To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Planeta małp - Co nas wk***wia, znaczy się, irytuje

nureczka - 19 Lutego 2010, 13:57

Tłumaczę tak nudny tekst, że z rozpaczy nawet zrobiłam pranie i posprzątałam w kuchni.
merula - 19 Lutego 2010, 19:01

moje chciałabym i boję się mnie irytuje mocno ostatnio.
Martva - 19 Lutego 2010, 19:03

Siostro...!
ihan - 19 Lutego 2010, 19:52

To:

http://gielda.onet.pl/ene...8,1,prasa-detal

mnie złości. Dziubany monopolista, dziubane związki zawodowe i układy zbiorowe, i, że zawsze lepiej być cwaniakiem niż uczciwym pracownikiem.

Agi - 19 Lutego 2010, 21:38

ihan, mnie jeszcze bardziej. Akurat Enea wystawia mi rachunki za prąd, kwota opłat towarzyszących równa jest kwocie za faktyczne zużycie energii.
Martva - 19 Lutego 2010, 22:54

Pada deszcz. Będzie rzeźnia.
Ziemniak - 19 Lutego 2010, 23:03

Kogo będziesz rżnąć? albo eee... rzezać? :shock:
Ozzborn - 19 Lutego 2010, 23:06

Ucho mnie irytuje, niby nie boli, ale "przeszkadza"... i to już od dłuższego czasu z przerwami :roll:

I to że zamiast robić pracę domową z hiszpańskiego siedzę, bez sensu przy kompie... już 3 godzinę po tym jak stwierdziłem "ok idę" :evil:

ketyow - 19 Lutego 2010, 23:14

Ozzborn, powiedziałbym, żebyś je urwał jak przeszkadza, ale to potem tak niesymetrycznie, trochę dziwnie wygląda ;P:
mBiko - 20 Lutego 2010, 00:33

Niech sobie urwie oba, będzie symetryczny.
Martva - 20 Lutego 2010, 09:01

Ojciec mnie obudził o jakiejś masakrycznej porze, żeby mi powiedzieć że przyszedł list z Urzędu Pracy. Jakby to nie mogło poczekać aż się obudzę naturalnie i wstanę. :evil:
terebka - 20 Lutego 2010, 09:05

Odpowiednia motywacja do lektury pism urzędowych - nie nabywa się jej naturalnymi sposobami.
Martva - 20 Lutego 2010, 09:15

Tam nawet nie było co lekturować :(
A zaraz potem zadzwoniła jakaś kobieta z pytaniem czy to oddział intensywnej opieki pooperacyjnej. No to nie miałam serca jej zbluzgać, jakby pytała o Castoramę albo Hotel Europejski to byłoby co innego ;>

Virgo C. - 20 Lutego 2010, 09:43

Eeee, ale Ty bluzgać nie potrafisz :roll:
nureczka - 20 Lutego 2010, 11:18

Nadal jesteśmy uwięzieni przez zwały śniegu. :(
Agi - 20 Lutego 2010, 11:34

Głowa mi pęka, a zaplanowałam sobie tyle roboty na dziś.
dalambert - 20 Lutego 2010, 11:43

nureczka, nic sie nie topi ?
nureczka - 20 Lutego 2010, 11:48

dalambert, tego śniegu jest ponad metr. Trochę to potrwa, niestety.
ketyow - 20 Lutego 2010, 12:47

nureczka, poczuj się jak dziecko i wykop sobie sieć tuneli :) Trzeba szukać pozytywnych aspektów ;)
użytkownik1765 - 20 Lutego 2010, 13:26

Nie tyle *beep* mnie to, o czym tu napiszę. Raczej budzi to lekki niesmak. Poniżej kontynuacja z działy Literatura (watek tekst numeru 52).

terebka napisał/a
Nie gryzie się dłoni wyciągniętej z pomocą - to też jest kwestia taktu.

Nie wyciąga się łap gdzie popadnie i do kogo popadnie, dla samego tylko wyciągania, publicznie, na pokaz. Kwestią uczciwości jest natomiast nazywanie rzeczy po imieniu. Pokusiłaś się kiedyś o głębszą autoanalizę swojej potrzeby "pomagania" innym? Altruizm, po prostu, czy chęć dowartościowania się, może?

terebka napisał/a
Albo się ma (takt), albo jest się zakutym, zamkniętym na wiedzę bucem.

Bucostwo to jednak coś innego, moim skromnym zdaniem. Przesłanki bucostwa spełnia według mnie bardziej to, co Ty robisz. Chcesz nauczać, pouczać, poprawiać - nie proszona o pomoc. Gdyby chociaż korekta była dodatkiem do merytorycznej odpowiedzi na mojego posta. Ale gdzie tam. Zamiast polemiki z argumentami, wytykanie byków i pisanina kompletnie nie na temat, okraszona wycieczkami osobistymi.

ihan - 20 Lutego 2010, 13:37

Cóż użytkowniku, napisze to tak: to jest forum literackie. IMHO, to do czegoś zobowiązuje. Powiedzmy, nie zwracam uwagi na orty na forum końskim, choć mnie koszmarnie drażnią i mózg mi czasem odparowuje gdy widzę co różowe dziewczynki piszą, ale wskaż proszę czemu mam tolerować czyjeś nieuctwo albo lenistwo (i nie wyskakuj tutaj z jakimiś dys-, niesprawdzenie pisowni chociażby w wordzie, albo Firefoxie, to właśnie takie lenistwo). Jeśli ktoś mnie nie szanuje i nie chce mu się pisać poprawnie, to przepraszam, ale jego argumenty powiewają mi zdechłym kalafiorem lub innym kwiatkiem. Proszę bardzo, nie jestem terebką, ale pokusze się o głębszą autoanalizę: dość mam czytania w necie metajęzyka, forum tworzą użytkownicy, więc też go tworzę i chce, żeby w miejscu gdzie przebywam ludzie używali poprawnej polszczyzny. Zamiast się jeżyć i jojczyć o wycieczkach osobistych, wystarczyło podziękować za zwrócenie uwagi. Ale do tego trzeba mieć chęć uczenia się, odwagę i odrobinę samokrytycyzmu i widzieć coś więcej niż przekonanie o własnej "fajności". Sporo użytkowników tutaj to potrafi. Twój wybór w której grupie chcesz być.
nureczka - 20 Lutego 2010, 13:41

Hmmm.... A ja nieco rozumiem użytkownik1765.
Gdy mi ktoś na imprezie dyskretnie zwróci uwagę na rozpięty rozporek - podziękuję mu. Ale gdy wrzaśnie przy wszystkich "gacie masz rozpięte" raczej nie będę wdzięczna.
Inna sprawa, że użytkownik1765 też nie powinien nikogo wyzywać .
IMHO obie strony mają swoje racje.

ihan - 20 Lutego 2010, 13:47

Czyli co, zwracać uwagę na PW?

EDIT: I użytkownik chyba ma równą pretensję o zwrócenie uwagi, co o jej formę. Zwracania uwagi sobie nie życzy, bo przecież to jak pisze nie ma nic wspólnego z "zawartością merytoryczną". Nie napisał, dziękuje, że zwróciłeś uwagę, ale nie podoba mi się forma.

Fidel-F2 - 20 Lutego 2010, 13:48

użytkownik1765, już daj spokój bo pajaca z siebie robisz, jak Ci sześciu mówi żes Żyd to trza się nad tym przynajmnie zastanowić

btw terebka to facet

Fidel-F2 - 20 Lutego 2010, 13:49

nureczka, nie filozuj, od zawsze zwracamy sobie uwagę na błędy publicznie, nikt się nie obraża a dla postronnych bywa, że nauka z tego wynika
ketyow - 20 Lutego 2010, 13:54

użytkownik1765, chcesz koniecznie narobić wokół czegoś szumu (bo to jednak nie terebka, a Ty to robisz, jak ktoś gdzieś strzeli gafę i ktoś mu to wytknie, to dość normalną rzeczą jest tu, że się przyzna do błędu, a nie zacznie się rzucać), to rób to gdzie indziej. A na tym forum stawiamy wymogi jakieś i wytykanie błędów, które gryzą w oczy ma zmobilizować was do używania głowy, albo chociaż wtyczki podkreślającej błędy. Ja kiedyś z pośpiechu napisałem "wychodować" i jak mi to wytknięto, to zamiast się bulwersować, paliłem się ze wstydu. I powtórzę słowa terebki - tak to jest na forum literackim, a jeśli nie masz zamiaru przywyknąć, to ja nie mam zamiaru czytać ignorantów. Wnioski wyciągnij sam.

BTW. terebka to facet, znaczek płci przy nicku oznacza... płeć.

nureczka - 20 Lutego 2010, 13:54

Fidel-F2, my to wiemy. Ale dla kogoś nowego może być deprymujące.
Wcale nie piszę, że użytkownik1765 ma rację, jeno wskazuję okoliczności łagodzące.

Fidel-F2 - 20 Lutego 2010, 13:58

znaczy mamy consensus, użytkownik1765 przyswoić i zastosować się
ketyow - 20 Lutego 2010, 14:00

nureczka, szkoda tylko, że od samego początku jego zachowanie budzi zastrzeżenia. Regulaminu nie przeczytał nim zaczął pisać, ale do innych to już pretensje wynajdzie.

Czasami trzeba przełknąć, i spojrzeć z tej perspektywy "wchodzę na czyjś teren, dobra, poznam ich zasady i będę żył z nimi w zgodzie".

baranek - 20 Lutego 2010, 14:03

ihan napisał/a
dość mam czytania w necie metajęzyka, forum tworzą użytkownicy, więc też go tworzę i chce, żeby w miejscu gdzie przebywam ludzie używali poprawnej polszczyzny

ihan napisał/a
IMHO, to do czegoś zobowiązuje

Partner forum