To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - Ostatnio oglądane filmy

Kalep - 14 Maj 2012, 17:33

Uczeń czarnoksiężnika- obejrzany już n-ty raz. Mimo, że główny bohater (Dave), jego ukochana, jego "miszczu" (Balthazar Blake), główny zły (Horwath, Disney ma coś do Chorwatów?) albo Wielka Zła (Morgana) to bohaterowie typowi i generalnie schematyczni, podobnie jak fabuła z ratowaniem świata, to film się dobrze ogląda. Ma on swój klimacik, pewne smaczki (np. nawiązania do innego dzieła Disneya). Na czary było aż miło popatrzeć (poza smoczkiem z chińskiej dzielnicy, mi średnio przypadł do gustu). Twórcy próbowali też jakoś umotywować magię w sposób naukowy, z przymrużeniem oka ujdzie (poza sprawą plazmy, twórcy w ogóle wiedzieli, co to jest?). Mam też pewne spostrzeżenia odnośnie tłumaczenia wersji ostatnio puszczanej w telewizji. W jednej ze scen Horwath nagina wolę pewnej osoby (niczym Obi-Wan), w celu zdobycia informacji. Jego "przydupas" żartuje wtedy:
a) wersja starsza: "Nie tych droidów szukasz" (nawiązanie adekwatne do sytuacji, chyba nie muszę mówić skąd)
b) wersja ostatnio puszczona: "Ciemność, widzisz ciemność" (tym razem z produkcji nam rodzimej, niestety trochę gorszy)
Zastanawia mnie też sprawa "pierwszego merlińczyka", tutaj zmienionego na "prima merlinian" (jakoś tak). Trudno mi się ustosunkować, nie pamiętam, jak było w oryginale.
Film polecam poszukiwaczom rozrywki w magicznym klimacie. Nawet nieźle sobie radzi Nicolas Cage. Fani Bellucci mogą być zawiedzeni. Pani często pokazywana w trailerach występuje łącznie max dziesięć minut.

Farin - 14 Maj 2012, 17:44

Poszukuję wersji 2D filmu"Avengers" w Łodzi bądź okolic. Jakby ktoś miał jakieś info gdzie i kiedy grają i czy w ogóle to byłbym wdzięczny :]
Taselchof - 14 Maj 2012, 17:50

Tego w ogóle nie grają w dwa de :wink: .
Kalep - 14 Maj 2012, 18:14

To chyba akcja promująca dubbing. Mało komfortowe bywa czytanie napisów w "Czy de" ;P:
Taselchof - 14 Maj 2012, 18:20

Po 5 minutach idzie się przyzwyczaić ;) , zresztą po co czytać te napisy skoro jest w nich od diabła błędów. :wink:
fealoce - 14 Maj 2012, 19:56

Teraz coraz więcej filmów jest tylko w 3D.... Wkurza mnie to.
A. Pilipiuk - 14 Maj 2012, 20:52

Trafiłem na cudny film dokumentalny o Nodarze Dumbadze. Niestety w całości po gruzińsku, nawet ruskich podpisów nie dali... :?
ilcattivo13 - 14 Maj 2012, 22:41

Uwaga - nisko latające spoilery!

"Avengers 3(w)D". Wersja z napisami ofkors. Względem "Thora" poprawa jakości niesamowita. Podejrzewam, że w głównej mierze to zasługa tego, że teraz film robił jeden facet (z jednym pomocnikiem), podczas gdy "Thora" reżyserowało/"scenariuszowało" siedmiu.
Wreszcie Loki był jak Loki, a nie jak jakaś pipa. A Thor, jako jeden z ośmiu głównych postaci w filmie, miał trzy razy więcej do powiedzenia (i to z sensem), niż w "Thorze". Reszta też była bardzo dobra - przy czym najlepiej wypadli Scarlett J. (kiedy tylko nie próbowała mówić "po rosjańsku") i Robert D. jr. Na minus - Samuel L. (Fury "emituje" praktycznie zero ekspresji i Samuel po prostu nie nadaje się do tej roli - bo się musi zbytnio ograniczać - w przeciwieństwie do, na ten przykład, takiego Willa Drewnianej Gęby Smitha). I Jerzy S. Ło matko - rozgrzesza go tylko to, że pewnie za tę rólkę dostał tyle kasy, że pożyje sobie w spokoju z rok czy dwa.
Duży plus za dziesiątki "mrugnięć oczkiem" ("marvell...ous" ;P: ) i setki gagów (Hulk rządzi :lol: ).
Duży minus za beznadziejnie debilną bazę S.HI.E.L.D. :?
Enyłej, bawiłem się całkiem, całkiem i myślę, że na 8/10 filmidło zasłużyło. Ale więcej nie dam.

Kyle Katarn - 14 Maj 2012, 22:52

"Anioły i demony" - taki sobie, nawet trochę ciekawy, choć mniej niż "Kod da Vinci" - tamten zawierał więcej zagadek, które były bardziej skomplikowane, i w ogóle miał ciekawszą i bardziej czytelną fabułę. "Anioły..." są trochę zbyt przekombinowane, zwłaszcza końcówka. Podobały mi się polskie akcenty, tylko szkoda, że w pewnym momencie rozwaliło samochód TVN-u ;P: W ogóle to parafrazując pewnych ultrakatolików, można powiedzieć, że "Aha, TVN, to już wiadomo, skąd się wzięły te demony". ;)
Lis Rudy napisał/a
jakoś bezprzytomnie stajesz w obronie filmowy najeźdźców :shock: , to aż muszę głośno spytać:
jesteś Persem :?:

Nie jestem Persem, ale szanuję Persów i ich kulturę i wiem, że byli nie mniej cywilizowani niż Grecy i że charakteryzowali się tolerancją religijną, a niszczenie helleńskiej kultury by im nawet do głowy nie przyszło; zresztą, wielu Greków uważało Persów za przyjaciół i sojuszników przeciw wrogim polis, a nie za najeźdźców.
Memento napisał/a
że to adaptacja komiksu.

To wyjaśnia, dlaczego graficznie film przypominał trochę "Sin City - Miasto Grzechu" Tarantino.

Co nie zmienia faktu, że to, że twórca "300" (a może i autor komiksu - nie wiem, nie czytałem) zrobił z Persów trolle i mutanty, wzbudza we mnie pewien niesmak. Jakieś granice obowiązywać powinny. "300" jest jednak umiejscowione w realiach historycznych, a nie w całkowicie fikcyjnej sytuacji i z całkowicie fikcyjnymi bohaterami, jak "Sin City".

ilcattivo13 - 14 Maj 2012, 23:02

Kyle Katarn - masz dostęp do sieci? :twisted:
Chal-Chenet - 15 Maj 2012, 06:17

The Guard
Wyspiarskie, mocno absurdalne poczucie humoru, ale ja akurat takie lubię.
7/10

Kalep - 15 Maj 2012, 16:06

Anioły i demony- mi się ten film bardzo dobrze oglądało, trzymał w napięciu (mimo, że jakoś w połowie rozgryzłem, kto za tym wszystkim stoi), kilka naprawdę ciekawych scen, w moim odczuciu lepsze od "Kodu..." (i bez wielkiego skandalu). Dla mnie plusem jest jeszcze wycieczka do Wiecznego Miasta. Możliwe, że sięgnę po kolejną książkę Browna.

Surogaci- ciekawa wizja przyszłości zdominowana przez tytułowych surogatów. Film niewątpliwie miał potencjał, który częściowo udało się zrealizować. Zakończenie przewidywalne, tego typu filmy już tak mają. Dobre dzieło.

Taselchof - 15 Maj 2012, 16:51

ilcattivo13, widziałeś alternatywne zakończenie puszczane tylko w USA :D :?:

Spoiler:

dzejes - 15 Maj 2012, 17:04

Wow! U mnie był Thanos!
Taselchof - 15 Maj 2012, 17:07

Całą drogę przypominałem sobie jak się ten sukinkot nazywa. :mrgreen: Pamiętałem go bodaj z komiksów świętej pamięci TM Semic. ;)
ilcattivo13 - 15 Maj 2012, 19:21

Taselchof - właśnie, bo zapomniałem napisać - sukincórce włączyli światło na samym początku napisów i zakończenia mogłem jedynie posłuchać :evil: I to nie było alternatywne zakończenie, tylko w sumie zapowiedź "Avengers 2" :|
Homer - 15 Maj 2012, 22:38

Hm... ale miały być przecież 2 zakońćzenia. Jedno po napisach animowanych (THanos), a drugie po całych napisach pisanych -- do tego już nie wysiedziałem.
ilcattivo13 - 15 Maj 2012, 22:42

W Europie ponoć jest tylko jedno dodatkowe zakończenie - to z Thanosem.
dzejes - 16 Maj 2012, 10:24

Ale piękne to zakończenie z kebabem. Gdyby zaczęli coś mówić, rzucać żartami, to zepsuliby efekt. A tak - bohaterowie są zmęczeni przedstawione idealnie.
Kyle Katarn - 16 Maj 2012, 12:17

"Czerwony smok" - nie tak dobry jak "Milczenie owiec", ale nadal ciekawy i trzymający w napięciu dreszczowiec o Lecterze.
ilcattivo13 napisał/a
masz dostęp do sieci?

Dziwne pytanie - skoro piszę na forum internetowym, to chyba mam.:) A to, że nie wszystko sprawdzam i nie czytam nt. genezy filmów, to inna sprawa.

corpse bride - 16 Maj 2012, 13:14

O, tak! The Guard to jeden z moich ulubionych filmów tegorocznej Off Camery. A grają to teraz w kinach normalnie? Z tej serii (brytyjski humor) polecam jeszcze The trip. Płakałam ze śmiechu i do tej pory cytujemy cytowane przez nich cytaty :D
ilcattivo13 - 16 Maj 2012, 17:11

Kyle Katarn napisał/a
Dziwne pytanie - skoro piszę na forum internetowym, to chyba mam.:) A to, że nie wszystko sprawdzam i nie czytam nt. genezy filmów, to inna sprawa.

Nie dziwne, tylko sarkastyczno-ironiczne ;P: Bo tak w sumie, to właśnie o to chodzi, żeby zanim zacznie się na coś/kogoś psioczyć, najpierw postarać się poznać "argumenty" drugiej strony, czyli w tym wypadku twórców filmu :wink:

Gustaw G.Garuga - 17 Maj 2012, 19:27

Avengers - dobre :shock:
joe_cool - 17 Maj 2012, 20:24

Iron Sky - dżizas, jaki debilny film :mrgreen: Kilka scen było super, zwłaszcza te z ONZetem, ale moim zdaniem czegoś zabrakło. Było trochę za mało treszu w treszu ;) Mimo to nie żałuję pieniędzy wydanych na bilet i popcorn.
ilcattivo13 - 17 Maj 2012, 21:14

"Dorwać Gringo" z Melem Gibsonem. Film brutalny, rzekłbym nawet, że sam Sam P. by go pochwalił :) A do tego olbrzymie ilości sarkastycznego, czarnego humoru :D Moje wcześniejsze porównania do "Godziny zemsty" okazały się trafione w 90%. Enyłej, odzyskałem wiarę w Mela, a film dostaje 8,5/10 :)
Hubert - 18 Maj 2012, 12:28

Avengers - poziom awesomeness przekroczony. :mrgreen:
corpse bride - 18 Maj 2012, 14:56

Avengers - dobrze się bawiłam, chociaż... okazało się, że poszliśmy na wersję z dubbingiem!!! Chyba nie widziałam od dzieciństwa dubbowanego filmu, który nie był kreskówką. Nie wiedziałam, że to się w ogóle robi z filmami dla dorosłych (ani nie wiem, dlaczego). Strasznie dziwne było, kiedy postaci występujące w amerykańskiej scenerii mówiły polskimi głosami, które kojarzę z jakichś seriali. Straaaasznie dziwne.
ilcattivo13 - 18 Maj 2012, 21:07

corpse bride - w dodatku, dubbing ma inne tłumaczenie, takie bardziej ze słownictwem dla ziomali, niż dla normalnego luda. Może dlatego było dziwnie :wink:

"Uprowadzona" z Liamem Neesonem. Żebym wiedział, że ten film to jedna wielka rozpierducha, to bym go tyle lat nie omijał ;P: Nawet babole mi nie przeszkadzały :D 8/10

Zgaga - 19 Maj 2012, 09:12

Wszedł do kin nowy Burton. I jeszcze z Deppem w głównej roli. Trzeba potuptać do kina.
Ilt - 19 Maj 2012, 09:37

Zgaga napisał/a
Wszedł do kin nowy Burton. I jeszcze z Deppem w głównej roli. Trzeba potuptać do kina.
Ja mam bilety już od przedwczoraj. :) )

Partner forum