Powrót z gwiazd - J.K.R = aktorka?:)
Rodion - 12 Grudnia 2005, 11:10
Jakiś czas temu stwierdziłem, ze z uwagi na "pożyteczność" HP, gdyby Pani R. nieistniała to trzeba by ją wymyślić! A że "gada się" fajnie, po co nowy temat robić?
Czarny - 12 Grudnia 2005, 11:15
Rodion napisał/a | po co nowy temat robić? |
Może dla zmyłki
Rodion - 12 Grudnia 2005, 11:17
Czarny napisał/a | Może dla zmyłk |
Żeby ludzie nie znależli?!
Margot - 12 Grudnia 2005, 12:30
Jej, no, bo co więcej można o Rowling jako aktorce domniemanej lub nie napisać? Wierzę-nie wierzę? Się już dawno rozwinęło w temat oboczny, jak to dyskusje zaangażowane
Rodionie, Zajdel, jak wino, im starszy, tym lepszy
Rodion - 12 Grudnia 2005, 12:44
Margot napisał/a | Zajdel, jak wino, im starszy, tym lepszy |
Zgadzam się! Lecz w latach 80- siątych, czytało się z" wypiekami" na twarzy. A dziś "tylko" z uznaniem. Świat się zmienił i my wraz znim.
Margot - 12 Grudnia 2005, 13:30
Powieść o planecie Ksi dopiero teraz ma wymiar ciekawszy
Ale reszta, faktycznie, nieco inaczej wygląda bez kontekstu cenzury, dwuznaczności, etc.
Rodion - 12 Grudnia 2005, 13:53
Margot napisał/a | Powieść o planecie Ksi dopiero teraz ma wymiar ciekawszy |
W jakim sensie?
Jak myślisz ilu "młodych" załapie klimat i wyłowi "kwiatki"? Niestety, a może stety, dzieje się tak z wieloma książkami.
Iscariote - 12 Grudnia 2005, 15:17
Pan Lem powiedział kiedys cos w stylu że ludzie nie czytaja ksiązek... jesli czytają to nie rozumieją co czytają... a jesli juz przeczytają i zrozumieja to zaraz to zapominają... i tyle na temat czytania...
Margot - 12 Grudnia 2005, 15:20
Rodion napisał/a | Margot napisał/a | Powieść o planecie Ksi dopiero teraz ma wymiar ciekawszy |
W jakim sensie?
Jak myślisz ilu młodych załapie klimat i wyłowi kwiatki? Niestety, a może stety, dzieje się tak z wieloma książkami. |
W "Całej prawdzie o planecie Ksi" poruszany jest temat terroryzmu o zasięgu ogólnoświatowym (oczywiście, niezupełnie pierwszoplanowo). I jest tam trochę rozważań, które dopiero niedawno zauważyłam. Dla mnie ta powieść dopiero teraz się zaktualizowała :D:D
A ilu młodych załapie klimat? Pewnie bardzo niewielu, niestety. Ale Zajdel nie starzeje się łatwo, choć odczytanie bez kontekstu jego utworów, IMAO, zubaża interpretacje
Ziuta - 12 Grudnia 2005, 15:24
Margot napisał/a | A ilu młodych załapie klimat? Pewnie bardzo niewielu, niestety. Ale Zajdel nie starzeje się łatwo, choć odczytanie bez kontekstu jego utworów, IMAO, zubaża interpretacje |
Mnie Zajdel się podoba. Bardzo. W przciwieństwie do Pottera, z którego już wyrosłem (choć, przyznam, dalej mogę go czytać bez większej dezaprobaty)
Rodion - 12 Grudnia 2005, 15:32
Margot napisał/a | W Całej prawdzie o planecie Ksi poruszany jest temat terroryzmu o zasięgu ogólnoświatowym |
Fakt! Jest, ale tak jakoś "doklejony", może był to wygodny sposób wytłumaczenia motywów jakimi kierowali się porywacze? Jednak meritum to to co było potem, a co znaliśmy z za okna.
Dygresja: Dzisiaj korzystając z bankomatu, przypomniały mi się "klucze"!
Skąd on wiedział?!
Iscariote napisał/a | Pan Lem powiedział kiedys cos w stylu że ludzie nie czytaja ksiązek... jesli czytają to nie rozumieją co czytają... a jesli juz przeczytają i zrozumieja to zaraz to zapominają... i tyle na temat czytania. |
To co? NIe czytać?! Nawet Lema?!!
Iscariote - 12 Grudnia 2005, 15:43
hmmm... nikt czytac nie broni... ja mówie tylko to co przeczytałem w jakiejs gazecie... kazdy moze interpretowac słowa Lema jak chce...
Pako - 12 Grudnia 2005, 15:46
To raczej ironiczne poczucie Lema dało o sobie znać Bo inaczej to by sam nie czytał, wychodząc z takiego założenia. A że facet obstrzelany we wszystkich chyba książkach, to nie ma co - żartował
Iscariote - 12 Grudnia 2005, 16:29
Zart żartem ale wizja okrutna...
gorat - 12 Grudnia 2005, 20:47
Margot napisał/a | Ale reszta, faktycznie, nieco inaczej wygląda bez kontekstu cenzury, dwuznaczności, etc. |
A cenzura korporacyjna, kapitałowa? Nie da się pod nią podciągnąć?
Rodion - 12 Grudnia 2005, 21:34
gorat napisał/a | A cenzura korporacyjna, kapitałowa? Nie da się pod nią podciągnąć? |
Podciągnąć się da, tylko to nie będzie to samo. Jakby to...? A, już wiem!
To tak jakbyś chciał poznać 19-sty wiek, czytają cykl "Honor Harington". Jest on inspirowany cyklem C.S. Forestera, osadzonym w tych realiach ale to nie to samo. Inne tło, odniesienia i historia.
gorat - 12 Grudnia 2005, 22:08
Albo tak, jakbym chciał poznać kapitalizm czytając prace z XVIII czy XIX wieku.
Rodion - 12 Grudnia 2005, 22:33
Coś w ten deseń. Tylko że jak pamiętam to oni właśnie to cudo wymyślili.
|
|
|