To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Zadomowienie - powitania na forum - Dzień dobry, cześć i czołem...

NURS - 21 Marca 2006, 09:58

Witam wszystkich ślicznie.
Godzilla - 21 Marca 2006, 10:58

Witajcie, witajcie. Słońce za oknem, żeby jeszcze poznikało z ulic to biało-bure paskudztwo. I żeby było cieplej, i nie wiało.
elam - 21 Marca 2006, 11:05

o, pan Redaktor wstal przede mna.. :D
co sie ostatnio czesto zdarza.. musze sie odpiac od komputera..
witam w pochmurny, zimny i deszczowy paryski poranek.
mozecie spac dalej

fonsztyk - 21 Marca 2006, 12:51

Witam wszystkich gorąco, mocno niewyspany. Właśnie oddałem samochód do warsztatu i drżę na myśl ile popłynę :mrgreen: Ciekawe jakie usterki wynajdą - odkrywcy :) :evil:
sulka - 21 Marca 2006, 12:58

fonsztyk napisał/a
Witam wszystkich gorąco, mocno niewyspany. Właśnie oddałem samochód do warsztatu i drżę na myśl ile popłynę Mr. Green Ciekawe jakie usterki wynajdą - odkrywcy Smile Evil or Very Mad

Witaj w klubie. Do mnie juz dzisiaj dzwonil moj ulubiony mechanik, zeby mi zakomunikowac, ze mam jakies zwarcie w samochodzie, a on na razie nie moze go znalezc. Podejrzewam, ze chcial mi dac do zrozumienia, ze moge zapomniec o sprawnym samochodzie na dzisiaj. :evil: :evil: :evil:

Anonymous - 21 Marca 2006, 12:58

Wtam ponownie.
fonsztyk napisał/a
Ciekawe jakie usterki wynajdą - odkrywcy

Pewnie się okaże, że Ci tylko karoserię oryginalna zostawili. Reszta poszła do wymiany. :mrgreen:

Ziuta - 21 Marca 2006, 13:00

Witam wszystkich . Ziuta po szkółce, wypoczęty. Świat zdaje się być nawet przyjazny.
Aga - 21 Marca 2006, 14:09

Dzień dobry, cześć i czołem. Zupełnie nieportrzebnie poszłam dzisiaj do szkoły. Przez pierwsze pięć godzin oglądaliśmy "Potop", później był apel, a potem wypuścili całą trzódkę do domu. Tak więc za bardzo się dzisiaj nie napracowałam...
Pako - 21 Marca 2006, 14:17

Guten morgen krasnoludken... w wolnym tłumaczeniu... sami se przetłumaczcie :P
No.. w szkole to się dziś nic nie robiło... ale nie ejst źle.. szybko w domu :)

Godzilla - 21 Marca 2006, 14:41

Ech, łezka się kręci, są tu tacy, co lekcje już skończyli i oddają się zajęciom różnym, a ja w pracy, i w pracy, i jeszcze w niej będę...
Pako napisał/a
Guten morgen krasnoludken... w wolnym tłumaczeniu... sami se przetłumaczcie

Wiesz co? Jak studiowałam arabski, jedna z dziewczyn, Libanka, przyszła na zajęcia mocno spóźniona. Zajrzała do sali, błysnęła tymi swoimi ogromnymi oczami, i wita się: "Marhaba, dobry wieciór everybody!"

Pako - 21 Marca 2006, 14:44

Hehe... fajnie się przywitała, a co :)
A moje to z jakiegoś kabaretu jest.. jak znam życie to pewnie Ani Mru Mru... A tłumaczenie brzmi: Witajcie wy małe kurduple czy jakoś tak :)
Studiowałaś arabski? Ciekawe... pokomplikowany język chyba....

Rafał - 21 Marca 2006, 14:44

A się odmeldowywuje, idę spać. Dobrou noc wam ziczim. Na schled!
Pako - 21 Marca 2006, 14:46

Rafale - tak wcześnie spać? Czy po nocach pracujesz? mniejsza z tym.. przyjemnych snów :)
Godzilla - 21 Marca 2006, 14:50

Offtop będzie... a co tam!

Marhaba to tyle co "cześć".

Język rzeczywiście gramatykę ma skomplikowaną (zwłaszcza literacki, w dialektach część odmian zanikła, za to przybyło czasów). Fonetykę też, bo sporo jest dźwięków gardłowych (mówiąc ogólnie i niezbyt precyzyjnie). Ludzie najbardziej dziwują się pismu, a ono właśnie jest najprostsze: alfabet, 28 znaków, tyle że inaczej się łączy litery niż u nas. Do opanowania w kilka dni (no chyba że ktoś chce pisać ładnie i kaligraficznie, musi ćwiczyć, bo na dzień dobry wychodzą straszne bazgroły).

EDIT: pora do domu. Do widzenia Wam, czyli ma`a s-salama.

gorat - 21 Marca 2006, 16:24

Widzę, że wszyscy się odmeldowali :mrgreen: Mnie dopiero puścili ze ćwiczeń - nareszcie mogę odetchnąć. Nie na długo... :<
Lu - 21 Marca 2006, 16:56

A ja witam wszystkich ze słonecznego Szczecina. Jest taka piękna pogoda że można oszaleć ze szczęścia! Słońce, ciepełko, lekki zefirek i zapach wiosny - nareszcie! :P
Lu - 21 Marca 2006, 17:05

fonsztyk napisał/a
Właśnie oddałem samochód do warsztatu i drżę na myśl ile popłynę Ciekawe jakie usterki wynajdą - odkrywcy

sulka napisał/a
Witaj w klubie. Do mnie juz dzisiaj dzwonil moj ulubiony mechanik, zeby mi zakomunikowac, ze mam jakies zwarcie w samochodzie, a on na razie nie moze go znalezc.

Ja zawsze mam wrażenie że ci mechanicy nabijają się ze mnie (i pewnie tak jest ;) )
Zadają mi masę trudnych pytań - np. ile jest przebiegu, albo kiedy wymieniałam olej, albo czy wymieć mi jakieś filtry w samochodzie.... potem kasują mnie jak za zboże a mi i tak nie działa podświetlenie tablicy :? Choc już kilku magików tam grzebało :?

Aga - 21 Marca 2006, 17:44

Lu napisał/a
A ja witam wszystkich ze słonecznego Szczecina. Jest taka piękna pogoda że można oszaleć ze szczęścia! Słońce, ciepełko, lekki zefirek i zapach wiosny - nareszcie!

Proszę, Lu, nie prowokuj... U mnie za oknem szaro, buro i ponuro. A na chodnikach w mieście środek zimy. Zwariować można... Ja mam dość... :cry:

Rodion - 21 Marca 2006, 17:57

Po problemie!
Slońce właśnie zachodzi. :mrgreen:

Pako - 21 Marca 2006, 18:06

Je tam.. jeszcze przynajmniej jasno jest :) A może to mnictor mi tak świeci ;) nie wiem. A dzionek piękny jest.. jak każdy inny... śliczniutki, jak z obrazka. To co, że chlapaka trochę na drodze, wiosny nie widać i ogólnie tak nic szczególnego. Fajnie jest, że jest i tyle :) Trza się cieszyć chwilą.. odnajdować szczęśćie w szczęściu :D
Anonymous - 21 Marca 2006, 18:20

Pako napisał/a
Trza się cieszyć chwilą.. odnajdować szczęśćie w szczęściu

Cóż za niczym nieuzasadniony optymizm. Pozycz troche tego optymizmu, Pako. :)

Piech - 21 Marca 2006, 18:23

Mówię ludziom "dzień dobry" i "cześć" po kilka razy dziennie, bo ilekroć mijam kogoś znajomego, czuję, że jakaś forma pozdrowienia jest na miejscu. Niestety nigdy nie wiem jak witać się niebanalnie. Mam z tym ten sam problem jak z pisaniem/składaniem życzeń. Dlatego wybaczcie, że będę się pojawiał i znikał bez formalnych powitań i pożegnań. Umówmy się, że raz się przywitałem i wciąż kręcę się gdzieś w okolicy, z przerwami.
Pako - 21 Marca 2006, 18:37

wiesz.. jak ja witam znajomych, to "joł" "ello" "cześć", albo coś takiego :) Banalne.. ale fajne :) Takie ziomalskie czasem jest fajne :P
Miria - bierz.. mam na zbytku... ale czy nieuzasadniony? Nie.. po prostu obserwacja życia na moim etapie.. dużo syfu.. ale w sumie i tak jest fajnie.

Anonymous - 21 Marca 2006, 18:40

Dzieki Pako, dzięki. Dzisiaj mam taki dzień, że optymizmu mi brak. Aż glupio tak w pierwszy dzien wiosny smęcić.
Piech napisał/a
Umówmy się, że raz się przywitałem i wciąż kręcę się gdzieś w okolicy, z przerwami.

Jestesmy umówieni :wink:

Rodion - 21 Marca 2006, 18:43

Widzalem dziś to co dzieciaki uczynily z Marzanna! Potworność! :mrgreen:
Piech - 21 Marca 2006, 18:44

Pako napisał/a
wiesz.. jak ja witam znajomych, to joł ello cześć, albo coś takiego

Joł... joł... muszę sobie zapamiętać... Joł... joł...
Jak mi idzie?

Pako - 21 Marca 2006, 19:03

Fajnie idzie.. tak ziomalsko.. ale nie tak oficjalnie jak ziomy, tylko tak inaczej... tak odrobinę prześmiewczo z tego całego slangu :) dobrze jest :) Poćwicz jeszcze i bedzie w ogóle cool :)

Miria - nie ma co smęcic.. trza żyć... jakoś będzie.. zawsze jest potem lepiej.. :)

Lu - 21 Marca 2006, 19:07

Piech napisał/a
Joł... joł... muszę sobie zapamiętać... Joł... joł...
Jak mi idzie?

Musisz zrobić bardziej Joł...oo..O...OOOOtwieramy buzię...JOŁ! :mrgreen:

Aga - 21 Marca 2006, 19:17

Z akcentem na "o", proszę zapamiętać... :mrgreen:
Rodion - 21 Marca 2006, 19:19

Zalapie odpowiedni akcent gdy opuści spodnie w kroku i naciagnie kaptur na glowe! :mrgreen:

Partner forum