Słoneczna loteria - Coś na mole... książkowe
Słowik - 14 Grudnia 2006, 12:46
Nic dodać nie mogę
Przyznam, że liczyłem na Ciebie savikolu
Zapodajesz.
savikol - 14 Grudnia 2006, 13:06
Dobra! To teraz coś prostego jak drut!
Cytat | (...) nagle wysunęło się To, kapiące i oślizgłe, po omacku przecisnęło przez czarne wrota swoje galaretowato-zielone cielsko i wydostało się na powierzchnię miasta zatrutego szaleństwem.(...)Nie sposób opisać tej Rzeczy - nie ma słów dla takiej otchłani wrzasku i trwającego od niepamiętnych czasów obłędu, dla tak niesamowitych zjawisk będących zaprzeczeniem materii, siły i porządku panującego w kosmosie. Góra szła, a raczej człapała. Boże drogi! |
Comar - 14 Grudnia 2006, 13:27
Bardzo silnie kojarzy mi się z Lovecraftem. Czyżby Zew Cthulhu?
savikol - 14 Grudnia 2006, 13:52
No jasne! Brawo Comar! Zadajesz.
Comar - 14 Grudnia 2006, 14:30
To to jedziem:
Cytat | To jest test. Róbcie notatki. Stopień, który otrzymacie, będzie stanowił trzy czwarte oceny końcowej. Podpowiem wam: w szachach króle znoszą się nawzajem i nie mogą zajmować sąsiednich pól; dzięki temu są jednocześnie wszechmocne i bezsilne, nie mają na siebie wpływu, tworzą pata. Hinduizm to religia politeistyczna; sekta atmańska czci iskrę bożą w każdym człowieku - doktryna ta stanowi w efekcie: TY jesteś Bogiem. Przyznanie tego samego czasu telewizyjnego nie służy identycznie dwóm różnym punktom widzenia, jeśli jeden z nich reprezentowany jest dwustu milionom ludzi w porze największej oglądalności, a drugi równolegle z porannym serialem. Nie wszyscy mówią prawdę. Uwaga techniczna: nie musicie rozwiązywać problemów w podanej kolejności. Jeśli chcecie, zmieńcie je tak, jak wam odpowiada. Odwróćcie stronę - możecie zaczynać. |
Comar - 16 Grudnia 2006, 18:37
Coś nikt się nie kwapi by odpowiedzieć, więc bieżę z pomocą: Autor tego opowiadania był redaktorem najsłynniejszej chyba antologii opowiadań w historii fantastyki.
bogow - 16 Grudnia 2006, 20:19
Harlan Ellison: "Ptak Śmierci"
Comar - 16 Grudnia 2006, 20:24
No i wpadłeś w moja pułapkę , teraz ty musisz coś zadać
bogow - 17 Grudnia 2006, 11:21
Cytat | Struktura masy była koloidalna, włóknista, barwę miała ciemnoczerwoną. Nie reprodukowała się, ale była wystarczająco biologiczna, by przerazić tym wielu ludzi. Powtórzono całą procedurę i otrzymano identyczny wynik. W jaki sposób produkt końcowy może być w znaczący sposób dużo bardziej skomplikowany od technologii, które doprowadziły do jego uzyskania, pozostawało tajemnicą. Organiczna masa przysiadła sobie w basenie i - na ile ktokolwiek mógłbyć tego pewien - nic nie robiła. Miało się to znaleźć wewnątrz dwunastościanu, dokładnie pod i nad przedziałem załogowym. |
bogow - 18 Grudnia 2006, 20:10
Po chwilowym ożywieniu wątek znów zamarł Kolejna podpowiedź:
Cytat | Nawet przy dostępie do szczątkowej techniki radiowej - teraz zaledwie kilka dziesięcioleci po wynalezieniu radioteleskopów - możliwość skomunikowania się z identyczną cywilizacją z samego środka Galaktyki zdawała się wysoce prawdopodobna. Jest tam jednak tak wiele miejsc do sprawdzenia i takie mnóstwo częstotliwości, na jakich obce cywilizacje moga nadawać, że wymagany jest systematyczny i cierpliwy program obserwacyjny. Argus pracował na najwyższych obrotach od ponad dziesięciu lat. Wykrywał kosmiczne erupcje sygnałów radiowych, satelity szpiegowskie; zanotowano wpadki i fałszywe alarmy. Ale nie Wiadomość. |
Comar - 18 Grudnia 2006, 23:21
Głos Pana?
bogow - 19 Grudnia 2006, 07:08
Nie. Powieść ta została sfilmowana. Jej autorem jest znany amerykański popularyzator nauki.
Nexus - 19 Grudnia 2006, 07:57
"Kontakt" Sagana?
bogow - 19 Grudnia 2006, 09:16
Potwierdzam. Twoja kolej
Nexus - 19 Grudnia 2006, 23:02
Cytat | Lewą ręką wyciągnąłem z kieszeni zdobyczny blaster i starannie wymierzyłem w martwego ochroniarza na wybiegu. Leżał blisko, więc wiązka spaliła mu głowę w pojedynczej eksplozji. Przez pokój przetoczył się odór palonego ciała. Patrząc jednym okiem na Jerry'ego, pojeździłem wiązką po okolicy, aż upewniłem się, że zniszczyłem wszystko od ramion w górę. Wtedy wyłączyłem broń i wolno ją opuściłem. |
mawete - 20 Grudnia 2006, 09:44
"Gamedec" Przybyłka?
gorat - 20 Grudnia 2006, 12:28
Nie wiem, czy byłby zadowolony z posądzania go o przetaczanie odoru. Może jeszcze z turkotem.
Kruk Siwy - 20 Grudnia 2006, 12:31
Turkot to taki ptaszek... ale faktNexus, przytoczyl jakieś dzieło wielkie. Przyznaję żem nie czytał. A jak czytałem to na wszelki wypadek zapomnialem. Całkowicie.
Nexus - 20 Grudnia 2006, 22:40
mawete, nie
gorat, kiedy odór jest ciężki to się toczy. Duża masa nie biegać
Kruku, podobno było o tej książce głośno.
Się czepiacie tłumacza
Kruk Siwy - 21 Grudnia 2006, 09:18
Się...
mawete - 21 Grudnia 2006, 15:29
"kucze" cztyałem to... ale nie sprawdzę, bo mam za 100 książek "na ludziach"...
Nexus - 21 Grudnia 2006, 15:57
Podpowiem, że to cyberpunk
Kruk Siwy - 28 Grudnia 2006, 12:52
Nexus, rozwiąż zagadkę albo daj kolejne naprowadzenie.
bogow - 28 Grudnia 2006, 20:43
Nie trzeba
Richard Morgan: "Modyfikowany węgiel"
Nexus - 28 Grudnia 2006, 20:44
Kruku, odpowiem, bo jak znowu gdzieś zniknę...
Był to fragment "Modyfikowanego węgla" Richarda Morgana. Podobno wielka nadzieja cyberpunku... khem, khem...
A następne pytanie niech zada Kruk. Odgadł, że dzieło to "wielkie"
No dobra... książka nie była taka zła
Kruk Siwy - 28 Grudnia 2006, 21:58
Nexus, rzeczywiście trochę wstyd bo ja czytałem tę książkę i nawet niezła była. Ale fragmentu zabij mnie nie pamiętałem... jakoś żadna ciekawa zagadka nie przychodzi mi do głowy... ale od czego moja Muza? Muzo!
To ja, Muza. Będzie trudne (chyba). A może nie? Idzie to tak:
- - Ostrożnie – powiedział gdy zaczęli schodzić w dół – mgła cały czas podnosi się.
- Mgła? Dlaczego nie powiedzieliście tego wcześniej?
- Nie jestem pewien, że to ona jest przyczyną śmierci ludzi – powiedział Szubin. – Ale jest tam żółta mgła i myślę, że ludzie zginęli z jej powodu.
Miał być inny cytat, ale Kruk dał mi po łapach, chlip
nureczka
Czarny - 29 Grudnia 2006, 07:08
A to nie "Ślimak na zboczu" Strugackich?
Fidel-F2 - 29 Grudnia 2006, 09:41
wykolegowaliście bogowa, kolesiostwo
Kruk Siwy - 29 Grudnia 2006, 09:49
bogow, przepraszam. NAPRAWDĘ nie widziałem Twojego posta. Jednakowoż jest 90% pewności że nikt nie zgadnie tego co zadała nureczka. A wtedy wejdziesz Ty. Ok?
nureczka - 29 Grudnia 2006, 10:16
Dlaczego nikt nie zgadnie? Nie doceniasz zbiorowego umysłu forum.
A wiec podpowiedź. Zagadka jest skierowana do tych, którzy lubią śledzić nowości.
Książkę napisano w roku 1980
Po raz pierwszy została wydana (w wiadomym kraju) w roku 1990
W Polsce ukazała się w grudniu tego roku.
Miłego googlania
nureczka
|
|
|