To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Park marzeń [gry] - Wiedźmin

Ixolite - 13 Października 2007, 14:26

Niecałe dwa tygodnie :D
Homer - 13 Października 2007, 14:43

Taaa :) Maile potwierdzające już wysłane
dalambert - 18 Października 2007, 13:07

Uwaga, uwaga już wykonano pełnowymiarową figurę Wiedźmina stanie w licznych hipermarketach grę ową reklamując. Co dalej to się zobaczy... :wink:
Ixolite - 18 Października 2007, 13:17

No nie mogę się doczekać... a wysyłka już 22. ma być :)
Homer - 18 Października 2007, 20:18

Już szukam ServicePacka2 ;)
Navajero - 18 Października 2007, 21:03

Ixolite napisał/a
No nie mogę się doczekać... a wysyłka już 22. ma być :)

Spokojnie, ja też już zamówiłem, a czekam cierpliwie ;P:

Ixolite - 19 Października 2007, 00:25

No wiesz, na EK się załapałem :roll: :mrgreen:
Homer - 19 Października 2007, 11:08

Przecież wszystkie pójdą w tym samym terminie!
Sasori - 23 Października 2007, 11:06

Do mojego kierownika przed dwoma godzinami przyszła paczuszka z Wiedźminem :] Jakaż szkoda, że firmowe kompy tego nie pociągną...
Navajero - 23 Października 2007, 15:19

Już gram ;P:
Kruk Siwy - 23 Października 2007, 15:22

Navajero, i co to tak naprawdę jest? RPG czy zwykłe mordobicie plus wyścig małpy z komputerem? Pytam teoretycznie bo mó sprzęt i tak tego nie uciągnie...
Hubert - 23 Października 2007, 15:43

Z tego co wiem i widziałem - rozbudowane RPG połączone z efektownym mordobiciem :)
Navajero - 23 Października 2007, 15:46

A skąd ja mogę to wiedzieć na tym etapie Kruku? :) Toż dopiero zacząłem. Filmiki świetne, system walki niezły, wymaga odrobiny myślenia i raczej refleksu niż tępego walenia w klawiaturę, grafika bardzo dobra... Gra jest klimatyczna. Co do questów i systemu rozwoju postaci to dopiero zobaczę.
Hubert - 23 Października 2007, 15:53

A ja nie mogę zagrać, bo sprzęt nie udźwignie.. Buuuu. :(
Pako - 23 Października 2007, 16:29

Jaki masz sprzęt i ile klatek na tym sprzęcie i jakich ustawieniach to targa?
I takie wrażenie proste, po pierwszych 15 minutach: żałujesz wydanej gotówki czy wrecz przeciwnie?

Navajero - 23 Października 2007, 17:27

Sprzęt trochę lepszy od optymalnego/rekomendowanego podanego w wymaganiach do gry. Tzn. procesor, bo ramu 2 GB, a karta nieco gorsza ( minimalnie). Nie żałuję wydanej forsy, zapowiada się naprawdę dobrze.
Ixolite - 23 Października 2007, 17:28

ARGH, a ja dziś kurza stopa nie dostanę :(
rumeli - 26 Października 2007, 10:06

Życzę jak najlepiej tej produkcji. Kupię sobie Wiedźmina na gwiazdkę.
Ixolite - 26 Października 2007, 10:36

Moim zdaniem warto - cały spędzony przy grze czas miałem wielkiego banana na twarzy :D
gorbash - 26 Października 2007, 11:53

Jakie to ma wymagania? Bo na BioShocku sie można przejechać jak ktoś ma starsza grafe i brak zdaje się Shadera 3.0...
Ixolite - 26 Października 2007, 12:28

Cytat
Wymagania minimalne:
Microsoft ® Windows ® XP Service Pack 2, Vista (System Operacyjny musi posiadać dostępne aktualizacje)
Procesor: Intel Pentium 4 2.4GHz lub AMD Athlon 64 +2800
Pamięć RAM: 1024 MB RAM w przypadku Microsoft ® Windows ® XP / 1536 MB dla Microsoft ® Windows ® Vista
Karta graficzna: 128 MB Video RAM, z obsługąDirectX9 Vertex Shader/ Pixel Shader 2.0 (NVIDIA GeForce 6600 / ATI Radeon 9800)
8.5 GB wolnego miejsca na dysku twardym
Karta dźwiękowa zgodna z DirectX 9.0c
Napęd DVD

Wymagania optymalne:
Microsoft ® Windows ® XP Service Pack 2, Vista (System Operacyjny musi posiadać dostępne aktualizacje)
Procesor: Intel Core 2 Duo 2.13 GHz lub AMD X2 5600+
Pamięć RAM: 2 GB RAM
Karta graficzna: NVIDIA GeForce 7900 GTX / ATI Radeon X1950 PRO
8.5 GB wolnego miejsca na dysku twardym
Karta dźwiękowa zgodna z DirectX 9.0c
Napęd DVD

Z tym, że ludzie posiadający sprzęt ledwo spełniający wymagania minimalne lub nawet ich nie spełniający, mówią że i tak działa nieźle - oczywiście bez wszystkich bajerów, no ale to się samo przez się rozumie.

U mnie:
Athlon64 X2 3800+
2GB RAM
GeForce 8600GT OC

Działa dobrze w 1024x768 w pełnych detalach, czasem dostaje czkawki, ale to już chyba wina mojego sprzętu konkretnie. Dobrze działało też w 1280x1024, ale bardzo często zaczynało się koszmarnie przycinać bez wyraźnego powodu, znowu chyba to wina mojego sprzętu.

Pako - 26 Października 2007, 13:48

Niah... nawet do giga ramu nie podskakuję, procek wyciagnięty do 2,6, ale to Celek, więc się nie liczy, GF 6600 - to powinno pasować...
Eh... chyba nie zaryzykuję, może na nowym kompie kiedyś...

Fearfol - 27 Października 2007, 18:34

Może ktoś tu ładnie porównać Wiedźmina z NWN 2 - to drugie mam i jestem szczerze zawiedziony. Wymagania przerastają górę lodową a grafika mimo że ładna jest nie potrzebnie przesadzona - animacja wszystkich obiektów i takie dobranie barw że w podziemiach nic nie widać. Boje się że i na wiedźmina wyprzedam pół swoich rzeczy na allegro i kupię kota w worku.
Szenute - 27 Października 2007, 19:33

Z tego co widziałem graficznie kozak gierka, dawki RPG nie ośmielam się oceniać bo za krótko patrzyłem. Walki wyglądają super, ale ja i tak wolę Baldura :wink:
Ixolite - 27 Października 2007, 19:38

Fearfol - możesz poczekać na demko, powinno być w grudniu, o ile się nie mylę.

Z tym ładnym porównaniem to będzie kłopot, bo za dobrze NWN2 nie znam, ale dość powiedzieć, że są to po prostu dwie różne gry. To znaczy w tym sensie, że nie bardzo co jest porównywać ;)

Homer - 28 Października 2007, 18:25

Wiedźmin to najlepsza gra w jaką grałem cRPG!

Najbardziej bałem się o fabułe - fabuła i dialogi są genialne! Klimat Sapkowskiego przewija się przez całą rozgrywkę i nikt nikomu nie daje pardonu :) . Bardzo dobrze że gierka jest od 18+, a niektóre wypowiedzi (zwłaszcza krasnoludów) zwalają z nóg (vide " a czemu kuśka wchodzi w piczkę ;) "). A już gdy pojawił się Jaskier to w ogóle rozgrywka nabrała nowego wymiaru humoru. Co do samej fabuły - Jestem po dwóch rozdziałach , ale podsumuje - fantazja! Wielowątkowość! Możliwość znaczących wyborów i klimat! klimat! klimat! Jak dla mnie - miód. Grafika - wypas. Walka - kapitalna. Bardzo mi się podoba Żałuję jedynie mojego sprzętu, bowiem gra ma straszne sprzętowe wymagania!

MAM Athlona 3200+ i 1GB Ramu, najpierw grałem na GF 6600GT, ale wystarczyło to tylko na najniższe detale 1024x768. Zmieniłem grafę na GF8600GTS i mogłem już grać na wysokiech, ale w nowej, dużej lokacji znów przycina i chyba będę musiał tam miejscami na średnie wrzucać (w małych lokacjach bez zarzutu). Dodam jeszcze RAMu i wtedy zobacze i zdam relacje. A drugi minus to bugi, które się czasami różnie losowo pojawiają (ale jest już pierwszy patch).

Podsumowując: Rozrywka na wysokim poziomie, a dla lubiących klimat sagi pozycja obowiazkowa. Czasem cutscenki przypominają prawdziwy film! Wszystko kapitalne i coraz to nowe smaczki sprawiaja, że zbieram szczękę z podłogi! BRAWO! BRAWO! BRAWO! Ech, gdyby tak jeszcze lepszy komp mieć! :)

Gram non-stop od wtorku i jeszcze połowy gry nie skończyłem - znaczy czasowo dużo zajmuje :) . Questy skłaniają do myślenia i NIE ZAWSZE występują w tym samym czasie zmieniając mozliwość rozgrywki (pewne informacje uzyskane za późno powodują, że podejmujemy wczesniej decyzje inne i przez to nie dowiemy sie jakie byłyby konsekwencje naszych działań w przyszłości! - czytaj: jedno-, dwukrotne przejście gry wcale nie sprawi, że wszystko poznamy, bowiem w trakcie jednej rozgrywki tylko z jednej strony liźniemy ten rozbudowanych fabularnie świat! I o to chodzi!

Co do minusów to wieksze lokacje dłużej się ładują. Może to też wina mojego RAMu i tego że na wysokich detalach gram...

Krótko mówiąc - nie zawiodłem się !!!!
A jeszcze dużo na mnie czeka :D :D :D .

edit:
W porównaniu z Wiedźminem NWN2 to zabawka dla dzieci, taki drewniany mieczyk jakim się dziecko w rycerzy bawi do wykutego z kawałka meteorytu autentycznego wiedźmińskiego ostrza pokrytego runami....

Fearfol - 28 Października 2007, 19:56

Homer widać siedzisz w nim po uszy, co do tego ograniczenia wiekowego to mnie wkurza ta sztywna granica, co to znaczy że mam 18 lat ? że nabiłem odpowiedni "level" w życiu. Co odróżnia klienta z 18 do tego co ma 17 i 6 miechów. Co do erotyzmu i przemocy, to życie w społeczeństwie też powinno być od 18 wcześniej dzieciaki nie powinny opuszczać 4 kątów.
agrafek - 29 Października 2007, 15:19

U mnie chodzi płynnie (Athlon 3800+ i GeForce 7600GT), żadnego kaszlu nie dostaje, ale... Szlag jasny mnie trafia przy wczytywaniu lokacji - a byle chałupa to już nowa lokacja - bo trwa to i trwa. Przynajmniej u mnie.
Porównanie z NWN2? "Wiedźmin" to lepsza, jakby mniej sztampowa fabuła, świeższe podejście do postaci i większe na postaciach i fabule skupienie, niż tylko na walce. NWN2 ma bardziej kolorową, niemal bajkową w porównaniu z "Wiedźminem", grafikę. Tam gdzie NWN2 stawia w grafice na rozbuchane możliwości, "Wiedźmin" proponuje raczej klimat niż fajerwerki. Nie znaczy to, że graficznie ma się "Wiedźmin" czegow wstydzić. Po prostu gracze przywykli do dziesiątków kolorowych czarów i strojów tutaj spotkają barwy bardziej przytłumione a czary mniej rozbuchane wizualnymi efektami. Na plus NWN2 zaliczyłbym pracę kamery i możliwość jej ustawiania, bo ta w "W" czasem szaleje. No, ale to podobno ma zmienić patch. Zainstalowałem go nawet w sobotę, ale nie miałem czasu jeszcze zagrać od tej instalacji. Na razie nie porwał mnie osławiony system walki, ale twórcy uprzedzali, że trzeba go dobrze poznać, żeby dobrze się nim bawić.
Krótko powiedziałbym tak - NWN2 opiera się na starych, sprawdzonych, ale i lekko zajechanych już schematach pod względem systemu rozgrywki, ale i konstruowania fabuły, natomiast "Wiedźmin" zaryzykował zignorowanie przyzwyczajeń graczy i spróbował czegoś nowego. Moim zdaniem - z powodzeniem.
No i NWN2 szlało mi na pełnych ustawieniach, a "Wiedźmin" wystawia na próbę moją cierpliwość przy zapisywaniu i zmianach lokacji.

Pako - 29 Października 2007, 15:50

Fearfol napisał/a
Homer widać siedzisz w nim po uszy, co do tego ograniczenia wiekowego to mnie wkurza ta sztywna granica, co to znaczy że mam 18 lat ? że nabiłem odpowiedni level w życiu. Co odróżnia klienta z 18 do tego co ma 17 i 6 miechów. Co do erotyzmu i przemocy, to życie w społeczeństwie też powinno być od 18 wcześniej dzieciaki nie powinny opuszczać 4 kątów.

18 lat znaczy że jesteś pełnoletni i sam za siebie odpowiadasz i tyle. Wcześniej można to podpiąć pod deprawację nieletnich :P
A ogólnie podobno te ograniczenia i tak są nic nie warte, bo w każdym sklepie podobno sprzedają taki produkt...

Fearfol - 29 Października 2007, 18:47

TO może jakiś test psychologiczny zastosować, sprawdzić reakcje gracza na przemoc i erotykę ? Nie przeszedłeś testu nie możesz zakupić gry, testery ustawione w każdym sklepie z oprogramowaniem komputerowym ? Lepszy chyba pomysł od odgórnych norm ustawionych przez grupę specjalistów.

Partner forum