czemu reklamy targetują odbiorców, bohater zapuszcza debuggera, o entertainmencie już nie wspominając. Gdybym słabiej znał angielski, to czułbym się nieco dziwnie czytając polską książkę ze słownikiem. To trochę razi, szczególnie, że wyrazy te mogły zostać bardzo często pozamieniane na polskie odpowiedniki, bez uszczerbku dla całości.
Mimo tego całość odebrałem pozytywnie, choć ogólnie nie wciągnęło mnie jakoś zbyt mocno.
Rafał - 30 Października 2009, 12:48
Rafale K., będzie nietaktem jak zapytam czy i coś masz na tapecie? Głodnym trochę twoich tekstów
Ozzborn - 4 Listopada 2009, 11:50
Czas się znalazł - kilka słów o Marsie. Na dzień dobry muszę zaznaczyć, że SF w sumie nie czytam (nie czytałem - bo ostatnio nadrabiam) praktycznie wcale. Jakoś nigdy mnie nie ciągnęło w kosmos i supertechnologie, a wręcz przeciwnie. Niemniej stwierdziłem, że skoro trochę się poznało autora osobiście, trzeba się bliżej zapoznać z jego twórczością... I muszę szczerze przyznać, że twórczość jest przedniej jakości. Nie od razu mnie wciągnęło (pewnie ze względu na esefowość), ale potem już czytałem z niekłamaną przyjemnością. Nie chcę się rozwodzić nad wysokim poziomem warsztatu. Faktycznie rzuca się w oczy ilość anglicyzmów - mnie to nie przeszkadzało, ale jest ich zauważalnie dużo. Interesująca historia, trafne refleksje nt. rozwoju społecznego i historycznego. Największy plus ode mnie za trzyczęściową kompozycję pokazującą przekrojowo historię Marsa - świetny patent.
Z pewnością niedługo sięgnę po Vertical (opowiadanie z SF bardzo mi się podobało) oraz Kameleona.
I podpinam się pod pytanie Rafała - jest coś na warsztacie?
Rafal Kosik - 5 Listopada 2009, 20:03
Teraz akurat powinienem odpoczywać, ale już się biorę za powieść o Warszawie, którą zawiesiłem w 1/3 pół roku temu. Może na Polcon będzie gotowa.
Zgaga - 7 Listopada 2009, 10:08
Obejrzałam sobie rysunki Rafała na jego stronie
Swoją drogę, Rafale, skąd ty bierzesz na to wszystko czas i siły. Współczesny tytan i siłacz.
Rafal Kosik - 7 Listopada 2009, 21:09
Prawdziwe pytanie powinno brzmieć: Skąd ja po tym wszystkim biorę siły, żeby jeszcze piwo pic? ;)
Rafał - 7 Listopada 2009, 23:01
Z lodówki?
<ciągnąc za język> Ta powieść o Warszawie to ... liryka, epika, dramat? Tzn. puść autorze więcej farby ...
Zgaga - 8 Listopada 2009, 07:49
A właśnie... I co znaczy o Warszawie? Historia? Jakaś konkretna dzielnica? A może już memuary zacząłeś pisać?
Witchma - 8 Listopada 2009, 18:19
Włączam telewizor, a tu w Milionerach pytanie o "Felixa, Neta i Nikę" i to za 75 tysięcy Ciekawe, czy sprzedaż wzrośnie
NURS - 8 Listopada 2009, 18:43
Zajefajna reklama.
jewgienij - 8 Listopada 2009, 21:46
Też to widziałem, chciałem napisać jako pierwszy, ale Witchma mnie ubiegła
Witchma - 8 Listopada 2009, 21:50
jewgienij, no już... Ty byś na pewno napisał to lepiej!
dalambert - 8 Listopada 2009, 22:25
Witchma, jewgienij, co za pytanie i ofiara choć znała odpowiedź? Czy poległa?
gorat - 8 Listopada 2009, 22:41
dalambert, dobre PYTANIE!
Witchma - 8 Listopada 2009, 22:56
Pytanie pytało o to, jak ma na nazwisko Nika, bohaterka wiemy czego Delikwent nie znał odpowiedzi, publiczność mu kiepsko podpowiedziała, ale po "pół na pół" strzelił i wybrał dobrze.
Ziemniak - 8 Listopada 2009, 23:00
Takie znane nazwisko...
Rafal Kosik - 19 Listopada 2009, 02:11
Dostałem kilka szybkich SMS-ów w sprawie milionerów, więc zdążyłem odpalić TV. Bardziej mnie to wkurzyło, że koleś zarobił 75 tys. nawet nie znając odpowiedzi.
A co do nowej powieści, to doprawdy niewiele mogę powiedzieć, żeby nie zaspojlować. Będzie to kłamliwa futurystyka o Warszawie, której nigdy nie będzie. Nie planowałem tego, ale znów wychodzi mi smutna historia. Główny bohater jeszcze nie zginął, ale już ma poważne kłopoty. Za trochę wrzucę na stronę niewiele zdradzający fragment.
illianna - 19 Listopada 2009, 09:00
Pisałam już w Ostatnio czytanych, ale tu powtórzę, przeczytałam Marsa, rewelacyjna książka, podobała mi się chyba nawet bardziej od Verticala, który też był bardzo dobry. Ma pewne usterki językowe, ale nie jest ich wiele. Fabuła zaskakuje kilkakrotnie, wątki socjologiczne bardzo ciekawie poprowadzone, fajnie wplecione elementy dikowskie. generalnie duży plus. Teraz przymierzam się do Kameleona.
Rafał - 19 Listopada 2009, 09:12
Zazdroszczę, Kameleon jest świetny, daje zagadki jeśli tylko masz ochotę pójść ich tropem.
Toudisław - 19 Listopada 2009, 09:24
Rafal Kosik napisał/a | . Główny bohater jeszcze nie zginął, ale już ma poważne kłopoty |
Potrafisz nie zbijać głównego bohatera ? Ale ty się nad nimi znęcasz ...
dalambert - 19 Listopada 2009, 09:57
Toudisław napisał/a | Potrafisz nie zbijać głównego bohatera ? Ale ty się nad nimi znęcasz ... |
Mam poważną supozycje , ze Rafał tłukąc, mordując, i pasztetując bohaterów i bohaterki swych "poważnych" ksiązek odreagowuje w ten sposób FNiN i konieczny brak trupów, gwałtu i większej przemocy w tych dziełach
Kruk Siwy - 19 Listopada 2009, 09:58
"Żywcem" go brać!
dalambert - 19 Listopada 2009, 10:03
Kruk Siwy napisał/a | Żywcem go brać! |
"Żywcem" się nie da, ale "Ciechanem" to napewno
Toudisław - 19 Listopada 2009, 10:45
Kruk Siwy napisał/a | Żywcem |
Ja wole Tyskiem lub Perłom !
dalambert napisał/a | ksiązek odreagowuje w ten sposób FNiN i konieczny brak trupów, gwałtu i większej przemocy w tych dziełach |
Poczekaj aż skończą Gimnazjum, Liceum i pójdą na studia. Pierwsza impreza w akademiku
Jak tylko kreuje się głóny bohater w książce Rafała to myślę " Masz przechlapane chłopie "
dalambert - 25 Listopada 2009, 11:19
KASIU wysztkiego NAJLEPSZEGO i Życia Szczęśliwego
Jeszcze Wydawcy wątków swych nie mają to tu będzie Najwłasciwiej - Rafał przekazuj
illianna - 25 Listopada 2009, 11:21
Kasiu, dołączam się do imieninowych serdecznosci
Ozzborn - 25 Listopada 2009, 11:27
No skoro Rafał został mianowany przekaźnikiem to i ja się do życzeń dla Kasi "dołańczam"!
mawete - 25 Listopada 2009, 11:27
Do dna
|
|
|