To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - David Weber: cykl o Honor Harrington

goderic - 20 Listopada 2010, 20:19

możesz mi przypomnieć co się wydarzyło w systemie Casimir?
jakoś zapomniałem :oops:

dalambert - 20 Listopada 2010, 20:26

goderic, Honorcia i to chyba jeszcze dowodząc niszczycielem rozwaliła bazę handlarzy niewolników i uwolniła kupę ludzi. Między innymi "służącego" Cate Montagne. Wspomina sie o tym pierwszy raz w opowiadaniu "Góral" jak Zilwickiemu córkę porwali.
goderic - 20 Listopada 2010, 20:32

teraz kojarze
faktycznie nieźle było by o ty przeczytać ale lepsze były by przygody Sarnowa w Konfederacji lub coś o innych członkach Sojuszu

dalambert - 23 Listopada 2010, 10:25

Jest :!: Dziś Bitwa o Torch wywieszona na stronie 'nowości' Rebisu - cena 38 zł / 37,90/ .
Zaczynamy polowanie :D

NURS - 23 Listopada 2010, 11:44

sam widzisz, wiadomości z pierwszej ręki :-)
dalambert - 23 Listopada 2010, 11:50

NURS, No właśnie - pracuj dalej nad Weberem - może nie cały naród, ale sporo wariatów czeka :D
Ja osobiście , co by z ego nowego uniwersum wyszedł przynajmniej drugi kawałek / mniej męki czekania - na początek/ :mrgreen:

NURS - 23 Listopada 2010, 12:15

siedzę, siedzę. już 400 z 500 stron za mną. a kolejne trzy tomy przede mną... i cholera wie, ile jeszcze dopisze ten królik! :twisted:
dalambert - 23 Listopada 2010, 12:21

NURS, może mniej :wink: wolałbym zeby honorwerse szlifował ;P:

ps. sprawdziłem - jutro lecę do ksiegarni MID koło Dworca Centralnego w podziemiu i z wieczora będę MIAŁ :D
Przecz z Empikami ;P:

NURS - 23 Listopada 2010, 13:22

precz!
Khorne_S - 23 Listopada 2010, 19:28

NURS napisał/a
siedzę, siedzę. już 400 z 500 stron za mną. a kolejne trzy tomy przede mną... i cholera wie, ile jeszcze dopisze ten królik! :twisted:

A ja niecierpliwie czekam na dalsze tomy Zaginionej Floty ;P:

NURS - 24 Listopada 2010, 10:46

IMO nie powinieneś używać liczby mnogiej, bo zostal już tylko jeden, jak Highlander :-)
dalambert - 24 Listopada 2010, 10:51

NURS, "Góral "? - znacz to nowe uniwersum to na razie trzy części ?
NURS - 24 Listopada 2010, 11:57

mówimy o Zaginionej Flocie, nie schronieniu. A schronienie ma już cztery wydane tomy i piąty napisany.
dalambert - 24 Listopada 2010, 12:09

NURS napisał/a
A schronienie ma już cztery wydane tomy i piąty napisany.

Czy to te "Opcje Sziwy" i inne "Krudjaty" ?
godz. 15,45
ps. Ucieszę się Bitwa o Torch jest już w mojej księgarni faworytnej /MID/ - zaraz pędzę nabywać :D :D :D

NURS - 24 Listopada 2010, 19:51

Schronienie to Nimue Alban, czyli Rafa, Schizma itp, itd.
ilcattivo13 - 25 Listopada 2010, 10:27

dalambert napisał/a
Czy to te Opcje Sziwy i inne Krudjaty ?

nie, to co piszesz, to części cyklu "Starfire" :)

aniol - 3 Grudnia 2010, 18:51

łoł! na mazowieckim zadupiu, wróć! na mazowieckiej prowincji pojawiła się "bitwa o Torch" nabyłem i teraz szykuje mi się uczta na wekend! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
sunlight - 4 Grudnia 2010, 14:27

a na pomorskim zatylcu jeszcze TORCHę czasu minie, nim się pojawi. ale może na urodziny otrzymam szlachetnie
Dit BenHA - 7 Grudnia 2010, 22:41

witam w ten piekny.... 8) wieczor znalazlem w necie fajne info spoiler :?: z rising thunder d.webera moze byc fajna powiastka ale kiedy :evil: :shock: w stanach w2012 a u nas :?: :!: :!: :!: . Zeby bylo smieszniej bylo to na czeskiej stronce :mrgreen:
dalambert - 7 Grudnia 2010, 22:43

Dit BenHA napisał/a
wieczor znalazlem w necie fajne info spoiler

Dawaj linka :!:

Dit BenHA - 7 Grudnia 2010, 22:45

zaraz poszukam

http://harrington.suewebi...age;topic=131.0
I to byloby na tyle co wygrzebalem na razie z tworcosci pana webera,na szczescie pan ringo napisal cos fajnego

goderic - 27 Grudnia 2010, 14:02

jestem po lekturze "Bitwy o Torch", , książka miała być kontynuacją szpiegowskiej "Królowej niewolników" ale ten wątek trochę nie wyszedł Weberowi. Obecność Zliwickiego i Catcha powinna to zagwarantować ale obie postacie były troche takie bezbarwne i drugoplanowe , nie umywają się do tego co było w Królowej.Wyszła z tego kolejna Honorka tylko bez Honorki :D sam finał był w iście weberowym stylu - bitwa jak się patrzy
Przy okazji wyjaśniło się dlaczego RMN nie obawia się początkowych starć z SLN: nawet byli ubecy uznali solarne okręty z najnowszym wyposażeniem dostarczone przez Mesę za wrażliwe na ostrzał rakietowy, małe, powolne, ich rakiety za przestarzały złom a oprogramowanie antyrakietowe za ułomne i poprawili jego wydajność o kilkadziesiąt %, jedynie ECMy zrobiły na nich pozytywne wrażenie.
Kilka pierwszych starć z RMN będzie dla Ligi naprawdę bolesne, ich okręty mogą co najwyżej robić za cele

Lynx - 27 Grudnia 2010, 23:08

goderic, Zilwicki i Cachat
goderic - 31 Grudnia 2010, 13:35

sorki Lynx, mój błąd.

Zapoznałem się i informacja mi na temat kolejnej części Honorki w linku od Dit BenHA i muszę stwierdzić, że czuje się bardzo zawiedziony. Wygląda na to że Liga została pokonana zanim tak naprawdę zorientowali się o co chodzi, więcej zanim wojna tak naprawdę się zaczęła. Wystarczyło im zablokować ruch przez terminal Manticor i ich potęga leży, nie stać ich nawet żeby aktywować rezerwę o budowie nowych okrętów nie mówiąc :?

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku

dalambert - 31 Grudnia 2010, 13:40

Hej FLOTO najlepszego z Nowym Rokiem i wielu wydanych Honorci :D :!:
Lynx - 1 Stycznia 2011, 14:00

goderic, :twisted: do usług. ;P: wiem, że jestem czepialska :)

dalambert napisał/a
FLOTO najlepszego z Nowym Rokiem i wielu wydanych Honorci

dołączam się do życzeń.

Khorne_S - 3 Stycznia 2011, 17:27

A ja wolę więcej Ups... ;P:
goderic tylko ze ta wojna wg Webera(znaczy z Ligą) ma trwać ok 10 tomów zanim dojadą do sedna czyli bicia NeoScragów :mrgreen:

Lynx - 3 Stycznia 2011, 21:40

Khorne_S, powaznie?
<mamrot pod nosem: muszę sobie regał powiększyć>

goderic - 4 Stycznia 2011, 17:14

Khorne_S ja jestem za tym żeby było jak najwięcej części i też słyszałem że wojna z Ligą to ma być ładnych parę tomów. Ale z informacji w linku wynika, że po zablokowani terminalu ekonomicznie Liga ledwo dyszy i nie stać ich nawet na reaktywację Rezerwy Floty o budowie nowych okrętów i systemów uzbrojenia nie mówiąc, w takich warunkach trudno mówić o długiej wojnie. Co prawda Ludowa Republika była w podobnej sytuacji ale oni mieli Komitet i jego metody a Liga to jednak demokracja i nikt za darmo okrętów budował nie będzie. Owszem biorąc pod uwagę przedwojenne bogactwo Ligi, jej kiepski stan finansów i tak może przekładać się na poważne sumy ale można zapomnieć o flotach złożonych z setek SD każda, w takim stanie Liga może co najwyżej wystawić nowoczesną flotę dorównującą liczebie połączonym siłom Sojuszu i Republiki, a biorąc pod uwagę jej rozmiary nie wystarczy to do skutecznej obrony i ataku jednocześnie.
Khorne_S - 4 Stycznia 2011, 17:35

Tylko problem z Ligą jest jeden. Ich technika stoi o 3 generacje wyżej niż Manticore...ale leży w szufladkach u projektantów.
I jak przeżyją ok 6 mies wojny to mają szansę ją wygrać(odległości robią swoje). I jeszcze istotna rzecz...myślicie że Scragi nie pokombinują by wojnę wydłużyć ? A manticore musi walczyć na dwóch frontach. Nie wspominam że to nie wszystkie strony w tym konflikcie.
Jak wynika z info Webera CAŁA znana galaktyka ma stanąć w ogniu....<mlask mlask>

Partner forum