To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Almaz i "SF"

mawete - 24 Lutego 2012, 09:45

Agi, oczywiście, jesteśmy już od piątku :D wieczorami ja również będę dostępny ;)
Agi - 24 Lutego 2012, 11:50

Przyjadę na pewno. Zdzwonimy się. :D
Witchma - 25 Lutego 2012, 09:45

Dotarła do mnie prenumerata NF i z zakładką i z wkładką :) Teraz wydawnictwo musi tylko przypilnować podanych dat i powinno być dobrze.
mawete - 27 Lutego 2012, 07:36

Przypominam o KONKURSIE. Dzisiaj ostatni dzień i ostatnia szansa na wygraną.
hrabek - 27 Lutego 2012, 07:55

Do mnie dotarło SFFiH z wkładką i zakładką. Zakładki mam już dwie, bo w przesyłce z książką Grzegorza też była.
Zakładka jest bardzo ładna, chociaż szczerze mówiąc to nie lubię jednostronnych zakładek. Wolę dwustronne, ale doceniam fakt, że w ogóle jest i że pewnie dwustronna kosztowałaby o wiele więcej w produkcji.

Przeczytałem także wkładkę. I teraz tak. W ogóle nie zamierzałem kupować książek Kress i Achmanowa, bo nie jestem w stanie przerobić swoich zaległości i polskiej literatury, którą chciałbym przeczytać, żeby jeszcze się porywać na wielotomowe sagi. Później dowiedziałem się, że będą to space opery, co z kolei natchnęło mnie do zmiany stanowiska i stwierdzenia, że jednak kupię.
Ale po przeczytaniu wkładki znowu jestem raczej na nie. W przypadku Kress jest to zdecydowane nie, bo nie wyobrażam sobie, jak jakakolwiek literatura z gatunku "science cośtam" może mieć napisane: "ślizg odmówił zauważenia wiązki". Dla mnie jest to nie do przetrawienia i jeśli dalej są podobne sery, to ja wymiękam.
Zdecydowanie lepiej wypada fragment Inwazji, tyle, że czytając ten fragment miałem przed oczami z 40 podobnych fragmentów. Oto zbliża się katastrofa, z której zdaje sobie sprawę tylko jedna osoba i próby przekonania do swojej racji szefostwa spełzają na niczym, w związku z czym katastrofa zaczyna się dziać i dopiero wtedy zaczyna się akcja. W sumie ciężko, żeby wydarzyło się to w inny sposób, po prostu taka ludzka natura, niemniej jednak specjalnie zachęcony się nie czuję. Ale też nie czuję się specjalnie zniechęcony (może poza informacją, że autor wyprodukował już 10 tomów, a to jeszcze nie koniec). Podejrzewam, że bliżej daty wydania jednej i drugiej powieści pojawi się jeszcze jakiś dodatkowy (albo dwa) fragment na stronie czy w jakiś inny sposób, więc być może przekonam się do zakupu, ale na razie nie widzi mi się to warte zainteresowania.

savikol - 27 Lutego 2012, 08:54

A opowiadania praskie Kruka kiedy? Lud czeka na to już kilka lat.
Fajnie, że będzie rosyjska fantastyka. Z chęcią sięgnę.

Kruk Siwy - 27 Lutego 2012, 09:21

hrabek, nie jest tajemnicą, że ja już przeczytałem Achmanowa. I nie do końca jest tak jak mówisz. Jest tam bodaj jeden spory fragment to sugerujący i widocznie ten fragment umieszczono. Jednak w kwestii nadchodzącego zagrożenia ludzkość zachowuje się dość rozsądnie. Nie będę spoilerował, ale jeśli styl ci odpowiada to zaryzykuj pierwszy tom, zwłaszcza, że fabularnie to zamknięta całość.
Iwan - 27 Lutego 2012, 09:39

hrabek napisał/a
Do mnie dotarło SFFiH z wkładką i zakładką. Zakładki mam już dwie, bo w przesyłce z książką Grzegorza też była.
Zakładka jest bardzo ładna, chociaż szczerze mówiąc to nie lubię jednostronnych zakładek. Wolę dwustronne, ale doceniam fakt, że w ogóle jest i że pewnie dwustronna kosztowałaby o wiele więcej w produkcji.

hrabek, to jak masz dwie to je sklej i masz dwustronną ;P:

hrabek - 27 Lutego 2012, 09:42

Przyszło mi to do głowy, ale zakładka jest dość gruba, gdybym skleił dwie ze sobą, to by wyglądało pokracznie.
nureczka - 27 Lutego 2012, 10:02

hrabek, z wybieraniem fragmentów zawsze jest kłopot: szukałam takich, które będą jednak zamkniętymi całostkami i jednocześnie nie będą spojlerowały. Takie założenie sprawia, że być może to co oryginalne nie trafiło do reklamy.
Być może powinnam wybrać inne fragmenty, ale nienawidzę reklam (charakterystycznych szczególnie dla filmów), gdzie w zapowiedzi masz zlepek najlepszych kawałków, a reszta to chłam.

Lis Rudy - 27 Lutego 2012, 19:33

A ja czekam na "Pola ..." Szmidta. I coś czuję, że chyba sobie poczekam, bo NURS dość oszczędnie operuje słowem. Trwa to jego pisanie i trwa.
mawete - 27 Lutego 2012, 21:39

Lis Rudy, jest szansa, że się doczekasz :D jest w przewidywalnych planach.
Lis Rudy - 28 Lutego 2012, 09:58

mawete napisał/a
jest w przewidywalnych planach.

mawete, a ja daję kratę browaru że w tym roku tego nie wydasz. Nie dlatego że nie dasz rady, tylko dlatego że NURS tego nie napiszę-on to "płodzi" z takim pietyzmem, że należy się spodziewać chyba jakiegoś wzorca (jak ten metra z Sevres) powieści. Jak już go łaskawie napiszę (i wyda !!!), to ja kupuję ramki i czepiam go na ścianę.

Agi - 28 Lutego 2012, 10:08

Lis Rudy napisał/a
Jak już go łaskawie napiszę

No to pisz Lisie! Do roboty! :wink:

Witchma - 28 Lutego 2012, 10:13

Agi, jesteś okrutnie skrupulatna. Z naciskiem na "okrutnie" :mrgreen:
Agi - 28 Lutego 2012, 10:21

Aś tam, zaraz "okrutnie". Motywuję Lisa do twórczości.
Lis Rudy - 28 Lutego 2012, 10:30

Agi napisał/a
Motywuję Lisa do twórczości

Nie, no, dziewczyny ! A kto to by chcial czytać ? Nawet w taniej książce by nie przeszło.
Co innego Wy.
Nawet jakbyście napisały instrukcje obsługi betoniarki, to czytałbym ją z wypiekami na twarzy ;P:

Witchma - 28 Lutego 2012, 10:31

Lisie, Ty nie wywołuj instrukcji z lasu! :twisted:
Agi - 28 Lutego 2012, 10:39

Mogę napisać procedury, mam wprawę. ;P:
Almaz raczej ich nie wyda... :mrgreen:

Witchma - 28 Lutego 2012, 10:45

Agi, jak nie...? To byłby numer specjalny dla największych hardkorów :D
merula - 28 Lutego 2012, 11:52

dzisiaj śnił mi się mawete, któremu tłumaczyłam się, dlaczego nie kupiłam Drukarczyka, a on był tak ojcowsko, łaskawie, wybaczający :mrgreen:
Witchma - 28 Lutego 2012, 11:54

merula napisał/a
a on był tak ojcowsko, łaskawie, wybaczający :mrgreen:

To się nie kwalifikuje nawet jako najbardziej fantastyczna fantastyka :mrgreen:

merula - 28 Lutego 2012, 11:55

a jak myślisz, czemu ten sen mi tak utkwił w pamięci? :twisted:
mawete - 28 Lutego 2012, 20:46

Jestem miłym mawete, jestem miłym mawete, jestemmiłymmawete... :twisted:
merula, pamiętaj... my się wcześniej czy później spotkamy... :wink: :twisted:

Matrim - 1 Marca 2012, 13:41

Wątek rozważań naukowo-literackich wylądował w osobnym wątku. O, tutaj :)
mawete - 6 Marca 2012, 09:06

Konkurs dotyczący książki Grzegorza Drukarczyka Bogowie są śmiertelni został rozstrzygnięty.
Zwycięzcom gratulujemy.

mawete - 6 Marca 2012, 15:21

Zapraszamy do przeczytania opowiadania które zwyciężyło w naszym konkursie.

Przepraszam, był drobny błąd na stronie - już poprawione. Złośliwość rzeczy martwych...

Iscariote - 6 Marca 2012, 16:22

Ha, przyszło :D I ma autograf i super wygląda ten biały grzbiet na półce. A jedyneczka tylko zachęca by obok pojawiła się dwójeczka i trójeczka i kolejne cyferki. Bałem się już, że nie przyjdzie bo wszyscy piszą, że już mają, ale jest! Jest radość. :D
Martva - 6 Marca 2012, 22:39

Czy ktoś może widział 'Bogów' w Krakowie?
mawete - 6 Marca 2012, 22:57

Martva, sprawdź w empiku na dziale prasowym

Partner forum