To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane

Kirasz - 20 Grudnia 2007, 13:05

Chal-Chenet Kude masz racje Koralina z ksiazek jest lepsza od Nigdziebadz, jakos mi wypadla z glowy nie wiem czemu O.o Mialem na mysli Nigdziebadz w stosunku co do Chlopakow... Amerykanskich Bogow i Gwiezdnego Pylu, gdzie Gwiezdny Pyl ksiazka byla lepsza od filmu. Jeszcze opowiadania Gaimana sa calkiem calkiem.

Chal-Chenet w sumie najlepsza ksiazka Gaimana (i Pratchett'a) jest Dobry Omen :D

Chal-Chenet - 20 Grudnia 2007, 13:16

Kirasz napisał/a
Dobry Omen

Muszę się zaopatrzyć w takim razie. Ale siana na to nie wydam, poszperam w bibliotekach.
Kirasz napisał/a
Jeszcze opowiadania Gaimana sa calkiem calkiem

Jakoś nie miałem okazji. Mówisz, że lepsze?

Fidel-F2 - 20 Grudnia 2007, 14:41

Czy ta Novik to jest dorosla książka czy coś w stylu Pottera?
Witchma - 20 Grudnia 2007, 14:50

Chal-Chenet napisał/a
Jeszcze opowiadania Gaimana sa calkiem calkiem

Jakoś nie miałem okazji. Mówisz, że lepsze?

według mnie opowiadania z "Dym i lustra" są świetne, "Rzeczy ulotne" już gorzej...

strasznie zmęczyło mnie "Nigdziebądź", czytałam po polsku i nieudolny miejscami przekład mnie denerwował

"Chłopaki Anansiego" i "Amerykańscy bogowie" wyglądają już decydowanie lepiej :)

evilmg - 20 Grudnia 2007, 14:56

'Amerykanscy Bogowie' - fajna kniga, aczkolwiek czegos mi tam brakowalo :roll: nie pamietam czego juz, bo czytalem kilka lat temu.

aaa no i jest jeszcze 'Koralina', rzecz jasna :)

Iwan - 20 Grudnia 2007, 19:24

Nigdziebądź", i 'Koraline' czytałem, obie mi się podobały, mam zaamiar sięgnąć po coś jeszcze tego autora
Witchma napisał/a
strasznie zmęczyło mnie Nigdziebądź, czytałam po polsku i nieudolny miejscami przekład mnie denerwował
to przekleństwo znać tak dobrze obcy język zeby potem się denerwować czytając przzekłady :D ja czytam po polsku nie znając orginału i jestem zadowolony :D
Yaga - 20 Grudnia 2007, 19:35

Moje ostatnio przeczytane to:
"Galeony wojny" Jacek Komuda
"Załatwiaczka" Milena Wójtowicz
antologia "Kochali się, aż strach"
W planach - kilka półek biblioteczki ;)

Co do Gaimana - podoba mi się, ale nie zachwyca. I w sumie nie wiem dlaczego - widać, czegoś brakuje.
I zgadzam się, że jego najlepsza książka to Dobry Omen :)

Witchma - 20 Grudnia 2007, 19:46

Iwan napisał/a
to przekleństwo znać tak dobrze obcy język zeby potem się denerwować czytając przzekłady :D

jak to mówi detektyw Monk: "It's a blessing... and a curse" :D

Iwan - 20 Grudnia 2007, 19:47

Witchma napisał/a
It's a blessing... and a curse

Witchma, po polsku plisss :D

Witchma - 20 Grudnia 2007, 19:54

ale detektyw Monk nie mówi po polsku :mrgreen:

a wracając jeszcze do polecanek, to może W pogoni za Cacciatem Tima O'Briena? niefantastyczne, ale bardzo lubię tę książkę

mBiko - 20 Grudnia 2007, 20:29

Witchma, dzięki że mi przypomniałaś tę książkę.
Ostatnio przeczytane Kroniki jednorożca.Polowanie.
W planach jakieś 180 tytułów.
banshee jeżeli lubisz akcję, to polecam książki Miroslava Żambocha.

Yaga - 20 Grudnia 2007, 20:43

oo, Żambocha też polecam. Własnie się zabrałam za "Krawędź żelaza" :)
banshee - 20 Grudnia 2007, 21:12

Dziękować wszystkim :wink: :) Mała lista przygotowana:) Teraz trzeba zrobić napad na księgarnie :mrgreen:
Witchma - 20 Grudnia 2007, 21:15

Cytat
Witchma, dzięki że mi przypomniałaś tę książkę.

do usług :) na drugie mam lecytyna :D

Yaga napisał/a
oo, Żambocha też polecam. Własnie się zabrałam za Krawędź żelaza :)

oj, przestańcie, ja nie mam już kasy na książki... ale skoro już Żamboch wywołany - jego się czyta dowolnie, czy lepiej w jakiejś kolejności, bo się wewnętrznie łączy? (przed krawędzią żelaza było na ostrzu noża chyba...?)

edit:

banshee napisał/a
zrobić napad na księgarnie :mrgreen:

a wcześniej na bank :)

banshee - 20 Grudnia 2007, 21:19

Cytat
W

banshee napisał/a
zrobić napad na księgarnie :mrgreen:

a wcześniej na bank :)

nie trza. Po urodzinkach wpadło troszkę mojej prywatnej i tylko dla mnie gotóweczki :mrgreen: :mrgreen:

Iscariote - 20 Grudnia 2007, 21:31

Witchma napisał/a
jego się czyta dowolnie, czy lepiej w jakiejś kolejności, bo się wewnętrznie łączy? (przed krawędzią żelaza było na ostrzu noża chyba...?)

Teoretycznie Na ostrzu noża jest pierwsze. Ja polecam jednak zacząć od świetnej książki "Bez litości" :) Potem ewentualnie ciut gorszy Sierżant. :wink: A potem książki o Koniaszu.

Witchma - 20 Grudnia 2007, 22:09

Iscariote napisał/a
Teoretycznie Na ostrzu noża jest pierwsze. Ja polecam jednak zacząć od świetnej książki Bez litości :) Potem ewentualnie ciut gorszy Sierżant. :wink: A potem książki o Koniaszu.

dzięki, udam, że wcale tego nie widziałam... wspominałam już, że budżet mi zdycha? wczoraj jeszcze kupiłam sobie Królikarnię...

mBiko - 20 Grudnia 2007, 22:11

Witchma przypominam moją ofertę :mrgreen: .
Gwynhwar - 20 Grudnia 2007, 22:15

Cytat
Chal-Chenet Kude masz racje Koralina z ksiazek jest lepsza od Nigdziebadz

Oj wchodzicie na grząski grunt. Że też dopiero teraz to zauważyłam :evil: Nigdziebądź to IMHO najlepsza książka Gaimana. Koralina jest dobra, ale zalatuje wtórnością i jak dla mnie jest taką hardkorową wersją Alicji w krainie czarów. Nigdziebądź to książka genialna w każdym calu!

Chal-Chenet - 20 Grudnia 2007, 22:50

Mnie nie powaliła, więc dla mnie genialna nie jest. Wiele z niej nie pamiętam, bo dawno czytałem, ale odnoszę wrażenie, że była przedobrzona. Wydawała mi się napisana bez polotu, źle mi się ją czytało.
joe_cool - 21 Grudnia 2007, 00:06

moją ulubioną książką Gaimana są Amerykańscy Bogowie - moim zdaniem nic jej nie brakuje i baaaaardzo mi się podoba ta nutka melancholii, przewijająca się tu i ówdzie.
hrabek - 21 Grudnia 2007, 08:08

A ja Amerykanskich... doczytalem do polowy i nie zdzierzylem. Od poczatku mi nie lezalo i w koncu dalem sobie spokoj.
gorbash - 21 Grudnia 2007, 09:00

Yaga napisał/a
oo, Żambocha też polecam.
czytałem tylko "Na ostrzu noża" czy jakoś tak, początek był ciężki bo bardzo mi język (być może tłumacz szwankował) nie podszedł. Ale potem historia wciągnęła mnie na tyle że przestałem zwracać uwagi na pierdoły (w tym przypadku). Jak jest z innymi książkami tego autora? W podobnym stylu napisane?
Yaga - 21 Grudnia 2007, 09:37

gorbash napisał/a
czytałem tylko Na ostrzu noża czy jakoś tak, początek był ciężki bo bardzo mi język (być może tłumacz szwankował) nie podszedł. Ale potem historia wciągnęła mnie na tyle że przestałem zwracać uwagi na pierdoły (w tym przypadku). Jak jest z innymi książkami tego autora? W podobnym stylu napisane?

Moim zdaniem styl jest podobny, więc jak Ci się spodobało Na ostrzu noża, to inne też powinny. O Koniaszu też jest Krawędź żelaza - dopiero zaczęłam czytac, więc nie wiem, jak się rozwinie, ale zapowiada się fajnie ;)

Witchma - 21 Grudnia 2007, 10:11

Cytat
Witchma przypominam moją ofertę :mrgreen:

o, właśnie :) Królikarnię już mam (jestem uzależniona niestety i nie mogłam nie kupić :) )

ale może masz Żambocha? ;P:

Gwynhwar napisał/a
Nigdziebądź to IMHO najlepsza książka Gaimana

ledwo przebrnęłam...

Chal-Chenet napisał/a
Wydawała mi się napisana bez polotu, źle mi się ją czytało.

ja też to miałam, chyba wynika to jednak z problemów z tłumaczeniem... potykałam się o nie co dwie strony, przetłumaczone jest to tak, że dokładnie widać, co było w oryginale i z czym sobie tłumacz nie poradził... bardzo mnie to raziło

joe_cool napisał/a
moją ulubioną książką Gaimana są Amerykańscy Bogowie - moim zdaniem nic jej nie brakuje i baaaaardzo mi się podoba ta nutka melancholii, przewijająca się tu i ówdzie.

popieram :)

Kruk Siwy - 21 Grudnia 2007, 10:15

A moim zdaniem brakuje. I na dodatek się wlecze jak średniowiecze... czytałem ale pozostały mi w głowie tylko jakieś mętne kawałki. Nawet uwzględniając rosnącą sklerozę świadczy to źle o książce. (Oczywiście w moim prywatnym, subiektywnym i wrednym odczuciu).
Agi - 21 Grudnia 2007, 10:31

Offtop się szerzy, aż strach. Tu jest stosowny wątek pod wdzięcznym tytułem Polecanki czytelnicze
Gwynhwar - 21 Grudnia 2007, 12:26

Apokalipsa! :mrgreen:
Martva - 21 Grudnia 2007, 14:15

Pies i klecha Urbi & Orbi
Lord duszek - nie podam autora, bo mi sieć chodzi wybiórczo i aktualnie nie uznaje Googla
Zimistrz Terry Pratchett

NURS - 21 Grudnia 2007, 14:17

Gwynhwar napisał/a
Apokalipsa! :mrgreen:

biblie sobie kupiłaś? :-)

Partner forum