To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mistrzowie i Małgorzaty - Romuald Pawlak.

Romek P. - 4 Maj 2006, 12:59

Gorat:
Cytat
Ale czy ta powieść jest już skończona i po redakcji?

Nie wiem, ale ponieważ to powieść debiutanta, zakładam, że skończona jest na pewno, a prawdopodobnie, skoro jest fragment na stronie, to redakcja albo trwa, albo jest już skończona.

Cykl wydawniczy trwa kilka miesięcy. Poza tym jest to czas, żeby zrobić jakąś promocję, etc...

Cytat
A kiedy dokładnie ma być Wojna...? :D

Była mowa o 17 maja.

mawete - 4 Maj 2006, 13:51

Zaczynamy odliczanie .... 13 dni... :D
Godzilla - 4 Maj 2006, 14:40

Romek P.
Cytat
- świat arabski, ale nie sam w sobie, tylko w kontekście przenikania się, zarówno militarnego, jak i cywilizacyjnego, z Europą średniowieczną

To skontaktuj się z tymi ludźmi:
http://www.dak.uw.edu.pl/...d_wydz=36010000
Może ci coś podrzucą z lektur. Pamiętam, że do magisterki czytałam książkę arabskiego podróżnika, tylko jak on się u licha nazywał... za dawno to było. Może jak będę u rodziców, odgrzebię tytuł i autora. Gość chyba z XI wieku, z Andaluzji. Były smaczne opisy zderzenia z rycerzem europejskim, który pierwszy raz łaźnię widział na oczy. A miejscowi w tej łaźni podziwiali zarośniętego troglodytę :mrgreen: Po sąsiedzku masz turkologię, to tak a propos Bizancjum.
W ogóle fajna jest czytelnia orientalistyczna. Siedzi sobie przy stolikach gromada indywiduów, jeden drugiemu przez ramię zagląda i pyta: jak ty to możesz czytać, do cholery? - Daj spokój, to uczciwy alfabet, a te twoje krzaczki to jakaś makabra...

Pako - 4 Maj 2006, 16:21

No.. czekamy na Wojnę, czekamy na tomik opowiadań.
Czekamy na kolejnego Filippona juz też :) Bo ciekaw jestem całej histori... tak mi naopowiadałeś, że już to wymyślone i w ogóle, że mnie do tego ciągnie :)

Romek P. - 4 Maj 2006, 22:58

Godzillo, piękne dzięki, na pewno namiary mi się przydadzą, bo bez rozpaczliwych konsultacji się nie obejdzie :) a namiar na Daneckiego tym bardziej cudny, że sam pisuje książki popularyzujące świat arabski, więc pewno zrozumie nędznego gryzipiórka :)

Pako
Cytat
No.. czekamy na Wojnę, czekamy na tomik opowiadań.

Oj, czekamy :) mnie szczególnie ciekawi Wasz odbiór tych opowiadań, bo to taka dziwna książeczka będzie :)

Cytat
Czekamy na kolejnego Filippona juz też :) Bo ciekaw jestem całej histori... tak mi naopowiadałeś, że już to wymyślone i w ogóle, że mnie do tego ciągnie :)

Mógłbym spalić puentę, ale kto wtedy kupi ostatnie tomy? :)

Godzilla - 5 Maj 2006, 09:53

Danecki to człowiek-instytucja. Jest szefem warszawskiej arabistyki, ogromnie sympatyczny (chyba że stetryczał odkąd skończyłam studia :mrgreen: ). Zna się na wszystkim - taką mieliśmy o nim opinię. Literatura, historia, język - uważaliśmy, że mógłby poprowadzić każdy wykład. Inni - pani Madeyska prowadzi wykłady z historii, Skarżyńska-Bocheńska daje wycisk z literatury (choć o ile pamiętam, pierwszy rok wykładu z literatury mieliśmy właśnie z Daneckim), pani Machut-Mendecka też zajmuje się literaturą ze szczególnym uwzględnieniem teatru, Katarzyna Pachniak robiła magisterkę z polityki, więc pewnie nadal w tym siedzi. Pan Piwiński prowadził wykład z religioznawstwa, czyli różne szczegóły dot. islamu. Marek Dziekan - tu mam największe kłopoty z określeniem, jaką tematyką się zajmuje. Na pewno ciekawą. Ktoś ci zawsze pomoże :D
Godzilla - 5 Maj 2006, 09:57

Jeszcze jednen namiar: wydawnictwo Dialog, gdzie publikują orientaliści.
http://www.dialog.edu.com.pl/
Znajdziesz tam różności, także arabistyczne, i o Bizancjum też może się coś trafić.

Pierwsze z brzegu:
http://www.dialog.edu.com...p?s=karta&id=82

Haletha - 5 Maj 2006, 10:19

Buu... Przeoczyłam spotkanie autorskie z Romkiem w Carrodunum :( Ale nic to, pewnie jeszcze jakieś nastąpią. Może przy okazji tej fantasy historycznej?:))

Godzilla:
Cytat
Pamiętam, że do magisterki czytałam książkę arabskiego podróżnika, tylko jak on się u licha nazywał... za dawno to było. Może jak będę u rodziców, odgrzebię tytuł i autora. Gość chyba z XI wieku, z Andaluzji.

Ibrahim ibn Jakub?:D

Godzilla - 5 Maj 2006, 10:22

Możliwe. To było dawno. Ale książeczka ładna.
Romek P. - 5 Maj 2006, 12:16

Godzilla:
Cytat
Ktoś ci zawsze pomoże :D

Dzięki za porady, na pewno sie przydadzą, tym bardziej, że ja coś tak czuję, że jak wejdę w ten świat, to prędko z tamtego kawałka świata nie wyjdę :)

Haletha:
Cytat
Buu... Przeoczyłam spotkanie autorskie z Romkiem w Carrodunum :( Ale nic to, pewnie jeszcze jakieś nastąpią. Może przy okazji tej fantasy historycznej?:))

Wszystko w rękach potencjalnych organizatorów, bo do Krakowa mam blisko :) gdyby było zapotrzebowanie, to nawet i przed wakacjami, kto wie?

Romek P. - 19 Maj 2006, 14:55

Wiecie co? Bezczelnie sie pochwalę: właśnie przed chwilą dostałem z Fabryki jeszcze ciepły egzemplarz "Wojny balonowej" :)

Niepowtarzalne uczucie :) takie "hm, to naprawdę ja napisałem?" :)

Rodion - 19 Maj 2006, 15:06

Znaczy mozna sie w sieci za tym rozgladac?
Romek P. - 19 Maj 2006, 15:11

Rodion:
Cytat
Znaczy mozna sie w sieci za tym rozgladac?

W księgarniach tradycyjnych to pewno w przyszłym tygodniu wyląduje, ale Merlin sprzedaje chyba od przedwczoraj :)

Rodion - 19 Maj 2006, 15:12

Sprawdzam. ..... i jest! ( 26,16 zł) :wink:
Romek P. - 19 Maj 2006, 15:16

Rodion:
Cytat
Sprawdzam.

Kareta asów :D

Rodion - 19 Maj 2006, 15:18

Czas oszczedzac! :D
Dracena - 19 Maj 2006, 17:13

Starałam się nie przegapić w środę ukazania się Twojej nowej książki :) ale chyba przegapiłam :( A może jednak nie :D
Zamiast Twojej ukazała się inna :( , która chyba w zapowiedziach była za Tobą.

Dracena - 19 Maj 2006, 17:14

Czekam niecierpliwie, pewnie jak inny fani Filippona :D
I co zrobisz z tym ciepłym egzemplarzem? Mam nadzieję przekażesz w dobre ręce :D Żal zabukować dla siebie, powinien iść dalej :D A może przywiozłeś z wydawnictwa więcej? Chętnie kupię już z wpisem :D Może być za dodatkową opłatą za autograf :D

Romek P. - 19 Maj 2006, 17:35

Rodion:
Cytat
Czas oszczedzac! :D

Czas kupować :)

Dracena:
Cytat
I co zrobisz z tym ciepłym egzemplarzem?

Posłuży jako pomoc naukowa podczas prac nad tomem trzecim :)

Dracena:
Cytat
Chętnie kupię już z wpisem :D Może być za dodatkową opłatą za autograf :D

W lipcu ma być spotkanie forumowiczów, będzie okazja do podpisywania :)
Ale będę odpytywać z lektury :D

mawete - 19 Maj 2006, 20:29

Jak będę miał chwilę to wejdę do księgarni...
Logan - 19 Maj 2006, 21:10

A ja czekam na paczkę z Sosnowca... :mrgreen:
Pako - 19 Maj 2006, 22:54

A ja czekam na maturę z polskiego :)
Zobaczymy, na ile "Czarem..." się spisało ;)

mawete - 20 Maj 2006, 09:35

Fajne opowiadanko w SFFiH :bravo . Ale muszę troszkę podgryźć - zakończenie mi sie nie podobało - jakieś takie płaskie było. Czegoś w nim brakuje...
Romek P. - 20 Maj 2006, 09:52

Logan:
Cytat
A ja czekam na paczkę z Sosnowca... :mrgreen:

A ja z Lublina, bo jeden dostałem :)

Pako:
Cytat
A ja czekam na maturę z polskiego :)
Zobaczymy, na ile Czarem... się spisało ;)

Zobaczymy, na ile się przygotowałeś :D

mawete:
Cytat
Fajne opowiadanko w SFFiH :bravo .

Dzięki (ukłon, ale niezbyt niski, bo...)
Cytat
Ale muszę troszkę podgryźć - zakończenie mi sie nie podobało - jakieś takie płaskie było. Czegoś w nim brakuje...

To zawsze rzecz gustu, ale mnie takie pasowało. Pamiętaj, że to jest opowiadanie samodzielne, żeby można je było przeczytać nie znając niczego mojego, ale ograniczone światem istniejącym w dwóch książkach. Przecież Rosselin na punkcie ksiąg ma fioła... ale co na to świat cały szeroki?
Ja myślę, że to jest niezłe zakończenie, mawete. A bohaterów nie mogłem zabić, choćbym chciał :)

Pako - 20 Maj 2006, 10:11

Romek, ty się tu moim przygotowaniem nie zasłaniaj ;)
Poza tym jestem ciekaw opinii Wiedźmy na temat Wojny Balonowej. Inne Okręty zachwalała, że aż Anko je przeczytała, Czarem też z tego co pamiętam chwaliła. Ciekawe jak bedzie z Wojna :)

Romek P. - 20 Maj 2006, 10:19

Ja też jestem ciekaw opinii o książce - na razie w sieci pojawiło się kilka recenzji, dosyć przychylnych :)
Ale bezlitośni czytelnicy zaraz mnie wyprowadzą z błędu :mrgreen:

Pako - 20 Maj 2006, 10:29

Ah... serwisy, serwisy ;) Pewnie przekupiłeś, CBA będzie ścigać ;) A na przekupienie czytelników to cię nie stać. No i się okaże, jaka prawda jest :twisted:
Romek P. - 20 Maj 2006, 10:35

Ty mi się narażaj... uczynię trzecioplanową postacią negatywną w jakimś tekście i co będzie, hę? :)
Pako - 20 Maj 2006, 10:40

I będę dumny!
No i oczywista jako bohater powieści dostanę egzemplarz darmowy z autografem autora, wszelkie materiały promoctyjne i powiedzmy 5% od stawki ;)
Pasuje :twisted: ?

Romek P. - 20 Maj 2006, 10:52

Hurrrra! Są jeszcze prawdziwi fantaści na tym świecie! :)

Partner forum