To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - Ostatnio oglądane filmy

Adashi - 29 Listopada 2007, 12:24

Duma i Uprzedzenie - wersja Bollywood
Wczoraj wieczorem, obejrzeliśmy razem z Mientoto; jeśli ktoś lubi taką rozrywkę (a Mientoto lubi) to można obejrzeć, a nawet warto :mrgreen:

Homer - 1 Grudnia 2007, 00:08

BEOWULF 3D - ludzie rewelacja !! !! !!

Raz, że Beowulf - myślałem, że będzie jakaś efekciarska kicha, a twórcy poszli bardziej w teatralną sztukęi niż jakieś wesołe fantasy. A dwa 3D - świetnie zrealizowane. Polecam gorąco!

Agi - 1 Grudnia 2007, 14:10

Na Ale kino trafiłam na film "Młodzi gniewni" - miejscami naiwne, ale i tak się wzruszyłam.
corpse bride - 1 Grudnia 2007, 14:32

sztuczki - fajne, bardzo fajne, zdecydowanie polecam

american psycho - nie czytałam książki, ale pewnie jest lepsza

lavojtek - 2 Grudnia 2007, 10:37

Beowulf trojwymiarowy. Calkiem fajna efekciarska bajka. Przedmioty wychodza z ekranu az czlowiek probuje sie uchylic :mrgreen: Nie rozumiem tylko 2 rzeczy: Hopkins wyglada jak Hopkins, Jolie jak Jolie, Malkovich jak Malkovich tylko Winstone wyglada jak nie on ;P: No i jak to sie stalo ze film zakwalifikowano od 12 lat :shock:
ihan - 2 Grudnia 2007, 11:16

corpse bride napisał/a
american psycho - nie czytałam książki, ale pewnie jest lepsza

Książka jest inna. O ile film kładzie nacisk na anonimowość i w zasadzie bezkarność Batemana ( dobra cena za mieszkanie jest ważniejsza od ukarania mordercy, podanie się za kogoś innego jest proste, bo i tak ludzie istnieją raczej jako memy, nazwiska są hasłami określającymi tylko czyjąś karierę), książka jest bardziej skupiona na jego psychice. Jest mocno wulgarna, muzyka odgrywa w niej wielką rolę, a dyskusja na temat doboru koloru kamizelki to prawdziwa perełka. Tym niemniej film lubię, Bale jest świetny, a sposób podanie potraw za kilka tysięcy dolarów chyba najlepiej dla mnie określa snobistyczny świat, gdzie priorytetem jest wygląd i to co wokół, osoba, która jest w stanie bez rezerwacji dostać stolik w nieprzyzwoicie drogiej restauracji urasta do rangi bóstwa.

Agi - 2 Grudnia 2007, 11:26

Wczoraj po raz kolejny obejrzałam "Kotkę na rozgrzanym blasznym dachu".
Wersja z 1958 r. z Taylor i Newmanem. Wiem, że to hollywoodzka, ocenzurowana wersja sztuki Tennessee Williamsa, w której problemem jest homoseksualizm męża, a nie posądzenie o wiarołomstwo żony, ale jeśli skupimy się tylko na ekranizacji, to jest to kawał znakomitego kina. Kiedyś znowu obejrzę.

ihan - 2 Grudnia 2007, 11:28

Miałam straszną ochotę przeczytać tą sztukę. Ale w jagiellonce jej nie mają, nie wiem nawet czy była przetłumaczona na polski.
Agi - 2 Grudnia 2007, 11:33

Nie wiem czy była tłumaczona, chyba nie, bo google milczą na ten temat.
Ziuta - 2 Grudnia 2007, 15:39

Wiem, że była gdzieś u nas wystawiana, więc tłumaczenie powinno być.
ihan - 2 Grudnia 2007, 15:44

No właśnie, zadałabym pytanie w Pikniku, ale nie wiem w którym wątku. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie o polskim tłumaczeniu "Cat On a Hot Tin Roof".
Agi - 2 Grudnia 2007, 16:18

Trzeba chyba szukać w kręgach zbliżonych do teatralnych
ihan - 2 Grudnia 2007, 16:32

Racja. Choć chyba nie znam nikogo z kręgów zbliżonych.
Agi - 2 Grudnia 2007, 16:35

Ja niestety też nie znam
Ziuta - 2 Grudnia 2007, 17:10

Urbaniuka polecam. Wywalili go zaróno z teatrologii jak teatroznastwa. :wink:
Martva - 2 Grudnia 2007, 17:21

O, widzisz? Kolejny argument za wpadnięciem na spotkanie krakowskie :D
mBiko - 2 Grudnia 2007, 18:16

Beowulf 3D. Polecam.
Gustaw G.Garuga - 2 Grudnia 2007, 18:25

Beowulf płaski jak deska - też polecam.
Homer - 3 Grudnia 2007, 20:03

lavojtek napisał/a
No i jak to sie stalo ze film zakwalifikowano od 12 lat

Debilizm gości, którzy jeśli widzą napis "zrealizowane komputerowo" to w domyśle tłumaczą to jako "no skoro to nie film - to bajka - no to 12 góra dajemy".

mBiko - 3 Grudnia 2007, 23:30

Faktycznie klasyfikacja na 12 to pomyłka.
Piech - 4 Grudnia 2007, 00:47

Gorączka Sobotniej Nocy też od 12 lat. Trochę się zdziwiłem. Nie ujmuję nic filmowi, który jest klasyką, który się świetnie ogląda i jeszcze lepiej słucha. Ale to ćpanie itp mogliby darować 12-latkom.
Koniu - 4 Grudnia 2007, 11:56

Dziś udało mi się obejrzeć kawałek Gabinetu doktora Caligari. Niesamowity klimat, gra aktorska ułożona pod scenogografię. Miód. Muszę całość dorwać...
Iwan - 4 Grudnia 2007, 12:09

wczoraj obejżałem sobie 300-u :D nawet mi sie podobał, taki lekko mroczny klimat :) i dzięki bogom za to że amerykanie mają tak krótka historie bo w przeciwnym razie to pewnie oni byliby bohaterami z Termopili :D
Adashi - 4 Grudnia 2007, 20:43

Beowulf 3D, absolutnie polecam, wymiata bezapelacyjnie. Wspaniała opowieść, wspaniała grafa, wspaniałe avatary, w ogóle jestem oszołomiony :D I ten klimat, uff, takie chociaż w % powinny być opowiadania conanowskie ;) No i Angelina Jolie... :mrgreen: :bravo :bravo :bravo
May - 8 Grudnia 2007, 22:18

Hogfather. Jak nie lubie ekranizacji, to ta jest calkiem udana :)
Zwlaszcza koncowka, z kartka swiateczna :wink:

Słowik - 8 Grudnia 2007, 22:32

Cytat
Specjalista od transplantacji, William Holding, ma prawie wszystko: sławę wybitnego naukowca, pieniądze, atrakcyjną powierzchowność i śliczną narzeczoną. Tymczasem jego zastępca, karierowicz Frank O'Hara, i chirurg sadysta, Hans Weisenstein - zawiązują przeciw niemu spisek. Posługując się opracowanymi przezeń metodami, przeszczepiają jego przysadkę mózgową świni. Biedna, genialna świnia - unikając uboju w rzeźni i innych prześladowań musi znaleźć sposób, by przyoblec się w ludzkie ciało.

Nazywa się to Piggate.
Uff. Mocna rzecz :mrgreen:

elam - 8 Grudnia 2007, 22:47

znaczy: ten facetr staje sie swinia, czy tylko swinia zyskuje inteligencje czlowieka?
bo to nie to samo.... :D

Słowik - 8 Grudnia 2007, 23:19

Facet staje się świnią. A raczej świniopodobnym plastikowym manekinem.
Czy trzeba dodawać, że film jest produkcji polskiej, z 1990 roku? :D

Rodion - 9 Grudnia 2007, 09:33

I bazuje na opowiadani "Świnka". O ile pamięć mnie nie myli? :roll:
Słowik - 9 Grudnia 2007, 10:33

Przed filmem było słuchowisko radiowe Wolskiego, a przedtem pewnie opowiadanie.

Partner forum