Planeta małp - Co nas wk***wia, znaczy się, irytuje
nureczka - 19 Lutego 2010, 13:57
Tłumaczę tak nudny tekst, że z rozpaczy nawet zrobiłam pranie i posprzątałam w kuchni.
merula - 19 Lutego 2010, 19:01
moje chciałabym i boję się mnie irytuje mocno ostatnio.
Martva - 19 Lutego 2010, 19:03
Siostro...!
ihan - 19 Lutego 2010, 19:52
To:
http://gielda.onet.pl/ene...8,1,prasa-detal
mnie złości. Dziubany monopolista, dziubane związki zawodowe i układy zbiorowe, i, że zawsze lepiej być cwaniakiem niż uczciwym pracownikiem.
Agi - 19 Lutego 2010, 21:38
ihan, mnie jeszcze bardziej. Akurat Enea wystawia mi rachunki za prąd, kwota opłat towarzyszących równa jest kwocie za faktyczne zużycie energii.
Martva - 19 Lutego 2010, 22:54
Pada deszcz. Będzie rzeźnia.
Ziemniak - 19 Lutego 2010, 23:03
Kogo będziesz rżnąć? albo eee... rzezać?
Ozzborn - 19 Lutego 2010, 23:06
Ucho mnie irytuje, niby nie boli, ale "przeszkadza"... i to już od dłuższego czasu z przerwami
I to że zamiast robić pracę domową z hiszpańskiego siedzę, bez sensu przy kompie... już 3 godzinę po tym jak stwierdziłem "ok idę"
ketyow - 19 Lutego 2010, 23:14
Ozzborn, powiedziałbym, żebyś je urwał jak przeszkadza, ale to potem tak niesymetrycznie, trochę dziwnie wygląda
mBiko - 20 Lutego 2010, 00:33
Niech sobie urwie oba, będzie symetryczny.
Martva - 20 Lutego 2010, 09:01
Ojciec mnie obudził o jakiejś masakrycznej porze, żeby mi powiedzieć że przyszedł list z Urzędu Pracy. Jakby to nie mogło poczekać aż się obudzę naturalnie i wstanę.
terebka - 20 Lutego 2010, 09:05
Odpowiednia motywacja do lektury pism urzędowych - nie nabywa się jej naturalnymi sposobami.
Martva - 20 Lutego 2010, 09:15
Tam nawet nie było co lekturować
A zaraz potem zadzwoniła jakaś kobieta z pytaniem czy to oddział intensywnej opieki pooperacyjnej. No to nie miałam serca jej zbluzgać, jakby pytała o Castoramę albo Hotel Europejski to byłoby co innego ;>
Virgo C. - 20 Lutego 2010, 09:43
Eeee, ale Ty bluzgać nie potrafisz
nureczka - 20 Lutego 2010, 11:18
Nadal jesteśmy uwięzieni przez zwały śniegu.
Agi - 20 Lutego 2010, 11:34
Głowa mi pęka, a zaplanowałam sobie tyle roboty na dziś.
dalambert - 20 Lutego 2010, 11:43
nureczka, nic sie nie topi ?
nureczka - 20 Lutego 2010, 11:48
dalambert, tego śniegu jest ponad metr. Trochę to potrwa, niestety.
ketyow - 20 Lutego 2010, 12:47
nureczka, poczuj się jak dziecko i wykop sobie sieć tuneli Trzeba szukać pozytywnych aspektów
użytkownik1765 - 20 Lutego 2010, 13:26
Nie tyle *beep* mnie to, o czym tu napiszę. Raczej budzi to lekki niesmak. Poniżej kontynuacja z działy Literatura (watek tekst numeru 52).
| terebka napisał/a | | Nie gryzie się dłoni wyciągniętej z pomocą - to też jest kwestia taktu. |
Nie wyciąga się łap gdzie popadnie i do kogo popadnie, dla samego tylko wyciągania, publicznie, na pokaz. Kwestią uczciwości jest natomiast nazywanie rzeczy po imieniu. Pokusiłaś się kiedyś o głębszą autoanalizę swojej potrzeby "pomagania" innym? Altruizm, po prostu, czy chęć dowartościowania się, może?
| terebka napisał/a | | Albo się ma (takt), albo jest się zakutym, zamkniętym na wiedzę bucem. |
Bucostwo to jednak coś innego, moim skromnym zdaniem. Przesłanki bucostwa spełnia według mnie bardziej to, co Ty robisz. Chcesz nauczać, pouczać, poprawiać - nie proszona o pomoc. Gdyby chociaż korekta była dodatkiem do merytorycznej odpowiedzi na mojego posta. Ale gdzie tam. Zamiast polemiki z argumentami, wytykanie byków i pisanina kompletnie nie na temat, okraszona wycieczkami osobistymi.
ihan - 20 Lutego 2010, 13:37
Cóż użytkowniku, napisze to tak: to jest forum literackie. IMHO, to do czegoś zobowiązuje. Powiedzmy, nie zwracam uwagi na orty na forum końskim, choć mnie koszmarnie drażnią i mózg mi czasem odparowuje gdy widzę co różowe dziewczynki piszą, ale wskaż proszę czemu mam tolerować czyjeś nieuctwo albo lenistwo (i nie wyskakuj tutaj z jakimiś dys-, niesprawdzenie pisowni chociażby w wordzie, albo Firefoxie, to właśnie takie lenistwo). Jeśli ktoś mnie nie szanuje i nie chce mu się pisać poprawnie, to przepraszam, ale jego argumenty powiewają mi zdechłym kalafiorem lub innym kwiatkiem. Proszę bardzo, nie jestem terebką, ale pokusze się o głębszą autoanalizę: dość mam czytania w necie metajęzyka, forum tworzą użytkownicy, więc też go tworzę i chce, żeby w miejscu gdzie przebywam ludzie używali poprawnej polszczyzny. Zamiast się jeżyć i jojczyć o wycieczkach osobistych, wystarczyło podziękować za zwrócenie uwagi. Ale do tego trzeba mieć chęć uczenia się, odwagę i odrobinę samokrytycyzmu i widzieć coś więcej niż przekonanie o własnej "fajności". Sporo użytkowników tutaj to potrafi. Twój wybór w której grupie chcesz być.
nureczka - 20 Lutego 2010, 13:41
Hmmm.... A ja nieco rozumiem użytkownik1765.
Gdy mi ktoś na imprezie dyskretnie zwróci uwagę na rozpięty rozporek - podziękuję mu. Ale gdy wrzaśnie przy wszystkich "gacie masz rozpięte" raczej nie będę wdzięczna.
Inna sprawa, że użytkownik1765 też nie powinien nikogo wyzywać .
IMHO obie strony mają swoje racje.
ihan - 20 Lutego 2010, 13:47
Czyli co, zwracać uwagę na PW?
EDIT: I użytkownik chyba ma równą pretensję o zwrócenie uwagi, co o jej formę. Zwracania uwagi sobie nie życzy, bo przecież to jak pisze nie ma nic wspólnego z "zawartością merytoryczną". Nie napisał, dziękuje, że zwróciłeś uwagę, ale nie podoba mi się forma.
Fidel-F2 - 20 Lutego 2010, 13:48
użytkownik1765, już daj spokój bo pajaca z siebie robisz, jak Ci sześciu mówi żes Żyd to trza się nad tym przynajmnie zastanowić
btw terebka to facet
Fidel-F2 - 20 Lutego 2010, 13:49
nureczka, nie filozuj, od zawsze zwracamy sobie uwagę na błędy publicznie, nikt się nie obraża a dla postronnych bywa, że nauka z tego wynika
ketyow - 20 Lutego 2010, 13:54
użytkownik1765, chcesz koniecznie narobić wokół czegoś szumu (bo to jednak nie terebka, a Ty to robisz, jak ktoś gdzieś strzeli gafę i ktoś mu to wytknie, to dość normalną rzeczą jest tu, że się przyzna do błędu, a nie zacznie się rzucać), to rób to gdzie indziej. A na tym forum stawiamy wymogi jakieś i wytykanie błędów, które gryzą w oczy ma zmobilizować was do używania głowy, albo chociaż wtyczki podkreślającej błędy. Ja kiedyś z pośpiechu napisałem "wychodować" i jak mi to wytknięto, to zamiast się bulwersować, paliłem się ze wstydu. I powtórzę słowa terebki - tak to jest na forum literackim, a jeśli nie masz zamiaru przywyknąć, to ja nie mam zamiaru czytać ignorantów. Wnioski wyciągnij sam.
BTW. terebka to facet, znaczek płci przy nicku oznacza... płeć.
nureczka - 20 Lutego 2010, 13:54
Fidel-F2, my to wiemy. Ale dla kogoś nowego może być deprymujące.
Wcale nie piszę, że użytkownik1765 ma rację, jeno wskazuję okoliczności łagodzące.
Fidel-F2 - 20 Lutego 2010, 13:58
znaczy mamy consensus, użytkownik1765 przyswoić i zastosować się
ketyow - 20 Lutego 2010, 14:00
nureczka, szkoda tylko, że od samego początku jego zachowanie budzi zastrzeżenia. Regulaminu nie przeczytał nim zaczął pisać, ale do innych to już pretensje wynajdzie.
Czasami trzeba przełknąć, i spojrzeć z tej perspektywy "wchodzę na czyjś teren, dobra, poznam ich zasady i będę żył z nimi w zgodzie".
baranek - 20 Lutego 2010, 14:03
| ihan napisał/a | | dość mam czytania w necie metajęzyka, forum tworzą użytkownicy, więc też go tworzę i chce, żeby w miejscu gdzie przebywam ludzie używali poprawnej polszczyzny |
| ihan napisał/a | | IMHO, to do czegoś zobowiązuje |
|
|
|