To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Nagroda im. Janusza A. Zajdla

mawete - 27 Czerwca 2009, 09:49

Agi napisał/a
Dzięki, skorzystam.

A to ja też

Adashi - 27 Czerwca 2009, 10:22

Ausir napisał/a
można za 20 zł wykupić akredytację wspierającą i głosować bez uczestnictwa w Polconie

Aha, czyli trzeba zapłacić, żeby móc zagłosować, to ja podziękuję. Dwie dychy to nie majątek, ale system głosowania opierający się na takich zasadach skutecznie mnie odrzuca.

Kruk Siwy - 27 Czerwca 2009, 10:24

Mnie już czas jakiś temu odrzucił.
Adashi - 27 Czerwca 2009, 10:33

Gdy głosować mogli tylko obecni na Polconie też uważałem, że to kompletna pomyłka, ale skoro teraz się dowiaduję, że można wykupić akredytację konwentową w wersji specjalnej po to tylko by zagłosować to mi ręce opadają i utwierdzam się w przekonaniu, że Fandom jest ZUY.
jewgienij - 27 Czerwca 2009, 13:06

Te nominacje to mydło i powidło, trochę dziwnie ten zestaw wygląda, jak na tak poważną nagrodę. Jeśli nie wiecie, kto to np. Stefan Darda, to info jest tutaj :wink: :
http://www.qfant.pl/index...ackie&Itemid=48

Ja kibicuję Andre, ma duże szanse, mam nadzieję, że głosujący nie pójdą na łatwiznę i nie wybiorą Dukaja, bo to jest Dukaj czyli synonim Zajdla. Jeśli już ma wygrać, to chciałbym wierzyć, że rzeczywiście tyle osób przeczytało i doceniło jego świetny, ale trudny tekst o Lemie, a nie dla zasady.
Do boju, Harpunnicy! Allez, allez, allez!

Ausir - 27 Czerwca 2009, 13:21

Cytat
Gdy głosować mogli tylko obecni na Polconie też uważałem, że to kompletna pomyłka, ale skoro teraz się dowiaduję, że można wykupić akredytację konwentową w wersji specjalnej po to tylko by zagłosować to mi ręce opadają i utwierdzam się w przekonaniu, że Fandom jest ZUY.

Wykupując tę akredytację otrzymujesz komplet polconowych materiałów, w tym antologię zawierającą wszystkie nominowane opowiadania i fragmenty powieści, więc moim zdaniem warto.

Cytat
Ja kibicuję Andre, ma duże szanse, mam nadzieję, że głosujący nie pójdą na łatwiznę i nie wybiorą Dukaja, bo to jest Dukaj czyli synonim Zajdla. Jeśli już ma wygrać, to chciałbym wierzyć, że rzeczywiście tyle osób przeczytało i doceniło jego świetny, ale trudny tekst o Lemie, a nie dla zasady.

Ja go nominowałem, bo uznałem jego tekst o "apokryfach" Lema za świetny, nie dla nazwiska. Na Polconie też na niego zagłosuję, chyba że doczytane do tego czasu pozostałe opowiadania (nie czytałem jeszcze wszystkich) spodobają mi się bardziej.

Fidel-F2 - 27 Czerwca 2009, 13:30

dla mnie dziwacznym jest pomysł głosowania bez znajomości wszystkich nominowanych pozycji
Kruk Siwy - 27 Czerwca 2009, 13:40

Fidel-F2, na prawdziwym dużym rynku nie ma szans na przeczytanie wszystkiego. Bierzesz do oceny to co przeczytałeś i głosujesz na najlepsze według ciebie. Gdy do nagrody nominują albo przyznają czytelnicy nie ma innego wyjścia. Co innego gdy mamy jury, które samo wybiera teksty. U nas chyba tylko Śląkfa tak jest przyznawana.
I oczywiście Złoty Kot, o ile kapituła nie postanowi inaczej.

Ausir - 27 Czerwca 2009, 13:43

Ja do czasu Polconu postaram się nadrobić te z nominowanych tekstów, których jeszcze nie przeczytałem.
dalambert - 27 Czerwca 2009, 13:44

Kruk Siwy napisał/a
I oczywiście Złoty Kot,
no ale tyn kiciuś to kabardziej elitarna nagroda Świata :mrgreen:
Fidel-F2 - 27 Czerwca 2009, 13:54

Kruku, ja rozumien Nautilusa, gdzie pozycji jest mnogo, ale tutaj? kilka opowiadań i kilka książek
Kruk Siwy - 27 Czerwca 2009, 13:58

A - oto Ci chodziło. Myślałem że mówisz o całokształcie pozycji fantastycznych. Rzeczywiście głosowanie na coś gdy nie czytało się pozostałych czterech czy pięciu utworow jest cokolwiek... dziwne.
Virgo C. - 27 Czerwca 2009, 15:39

Akurat w przypadku opowiadań to nie problem, bo dostajesz książeczke z nominowanymi tekstami i możesz je wszystkie przeczytać z miejsca.
Co do ksiażek - ile z tych nominowanych nie przeczytałeś Fidel ? Ja podejrzewam, że poza Dardą wszystkie pozostałe tytuły są znane tym, którzy czytają. A jak nie - zawsze jest czas nadrobić, Polcon pod koniec sierpnia dopiero.

Adashi - 27 Czerwca 2009, 16:28

Ausir napisał/a
Wykupując tę akredytację otrzymujesz komplet polconowych materiałów, w tym antologię zawierającą wszystkie nominowane opowiadania i fragmenty powieści, więc moim zdaniem warto.

No ekstra, błyskotki fajna rzecz :roll: Rozchodzi się raczej o system głosowania. Ilu ludzi bywa na Polconie, ilu z tej liczby w ogóle głosuje? Zresztą szkoda stukać w klawiaturę, o tym, że system tego plebiscytu nie jest najszczęśliwszy wszyscy zainteresowani wiedzą doskonale.

edit: lit

Virgo C. - 27 Czerwca 2009, 16:35

Zajdel to Nagroda Fandomu Polskiego, a fandom raczej na konwenty jeździ. To tak jakby ktoś, kto nie kupuje SFu się czepiał, że mu Nautilusa nie pozwalają wybrać.
Adashi - 27 Czerwca 2009, 16:40

No i Fandom wybiera. Tyle że to nie jest fandom rozumiany jako ogół fanów :wink:

A na Nautilusa można było dawniej głosować przez sms, ostatnio zaś via różne fora, więc porównanie chybione.

Virgo C. - 27 Czerwca 2009, 17:40

To albo ja coś źle pamiętam ale wydawało mi się, że głosować można było tylko poprzez kupony drukowane w SFie.
Adanedhel - 27 Czerwca 2009, 18:17

Nautilus chyba nigdy nie tytułował się nagrodą całego fandomu?
Problem tkwi w tym, że Zajdle to tak naprawdę nagrody uczestników Polconu, a nie całego fandomu. Dlatego mówienie, że całego, jest chybione. Ile osób nie może przyjechać na konwent, albo nie chce zapłacić tych 20 zł? A przecież są fanami fantastyki.

Virgo C. - 28 Czerwca 2009, 16:53

Zdaje się, że nagroda sama na siebie zarabia (obecnie trwa na allegro aukcja audiobooków Narrentrum Sapkowskiego z autografami) więc trudno też, żeby darmo słali materiały konwentowe do wszystkich chętnych. Wydrukowanie książeczki z teksami też kosztuje. Więc te 20 zł to nie jest majątek i jak komuś zależy, a nie może przyjechać - ma możliwość oddać głos. Nie jest to rozwiązanie idealne ale zawsze coś.

A jeśli chodzi o nominacje - przeczytałem dostępne w necie opowiadanie Stefana Dardy. I jeśli jego powieść prezentuje podobny poziom to nie mamy o czym rozmawiać :|

Adanedhel - 28 Czerwca 2009, 17:09

Przyjmijmy, że przeczytałem wszystkie nominowane powieści i opowiadania. To po co mi książka? Mam płacić 20 zł za to, co i tak już przeczytałem? Do tego (powieści) we fragmentach? Niekoniecznie. I dlaczego w ogóle płacić za możliwość oddania głosu? Dlaczego nie może być darmowe?
Locke - 28 Czerwca 2009, 17:19

Adanedhel - zwróć uwagę, ze nominacje są darmowe. Ogół fanów ustawia za darmo nominacje, a na Polconie wybiera się już tylko z nich.

A co do zbioru - przypuśćmy, że przeczytałem gazetowo wszystkie opowiadania Jasia Kowalskiego, mam je w dwudziestu dwóch egzemplarzach NF i czternastu SFFIH.
Z radością kupie zbiór opowiadań tego autora, żeby mieć to w formie książkowej.

Głosowanie na Hugo, nagrodę fandomu światowego też jest realizowane tylko przez uczestników Worldconu, a zapewniam Cię, że to nie jest 20 złotych. Niestety:/

Virgo C. Przeczytałem fragment. Boje się całości, ale chyba trzeba zacząć szukać. W dodatku nigdzie tego nie ma.

Adanedhel - 28 Czerwca 2009, 17:46

Yhm. To tym bardziej fajnie, bo opowiadanie Zenka może nominować dziesięć tysięcy osób, po czym Zenek przegra ze Zdzichem, którego nominowało tysiąc osób, tylko dlatego, że te tysiąc osób kupiło akredytację, a z dziesięciu tysięcy zrobił to mniej niż co dziesiąty. I co ma do rzeczy Hugo? Czy to, że też jest tak zorganizowany, oznacza że to automatycznie dobra organizacja?

A jak chcesz zbiór, to proszę bardzo, zapłać 20 zł. Ale ja nie chcę. Więc dlaczego za możliwość głosowania na "nagrodę fandomu" mam płacić?

Locke - 28 Czerwca 2009, 21:00

Ponieważ Zajdel jest odpowiednikiem Hugo. Nie płacisz za prawo głosu, płacisz za uczestnictwo w Polconie, to tak jakbym w starym Nautilusie protestował, że muszę kupić sobie komórkę do zagłosowania.
Co oczywiście nie jest prawdą.

Antologia jest bonusem.

Z tego co wiem, można zmienić regulamin Nagrody na Forum Fandomu. Na Polconie.

Ponieważ mechanizm Hugo sprawdzał się na worldconach, Zajdel tak wygląda właśnie i tak jak Hugo jest nagroda fandomu światowego (mimo, że na przykład mało zbeków na niego głosuje) tak samo Zajdel jest nagroda fandomu polskiego.

Tak to działa teraz, ale przecież można wszystko pozmieniać. o to jest Forum Fandomu.

Adanedhel - 28 Czerwca 2009, 22:14

A wiesz, że to co mówisz nie na sensu? Miałoby, gdyby fandom równał się uczestnikom polconu. A tak nie jest, bo nie tylko oni... no właśnie, choćby nominują. Bezsens. Drugi bezsens - powoływanie się na hugo. Tam też system głosowania jest kontrowersyjny. Głosuje kilkaset do tysiąca z kawałkiem osób. To jest cały światowy fandom? Trzy - Nautilus nigdy nie rościł sobie praw do tytułu nagrody fandomu, a wydanie kilku groszy na sms-a czy znaczek to nie dwie dychy. Za nie mogę mieć nową książkę. I w końcu fajny mi bonus, jeśli muszę za niego dodatkowo płacić.

Na imprezie w różnych powodów może mnie nie być i tyle będzie możliwości zmieniania tego. A dwudziestu złotych za możliwość głosowania i "bonus" - a nie za uczestnictwo w Polconie, w końcu nie będzie mnie tam - nie mam zamiaru płacić. Fajna książka VanderMeera wychodzi. Trochę dołożę i będę miał nową lekturę :twisted:

Locke - 28 Czerwca 2009, 23:01

Dokładnie w jaki sposób jest kontrowersyjny? Mam na myśli Hugo.
Bo jakos nie zauważam ozywoionej dyskusji na ten temat.

Fandom nie równa się uczestnikom Polconu.

I wiesz, nie mówie, że Nautilus/Żuławski/Sfinks rości sobie jakiekolwiek prawa. Tak nazwano te nagrodę. Chcesz nazwę zmienić? Forum Fandomu, wniosek, i proszę bardzo.
Kiedy powstawał regulamin Zajdla, wzorowano sie na Hugo, bo miał być polskim Hugo. I popatrz popatrz jest, przynajmniej jeśli chodzi o zasadę. Tylko bardziej otwartym niz Hugo trochę.

Poza tym ja uwazam (choć mój pogląd nie musi byc wcale zbiezny z pogladem ludzi którzy w tym bardziej siedzą) że to jest taka nagroda zrzutkowa. Jak ognisko zrzutkowe. Każdy może przyjść, jak przyniesie sałatkę.
Z tego co wiem, akredytacja wspierająca na Polcon nie idzie w całości na Zajdla, tylko w jakiejś tam części, a za ta zrzutkę przede wszystkim odlewa się statuetki, organizuje bankiet dla laureatów i tym podobne.
Poczuwasz się do bycia przy ich ognisko, zrzuć sie, zagłosuj, posiedź, zjedz kiełbaskę. Na siłę Ci jej nikt nie wciska, ale jak chcesz to proszę.

Przyznam, że ja nie mam tego problemu, bo ja jeżdzę na Polcony akurat, więc dylematy płacenia za głos są mi obce.

Adanedhel - 29 Czerwca 2009, 08:58

Jedno z pierwszych zdań z angielskiej Wiki o Hugo:
Cytat
although only about 700 of several thousand Worldcon members actually vote

Wystarczy?

I dziękuję, że przyznałeś mi rację, iż Zajdel jest nagrodą uczestników Polconu, a nie fandomu.
I nie mam dylematu. Wchodząc na Polcon wiem, za co płacę. Nie wchodząc nie będę płacił za niewiadomoco i możliwość głosowania - dla zasady.

nureczka - 29 Czerwca 2009, 10:29

O ile rozumiem nagrodę uczestników Polconu, o tyle opcję z opłatą 20 zł uwżam za żenującą.
Otóż moim wielkim marzeniem jest dostać Zajdla - będę wtedy lepsza od Kruka, a co!
Tysiąc głosów to 20*1000zł czyli 20 tys. Może sporo pieniędzy, ale z drugiej strony, czy to naprawdę dużo za spelnienie marznia?
A poza tym i tak wyjdzie znacznie taniej, niż porządna kampania reklamowa.

Fidel-F2 - 29 Czerwca 2009, 10:38

a potem i tak część odrobisz sprzedając materiały na allegro
nureczka - 29 Czerwca 2009, 10:59

Fidel-F2 napisał/a
a potem i tak część odrobisz sprzedając materiały na allegro

Jak by nie liczyć, na swoje wyjdę.

NURS - 29 Czerwca 2009, 10:59

ale byś coś najpierw musiała napisać. :twisted:

Partner forum