Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Samopomoc czytelnicza.
Adon - 5 Listopada 2010, 17:02
Dzięki, dziewczyny. Jak Wam coś jeszcze przyjdzie do głowy, nie wahajcie się polecać.
A zapomniałem wymienić, że zamówiłem też "Piknik na skraju drogi".
Godzilla - 5 Listopada 2010, 19:19
"Piknik" dobry jest.
Przypomniał mi się jeszcze "Pupilek" Bułyczowa, oprócz wszystkich Guslarów rzecz jasna.
Z nieco bardziej babskiej literatury, "Wyższa magia" Izmajłowej, z jeszcze bardziej babskiej (ale sympatycznej) "wiedźmy" Olgi Gromyko, a z egzotyczno-dziwacznej, "Mesjasz formatuje dysk" Oldich (Chiny w dużych ilościach, przemieszane z elementami z Całkiem Innej Bajki, fajna sprawa).
Adon - 5 Listopada 2010, 19:22
Nie no, klasyków to mi nie polecajcie, bo albo mam, albo i tak znam i co najwyżej uzupełniam. Nie znam za to tej nowej rosyjskiej fantastyki prócz Łukjanienki i stąd moja prośba o wskazywanie tytułów i autorów.
Godzilla - 5 Listopada 2010, 19:29
Skoro już mBikowski w quizie przypomniał Kudriawcewa, to całkiem fajnie czytało się "Polowanie na Quacka" i "Prawo metamorfa". Ale to znowu inny rodzaj, cyberpunk czy cóś. Wirtualna rzeczywistość i te sprawy.
nimfa bagienna - 5 Listopada 2010, 19:38
O, jeszcze mi się przypomniał dwutomowy Heros powinien być jeden Oldich. Nietypowe spojrzenie na mit o Heraklesie i czasy, kiedy bogowie chodzili po ziemi.
mBiko - 5 Listopada 2010, 19:43
Osobiście mogę polecić Pielewina Omon Ra i inne opowiadania. Zwłaszcza tytułowe zrobiło na mnie wrażenie.
merula - 6 Listopada 2010, 09:17
A mnie sie podobał Brudnopis i Czystopis Łukjanienki i jego cykl o Patrolach
Godzilla - 6 Listopada 2010, 12:56
Pamiętam, że dobrze się czytało "Fantastykę" Akunina.
Adon - 10 Listopada 2010, 22:32
Wie ktoś może, czy wydanie "Dilvisha Przeklętego" ISY z czarną okładką zawiera też "Krainę przemian"?
Kruk Siwy - 11 Listopada 2010, 12:28
O ile wiem - nie. Zbiór opowiadań (Dilvish) i powieść (Kraina przemian) były wydane oddzielnie.
terebka - 11 Listopada 2010, 15:29
Godzilla napisał/a | Pamiętam, że dobrze się czytało Fantastykę Akunina. |
Oj tak Choć był to chyba jedyny prawdziwie fantastyczny wyskok tego świetnego Autora
edit. A bo kurde temat mi się pomylił
Adon - 12 Listopada 2010, 09:23
Dzięki, Kruku. W takim razie chyba sobie nie zdubluję.
Agi - 26 Listopada 2010, 18:48
Rozglądam się po półkach w SELKARZE i zastanawiam nad zakupem serii autorstwa
Glena Cooka:
- Kroniki Czarnej Kompanii. Czarna Kompania. Cień w ukryciu. Biała Róża
- Powrót Czarnej Kompanii
- Księgi Południa
Czy ktoś może podzielić się opinią na temat tych książek?
Kruk Siwy - 26 Listopada 2010, 18:54
Pierwsze trzy części tj. do Białej Róży koniecznie. A dalej jeśli w tym zasmakujesz. Autor ma pewien specyficzny styl w tym cyklu, mnie się ogromnie podobało. Ale bywa trochę brutalnie (bez przesady) w końcu to o najemnikach, którym złoty dukat jak słońce świeci, że tak polecę Sapkowskim.
Agi - 26 Listopada 2010, 18:55
Kruku Siwy, jeśli Tobie się podobało, to i mnie z pewnością się spodoba.
Chcę od razu kupić komplet, żeby później nie szukać.
Kruk Siwy - 26 Listopada 2010, 18:57
Ale wiesz jak to jest z długimi cyklami. Są wzloty ale i upadki. Decyzja oczywiście należy do Ciebie.
xan4 - 26 Listopada 2010, 18:57
Agi, z tego co kojarzę, to tego było 10 tomów, a nowe wydanie łączy je w 4, więc i tak jeden tom będzie jeszcze przed Tobą
Magnis - 26 Listopada 2010, 19:00
Czytałem wszystkie części Czarnej kompanii kiedyś gdy pierwszy raz Rebis wydał wszystkie części.Pozostały pozytywne wrażenia po lekturze. .
Mogę polecić też cykl Rogera Zelaznego Kroniki Amberu, które wznowiło wydawnictwo Zysk i S-ka.Recenzja jest też w Creatio Fantastica .
Agi - 26 Listopada 2010, 19:06
xan4 napisał/a | Agi, z tego co kojarzę, to tego było 10 tomów, a nowe wydanie łączy je w 4, więc i tak jeden tom będzie jeszcze przed Tobą |
Owszem Zagłada Czarnej Kompanii jest w zapowiedziach wydawniczych na 2011 rok
http://solarisnet.pl/ofer...arnej_kompanii/
Adon - 26 Listopada 2010, 20:33
Kruk dobrze rzecze. Mnie się najbardziej podobał "Srebrny grot" zbaczający nieco z głównego wątku, ale całość bardzo dobra. Jak lubisz, Agi, Eriksona, to Ci się będzie podobało, bo Erikson zrzynał z Cooka. (sam się też trochę inspirowałem ale dobre wzory trzeba brać)
Rheged - 26 Listopada 2010, 21:14
Magnis napisał/a | Czytałem wszystkie części Czarnej kompanii kiedyś gdy pierwszy raz Rebis wydał wszystkie części.Pozostały pozytywne wrażenia po lekturze. .
Mogę polecić też cykl Rogera Zelaznego Kroniki Amberu, które wznowiło wydawnictwo Zysk i S-ka.Recenzja jest też w Creatio Fantastica . |
Do Czarnej kompanii link do recenzji tutaj zaś do Kronik Amberu tutaj.
Agi - 26 Listopada 2010, 21:20
Rheged, dziękuję za drogowskaz.
Agrafek przekonał mnie, że warto kupić całość cyklu.
Rheged - 26 Listopada 2010, 22:18
Agrefek jest fanem przez duże Fis ;]
ulvhedin - 9 Grudnia 2010, 12:08
Mam zapytanie odnośnie dwóch książek, które czytałem chwilę temu i za cholerę nie mogę sobie tytułów i autorów przypomnieć:
1. Akcja dzieje się w czasie II wojny światowej, w chyba rumuńskim zamku. Żołnierze odkrywają w piwnicach jakiegoś niby wampira, który okazuje się wampirem trochę innego typu, żerującym na uczuciach ludzkich. Walczy z nim naukowiec czy tam historyk rumuński.. itd
2. Tutaj gorzej, bo słabo pamiętam fabułę. Było to typowe fantasy. Głównym bohaterem był bodajże szef wojska (albo policja albo coś takiego), w przeszłości miał romans z królową (nie pamiętam dokładnie co się działo z królem, ale chyba jakiś niemrawy był ). Obecnie obawiano się zagrożenia ze strony potężnego czarownika. Jednocześnie główny czarownik księstwa zaginął, po pewnym czasie odnaleziono go, jednak wkrótce okazało się, że pod jego postacią podszył się właśnie ich główny przeciwnik.
Oprócz tego ważną bohaterką była kobieta, która (chyba) jak się okazało nie była rasy ludzkiej, też była potężną czarodziejką i na końcu miała romans z szefem wojska.
Przepraszam za taki chaotyczny opis, ale fabułę pamiętam jak przez mgłę.
Z góry dzięki za pomoc!
gorbash - 9 Grudnia 2010, 12:19
Twierdza Wilsona.
Adon - 9 Grudnia 2010, 12:19
ulvhedin napisał/a | Głównym bohaterem był bodajże szef wojska (albo policja albo coś takiego), w przeszłości miał romans z królową (nie pamiętam dokładnie co się działo z królem, ale chyba jakiś niemrawy był ). Obecnie obawiano się zagrożenia ze strony potężnego czarownika. Jednocześnie główny czarownik księstwa zaginął, po pewnym czasie odnaleziono go, jednak wkrótce okazało się, że pod jego postacią podszył się właśnie ich główny przeciwnik. |
Ten kawałek przypomina mi Dębskiego "Tropem Xameleona", ale tam nie było potężnej czarodziejki na ile pamiętam. Strasznie słaba książka.
Kruk Siwy - 9 Grudnia 2010, 13:00
ulvhedin, ad 2 jakieś imiona? Nazwy własne?
ulvhedin - 9 Grudnia 2010, 13:46
gorbash napisał/a | Twierdza Wilsona. |
Tak, to to, wielkie dzięki
Adon napisał/a | Ten kawałek przypomina mi Dębskiego Tropem Xameleona, ale tam nie było potężnej czarodziejki na ile pamiętam. Strasznie słaba książka. |
Nie, niestety to nie ta książka. Moja chyba nie była polskiego autorstwa.
Kruk Siwy napisał/a | ulvhedin, ad 2 jakieś imiona? Nazwy własne? |
No właśnie pustka kompletna. Wydaje mi się, że książka była wydana przez "Nową Fantastykę", ale nie mogę jej znaleźć w spisie na fantaście..
Kruk Siwy - 9 Grudnia 2010, 14:00
To może chociaż powiedz kiedy rzecz czytałeś. Bo nie wiem co znaczy "chwilę".
nimfa bagienna - 9 Grudnia 2010, 16:26
Opowiadanie ma tytuł "Zaścianek". Jest historią alternatywną dziejącą się za czasów Mickiewicza, chyba na Litwie, po tym, jak Napoleon wygrał pod Moskwą. Polski autor. Opowiadanie ukazało się dawno temu w "Feniksie".
Jak nazywał się ten autor???????
Pomóżcie mi, bom blądi , i to jeszcze z dziurą w pamięci.
|
|
|