To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Nexus - 28 Sierpnia 2006, 00:48

Heh... dopiero zauważyłem brak jednego wyrazu w pytaniu :) Pytanie brzmi:
Co wywołuje w ludzkim organiźmie toksyna zawarta w tych grzybach?
Ziemniak jesteś blisko :)

savikol - 28 Sierpnia 2006, 07:54

Pewnie chodzi o muchomory? (Muchomory z dżemem, hmmm, palce lizać!) Jak mawiał Pracelusus – wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizna, tylko dawka o tym decyduje. To samo się tyczy toksyn z grzybów. I tak w zależności od dawki w ludzkim organizmie substancje te mogą wywołać różnoraki efekt:
- Mała dawka – wywołuje halucynacje;
- Dawka toksyczna (a wypadku muchomora, dawka toksyczna jest właściwie dawką śmiertelną) – wywołuje wymioty, czasem dysfunkcje układu nerwowego, bezpowrotnie uszkadza wątrobę, czego efektem jest śmierć.

Właściwie, w skrócie, to samo napisał Ziemniak.

Nexus - 28 Sierpnia 2006, 14:08

Nie o to mi chodziło. We wcześniejszym poście napisałem, że chodzi o trzy śmiertelnie trujące muchomory.
Jakiego rodzaju działanie powodujące śmierć wywołuje toksyna zawarta w tych trzech grzybach?
Uszkodzenie wątroby jest blisko, ale nie o to chodzi.

Fidel-F2 - 28 Sierpnia 2006, 14:25

Nexus coś kręcisz. Sprawdziłem w atlasie i zabija uszkodzenie komórek wątroby. Są różne inne efekty ale wątroba to podstawa. Po sprawdzeniu w mądrych książkach nie wiem o co Ci chodzi. :(
Nexus - 28 Sierpnia 2006, 14:52

Chodzi mi o hemolizę, czyli rozpad czerwonych krwinek. Wątroba jest uszkadzana w następnej kolejności prowadząc do tzw. "śpiączki wątrobowej".
A skoro Fidel-F2 twierdzi, że coś kręcę, to jego kolej na pytanie. :P

Fidel-F2 - 28 Sierpnia 2006, 15:18

Dziękuję pięknie ale muszę odmówić. Ziemniak był pierwszy.

Pytanie było nieodpowiednie do oczekiwanej odpowiedzi :lol: . Grzyby powodują uszkodzenie wątroby i to jest odpowiedź na Twoje pytanie. Hemoliza(opieram się teraz na danych Nexusa, nie jestem fachowcem) i śpiączka wątrobowa są efektem uszkodzenia wątroby czyli grzyb jest przyczyną pośrednią.

Nexus - 28 Sierpnia 2006, 15:40

Eeee... takim specem to ja też nie jestem (me być bardziej technical :) ), ale taką informację wyczytałem kiedyś w poradniku grzybiarza. Pewnie medyk też jej nie pisał :D
Dawaj Ziemniak.

P.S. A czy toksyna nie dostaje się najpierw do krwi, a następnie do wątroby?

Ziemniak - 28 Sierpnia 2006, 22:49

Jak nazywał się naprawdę Freddy Mercury, wokalista zespołu Queen.
dzejes - 28 Sierpnia 2006, 23:14

Farokh Bulsara?
Ziemniak - 28 Sierpnia 2006, 23:31

Dokładnie to Farrokh :D
:bravo :bravo Zadawaj.

joe_cool - 28 Sierpnia 2006, 23:33

kurczę, dzejes mnie ubiegł... :(
dzejes - 28 Sierpnia 2006, 23:39

Jak się nazywa kość czaszki umożliwiająca wężom połykanie ofiar?
joe_cool - 28 Sierpnia 2006, 23:46

łomatko :shock: to chyba tak w nawiązaniu do uzębienia małej kluseczki, co? :mrgreen:
dzejes - 28 Sierpnia 2006, 23:49

Ewentualnie do tych kilkunastu ssssyczących współlokatorów :lol:

EDIT: Małe doprecyzowanie coby w konfuzję nie wprawiać - węże całe są przystosowane do łykania ofiar (np. jedno dłuuuuugie płuco) - mi chodzi o jedną, charakterystyczną kość, która powoduje, że węże mają jakby dwa "zawiasy" na szczęce.

Agi - 31 Sierpnia 2006, 19:08

Czy chodzi o więzadło :?: ale właściwie to nie jest kość :?
dzejes - 31 Sierpnia 2006, 19:11

Chodzi o kość kwadratową.

Oddaję chętnemu 8)

Fidel-F2 - 31 Sierpnia 2006, 19:18

no proszę, jaki fuks

co to takiego Laconia-Befehl?

Agi - 31 Sierpnia 2006, 19:30

Transportowiec storpedowany i zatopiony przez Niemców we wrześniu 1942 r. na południe od Archipelagu Azorów.
Fidel-F2 - 31 Sierpnia 2006, 19:43

nie
Nexus - 31 Sierpnia 2006, 21:51

Nie znałem odpowiedzi i trochę poszukałem... muszę przyznać, że ten quiz mi się coraz bardziej podoba, bo jest trudny :D
Naprawdę można się dowiedzieć ciekawych rzeczy, których normalnie nie miałbym okazji poczytać...
Fidel-F2, czy to jest coś administracyjnego?

Sandman - 31 Sierpnia 2006, 22:58

To tzw rozkaz lakoński, czyli rozkaz zabraniający oferowania jakiejkolwiek pomocy przez u-booty rozbitkom wydany przez adm. Karla Dönitza.

Przyczyny, które doprowadziły do wydania takiego rozkazu zmieniają się wraz ze źródłem jakie można znaleźć. Czytałem już kilka dość różnych interpretacji.

Dla zainteresowanych treść tego rozkazu:
1. Należy zaniechać wszelkich prób ratowania zalóg zatopionych statków, a więc również wyławiania ludzi pływajacych w wodzie i umieszczania ich w łodziach ratunkowych, stawiania przewróconych łodzi ratunkowych, przekazywania rozbitkom żywnosci i wody. Ratunek ten sprzeczny jest z najprymitywniejszymi zasadami prowadzenia wojny, nakazujacymi niszczenie nieprzyjacielskich statków i ich załóg.
2. Rozkazy dotyczace zabierania kapitanów i pierwszych mechanikow pozostaja nadal w mocy.
3. Ratowanie rozbitków może mieć miejsce tylko wtedy, jeżeli ich zeznania mogą być ważne dla U-BOOTA.
4. Bądźcie twardzi, pamietając, że nieprzyjaciel nie troszczy sie o kobiety i dzieci w atakach bombowych na niemieckie miasta.

Nexus - 31 Sierpnia 2006, 23:24

To miałem na myśli, pytając o administrację :) Ale ponieważ przeczytałem informację o rozkazie po jej znalezieniu na internecie, to nie odpowiadałem od razu :)
Sandman, szykuj pytanie, bo zapewne Fidel-F2 to potwierdzi...

Fidel-F2 - 1 Wrzeœśnia 2006, 07:10

zgadza się

Laconia przewoziła między innymi włoskich jeńców, U-156 oraz kilka innych wezwanych łodzi podwodnych (były też francuzkie Vichy) pomagało jeńcom holując łodzie ratunkowe w kierunku lądu. W tym czasie nadleciał Liberator i obłoźył je bombami (podobna jedna z nich rozbiła szalup). Łodzie porzuciły rozbitków. Następstwem tego wydażenia był ów rozkaz

Sandman :bravo :arrow:

Sandman - 1 Wrzeœśnia 2006, 10:17

To coś szybkiego i prostego:

Co było pierwowzorem dzisiejszego proporca Marynarki Wojennej RP?

Fidel-F2 - 1 Wrzeœśnia 2006, 10:19

bandera kaperska?
Sandman - 1 Wrzeœśnia 2006, 10:48

:bravo Fidel-F2, (czemu mnie to nie dziwi kto odpowiedział?) Zadajesz.
Fidel-F2 - 1 Wrzeœśnia 2006, 11:04

Największy i najgenialniejszy (proszę nie polemizować) zespól rockowy wszechczasów Led Zeppelin rozpadł się w 1980 roku. Co było tego przyczyną?

Prostrzego nie potrafię wymyślić. :D

dzejes - 1 Wrzeœśnia 2006, 11:11

Cytat
Fidel-F2:Największy i najgenialniejszy (proszę nie polemizować) zespól rockowy wszechczasów Led Zeppelin rozpadł się w 1980 roku. Co było tego przyczyną?

Prostrzego nie potrafię wymyślić. :D

Mówisz?
Powodów było sporo, ale ostateczne szanse na wspólne granie pogrzebała śmierć Bonhama.

Fidel-F2 - 1 Wrzeœśnia 2006, 11:18

:bravo :bravo dawaj
dzejes - 1 Wrzeœśnia 2006, 13:13

Ile było odcinków "Latającego Cyrku Monty Pythona"?

Tylko nie guglać mi tu!

Partner forum