Mistrzowie i Małgorzaty - Romuald Pawlak.
Romek P. - 4 Maj 2006, 12:59
Gorat:
Cytat | Ale czy ta powieść jest już skończona i po redakcji? |
Nie wiem, ale ponieważ to powieść debiutanta, zakładam, że skończona jest na pewno, a prawdopodobnie, skoro jest fragment na stronie, to redakcja albo trwa, albo jest już skończona.
Cykl wydawniczy trwa kilka miesięcy. Poza tym jest to czas, żeby zrobić jakąś promocję, etc...
Cytat | A kiedy dokładnie ma być Wojna...? |
Była mowa o 17 maja.
mawete - 4 Maj 2006, 13:51
Zaczynamy odliczanie .... 13 dni...
Godzilla - 4 Maj 2006, 14:40
Romek P.
Cytat | - świat arabski, ale nie sam w sobie, tylko w kontekście przenikania się, zarówno militarnego, jak i cywilizacyjnego, z Europą średniowieczną |
To skontaktuj się z tymi ludźmi:
http://www.dak.uw.edu.pl/...d_wydz=36010000
Może ci coś podrzucą z lektur. Pamiętam, że do magisterki czytałam książkę arabskiego podróżnika, tylko jak on się u licha nazywał... za dawno to było. Może jak będę u rodziców, odgrzebię tytuł i autora. Gość chyba z XI wieku, z Andaluzji. Były smaczne opisy zderzenia z rycerzem europejskim, który pierwszy raz łaźnię widział na oczy. A miejscowi w tej łaźni podziwiali zarośniętego troglodytę Po sąsiedzku masz turkologię, to tak a propos Bizancjum.
W ogóle fajna jest czytelnia orientalistyczna. Siedzi sobie przy stolikach gromada indywiduów, jeden drugiemu przez ramię zagląda i pyta: jak ty to możesz czytać, do cholery? - Daj spokój, to uczciwy alfabet, a te twoje krzaczki to jakaś makabra...
Pako - 4 Maj 2006, 16:21
No.. czekamy na Wojnę, czekamy na tomik opowiadań.
Czekamy na kolejnego Filippona juz też Bo ciekaw jestem całej histori... tak mi naopowiadałeś, że już to wymyślone i w ogóle, że mnie do tego ciągnie
Romek P. - 4 Maj 2006, 22:58
Godzillo, piękne dzięki, na pewno namiary mi się przydadzą, bo bez rozpaczliwych konsultacji się nie obejdzie a namiar na Daneckiego tym bardziej cudny, że sam pisuje książki popularyzujące świat arabski, więc pewno zrozumie nędznego gryzipiórka
Pako
Cytat | No.. czekamy na Wojnę, czekamy na tomik opowiadań. |
Oj, czekamy mnie szczególnie ciekawi Wasz odbiór tych opowiadań, bo to taka dziwna książeczka będzie
Cytat | Czekamy na kolejnego Filippona juz też Bo ciekaw jestem całej histori... tak mi naopowiadałeś, że już to wymyślone i w ogóle, że mnie do tego ciągnie |
Mógłbym spalić puentę, ale kto wtedy kupi ostatnie tomy?
Godzilla - 5 Maj 2006, 09:53
Danecki to człowiek-instytucja. Jest szefem warszawskiej arabistyki, ogromnie sympatyczny (chyba że stetryczał odkąd skończyłam studia ). Zna się na wszystkim - taką mieliśmy o nim opinię. Literatura, historia, język - uważaliśmy, że mógłby poprowadzić każdy wykład. Inni - pani Madeyska prowadzi wykłady z historii, Skarżyńska-Bocheńska daje wycisk z literatury (choć o ile pamiętam, pierwszy rok wykładu z literatury mieliśmy właśnie z Daneckim), pani Machut-Mendecka też zajmuje się literaturą ze szczególnym uwzględnieniem teatru, Katarzyna Pachniak robiła magisterkę z polityki, więc pewnie nadal w tym siedzi. Pan Piwiński prowadził wykład z religioznawstwa, czyli różne szczegóły dot. islamu. Marek Dziekan - tu mam największe kłopoty z określeniem, jaką tematyką się zajmuje. Na pewno ciekawą. Ktoś ci zawsze pomoże
Godzilla - 5 Maj 2006, 09:57
Jeszcze jednen namiar: wydawnictwo Dialog, gdzie publikują orientaliści.
http://www.dialog.edu.com.pl/
Znajdziesz tam różności, także arabistyczne, i o Bizancjum też może się coś trafić.
Pierwsze z brzegu:
http://www.dialog.edu.com...p?s=karta&id=82
Haletha - 5 Maj 2006, 10:19
Buu... Przeoczyłam spotkanie autorskie z Romkiem w Carrodunum :( Ale nic to, pewnie jeszcze jakieś nastąpią. Może przy okazji tej fantasy historycznej?:))
Godzilla:Cytat | Pamiętam, że do magisterki czytałam książkę arabskiego podróżnika, tylko jak on się u licha nazywał... za dawno to było. Może jak będę u rodziców, odgrzebię tytuł i autora. Gość chyba z XI wieku, z Andaluzji. |
Ibrahim ibn Jakub?:D
Godzilla - 5 Maj 2006, 10:22
Możliwe. To było dawno. Ale książeczka ładna.
Romek P. - 5 Maj 2006, 12:16
Godzilla:
Cytat | Ktoś ci zawsze pomoże |
Dzięki za porady, na pewno sie przydadzą, tym bardziej, że ja coś tak czuję, że jak wejdę w ten świat, to prędko z tamtego kawałka świata nie wyjdę
Haletha:
Cytat | Buu... Przeoczyłam spotkanie autorskie z Romkiem w Carrodunum Ale nic to, pewnie jeszcze jakieś nastąpią. Może przy okazji tej fantasy historycznej?:)) |
Wszystko w rękach potencjalnych organizatorów, bo do Krakowa mam blisko gdyby było zapotrzebowanie, to nawet i przed wakacjami, kto wie?
Romek P. - 19 Maj 2006, 14:55
Wiecie co? Bezczelnie sie pochwalę: właśnie przed chwilą dostałem z Fabryki jeszcze ciepły egzemplarz "Wojny balonowej"
Niepowtarzalne uczucie takie "hm, to naprawdę ja napisałem?"
Rodion - 19 Maj 2006, 15:06
Znaczy mozna sie w sieci za tym rozgladac?
Romek P. - 19 Maj 2006, 15:11
Rodion:
Cytat | Znaczy mozna sie w sieci za tym rozgladac? |
W księgarniach tradycyjnych to pewno w przyszłym tygodniu wyląduje, ale Merlin sprzedaje chyba od przedwczoraj
Rodion - 19 Maj 2006, 15:12
Sprawdzam. ..... i jest! ( 26,16 zł)
Romek P. - 19 Maj 2006, 15:16
Rodion:
Kareta asów
Rodion - 19 Maj 2006, 15:18
Czas oszczedzac!
Dracena - 19 Maj 2006, 17:13
Starałam się nie przegapić w środę ukazania się Twojej nowej książki ale chyba przegapiłam A może jednak nie
Zamiast Twojej ukazała się inna , która chyba w zapowiedziach była za Tobą.
Dracena - 19 Maj 2006, 17:14
Czekam niecierpliwie, pewnie jak inny fani Filippona
I co zrobisz z tym ciepłym egzemplarzem? Mam nadzieję przekażesz w dobre ręce Żal zabukować dla siebie, powinien iść dalej A może przywiozłeś z wydawnictwa więcej? Chętnie kupię już z wpisem Może być za dodatkową opłatą za autograf
Romek P. - 19 Maj 2006, 17:35
Rodion:
Cytat | Czas oszczedzac! |
Czas kupować
Dracena:
Cytat | I co zrobisz z tym ciepłym egzemplarzem? |
Posłuży jako pomoc naukowa podczas prac nad tomem trzecim
Dracena:
Cytat | Chętnie kupię już z wpisem Może być za dodatkową opłatą za autograf |
W lipcu ma być spotkanie forumowiczów, będzie okazja do podpisywania
Ale będę odpytywać z lektury
mawete - 19 Maj 2006, 20:29
Jak będę miał chwilę to wejdę do księgarni...
Logan - 19 Maj 2006, 21:10
A ja czekam na paczkę z Sosnowca...
Pako - 19 Maj 2006, 22:54
A ja czekam na maturę z polskiego
Zobaczymy, na ile "Czarem..." się spisało
mawete - 20 Maj 2006, 09:35
Fajne opowiadanko w SFFiH . Ale muszę troszkę podgryźć - zakończenie mi sie nie podobało - jakieś takie płaskie było. Czegoś w nim brakuje...
Romek P. - 20 Maj 2006, 09:52
Logan:
Cytat | A ja czekam na paczkę z Sosnowca... |
A ja z Lublina, bo jeden dostałem
Pako:
Cytat | A ja czekam na maturę z polskiego
Zobaczymy, na ile Czarem... się spisało |
Zobaczymy, na ile się przygotowałeś
mawete:
Cytat | Fajne opowiadanko w SFFiH . |
Dzięki (ukłon, ale niezbyt niski, bo...)
Cytat | Ale muszę troszkę podgryźć - zakończenie mi sie nie podobało - jakieś takie płaskie było. Czegoś w nim brakuje... |
To zawsze rzecz gustu, ale mnie takie pasowało. Pamiętaj, że to jest opowiadanie samodzielne, żeby można je było przeczytać nie znając niczego mojego, ale ograniczone światem istniejącym w dwóch książkach. Przecież Rosselin na punkcie ksiąg ma fioła... ale co na to świat cały szeroki?
Ja myślę, że to jest niezłe zakończenie, mawete. A bohaterów nie mogłem zabić, choćbym chciał
Pako - 20 Maj 2006, 10:11
Romek, ty się tu moim przygotowaniem nie zasłaniaj
Poza tym jestem ciekaw opinii Wiedźmy na temat Wojny Balonowej. Inne Okręty zachwalała, że aż Anko je przeczytała, Czarem też z tego co pamiętam chwaliła. Ciekawe jak bedzie z Wojna
Romek P. - 20 Maj 2006, 10:19
Ja też jestem ciekaw opinii o książce - na razie w sieci pojawiło się kilka recenzji, dosyć przychylnych
Ale bezlitośni czytelnicy zaraz mnie wyprowadzą z błędu
Pako - 20 Maj 2006, 10:29
Ah... serwisy, serwisy Pewnie przekupiłeś, CBA będzie ścigać A na przekupienie czytelników to cię nie stać. No i się okaże, jaka prawda jest
Romek P. - 20 Maj 2006, 10:35
Ty mi się narażaj... uczynię trzecioplanową postacią negatywną w jakimś tekście i co będzie, hę?
Pako - 20 Maj 2006, 10:40
I będę dumny!
No i oczywista jako bohater powieści dostanę egzemplarz darmowy z autografem autora, wszelkie materiały promoctyjne i powiedzmy 5% od stawki
Pasuje ?
Romek P. - 20 Maj 2006, 10:52
Hurrrra! Są jeszcze prawdziwi fantaści na tym świecie!
|
|
|