Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - David Weber: cykl o Honor Harrington
Khorne_S - 10 Listopada 2010, 21:16
dalambert napisał/a | Khorne_S, po piątym tomie zrobiłem sie gruboskórny i na numerki pana Koterskiego po prostu nie reaguję.
szkoda nerwów |
Ja również. Po prostu cierpliwie jak kot na mysz czekam aż się pojawi na którymś z konwentów. No cóż..ludzie czasem na konwentach znikają prawda ?
dalambert - 10 Listopada 2010, 21:20
Khorne_S napisał/a | czekam aż się pojawi na którymś z konwentów. |
Nie przypuszczam, chyba dba o własna skórę
Khorne_S - 10 Listopada 2010, 21:29
Każdy popełnia błędy...chociaż jeden
A tak poważnie nic mu nie zrobię bo cholera wie kto by to tłumaczył potem. I kto wie czy nie było by gorsze...
NURS - 10 Listopada 2010, 21:31
Ja wiem, ze wszyscy byście przetłumaczyli to lepiej, ale po osobistym kontakcie z tfurczością webera wiem jedno. Jeszcze nie spotkałem się z tak znanym autorem, który pisałby tak koślawo. serio, serio.
Khorne_S - 10 Listopada 2010, 21:33
Nurs Ja się spotkałem. Ale to była fantastyka po wojenna i typ pisania wtedy się jednak różnił. A gorzej ze współczesnych ? Np Flint. Którego nie trawię niestety...Drake z cyklem Generała to tez koszmar po angielsku.
Przyznam że z całego Baenu najlepiej mi się w orginale czyta Ringo. Może dlatego że ma prosty i logiczno- wojskowy język ?
NURS - 10 Listopada 2010, 21:42
No to miałem szczęście. Ale poważnie, tłumaczenie Webera wierne może zabić przyjemność czytania. Nie wiem co Jarek robi, nie czytałem Honor (choć mam chyba wszystkie tomy, ale znajdź mi czas na to...) więc nie moge o tym dyskutowac. Niemniej tłumacząc inną książkę tego autora wiem jaki to kawałek chleba. I co najciekawsze, jak on zdołal się tak wybić, skoro robi takie koszmarne błedy jęzuykowe, które angole powinni wychwytywać w lot.
Khorne_S - 10 Listopada 2010, 21:49
Nursie zobacz jak on pisze o rzeczach zdawało by się banalnych i masz odpowiedź.
Zauważ że w każdej jego książce coś co dla przeciętnego człowieka znającego historię u Webcia zajmuje 1/3 jak nie połowę książki.
Po prostu to czytadło do pociągu stanowego lub na kolej transyberyjską
A ja nie wiem czemu w Polsce aspiruje Weber do jakiegoś super klasyka. Dla mnie takim klasykiem był onegdaj np Clancy.
Rodion - 10 Listopada 2010, 22:32
Lynx Dobra
Kupujesz Ty, czy ja?
I powiedzieć wam kto wygrał i z jakimi stratami?
dalambert - 10 Listopada 2010, 23:21
Rodion, Powiedzieć - tu się spojleruje do woli taka świecka tradycja tego watku.
A spojlera Adiego to nawet na Poltergeiście w dziale Honor Harrington cytowali
Adanedhel - 11 Listopada 2010, 11:06
Bardzo fajnie. Aż zaglądnąłem. Chciałbym tylko wiedzieć, w czym to niby myliłem się pisząc spojlera, jak stwierdził jeden z nich.
dalambert - 11 Listopada 2010, 11:42
Adanedhel, to go zapytaj, tez sie dziwie, ale jam tego jeszcze nie czytał, więc polemizować ni mam jak .
Adi nie daj się
Adanedhel - 11 Listopada 2010, 14:36
Aż tak mnie to nie interesuje.
Lynx - 11 Listopada 2010, 17:53
Rodion, możesz mi zrobić prezent na 10 urodziny Juniora Nawet możesz pierwszy przeczytać
nureczka - 11 Listopada 2010, 18:11
Lynx napisał/a | Rodion, możesz mi zrobić prezent na 10 urodziny Juniora Nawet możesz pierwszy przeczytać |
Portret rodziny we wnętrzu
Lynx - 11 Listopada 2010, 18:14
nureczka, No nie będę się z Rodionem o książkę biła. Nawet mogę mu ją, jak ładnie poprosi, pożyczyć. Po za tym sam się zaoferował
nureczka - 11 Listopada 2010, 18:19
Lynx, mnie urzekło to, że Ojciec Juniora rozmawia z Matką Juniora przez forum. Nawet nie pw.
Generalnie mężczyzna nie szczególnie się Panu Bogu udał.
Liga rządzi , liga radzi, liga nigdy cię nie zdradzi.
ketyow - 13 Listopada 2010, 21:13
A czy to wyklucza inne formy rozmowy?
Pytanie retoryczne, nie chcę poruszać tematu, bo to IMO sięga po krawat.
hugin - 15 Listopada 2010, 18:20
Chyba będzie poślizg, gandalf podaje datę premiery na 7.12.2010
Na szczęście cena nie będzie powalająca, na allegro widziałem ją już za 28 zł w zapowiedziach
Dit BenHA - 16 Listopada 2010, 09:25
witam wszech fanow honorki coz dzis 16 sprobuje zdobyc pochodnie wolnosci i porownac z torch of freedom ciekawe co mi wyjdzie . ma ktos jakies info o in fire forged jakis spojler abo cuuus
dalambert - 16 Listopada 2010, 09:44
Dit BenHA, obawiam sie , ze pomura wieść hugin, jest prawdziwa , jak to z Rebisem, czyli jeszcze 3 tygodnie czekania
Dit BenHA - 16 Listopada 2010, 17:43
dalambert dzieki za wiesci ale i tak sprobuje u znajomego w ksiegarni nieraz mial ksiazki z tydzien przed oficjalana premiera jak on to robi nie mam pojecia
goderic - 20 Listopada 2010, 13:28
czyli nie ma szans na kolejną część Schronienia w tym roku?
dalambert - 20 Listopada 2010, 13:32
goderic, no raczej nie przypuszczam - oby raczyli wydać "Bitwę o Torch"
NURS - 20 Listopada 2010, 17:25
tak się skład, dziękuje, dziękuję, ze rozmawiając z Rebisem wczoraj, podpytalem redakcję o nowego Webera. Własnie dostali sygnalne, w księgarniach powinny być zatem za kilka dni, do końca miesiąca najpóźniej. Powiedziałem, ze sępię tę wiadomośc dla was, więc nie zdradzam żadnej wielkiej tajemnicy tajemnić.
to bedzie Torch o ile mnie starczy słuch nie pomylił. Enojuj się dalambercie.
Schronienie oddam na początku grudnia, tak więc liczyłbym na nie gdzieś lutym, marcu. To znowu kobyła niewiele cieńsza od poprzedniej.
dalambert - 20 Listopada 2010, 18:18
NURS, Dzięki, jak to miło jakąś dobra wiadomosć dostac przy sobocie - czyli jak dobrze będzie to koło czwartku może być w Warszawia
goderic - 20 Listopada 2010, 19:05
Schronienie to faktycznie kobyła ale rewelacyjna, powiedziałbym że nawet lepsza od Honorki; przynajmniej od ostatnich części, które były dość przeciętne jak na możliwości Webera. Może teraz kiedy wyszła już MoH i fabuła z obu wątków została połączona a intrygi i wątpliwości wyjaśnione akcja ruszy znowu do przodu, przynajmniej można na to liczyć wnioskując po tytule który ma nosić nowa Honorka
dalambert - 20 Listopada 2010, 19:51
goderic napisał/a | wnioskując po tytule który ma nosić nowa Honorka | Dawaj , mnie się obiło, ze następna Honorka / gdzieś koło marca w USA/ to zestaw opowieści. Może wreszcie dowiemy się co na planecie Casimir się w Silesi wydarzyło
goderic - 20 Listopada 2010, 20:10
tytuł to "Rising Thunder " doczytałem co się dało i masz rację to zbiór opowiadań i chyba faktycznie część z nich będzie dotyczyć Silesji
NURS - 20 Listopada 2010, 20:12
dalambert napisał/a | NURS, Dzięki, jak to miło jakąś dobra wiadomosć dostac przy sobocie - czyli jak dobrze będzie to koło czwartku może być w Warszawia |
dla ciebie pytałem, dlambercie złoty.
dalambert - 20 Listopada 2010, 20:13
NURS napisał/a | dla ciebie pytałem, dlambercie złoty. |
|
|
|