Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - David Weber: cykl o Honor Harrington
Kruk Siwy - 14 Stycznia 2011, 17:45
Ojciec Redaktor jak traktor,
wali i małpę i kruka
choć Webera ma za dzbuka.
NURS - 14 Stycznia 2011, 18:10
Ojciec Redaktor dobrze wychowany
wie od dawien dawna, ze na pewno się nie godzi
Żeby jeden autor drugiemu w temacie smrodził
Kruk Siwy - 14 Stycznia 2011, 18:16
Ej ej Ojcze Redaktorze tu już prozą odpowiem ,bo tak zawsze muszę gdy się okropnie wzruszę.
Nikt tu nie smrodzi jeno żarty niewybredne puszcza, cieszą się dzieci, gawiedź i tłuszcza.
Zabawa to jeno, sam Kruk przyznał przecie, że Webera czytuje, choćby nie wiem co gadali wszyscy świata...
krytycy.
O na Żagiel Warszawskiej, miało być prozą i znowu mi nie wyszło...
ilcattivo13 - 15 Stycznia 2011, 11:49
Kruku - niedźwiedź i poczta? Ja po dwa tygodnie odbieram polecone... A Ty chcesz, żebym coś wysłał...
Kruk Siwy - 15 Stycznia 2011, 13:31
ilcattivo13, wyobraź sobie że dalcio jest prześliczną dziewczyną. Wyślesz mu przed przeczytaniem.
bio - 15 Stycznia 2011, 14:40
Niech se lepiej nie wyobraża, bo jak mu za dobrze pójdzie, to się z tego poruta jakaś na całe forum, albo i dalej narobi.
Kruk Siwy - 15 Stycznia 2011, 14:48
bio, chyba muszę przestać występować jako wujek dobra rada, bo skandal i sromota jakaś z tego wyjdzie. Ale gdyby przesłał, no nie ukrywajmy... to bym sobie poczytał!
ilcattivo13 - 15 Stycznia 2011, 19:20
Kruku, wyobraź sobie, że już dalamberta parę razy w życiu widziałem i zdecydowanie nie wygląda jak prześliczna dziewczyna... Nawet w "Przyłbicach i kapturach" tak nie wyglądał
A "wujkiem dobra rada" to jestem ja - nie wierzysz, to spytaj się Jaćkonowiczów
Kruk Siwy - 15 Stycznia 2011, 19:37
A kto to?
NURS - 15 Stycznia 2011, 20:04
Tacy sepleniący Jadźwingowie
Kruk Siwy - 15 Stycznia 2011, 20:06
A. To nie znam.
ilcattivo13 - 15 Stycznia 2011, 20:08
pfff
moja wina, że nie mam lwa pod ręką? A jak widać po Tobie, NURSie, "lwi" sposób na jąkanie się jest skuteczny...
NURS - 15 Stycznia 2011, 22:36
W życiu nie byłem Jaćwigiem!
ilcattivo13 - 17 Stycznia 2011, 21:15
NURS - żałuj
Pierwszy tom "Wrót piekła" i dwieście stron drugiego za mną. Żeby nie spoilerować za dużo powiem tak - to nie jest ten Weber, którego możemy poczytać w innych cyklach. Ale to nie znaczy, że to jest gorszy Weber. Tym razem, zamiast walk i bitew co rozdział mamy więcej socjologii, polityki, psychologii, filozofii, nauk przyrodniczych i z milion innych rzeczy, które do tej pory z reguły uciekały na dalszy plan. Akcja nie jest może zbyt wartka, ale przyznam się, że ta historia mnie wciąga coraz bardziej
ilcattivo13 - 24 Stycznia 2011, 20:52
No to obie powieści cyklu Multiversum, czyli cztery księgi za mną. Wygląda na to, że miałem rację - Arkana i Sharona to równoległe Ziemie Co więcej, Weber z Evans zmądrzeli i w obu tomach "Ogni piekieł" pojawia się słowniczek i lista bohaterów! Ta ostatnia na oko z 10 razy dłuższa niż u Eriksona
Mimo, że bitew i potyczek jest tym razem dużo więcej, to czyta się jakoś tak ździebko marudniej niż "Wrota Piekieł", przynajmniej w pierwszej księdze. Jest coraz więcej intryg, dochodzą coraz to nowe wiadomości do przyswojenia, ale mimo wszystko w dalszym ciągu fabuła trzyma się kupy.
Śmierć, a raczej scena nad zwłokami jednego z bohaterów jest od dziś trzecią najbardziej wzruszającą sceną jaką przeczytałem i niniejszym Weber z Evans dołączają do elitarnego klubu autorów, którym udało się wzruszyć mnie do łez (czyli do Gemmella i jego opisu śmierci i pogrzebu Drussa oraz Maya i jego ostatnich chwil Winnetou).
dalambert - tak sobie myślę, że nie warto, żebyś czytał ten cykl. Fabuła nakręciła się porządnie, intryga goni intrygę i w ogóle od razu widać, że jest to początek co najmniej 4 -6 częściowego cyklu, a tu nie ma kontynuacji i nie zanosi się, żeby kiedykolwiek powstała. Evans przez ostatnie 4 lata napisała jedynie jedno opowiadanie (nie związane z cyklem), a Weber kontynuuje dziesięć innych cykli i tego już mu się chyba nie chce ciągnąć.
Tym razem ISA dostała nauczkę - z czego się cieszę, choćby za przerwanie cykli Wojny z Posleenami (Dziedzictwo Aldenata), 16XX czy Belizariusza - bo tak jak zawsze to ona ucinała polski druk cykli Ringo/Flinta/Webera/Drake'a, to tym razem rzuciła się na nowy cykl, który umarł był śmiercią naturalną chyba już w chwili, gdy trafił do tłumacza
dalambert - 24 Stycznia 2011, 22:14
cykl XVII wieczny ledwo zaczęty - GDZIE JEST WOJNA BAŁTYCKA
Belizariusz nie pociągniety iSA jo jedno wielkie wydawnicze guano
Adanedhel - 25 Stycznia 2011, 12:00
ilcattivo13 napisał/a | choćby za przerwanie cykli Wojny z Posleenami |
A przerwali? Wydali trzy (bo to w końcu trzy, a nie cztery) tomy głównego cyklu, "Wojnę Cally", "Straż na Renie" i "Bohatera". Jeszcze coś tam jest, ale myślałem, że będą wydawać to stopniowo. Tylko, że piekielnie nieregularni są...
ilcattivo13 - 25 Stycznia 2011, 14:53
dalambert - właśnie o tym mówię - zaczynają wydawać, człowiek się wkręca, a tu figa...
Adanedhel - wszystkiego jest 12 tomów cyklu głównego, pobocznych i spinoffów. Wydali tylko 6/7 (w zależności od klasyfikacji)... I od 3 lat ani jednego więcej
A przecież był jeszcze całkiem dobry cykl o poruczniku Learym, który też urwali po trzecim tomie...
Zysk i S-ka też się nie popisali. Zaczęli wydawać cykl drakański Stirlinga ("Szturm przez Gruzję", "Piąta kolumna"), który nie tylko wg. mnie jest jedną z najlepszych, jeśli nie najlepszą historią alternatywną spośród wszystkich powieści military fiction. Zaczęli wydawać, a potem im się odechciało
Fidel-F2 - 25 Stycznia 2011, 15:52
ilcattivo13 napisał/a | Stirlinga (Szturm przez Gruzję, Piąta kolumna), | niom, fajne było
Adanedhel - 25 Stycznia 2011, 18:52
W sumie dobrze, że nie nakupowałem tego. Spokojnie mogę ściągnąć całość z Amazona...
ilcattivo13 - 25 Stycznia 2011, 19:04
ja chyba też będę musiał chwycić za wydania anglojęzyczne, bo mnie ciekawość zżera co było dalej, a na Zyska już nie liczę
Adanedhel - 25 Stycznia 2011, 20:06
Są też tańsze i - sprawa gustu - często ładniej wydane.
No dobra, ciężko stworzyć brzydszą okładkę niż mają "Taniec z diabłem"/"Doktryna piekieł".
ilcattivo13 - 25 Stycznia 2011, 20:08
może i brzydkie, ale za to jakie sugestywne
Adanedhel - 25 Stycznia 2011, 20:10
Ta wydaje mi się nawet bardziej sugestywna
ilcattivo13 - 25 Stycznia 2011, 20:13
ślurp... przekonałeś mnie
goderic - 29 Stycznia 2011, 21:27
mnie też zakończenie wydawania cyklu Ringo o Poslenach mocno zaskoczyło, historia wciagająca a tu po kilku częściach koniec
Adanedhel - 17 Lutego 2011, 12:40
Specjalnie dla was - wywiad z Davidem.
Częstujcie się. Jakby ktoś chciał jest też na Katedrze. I niedługo, w oryginale, powinien być na stronie Davida.
dalambert - 17 Lutego 2011, 12:50
Adanedhel, duże to się nazywa solidne podejście do sprawy
aniol - 27 Marca 2011, 18:50
druga czesc "furii" wyszla
warto? czytal ktos?
i to samo pytanie o "ekskalibura"
Khorne_S - 1 Kwietnia 2011, 14:30
Ekskalibur warto. Chodź zależy czego oczekujesz. Na początu fabuła leje się jak zastygła magma a potem leci tak szybko że masz kłopoty z nadążaniem
|
|
|