Powrót z gwiazd - Rozmowy religijne
Rafał - 28 Sierpnia 2007, 10:50
Agnieszka, wyluzuj i przypomnij sobie aferki ze stwierdzeniem nieważności ślubu z powodu wygasnięcia mandatu burmistrza z którego upowaznienia kierownik USC dawał śluby, albo z innego durnego powodu. I jak nawet po roku okazywało się, że żadnego ślubu nie było, bo cos prawnie nie było dopięte i wszystkie decyzje burmistrza w tym te scedowane na kierownika USC są nieważne. Taka sytuacja nie jest rozwodem, a jeśli tego nie rozumiesz i upierasz się, że to tylko gra słów to mi ręce opadają
agnieszka_ask - 28 Sierpnia 2007, 10:54
Rafał napisał/a | Agnieszka, wyluzuj |
oki doki, już jestem luźna
mi też ręce opadają, ale ja to nazywam niewyspaniem
Pako - 28 Sierpnia 2007, 10:55
Aga, jeśli ta twoja koleżanka zawarła pełnoprawny związek małżeński z wszystkimi przygotowaniami, świadoma wszystkich obowiązków, bez przymusu, znając choroby i tak dalej swojego małżonka, itp, itd, innymi słowy został zawarty pełnoprawny związek małżeński, uznawany przez kościół katolicki, to ja nie wiem, jak jej to unieważnili
A że do watykanu nie leciała tojasna sprawa, ale sam z siebie biskup chyba nie może uniewaznić tego, o ile mi wiadomo to jest to domena watykanu, ale kontaktuje się z nim biskup właśnie, niekoniecznie sami zainteresowani. Acz mogę się mylić
agnieszka_ask - 28 Sierpnia 2007, 10:57
Pako napisał/a | został zawarty pełnoprawny związek małżeński, uznawany przez kościół katolicki, to ja nie wiem, jak jej to unieważnili |
ja też nie, ale unieważnili i ona jest szczęśliwa, a na dodatek już mierzy kolejną białą kieckę
Piech - 28 Sierpnia 2007, 11:06
ocset napisał/a | pako, w biblii ST i NT jest mnóstwo niedorzeczności. np chrześcijański bóg nakazał aby wszyscy którzy w niego wierzą byli obrzezani. czy to nie jest idiotyzm?
|
Pewnie piszesz szybciej niż myślisz, bo nie wierzę, że tak zupełnie nie masz pojęcia o chrześcijańskich obyczajach.
Obrzezanie jest obowiązkowe dla tych, którzy poprzestają na Starym Testamencie. Chrześcijan to nie dotyczy. Za obrzezaniem przemawiały względy higieniczne. Dziś jest to anachronizm, ale nie wszędzie. W USA obrzezanie jest standardową praktyką postnatalną i zdecydowana większość Amerykanów jest obrzezana. Dla Amerykanek zbliżenie z Europejczykiem wiąże się z pewnym zaskoczeniem, ale - spoko panowie - jest to zaskoczenie raczej pozytywne.
Rafał - 28 Sierpnia 2007, 11:10
Znam przypadek unieważnienia ślubu kościelnego, ale on był impotentem - koleżanka udała się do wskazanego ginekologa (na szczęście była dziewicą (prawdę mówiąc wszyscy byli w szoku, jak się uchowała)) i voila. Co ciekawe pan impotent w ciągu pół roku zaciążył inna panienkę i obecnie ma dwoje berbeci. Jakby taki przypadek został opisany w jakimś opku to nie przeszłoby chyba, zbyt nieprawdopodobne
Edit: koleżanka też ma obecnie dwójkę urwisów.
mawete - 28 Sierpnia 2007, 11:12
Rafał:
Cytat | Kodeks mówi o tym wyraźnie w kan. 1084, par. 1: „Niezdolność dokonania stosunku małżeńskiego uprzednia i trwała, czy to ze strony mężczyzny czy kobiety, czy to absolutna czy względna, czyni małżeństwo nieważnym z samej jego natury”. Jednakże, KPK stanowi dalej: Jeśli przeszkoda niezdolności jest wątpliwa, czy wątpliwość ta jest prawna czy faktyczna, nie należy zabraniać zawarcia małżeństwa ani też, dopóki trwa wątpliwość, orzekać jego nieważności (tamże, par.2). |
Dabliu - 28 Sierpnia 2007, 11:35
Rafał napisał/a | Pierwsze słyszę aby Dominikanie finansowali budowę krematorium, próbowałem sprawdzić, ale nigdzie nic nie znalazłem. Co to znaczy, że uganiają się za nieprawomyślnymi? Ścigają kaczory ? Powiało bredniami |
XV wiek, bodaj na śląsku. Niestety, w tej chwili nie potrafię przytoczyć źródeł.
Dominikanie "ścigają sekty", co zazwyczaj polega na wpieprzaniu się w kariery początkujących, undergroundowych kapel black metalowych
Rafał napisał/a | Przestań się ośmieszać, czy ci biedni, zahukani nauczyciele przepracowali chociaż jedną minutę? Jeżeli to jest dyskryminacja to ja jestem dyskryminowany co piątek na stołówce szwajcarem, a w niedzielę w Empiku Luuuudzie, dyskryminują mnie!!! |
A Ty nadal zdajesz się nie zauważać wspomnianych, pousadzanych uczniów? To również nie jest dyskryminacja? A gdyby tak jeden był czarny i nauczycielka usadziła go w klasie ze słowami - "ja czarnucha do następnej klasy nie przepuszczę" - to też nie byłoby problemu?
Rafał napisał/a | Jaja sobie robisz. Wierzących jest w porywach do 20 %. Śmieszna mi się wydaje sytuacja, w której 80 % społeczeństwa jest dyskryminowana przez garstkę 20 mniejszości |
Jakieś dane na poparcie tej śmiałej tezy?
Martva - 28 Sierpnia 2007, 11:41
Dabliu napisał/a | Dominikanie ścigają sekty, co zazwyczaj polega na wpieprzaniu się w kariery początkujących, undergroundowych kapel black metalowych |
A żeby tylko! Galicyjska Gildia Fanów Fantastyki, czyli miły krakowski klub fanów fantastyki, w tym RPG, do którego miałam przyjemność należeć czas jakiś, też wylądowała na dominikańskiej liście sekt. Bo raz sobie na sesji świece zapalili dla nastroju. Paranoja.
Piech - 28 Sierpnia 2007, 11:47
Martva napisał/a | wylądowała na dominikańskiej liście sekt. |
A co to konkretnie znaczy i w jakim sensie jest to dyskryminujace? Czy dominikańskie bojówki mocno pałują?
Dabliu - 28 Sierpnia 2007, 11:57
Czasem potrafią skutecznie utrudnić życie.
mawete - 28 Sierpnia 2007, 11:58
Dabliu: a tu się z Tobą zgodzę...
Martva - 28 Sierpnia 2007, 12:00
Piech, wywalili ich z jednego lokalu, spróbuj z taka 'łatką' znaleźć następny, to pogadamy. Na szczęście chyba im sie to udało odkręcić, sądząc po tym gdzie maja siedzibę teraz Ale przez jakiś czas nie było wesoło.
Rafał - 28 Sierpnia 2007, 12:02
Dabliu napisał/a | XV wiek, bodaj na śląsku. Niestety, w tej chwili nie potrafię przytoczyć źródeł. | Jak w wolnej chwili cos znajdziesz, to podrzuć, bo temat bardzo mnie zaciekawił. Dabliu napisał/a | Dominikanie ścigają sekty, co zazwyczaj polega na wpieprzaniu się w kariery początkujących, undergroundowych kapel black metalowych | Odwalają kawał dobrej roboty, pomagając ludziom uwolnić się od zwykłych kryminalistów piorących mózgi. Sekty to nie są igraszki, to jest gorzej niż gwałt i kradzież razem wzięte. To jest cholerne zagrożenie. Dabliu napisał/a | A Ty nadal zdajesz się nie zauważać wspomnianych, pousadzanych uczniów? To również nie jest dyskryminacja? | Nie słyszałem, nie czytałem, nie doświadczyłem, nic mi o tym nie wiadomo. Pojedyńczy przypadek świadczy o kretyńskim nauczycileu, a nie dyskryminacji ze względu na wyznanie. W LO miałem nauczycielke matmy, stara pannę, która gnębiła dziewczyny, a chłopaków traktowała na luzie. Czy to był przypadek dyskryminacji płci? Czy raczej przypadek szurnietego babska na niewłaściwym miejscu? Dabliu napisał/a | Jakieś dane na poparcie tej śmiałej tezy? | Alez prosze bardzo, wyniki liczenia wiernych w kościołach. Co roku na jesień odbywa się liczenie wiernych przychodzących do kościoła w niedzielę i przyjmujących komunię św. Statystycznie wychodzi że jedynie 45% osób określających się jako wierzące chodzi do kościoła, a jedynie 16 % z tych którzy przyszli, przyjmuje komunię św. Sęk w tym, że trudno jest określić liczbę wierzących, znam dane ze swojej parafii - najprzeciętniejsza parafia pod słońcem - i u mnie jest to 20% wszystkich zameldowanych. Parafie dysponują danymi zebranymi podczas kolendy - kto jest wierzący, kto nie i właśnie z tej ogólnej liczby wiernych, tak naprawde wierzących mniej niż połowa. A aktywnie praktykujących zaledwie garstka (16% z połowy).
Edit: Najlepiej wykazałby to podatek kościelny.
Piech - 28 Sierpnia 2007, 12:03
Martva napisał/a | Piech, wywalili ich z jednego lokalu, |
Przepraszam, ale kto ich wywalił? Kto? Dominikanie?
Martva - 28 Sierpnia 2007, 12:10
Cytat | Przepraszam, ale kto ich wywalił? Kto? Dominikanie? |
Nie, jakiś klub seniora czy innego emeryta, ludzie stwierdzili świece= sataniści i nie chcieli słuchać tłumaczeń.
Za tamtych czasów jeszcze tam nie należałam, ale powiedz mi szczerze - nie uważasz tego za dyskryminację? I to jeszcze z chorego powodu, bo sekta sektą, ale od kiedy fantaści to sekciarze?
Pewnie zaraz sie dowiem, ze to nie wina religii, tylko ludzi, tak?
Dabliu - 28 Sierpnia 2007, 12:12
Piech, nie żartuj sobie, doskonale wiesz o co chodzi.
Rafał, ja wiem jakim zagrożeniem są sekty. Tyle że oni z braku prawdziwych sekt wyszukują sobie sztucznych wrogów i "umilają" im życie jak mogą.
A co do pojedynczych przypadków dyskryminacji, to przecież o taki przykład właśnie mnie prosiłeś, więc go przytoczyłem. Problem w tym, że taka nauczycielka to nie jedyny fanatyk religijny w tym kraju.
A jeśli chodzi o te 20% wierzących, to najwyraźniej właśnie ci obsadzają najważniejsze stołki w państwie i decydują o reszcie społeczeństwa.
A poza tym, skoro tak mało katolików, to skąd te 96% ochrzczonych dzieci? Kto ich do tego chrzczenia namawia? Poganie?
Tequilla - 28 Sierpnia 2007, 12:19
Co do nowego "polowania na czarownice" to ostatnio gdzieś czytałem, że chcą się wziąść także za internautów, których wypowiedzi moga świadczyć o sympatiach satanistycznych ( więc jak coś to uważajcie... ) - W praktyce to nierealne, ale sam pomysł jest oburzający.
Mam juz dosc tej dyskryminacji, bo Polska jest w tej chwili krajem wyznaniowym i dowodów na to coraz więcej. Krysznowcy to sekta? Poznałem kilku, żaden nigdy mnie nie namawiał do wstąpienia w ich szeregi, czy nawet przyjścia na spotkanie. Nowi Poganie, albo Vicca - również, bo palą świecę i wierza w moc przyrody. Tu chodzi chyba o to, że wszystko co odciąga ludzi od "jedynej i prawdziwej religii" jest be i trzeba z tym walczyć. A przy okazji nie zawadzi lekka manipulacja umysłami - wrzuć wszystko do kociołka z Szatanem, dodaj odrobinę czarnej magii, sekciarstwa, ofiar ze zwierzat, krwawych rytuałów, a będziesz pewien, iż przeciętny Polak się przestraszy i przybiegnie w niedzielę na mszę w objęcia kochającego księdza.
Manipulacja to jest chyba w tej chwili najbardziej popularna metoda stosowana w tym kraju i to praktycznie w każdej dziedzinie.
Co do krematorium Dabliu ma rację. Wzmiankę o tym czytałem wprawdzie chyba we wstępie opowiadań Sapkowskiego ( nie pamiętam których, chyba tych z opowiadaniem "Lej po bombie"). Sapkowski napisał, że piec miał przerabiać kilka tysięcy czarownic rocznie i że Zdunowie, którzy go "wyprodukowali" byli ze swojego wynalazku niezwykle dumni.
Co więcej pochodzili bodajże z mojej rodzimej Nysy.
Ech chluba regionalna, nie ma co...
dareko - 28 Sierpnia 2007, 12:21
Piech napisał/a | Martva napisał/a | Piech, wywalili ich z jednego lokalu, |
Przepraszam, ale kto ich wywalił? Kto? Dominikanie? |
Przykro mi to stwierdzic, ale zmieniam zdanie na twoj temat.
Rafał - 28 Sierpnia 2007, 12:23
Dabliu, jesteś ochrzczony?
Martva - 28 Sierpnia 2007, 12:27
Tequilla napisał/a | Co do nowego polowania na czarownice to ostatnio gdzieś czytałem, że chcą się wziąść także za internautów, których wypowiedzi moga świadczyć o sympatiach satanistycznych |
Wyrzućmy szybko te emotki: bo mają rogi i w ogóle...
Piech - 28 Sierpnia 2007, 12:37
Przeczytałem z uwagą wszystkie wasze skargi i już wiem na czym polega taliban w Polsce. Otóż we wsi Pierdziwory Wielkie probosz zapędził do pracy niewolniczej nauczycieli i kazał im budować ołtarz na Boże Ciało, a inny proboszcz kupił sobie drogie auto. Dominikanie zbudowali krematoria, dorobili się majątku (ile Twoich pieniędzy wzięli, Dabliu?) i zabawiają się rozpędzaniem konwentów fanów fantastyki. Chrześcijanie osaczyli Dabliu, a ocset nie może się nadziwić, że Żydzi od tysięcy lat skracają sobie siusiaki. No i jeszcze to biedactwo z Krakowa, które z winy Kościoła Katolickiego, siedziało na parapecie i się przeziębiło. Zgroza!
Rafał - 28 Sierpnia 2007, 12:44
dareko - 28 Sierpnia 2007, 12:47
Piech, Poprawiles sobie humor?
Piech - 28 Sierpnia 2007, 12:53
dareko, dziękuję za zainteresowanie moją skromną osobą, ale naprawdę nie trzeba...
agnieszka_ask - 28 Sierpnia 2007, 12:54
Piech, piękne podsumowanie.
Dabliu - 28 Sierpnia 2007, 12:55
Rafał napisał/a | Dabliu, jesteś ochrzczony? |
Tak, jeszcze jestem. Ale mojego dziecka już nie ochrzciłem. Małżonkę również wybrałem sobie nieochrzczoną.
A o co chodzi?
Piech, sam siebie ośmieszasz. Nie wiem, czemu miało służyć to arcyzabawne "podsumowanie"?
dareko - 28 Sierpnia 2007, 12:56
Piech, Zainteresowanie wynika ze zwyklej irytacji, ktora powoduje twoja demagogia.
Rafał - 28 Sierpnia 2007, 13:01
Dabliu napisał/a | skoro tak mało katolików, to skąd te 96% ochrzczonych dzieci? | Dabliu napisał/a | Rafał napisał/a:
Dabliu, jesteś ochrzczony?
Tak, jeszcze jestem. |
No to zobacz, z jednej strony sam siebie wliczasz do tych mitycznych 96% katolików w Polsce, a z drugiej deklaruszesz siebie jako niewierzący. Pokazałem na Twoim własnym przykładzie zafałszowanie liczby wierzących w Polsce.
Piech - 28 Sierpnia 2007, 13:01
agnieszko_ask, dzięki, staram się. Przy okazji błaznowania probuję wykazać, że nawet w poważnych tematach warto zachować jakiś dystans wobec swoich poglądów.
|
|
|