To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Kaszanka z grilla czy wściekły pies? Wybór należy do Ciebie.

merula - 23 Grudnia 2012, 14:47

zrobiłam pierwsze zimne nóżki w swojej kulinarnej karierze. ciekawe, czy się zetną i jak wyjdą.
dalambert - 25 Grudnia 2012, 14:03

Pólgęsek śliwkowy pod lekkie pszeniczne, na późne śniadanko. To jest TO :D :!:
Kruk Siwy - 25 Grudnia 2012, 18:31

Genś, zajonc, bigos i łosoś w ziołach jako dania główne. Nie zapomnijmy o przekąskach m.in. mięsa różnorakie pieczone, śledź pod pierzynką, a także o lubym barszczyku z uszkami.
Do tego dobre winko z Tarragony (Reserve) a potem wjechały wety...

Chyba się tradycyjnie przejadłem.

dalambert - 25 Grudnia 2012, 19:44

O moim cukrze nie ma co gadać :( :wink: :D ? emotki wyrazają uczucia mieszane/
Kai - 25 Grudnia 2012, 21:02

Wyjechały z domu - karp panierowany, pierogi z kapustą, szarlotka, koncentrat na zupę grzybową, śledzie ze śliwkami i cytrynówka "z wiadra". Podobno bardzo smakowało.
U mnie skromniutko - dwa kawałki karpia w warzywach, krewetki, podgrzane kanapki z kawiorem i łosoś, którego nie tknęłam. Inaczej, nie tknęłam niczego, bo małża (o 350 km) zabrało pogotowie z dziwnymi objawami. Więc dopiero dzisiaj dojadam. Na szczęście nic złego.

Anonymous - 30 Grudnia 2012, 14:52

Podzielę się przepisem na zupę z dyni, bo to jedno z tych pozytywnych zaskoczeń kulinarnych, gdy podchodzi się do przepisu z rezerwą, a ostateczny efekt jest wart starań. Przepis z książki "Wegetariańskie przepisy", z małymi modyfikacjami.
Składniki na dwie spore porcje:
średnia cebula
ok. 250 g dyni (u mnie ostatni kawałek mrożonej, chlip, bo ta w piwnicy wzięła i zaczęła pleśnieć)
3 średnie marchewki
chlup koniaku
5 gwiazdek anyżu (tak, tak, anyżowych sceptyków uprzedzam, że uprażony na patelni anyż zmienia smak i warto spróbować!)
łyżka oliwy
mleko
bulion - duży kubek
sól, pieprz
pestki dyni, prażone na suchej patelni

W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekana w piórka cebulę, dusimy ok. 10 min (cebula ma się lekko skarmelizować), dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i marchewkę w plasterkach oraz uprażony anyż, dusimy ok. 10 min. Chlupiemy koniak, odparowujemy 2 min. Wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu, aż zmiękną marchewka i dynia. Wyciągamy anyż, miksujemy, dolewając mleko - tyle, żeby zupa miała konsystencję kremu. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania, podgrzewamy, nakładamy do miseczek i posypujemy prażonymi pestkami. Ładnie wygląda i świetnie smakuje. Naprawdę polecam z czystym sumieniem, zwłaszcza dyniolubom.

corpse bride - 31 Grudnia 2012, 10:43

A bez mleka się nie da? Jakby dodać bulionu zamiast mleka?
Anonymous - 31 Grudnia 2012, 10:53

Myślę, że się da, bo przed dodaniem mleka była już smaczna. Po prostu więcej bulionu bym dała. Ja akurat lubię zabielane zupy.
Gustaw G.Garuga - 3 Stycznia 2013, 16:15

Banany z mikrofali. Można dodać skondensowanego mleka czekoladowego.
Fidel-F2 - 4 Stycznia 2013, 10:17

tortillę sobie na śniadanie zrobiłem, ale fajnie było
Fidel-F2 - 5 Stycznia 2013, 14:36

keks z orzechami plus kubas mleka, o jak mi dobrze
merula - 5 Stycznia 2013, 15:48

zrazy wołowe z kaszą. mniam :D
Pucek - 5 Stycznia 2013, 16:24

Pierwsze noworoczne flaczki. dalambert twierdzi, że po tajsku (jak wziął i przypieprzył...) :P
Lynx - 5 Stycznia 2013, 17:23

Gulaszyk z kurzych żołądków. Nadspodziewanie smaczny wyszedł.

E: literka

ilcattivo13 - 6 Stycznia 2013, 02:19

Budyń krówkowy ;P: Duży budyń krówkowy :mrgreen:
Zgaga - 6 Stycznia 2013, 10:15

ilcattivo13, wcinasz w nocy takie rzeczy?
Lynx - 6 Stycznia 2013, 10:18

owsianka.
Fidel-F2 - 6 Stycznia 2013, 10:46

dzięki ilcattivo13, dawno nie jadłem budyniu
Witchma - 6 Stycznia 2013, 11:05

ilcattivo13, u nas też wczoraj krówkowy :)
Martva - 6 Stycznia 2013, 11:47

Na śniadanie owsianka z żurawiną i pomarańczą, na obiad zapowiada się curry, jeszcze nie wiem z czego (po lodówce się plącze jakaś przywiędła marchef, pietruszka, seler, powinna sie znaleźć jakaś cebula i puszka ciecierzycy, więc już w sumie wiem z czego, żałuję że na dynię nie ma co liczyć).
hijo - 6 Stycznia 2013, 12:30

Czas zrobić pizzę :)
Kruk Siwy - 6 Stycznia 2013, 12:31

To prosta potrawa. Dzwonisz i już po jakiejś pół godzinie jest.
Witchma - 6 Stycznia 2013, 12:32

Gdzie tam dzwonisz... wystarczy kliknąć kilka razy na pizzaportal.pl.
Kruk Siwy - 6 Stycznia 2013, 12:34

Lubię kontakt z żywym. Ale w sumie masz rację.
Martva - 6 Stycznia 2013, 12:38

Łał. W pierwszej chwili pomyślałam że bez sensu pomysł, bo jak się chce coś zmienić w składnikach to nie ma jak tego powiedzieć, ale poklikałam i... łaaał.
Curry jakby straciło trochę uroku ;P:

Witchma - 6 Stycznia 2013, 12:38

Kruku, kontakt załatwiasz przy odbiorze.
hijo - 6 Stycznia 2013, 12:50

Kruku Siwy, tym razem sam robię :) Drożdże się już moczą.

Edit: Kontakt z żywym mam w postaci Stwora, który chce pomagać.

Kruk Siwy - 6 Stycznia 2013, 12:51

Odważny ekskrement.
hijo - 6 Stycznia 2013, 13:00

Kruk Siwy napisał/a
Odważny ekskrement.
Właściwie to nie, jedyne co możesz zepsuć to zabić drożdże zbyt ciepłą wodą. Co mnie się zawsze udaje, gdy próbuję upiec świąteczną chałkę. Przy pizzy jakoś mi się udaje.

Jęsli chodzi o to co ląduje na pizzy to mama stwora robi wyśmienity sos pomidorowy na podstawę. Na pizzy lądują jeszcze salami pomidory oliwki mozarella i grana padano. Może część dla stwora będzie inna. Pewnie szynka pomidory kukurydza i sery

Kruk Siwy - 6 Stycznia 2013, 13:30

No wiesz, chodzi mi o to, że w domu bez odpowiedniego pieca właściwego placka się nie wytworzy. Ni ma bata!

Partner forum