Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)
joe_cool - 2 Wrześ¶nia 2006, 18:39
e no, dzejes, byłe¶ pierwszy. kto póĽno przychodzi, sam sobie szkodzi, czy jako¶ tak...
dzejes - 2 Wrześ¶nia 2006, 19:03
No dobrze.
Więc zadaję pytanie:
Jak brzmi pytanie, które chciała zadać joe_cool?
Pako - 2 Wrześ¶nia 2006, 19:12
Ile okr±żeń robi się w trakcie pojedyńczego wy¶cigu żużlowego - ona by to zadała fachowym językiem, ale ja mały człowieczek jestem, z żyżlu to wiem, żę pobliski Rybnik niezły jest
Zgadłęm, joe :> ?
joe_cool - 2 Wrześ¶nia 2006, 20:32
chyba mnie z agi55 pomyliłe¶
ja bym zadała pytanie o formule jeden
no dobra, kiedy i gdzie odbyły się wybory miss world po raz pierwszy?
dzejes - 2 Wrześ¶nia 2006, 22:37
Brawo! joe_cool - oczywi¶cie dobra odpowiedĽ
joe_cool - 2 Wrześ¶nia 2006, 23:38
dla mnie
Pako - 3 Wrześ¶nia 2006, 09:43
Cholera... a mi to się już ł±dne juzerki w oczach mnoż± i myl± Za dużo dobrego jak dla mnie
A o miss... kurka... ostatnio o tym w tv gadali... gadali... a ja zapomniałem... damn...
gorat - 3 Wrześ¶nia 2006, 11:57
To nikt nie zna odpowiedzi?
Nexus - 3 Wrześ¶nia 2006, 21:49
Pewnie w jakiej¶ jaskini, kiedy najsilniejszy ze stada wybierał sobie kobietkę
Szuting - USA?
Alatar - 3 Wrześ¶nia 2006, 22:55
Wielka Brytania - 1951? Było dzisiaj w tv, ale nie wiem czy dobrze zapamiętałem.
joe_cool - 4 Wrześ¶nia 2006, 01:30
Alatar, zgadza się
Co¶ nie uważamy podczas ogl±dania tivi Tr±bili o tym niemal bez przerwy w każdych wiadomo¶ciach
Nexus - 4 Wrześ¶nia 2006, 06:42
Nie ogl±dam telewizji, Może to jest powód Alatar, czekamy
Alatar - 4 Wrześ¶nia 2006, 12:21
Z historii policji i kryminalistyki. W 1812 roku, dawny przestępca, zostaje szefem pierwszego wydziały do spraw wykrywania i zapobiegania zbrodni. Kto to taki?
Oczywi¶cie podpowiedzi będ±, jak nie będzie prawidłowej odpowiedzi. To mój debiut w quizie edukacyjnym, więc nie bijcie.
Rafał - 4 Wrześ¶nia 2006, 12:57
O! I to jest dobre pytanie.
Fidel-F2 - 4 Wrześ¶nia 2006, 13:10
teraz pora na dobr± odpowiedĽ
Kruk Siwy - 4 Wrześ¶nia 2006, 13:10
Vidocq?
Alatar - 4 Wrześ¶nia 2006, 13:30
Dokładnie Eugene Francois Vidocq. Brawo Kruk Siwy. Ciekawe czy wiedziałe¶ czy skojażyłe¶ z filmem, co ostatnio w tv był. Tak czy owak, pytanie zadajesz ty.
A w 1833 założył prywatn± agencję detektywistyczn±. Ale to tak na marginesie.
Kruk Siwy - 4 Wrześ¶nia 2006, 14:17
Alatar, jedno i drugie. Epoka napoleońska to mój konik. A film pamiętam - bardzo dobry.
Pierwsze pytanie jakie mi przychodzi do głowy: nazwisko dowódcy polskiego batalionu Starej Gwardii, który z powodzeniem kontratakował w czasie obrony linii rzeki Pleissy. (Bitwa pod Lipskiem)
joe_cool - 4 Wrześ¶nia 2006, 17:18
tu to się chyba Fidel wykaże...
a ostatnio to nawet byłam w pomniku bitwy narodów (je¶li to o tę bitwę pod lipskiem chodzi ).
Alatar - 4 Wrześ¶nia 2006, 18:28
Wiem tylko, że walczył pod Lipskiem Ksi±żę Józef Poniatowski, więc strzelam, że to on (mimo, że zgin±ł).
Haletha - 4 Wrześ¶nia 2006, 19:56
Alatar:Cytat | Z historii policji i kryminalistyki. W 1812 roku, dawny przestępca, zostaje szefem pierwszego wydziały do spraw wykrywania i zapobiegania zbrodni. Kto to taki?
|
Hej, to było moje pytanie kilka stron temu:P
Aga - 4 Wrześ¶nia 2006, 20:32
On jest nowy, pewnie nie doczytał
Nexus - 4 Wrześ¶nia 2006, 21:21
Przebrn±ć przez 44 strony wymaga dużego samozaparcia Ja dotarłem bodajże do 6-stej i odpadłem z powodu przegrzania i przeładowania infomacjami. Chyba za stary już jestem...
*znika, by poszukać miejsca na złomowisku*
Kruk, jaka¶ podpowiedĽ?
Alatar - 4 Wrześ¶nia 2006, 21:59
No faktycznie. Strona 27:
Cytat | No to może wróćmy do klimatów kryminalnych. Kto uchodzi za pierwszego w historii Herloka Szolmsa i jaki oficjalnie zawód uprawiał, bo detektywów jeszcze nie było? |
Zatem przepraszam i Halethe i wszystkich. (chociaż pytanie zadałam troszkę inaczej)
Aga, mój adwokat. Przez ni± (albo dzięki niej) tu trafiłem.
Nexus - 4 Wrześ¶nia 2006, 22:11
Alatar,
Cytat | (chociaż pytanie zadałam troszkę inaczej) |
to chyba literówka (moje wytłuszczenie), czy też ukrywamy się
Aga - 4 Wrześ¶nia 2006, 22:14
Literówka Z tego, co wiem, to Alatar ostatnio płci nie zmieniał...
Kruk Siwy - 5 Wrześ¶nia 2006, 09:03
Alatar, Ksi±żę był Marszałkiem Francji i dowódc± polskiego Korpusu. Oficer o którym mówię był dowódc± złożonego co prawda z Polaków ale batalionu Starej Gwardii Cesarza Napoleona. Mimo, że to Gwardia to jednak jej batalionami nie dowodzili Marszałkowie...
Jeszcze chwilę was podręczę, może się trafi jaki¶ zapaleniec maniak Napoleona...
Alatar - 5 Wrześ¶nia 2006, 11:41
Och, literówka, oczywi¶cie. Cieszy mnie ten mój adwokat.
Wpadłem w pułapkę, to niekoniecznie musi być polskie nazwisko (niekoniecznie nawet Polak).
Kruk Siwy - 5 Wrześ¶nia 2006, 13:20
No dobra. Rozwi±zuję zagadkę. Dowodził pułkownik Kurcyusz. Jak najbardziej Polak.
Sprawa ciekawa, bo był to jedyny batalion Starej Gwardii złożony wył±cznie z Polaków. Po drugie dowódca po bitwie pod Lipskiem gdzie batalion stracił połowę stanu i wykazał się bohaterstwem i profesjonalizmem - złamali atak korpusu Merveldta na resztki V korpusu polskiego - przeszedł na stronę wroga....
No to teraz łatwiejsze i z innej beczki.
Program Apollo. Apollo 11 - proszę nazwisko astronauty, który pozostał na orbicie gdy pozostali l±dowali na Księżycu. A i może datę l±dowania. Wystarczy miesi±c i rok.
Agi - 5 Wrześ¶nia 2006, 16:16
21 lipca 1969
|
|
|