To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Samopomoc czytelnicza.

Chal-Chenet - 30 Maj 2010, 18:01

Navajero, dzięki. Zacząłem.
Easy - 6 Czerwca 2010, 13:49

Rzeka bogów z uczty wyobraźni - czytał ktoś? Warte wydania 30 złociszy?
Martva - 6 Czerwca 2010, 13:52

Mnie się podobało.
bio - 6 Czerwca 2010, 14:48

Wydawaj w ciemno.
Hubert - 9 Czerwca 2010, 17:55

Mam pytanie.
Słyszałem, że o Elminsterze - tym z serii Baldur's Gate - napisano parę książek. Orientujecie się może, czy któraś spośród nich nadaje się do bezbolesnego przeczytania? I czy cokolwiek o nim przełożono na język polski?

Oprócz tego - polecilibyście jakąś ciekawą beletrystykę i opracowania o Cortezie?

Ozzborn - 9 Czerwca 2010, 18:03

Jest niezłym kozakiem :P [edit: Elminster w sensie - w nowych dedekach jeszcze go przykozaczyli trochę]
Ja osobiście czytałem tzw. Dylogię Shandril http://www.petlaczasu.pl/...ndril/b00017618
chyba nawet 2 razy ;P: zupełnie nie wiem jak to się stało, bo lektura dosyć mizerna, ale daje się czytać w przeciwieństwie do Cormyru, przy którym wymiękłem koło 2 tomu lub Trylogii Avatarów gdzie nie dałem rady dotrzeć do połowy 1. tomu.
Te książki to jakaś masakra - lubię dedeki przez sentyment do erpega, ale książki z tego świata to jest jakaś masakra, nie dość, że słabo napisane to jeszcze beznadziejnie tłumaczone. :roll:

e2: taka masakra, że aż podwójnie to napisałem :P

Hubert - 9 Czerwca 2010, 18:06

To skucha trochę :( Ale dzięki za sugestie, spróbuję tę Dylogię. W Baldurach (komputerowych) zajefajnie go przedstawili (tzn, chodzi o jego charakter, taką dziarskość, nie ultramega-moc) i po takim występie aż się koleś prosi o naprawdę dobrą awanturniczą fantasy.
Zresztą, chyba podobnie mizernymi pozycjami było zarzynane uniwersum Planescape, łącznie z książkowym Tormentem... :roll:

Ozzborn - 9 Czerwca 2010, 18:10

Powiem Ci Sosna, żeś mi krzywdę zrobił - bo teraz mam masochistyczną ochotę zrobić jeszcze jedno podejście do książek z FR - prawie na pewno na swoją zgubę :lol:
Hubert - 9 Czerwca 2010, 18:12

Cała przyjemność po mojej stronie 8)
Ozzborn - 9 Czerwca 2010, 18:13

Thx, btw zajrzyj do kfizu piosenkowego, powinieneś znać odpowiedź 8)
Hubert - 9 Czerwca 2010, 21:19

No ba. :mrgreen:
Virgo C. - 12 Czerwca 2010, 09:03

Ozzborn napisał/a
Trylogii Avatarów gdzie nie dałem rady dotrzeć do połowy 1. tomu

W ogólniaku przeczytałem całość i jeszcze mi się podobało (chociaż faktycznie pierwszy tom był chyba najsłabszy). Ale ja ponoć dziwny jestem ;)

Kai - 20 Czerwca 2010, 15:47

Hans Bemman - The Stone and the Flute

Czytał ktoś? Warto się zabierać - 854 strony? :roll:

bio - 20 Czerwca 2010, 18:26

Skądeś to wyrwał ? Ja pamiętam jedynie, z Locusa chyba, okładkę jego drugiej powieści. Ale na Amazonie miał dobre opinie :
http://www.amazon.com/Sto...ntt_at_ep_dpi_1

Kai - 20 Czerwca 2010, 18:37

W bibliotece obcojęzycznej było :) Czyli - mam co czytać :)
nureczka - 20 Czerwca 2010, 21:32

Cytat
Pytanie z gatunku dręczy mnie to i nie daje spokoju.
Swego czasu czytałam wspomnienia pewnego pilota, nazwiska, oczywiście, nie pomnę. Ogromne wrażenie zrobiło na mnie pierwsze zdanie Był to czas, gdy każdego dnia widziałem słońce.
Czy ktoś kojarzy autora i/lub tytuł?

Ha! Sama sobie znalazłam. Jerzy Gotowała Już nie ujrzysz słońca

Wixu - 11 Lipca 2010, 22:38

Słuchajcie, ludzie & ludziska, mała zagwostka, dla której nie chce mi się tworzyć osobnego działu (chyba nikt się nie pogniewa).
Dostałem kartę prezentową do empiku o równowartosci 100 złotych. Chcę kupic cos sensownego, a winyli w salonach nie posiadają... Mniejsza z tym, chcę zakupić jakies zayebiste sci-fi, może być słowiańskie, bo przyznam, że ciągle (może dla niektórych bezpodstawnie) jestem zauroczony Metrem 2033.
Podrzućcie 2-3 tytuły, które mogę sobie kupić. Coś, co jest absolutnym must have (powiem szczerze, że nie musi być to słowiańskie sci-fi, jezeli ksiazka jest absolutnym kopem w jaja, to wykraczamy poza kategorie). Oczywiscie mógłbym o tym i owym poczytac, ale nie mam na to sily, a przegladajac wasze posty jakos zawierzyłem, że podeślecie coś sensownego. Dzięki.

Już nawet z tego powodu kupiłem "Trudno być Bogiem". :)

Matrim - 11 Lipca 2010, 22:41

Wixu - ten wątek chyba bardziej pasuje mimo wszystko...
Wixu - 11 Lipca 2010, 22:49

Matrim, w stosie tematów trudno mi było dojrzeć. Powinienem był użyc opcji "szukaj". ;)
Wixu - 11 Lipca 2010, 22:49

Dostałem kartę prezentową do empiku o równowartosci 100 złotych. Chcę kupic cos sensownego, a winyli w salonach nie posiadają... Mniejsza z tym, chcę zakupić jakies zayebiste sci-fi, może być słowiańskie, bo przyznam, że ciągle (może dla niektórych bezpodstawnie) jestem zauroczony Metrem 2033.
Podrzućcie 2-3 tytuły, które mogę sobie kupić. Coś, co jest absolutnym must have (powiem szczerze, że nie musi być to słowiańskie sci-fi, jezeli ksiazka jest absolutnym kopem w jaja, to wykraczamy poza kategorie). Oczywiscie mógłbym o tym i owym poczytac, ale nie mam na to sily, a przegladajac wasze posty jakos zawierzyłem, że podeślecie coś sensownego. Dzięki.

Już nawet z tego powodu kupiłem "Trudno być Bogiem".

Sandman - 12 Lipca 2010, 15:55

Wszystko zależy od tego czego szukasz, dla mnie osobiście całkowitym musem jest przeczytanie cyklu Hyperiona, czy Diuny, z polskiego podwórka zdecydowanie Robert M Wegner i Opowieści z meekhańskiego pogranicza (fantasy ale świetne), Mars Rafała Kosika, z militarnej SF cykle autorstwa Ringo czy Webera, posta apo to Szmidt i jego Apokalipsa według pana Jana, a to dopiero początek :)
Adon - 12 Lipca 2010, 20:24

Ja bym w ciemno wziął "Cieplarnię" Aldissa, właśnie jakoś miała być wznawiana. Coś z Lema, ale trudno mi zdecydować co konkretnie, może moją ulubioną "Cyberiadę"? Poza tym miałbym sporo pomysłów, ale większość z tych książek wydana została jakiś czas temu i teraz w Empiku raczej trudno by było je uświadczyć np. "Opuścić Los Raques" Żerdzińskiego.
Witchma - 16 Lipca 2010, 09:49

Szukam dwóch książek Stevena Saylora z cyklu Roma sub rosa - "Ostatnio widziany w Massilii" i "Mgliste proroctwa". Może ktoś bardzo chciałby mi je pożyczyć (albo odsprzedać)?
ketyow - 16 Lipca 2010, 16:14

Wixu, Metra jeszcze nie czytałem, ale jak *beep* SF pytasz, to rozumiem, że lekturę obowiązkową z Dicka, Clarke'a czy Lema masz już odrobioną?
ilcattivo13 - 16 Sierpnia 2010, 23:16

może ktoś wie, czy jest w planach wznowienie trylogii "Pierścień mroku" Pierumowa? Całość jest praktycznie nie do kupienia, a jak już się pojawia, to ceny są kosmiczne.
Kruk Siwy - 16 Sierpnia 2010, 23:27

nureczka zapyta autora, ale ja raczej marnie to widzę.
ilcattivo13 - 16 Sierpnia 2010, 23:34

może będzie tak jak z Gibsonem? Też trzeba było sporo lat czekać (na niektóre powieści to chyba nawet ponad 10 lat).
eta - 17 Sierpnia 2010, 06:06

ilcattivo13 napisał/a
może ktoś wie, czy jest w planach wznowienie trylogii Pierścień mroku Pierumowa? Całość jest praktycznie nie do kupienia, a jak już się pojawia, to ceny są kosmiczne.

A byłbyś zainteresowany? Mogę odstąpić.

nureczka - 17 Sierpnia 2010, 08:24

ilcattivo13, nie ma szans.
Tłumaczę. Cała sprawa dotyczy nie tylko polskiego wydania. Spadkobiercy Tolkiena zrobili straszną awanturę i nakład wycofano. Więc nie ma co liczyć na wznowienie.
Do zdobycia jest wersja rosyjskojęzyczna, ale to cię nie interesuje, jak mniemam.

ilcattivo13 - 17 Sierpnia 2010, 08:38

dzięki :)

Partner forum