To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - Ostatnio oglądane filmy

Fidel-F2 - 16 Wrzeœśnia 2012, 14:53

Życie i cała reszta / Anything Else Film nie jest najgorszy ale zdecydowanie Allen ma w swoim dorobku kilka lepszych rzeczy. Owszem, humor, ironia i tak dalej na poziomie, czasem ciekawie czasem banalnie ale film nadmiernie przegadany, lekko nudnawy. Średniak. Oglądanie jednakowoż nie boli.
figurant - 16 Wrzeœśnia 2012, 19:04

Ted - rewelacja.
Homer - 16 Wrzeœśnia 2012, 19:32

Cieszę się, że wreszcie ktoś obejrzał. :wink: :bravo
Iscariote - 16 Wrzeœśnia 2012, 21:18

Rzeź - Carnage - do połowy okej, później już za bardzo moim zdaniem odrealniona i bez sensu była ta draka. Chociaż w teatrze na scenie kameralnej sprawdziłoby się świetnie. I nie lubię Jodie Foster jednak.

I że cię nie opuszczę - The Vow w sumie nie wiem czego się spodziewałem, ale widywałem lepsze słodkie filmy romantyczne z nutką melodramatu. Ten był taki sobie, nawet pomimo słodkiej Rachel McAdams

Matrim - 17 Wrzeœśnia 2012, 22:38

Zbiorczo.

You Don't Know Jack
Doktor Kevorkian i eutanazja. Poruszające. A Pacino świetny.

Mroczne cienie
Tim Burton robił lepsze filmy, ale ten trzyma poziom. Szczególnie scenograficznie, bo jest i nutka Edwarda Nożycorękiego i Sleepy Hollow. I wbrew pozorom, to nie Depp jest główną gwiazdą, bo Eva Green kradnie mu przedstawienie.

Wstyd
Uh. Ciężki film. Bardzo. Krzywdę wielką sprawiono Fassbenderowi, że nie przyznano mu choćby nominacji do Oscara, bo zasłużył zdecydowanie.

Królewna Śnieżka i Łowca
No tak. Właściwie mógłbym się podpisać pod oceną Iscariote sprzed kilku stron. Świetny wizualnie (choć kilka scen zdecydowanie na wiwat), zła Theron jest genialna, krasnoludy (bo nie krasnoludki) świetne i powinni być częściej, a Hemsworth w sumie do roli pasuje i nie razi. Za to Stewart nie dała rady, czego ukoronowaniem była "mowa motywacyjna" - ta Theodena była dziesięć razy krótsza i sto razy bardziej działająca na emocje.

The Descendants
A to bardzo fajny film. Ciapowaty Clooney, atmosfera hawajska, sporo poważnych kwestii, ale w lekkim sosie. Warto.

Homer - 17 Wrzeœśnia 2012, 23:01

Wstyd
Ja się nie przebiłem. Niezbyt do mnie trafił wykonaniem i sprzedażą tematu.

Królewna Śnieżka i Łowca
Zmarnowany potencjał - Therone też tylko dobra póki młoda. Jako starą zdecydowanie przebija ją Michele z Gwiezdnego Pyłu. Gwiezdny Pył to było to! Chyba sobie, ponownie obejrzę ;) . Za to trailer film miał świetny.

The Descendants
+ 1

i na koniec hit! UWAGA!

80 milionów
-- pierwszy polski film od dawna, który bardzo mi się podobał! Świetny montaż. Świetna ścieżka dźwiękowa! Świetna fabuła, świetne wykonanie! Chyba najbardziej niedopromowany film zeszłego roku. A w kategorii "opowiadamy polskie historie" bezkonkurencyjny. Przedstan wojenny z minimalną dawką patosu. I jaka rola kapitana Sobczaka! :bravo Kradnie film.

Iscariote - 18 Wrzeœśnia 2012, 08:34

Dom w głębi lasu - Whedon mój mistrzu :D Najlepsze połączenie horroru i komedii od lat. Już wkrótce szykuję się na powtórkę.
Gustaw G.Garuga - 18 Wrzeœśnia 2012, 11:10

Stawka większa niż śmierć - początek, nawet dłużej niż początek, o-kro-pne. Potem trochę lepiej. Dialogi wymagałyby poprawy, większość aktorów gra bo kazali, całość sprawia wrażenie serialowe (coś jest takiego w obrazie, choć kamera ani na chwilę na tyłku nie spocznie); że wszyscy gadają po polsku, to jeszcze jestem w stanie zrozumieć (względy praktyczne itd.), ale że Biblia-matka też nie jest w wersji niemieckiej, to już przeginka. Tragedii jednak nie ma, momentami można nawet poendżojować akcję.

EDIT: Aha, muzyka - nie wyłapałem nawiązań melodycznych do serialu. A szkoda!

Memento - 18 Wrzeœśnia 2012, 14:51

The Woman In Black - nie pamiętam, jaki ostatnio oglądany horror/film grozy wywołał u mnie tyle napadów gęsiej skórki. 8/10.
dalambert - 18 Wrzeœśnia 2012, 15:29

Gustaw G.Garuga napisał/a
poendżojować

że co proszę :?: ja tam starej daty jestem, po polsku proszę :twisted:

Fidel-F2 - 18 Wrzeœśnia 2012, 15:32

dalambert, jak Ty zaczniesz pisać po polsku to my Ci zaczniemy tłumaczyć anglicyzmy
Gustaw G.Garuga - 18 Wrzeœśnia 2012, 16:00

dalambert napisał/a
po polsku proszę

to enjoy - czerpać z czegoś przyjemność. Bardzo wygodny i poręczny czasownik.

ilcattivo13 - 18 Wrzeœśnia 2012, 23:41

"Se sei vivo spara" (czyli po amerykańsku - "Django, Kill! (If You Live Shoot!)" ;P: ). Reżyseria Giulio Questi, w roli głównej Tomas Milian, który choć zagrał dobrze, to muszę przyznać, że nie jest to jego najlepsza rola.

Banda rabusiów z Meksyku i USA napada na chroniony przez amerykańskie wojsko transport złota. Zdobywają je, ale w trakcie podziału łupu Amerykańce rozstrzeliwują wszystkich Meksykańców. W nocy, na miejsce kaźni przybywa dwóch starych Indian. Rabując trupy odkrywają, że jeden z Meksykańców jeszcze żyje. Wierząc, że przywrócili go do życia bogowie, leczą go i postanawiają razem z nim ruszyć śladami zdradzieckich Amerykańców, którzy w międzyczasie trafili do bardzo nietypowego miasteczka...

Od tego momentu akcja robi się tak porąbana, że nawet filmy z Tromy przy tym spaghetti westernie wysiadają. Czego tu nie ma - wariaci, psychopaci, gorączka złota, zdrada na każdym kroku, lincze (wreszcie ktoś pokazał, że wieszanemu człowiekowi język może z gęby wyleźć), skalpowanie w wersji maxi, okradanie grobów, a do tego banda gejowskich kowbojów na usługach lokalnego bogacza, nazywanego Mr. Sorrow. To wszystko uzupełnia momentami "dziki" sposób kręcenia ujęć i ich późniejszego montażu i naprawdę solidna dawka tradycyjnego, włoskiego kiczu, który jest tym wyraźniejszy, że to nie jest komedia, tylko dramat.

Daję 6/10. Głównie za rolę Miliana, którego z filmu na film coraz bardziej lubię i cenię. Film jest niezły, ale trzeba przyznać, że poziom przesady i tandety może odrzucić wrażliwsze dusze :roll:

Iscariote - 19 Wrzeœśnia 2012, 09:53

Resident Evil: Retrybucja Najgorsza część do tej pory. Zero fabuły, bo to coś na zasadzie ostatniej części HP podzielonej na 2 części, czyli dostaliśmy prequel do finału. Milla wciąż daje radę, widz już mniej bo ilość idiocyzmów na minutę przebija wszystkie poprzednie części o głowę.
Dunadan - 19 Wrzeœśnia 2012, 21:11

Iscariote napisał/a
Dom w głębi lasu - Whedon mój mistrzu :D Najlepsze połączenie horroru i komedii od lat. Już wkrótce szykuję się na powtórkę.
to to było Whedona?! dlatego takie fajne :mrgreen: ale komedii to tam tyle co kot napłakał :roll: komedia to Evil Dead.

Iscariote napisał/a
Resident Evil: Retrybucja Najgorsza część do tej pory.

Szkoda, ale się spodziewałem...

Oglądał ktoś już nowego Dredda? na zachodzie ma fantastyczne recenzje.

Iscariote - 19 Wrzeœśnia 2012, 22:32

Dunadan, scenarzystą był. :D ja się co moment śmiałem do monitora.
ketyow - 20 Wrzeœśnia 2012, 15:57

Igrzyska smierci
Beznadziejny i co chwila obrazajacy inteligencje widza. Chyba, ze to film o alternatywnym swiecie, w ktorym wszyscy zachowuja sie jak idioci. Ksiazka jest swietnie oceniana, ale przypuszczam, ze to juz z niej zaczerpano kretynskie zachowania bohaterow. Ofiara z dwojki dzieci, po to by dystrykty sie baly i nie buntowaly? Infantylne, coz mogloby bardziej do buntu podrzegac? A mimo to pozwalaja na takie traktowanie siebie, a dzieciaki ktore i tak wiedza, ze zgina, zamiast sie stawiac wobec niehumanitarnemu i choremu centrum, z duma morduja dzieci z innych dystryktow. Nie uwierze w cos takiego, nie kupuje tego. Nedzna wizja rezysera czy autorki, kompletne oderwana od rzeczywistosci i tego co faktycznie siedzi w glebi ludzi. Zamiast poswiecen krwawa jatka i zabawa. Niech sobie tworcy poczytaja Wielki Marsz, albo sie skonsultuja z psychologiem.

mesiash - 20 Wrzeœśnia 2012, 16:27

ketyow, :bravo
aniol - 20 Wrzeœśnia 2012, 19:56

Król Lew 1;1/2 ale fajne! historia znana z pierwszej czesci opowiedziana z punktu widzenia Timona i Pumby
duzo zabawy w postaci odnosnikow do innych znanych filmow

Homer - 20 Wrzeœśnia 2012, 19:58

Co do psychologii to nie przesadzajmy. Mało było przypadków pod okupacją, że się wydawało nagle wroga sąsiada, żeby uratować własny tyłek? Składanie ofiar też się niejednokrotnie w literaturze pojawia. A co do braku buntu, przecież tam był bunt i wcześniej i później, po prostu powstań nie przeprowadza się raz za razem. Jakbyś był dzieckiem, na pewno dałbyś się ustawić opiekunom. A jeśli nie Ty, to inne. Mało to dzieci jest używanych do walki w jakichś afrykańskich krajach?
Fidel-F2 - 20 Wrzeœśnia 2012, 20:46

Eksperyment / Das Experiment Bierzemy przypadkowa grupę facetów, dzielimy ich na więźniów i strażników a potem patrzymy co będzie się działo. Momentami rzecz wydaje się przejaskrawiona, ale może i nie. Niezła rzeźnia. Mocne kino, warto zobaczyć. No i Dora, choć nie piękność, niesamowicie erotyczna.
joe_cool - 20 Wrzeœśnia 2012, 21:24

Fidel-F2, zapewne słyszałeś o tym, ale jeśli nie, to proszę: http://pl.wikipedia.org/w..._wi%C4%99zienny
fealoce - 20 Wrzeœśnia 2012, 21:27

ParaNorman - mały chłopiec, którego nikt nie rozumie i nie lubi musi rozprawić się z zombi oraz czarownicą. Tylko że oczywiście okazuje się, że nic nie jest takie, jak się wydaje.
Bardzo fajny i pozytywny film, chociaż nie jestem pewna czy dla dzieci (momentami jest straszny).

Fidel-F2 - 20 Wrzeœśnia 2012, 21:31

dzięki joe_cool, coś słyszałem ale nigdy nie zgłębiałem, zresztą miałem podobne jeśli idzie o mechanizm, chociaż naturalnie w zupełnie innej skali, doświadczenia podczas Ogniem i Mieczem
ketyow - 20 Wrzeœśnia 2012, 21:48

Homer, poza ta mala murzynka, to to nie byly az takie bezradne dzieci, szczegolnie ze mordowanie przychodzilo im lekko i z przyjemnoscia. Sasiada sie wydawalo w obawie o swoje dzieci, ale raczej dzieci nie mordowaly sie - co innego kogos wydac, a co innego samemu zaciukac i to jeszcze z zimna krwia. A okupacja pokazala najlepiej, ze czesto dla ludzi wazniejsza jest wolnosc niz wlasne zycie. Tu tego nie uswiadczysz, a film to pomylka, dla malo myslacych nastolatek kierowana.

Za to taki Das Experiment wlasnie swietnie ukazuje te najczarniejsze instynkty siedzace w ludziach.

Fidel-F2 - 20 Wrzeœśnia 2012, 21:53

ketyow napisał/a
Sasiada sie wydawalo w obawie o swoje dzieci, ale raczej dzieci nie mordowaly sie - co innego kogos wydac, a co innego samemu zaciukac i to jeszcze z zimna krwia.
ketyow, nie wiesz o czym mówisz, prawdopodobnie masz jedynie powierzchowne wyobrażenie o rzeczywistości okupacyjnej
ketyow - 21 Wrzeœśnia 2012, 08:12

Nawet jezeli, to obejrzyj ten film i powiedz, ze nie jest naciagana bzdura.
Fidel-F2 - 21 Wrzeœśnia 2012, 08:20

ketyow, nie neguję Twojej oceny filmu bo go nie widziałem, komentuję jedynie wsparcie jakie udzielasz własnym argumentom a robisz to słabo. I tyle.

Sąsiada, wraz z żoną i przychówkiem zaciukiwało się za podejrzenie że ma ukryte złoto bo dnia wcześniejszego odwiedził go Żyd. Albo wskazywało się Niemcom gdzie siedzą Żydzi, żeby po wszystkim zabrać pierzyny o które już nikt nie pytał. To tak abstrahując od filmu ale apropos rzeczywistości którą przywołujesz.

Homer - 21 Wrzeœśnia 2012, 08:55

Ja też nie neguje Twojej oceny filmu. Byłem na tym z siostrzenicą i nastawiłem się na dno pokroju zmierzchu, więc zostałem pozytywnie zaskoczony. Chociaż na początku nic tego nie zapowiadało. Zerknąłem później do książki i film uważam za lepszy. Książka pisana z perspektywy nastoletniej panny, zdecydowanie trudna przez to dla mnie w odbiorze.
dzejes - 21 Wrzeœśnia 2012, 12:05

Fidel-F2 napisał/a
prawdopodobnie masz jedynie powierzchowne wyobrażenie o rzeczywistości okupacyjnej

W przeciwieństwie do ciebie?

Partner forum