To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mistrzowie i Małgorzaty - Romuald Pawlak.

Dracena - 26 Maj 2006, 16:39

Cytat
Anko napisała:
Ech, jak ja Ci zazdroszczę - mieć taki wewnętrzny żyroskop, wiedzieć, co jest dobrze napisane, a co źle... Ja się konsultuję z wieloma osobami, a potem kołowacizny dostaję, bo każdy gada co innego. Żebym tak wiedziała - i już! Byłoby prościej... :roll:

Nie zajmuję się pisaniem, ale myślę że jak we wszystkim, najlepszy jest "środek", czyli niepopadanie w skrajności, ani w samouwielbienie, ani też na dno rozpaczy.
Słuchanie opinii innych jest z pewnością przydatne, ale te osoby powinny spełnić kilka cech: dobrze, jak są nam szczerze życzliwe, inteligentne. Nie niekoniecznie muszą być znawcami, często ważniejsza jest chęć poznania przez kogoś dziedziny, którą się zajmujemy
:D

Pako - 26 Maj 2006, 16:39

Heh... ludzie kradną książki... to sie nazywa głód literatury ;)
Anko - jeśli uraziłem, przepraszam. Ale wydawało mi się, że napisałaś potem, że m.in. przez pozytywne recenzje Wiedźmy kupiłaś książkę. Nie chciałem urazić :) widocznie pamięć zawodną mam ;)
Romek - widać że ksiażka dobra, skoro ludzie tak walą do księgarni. Gratki :)

Dracena - 26 Maj 2006, 16:46

Cytat
:Ankonapisała:
Proszę się tu mną nie wycierać, bo już kawałek czasu temu rzekłam: kupię z pewnością, bez względu na opinie czytelnicze. Tyle, że wciąż się łudzę, że pozycja pojawi się w Matrasie, gdzie mam 5% zniżki, w przeciwieństwie do np. Empika.

A zniżkę to mam aż15 procentową w księgarni, dzięki pewnej osobie, którą wszyscy w tej księgarni znają, a przypadkiem ja ją też znam

Jeśli chodzi o mnie Pako, to mnie nie musisz przepraszać :) Ja się nie obrażam. :) A pamięć masz dobrą, bo ja rzeczywiście wspominałam o Wiedźmie, a Anko też
:D

Dracena - 29 Maj 2006, 23:17

Gratuluję sprzedaży :bravo . Widziałam na stronie merlina, że Twoja „Wojna balonowa” jest na siódmym miejscu :D . Możemy zacząć obstawiać, jak długo się utrzyma, albo na którą pozycję wskoczy. Ja pierwsza obstawiam, że na piąte :D
Pako - 29 Maj 2006, 23:21

Hyhy... nieźle jest. Widać klienci na książkę są.
No Romek... kolejne dzieło napisałeś :P ;)
Życzę, żebyś na pierwszym wylądował :)

Dracena - 29 Maj 2006, 23:33

hm myślisz, że od razu na pierwsze przeskoczy? Na drugim jest bodajże Pilipiuk. Ja pozostaję na razie przy piątym, ale nie wykluczam, że stopniowo szczebel po szczebelku... :D Szkoda, że Wiedźma się nie wypowiada, bo według Twoich słów Pako, Ona by najszybciej trafiła z miejscem :)
Pako - 29 Maj 2006, 23:37

Pewnie tak :)
Ale pierwsze miejsce jest chyba w zasięgu ręki, jeśli dobrze rozreklamować 8)
No.. plakaty w dłoń i na miasto! ;)

Dracena - 29 Maj 2006, 23:41

Dobrze razem wyglądamy :D To może malowanie plakatów pójdzie nam dobrze, tylko zgodę Romka potrzebujemy :D
A od którego miasta zaczynamy? Może od Sosnowca?

mawete - 30 Maj 2006, 07:14

Ja stawiam na drugie miejsce.... A ostatni Pilipiuk jest cieniutki jak Reeds... (Nivak :mrgreen: )
Pako - 30 Maj 2006, 09:39

Reeds jest dobry. Dano takiej smacznej oranżady nie piłem ;)
Co do pilipiuka to nie wiem... cholera, ale kupowac mi się go przez ciebie mawete nie chce.
Za to na wojnę czekam z utęsknieniem :) Ależ to będzie piękne przeżycie :D

Romek P. - 30 Maj 2006, 09:54

Pako:
Cytat
Ale pierwsze miejsce jest chyba w zasięgu ręki, jeśli dobrze rozreklamować 8)
No.. plakaty w dłoń i na miasto! ;)

Dracena:
Cytat
Dobrze razem wyglądamy :D To może malowanie plakatów pójdzie nam dobrze, tylko zgodę Romka potrzebujemy :D
A od którego miasta zaczynamy? Może od Sosnowca?

W Polskę idźcie, bo Szczecin mnie nie zna, ani Przemyśl... :) Hasło na dziś: "Cała Polska czyta 'Wojnę balonową'. A kto nie czyta, tego w tr... w Trabanta :mrgreen: "

A co do Merlina, fajna rzecz, ale prawdę pokażą jednak zwykłe księgarnie...

Pako - 30 Maj 2006, 10:00

No.. to też racja. Ale możeby się tak Romek zakręcić? akcję reklamową zrobić? Spotkanie w Katowicach w empiku, w Krakowie... takie coś powinno klientów zapoznać z książką, a na pewno są ludzie, którzy jej nei znają. Ja poznałęm przypadkiem właściwie, ilu może być mi podobnych? Dużo :) A dobra literatura to jest, to neich cię poznają :)
Romek P. - 30 Maj 2006, 10:24

Pako:
Cytat
No.. to też racja. Ale możeby się tak Romek zakręcić? akcję reklamową zrobić? Spotkanie w Katowicach w empiku, w Krakowie... takie coś powinno klientów zapoznać z książką, a na pewno są ludzie, którzy jej nei znają. Ja poznałęm przypadkiem właściwie, ilu może być mi podobnych? Dużo :) A dobra literatura to jest, to neich cię poznają :)

Masz trochę racji, ale po pierwsze, takie spotkania w Empikach czy innych miejscach niekoniecznie gromadzą dużo ludzi. Po drugie, trzeba mieć wtyki, aby to zorganizować. Ja ich nie mam - a nie będę z siebie robić idioty, chodząc i mówiąc "Bo ja, proszę pani/pana, to napisałem książkę, o!" :P coś tam ostatnio nadawała Fabryka na temat spotkań autorskich, ale na razie nic nie wiem konkretnego.

W sumie coś by należało zorganizować. Ale bardziej wierzę w szeptankę, mówienie w różnych miejscach przez czytelników, że im się książka spodobała. To bardziej zachęci kolejnych do kupna, niż widok jakiegoś gryzipiórka przy stole pełnym jego książek... :)

Czarny - 30 Maj 2006, 10:33

Może przyjedź do Nidzicy, za trzy tygodnie imprezka, a książek tam trochę ludziska kupują - nawet za autografami biegają :mrgreen:
Romek P. - 30 Maj 2006, 10:50

Czarny napisał/a
Może przyjedź do Nidzicy, za trzy tygodnie imprezka, a książek tam trochę ludziska kupują - nawet za autografami biegają :mrgreen:

No tak, ale dla mnie to jest koszmarnie daleko i drogo, chociaż konwent podobno bardzo fajny.
A Wojtek jakoś nie widzi mnie wśród osób, które zaprasza. Wiesz, wywalić 600 czy 800 zł, żeby sprzedać 10 książek...

mawete - 30 Maj 2006, 12:23

Bo się pewnie wkurzył, że Fabryka Cię wydaje a nie On... :mrgreen:
Romek P. - 30 Maj 2006, 13:11

mawete:
Cytat

On chyba polskich autorów już nie wydaje :P

Dracena - 30 Maj 2006, 15:24

Cytat
Pako napisał:

Ja proponowałam Romkowi spotkanie ze studentami, w sali pełnej ludzi. Chyba się opłaca zrobić spotkanie :D

mawete - 30 Maj 2006, 15:57

Romek
Cytat
mawete:
Cytat

On chyba polskich autorów już nie wydaje :P

I robi cholerny błąd... bo jak jest kilku autorów, którzy się sprzedają, to jest to w perspektywie nieoceniona siła pociągowa...

Aga - 30 Maj 2006, 15:58

A gdzież ci studenci? Z której uczelni? I czy na pewno przyjdą? Bo wiesz, jak to jest z tym słomianym zapałem...
Co do Merlina - ja chyba też zamówię "Wojnę balonową" przez internet i nie będę się dopraszać w księgarni, a oni później sprowadzą albo i nie...
Romek:
Cytat
W Polskę idźcie, bo Szczecin mnie nie zna, ani Przemyśl...

Pszczyna też nie zna... Ani trochę. I głęboko nad tym boleję. Trza coś na to poradzić :wink: A z plakatami to ja mogę lecieć do miasta :P

mawete - 30 Maj 2006, 16:01

Aga: ale jakie "dopraszać się"? Podajesz wydawcę tytuł i w 48 godzin ma być.... Mi w 24 zamawiają, ale ja wredny jestem....
Pako - 30 Maj 2006, 16:05

mawete - jak ty się pojawisz, to oni pewnie zaraz sami pytają, co podać :twisted:
Aga - rzeczywiście, zamówić powinni. Czy w 48h Nie wiem, u mnie w pobliskim mieście dostawa raz na tydzień była, to wtedy by przywieźli, czyli góra 7 dni czekania. I pewnie by zamówili chociażby jeden egzemplarz.

Dracena - gdzie ten wykładzik?

Aga - 30 Maj 2006, 16:07

Teoria sobie, praktyka sobie... Kiedyś tak przez dwa tygodnie mi sprowadzali podręcznik do historii...
Pako - 30 Maj 2006, 16:15

No.. mi zestawy zadań do matmy tak sprowadzali, zę w końcu poszedlem do innej księgarni i tam z miejsca załatwili. Dlatego ta druga jest dla mnie teraz wyżej punktowana :)
Dracena - 30 Maj 2006, 18:57

Cytat
Aga napisała:
A gdzież ci studenci? Z której uczelni? I czy na pewno przyjdą? Bo wiesz, jak to jest z tym słomianym zapałem...

Jak się ma znajomych doktorów i profesorów :D , to sale będą pękać w szwach :)

Aga - 30 Maj 2006, 19:17

Jak tak, to ja już nie mam pytań :wink:
Wiedźma - 30 Maj 2006, 22:23

Draceno gratulacje :Romek P. na piątej pozycji w merlinie :) Atmosfera robi się :bravo gorąca!
Romek P. - 30 Maj 2006, 22:48

Na szóstej :) ale i tak fajnie...

Tylko ciekawe, jakie będą recenzje, jak już się pojawią pod książką?

Wiedźma - 30 Maj 2006, 22:55

Cytat
Romek P. napisał/a
Na szóstej :) ale i tak fajnie...

Tylko ciekawe, jakie będą recenzje, jak już się pojawią pod książką?

Na szóstej w kategorii fantastyka :) A na piątej w szczegółówej kategorii "fantasy" :D
A jeśli chodzi o recenzję, to mogę jakąś napisac :D Tylko jeszcze egzemplarza autorskiego nie mam :P
Ale proszę o przesłanie go w dzień pogodny, bezchmurny :P Bo moja recenzja może być uzależniona od pogody własnie :mrgreen: Jak przystało na recenzję cyklu o pogodniku :D

Kruk Siwy - 31 Maj 2006, 10:50

Po intensywnych poszukiwaniach nabyłem "Czarem i Smokiem". Na Centralnym staliśmy przytuleni intymnie okładkami. Hihi. Twojej nowej rzeczy jeszcze nie mieli.

Partner forum