To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - e-booki, kto się na tym zna.

dziko - 15 Lipca 2011, 22:30

ketyow napisał/a
Z drugiej strony jak na LCD to coś długo bateria ma trzymać w Nooku. Nie wiem.

Też mnie to zastanowiło. Wychodzi, że to LCD w technologii IPS z jakąś dobrą powłoką antyodblaskową:

http://www.engadget.com/2...color-revealed/

Swoją drogą, Nook nie ma 3G w wersji za $249, więc tu słabiutko w stosunku do Kindla.

Ja to bym chętnie zobaczyłbym jakąś hybrydę, np. e-ink + nałożony na to przezroczysty OLED (że też nikt na to dotąd nie wpadł :) ) No, ale wtedy to byłaby być droga zabawka.

hrabek - 16 Lipca 2011, 00:05

Kolega podsunął mi tipa, że Nook może mieć dwa rodzaje ekranu - kolorowy i czarno-biały e-inkowy i przełączać się między nimi, ale nie wiem, czy to prawda. Szczerze mówiąc nie wydaje mi się, bo cena nie jest aż tak wysoka, żeby takie rozwiązanie zastosować.
Co do Kindle'a to zobaczymy, w którą stronę pójdzie. Ja póki co już niedługo zapoznam się z tym, co sprzedają w tej chwili.

A na pomysł z oledem to pewnie już wpadli, tylko marketingowcy odłożyli go na półkę, dopóki nie spadnie cena za ekrany oledowe. Bo inaczej ciężko by było sprzedać czytnik za 2-3 tysiące dolarów.

Matrim - 16 Lipca 2011, 00:22

A mnie się wydaje, że Nook ma górny wyświetlacz e-inkowy, a dolny, do przeglądania, to kolorowy LCD. W linku ketyowa o tym było, zdajesię.
Kruk Siwy - 16 Lipca 2011, 00:28

Bardzo ciekawa sytuacja na rynku e-czytników: według IDC po raz pierwszy w historii sprzedaż Nooka wyprzedziła sprzedaż Kindle’a. To chyba najlepsza odpowiedź na wątpliwości czego naprawdę chcą konsumenci: czarno-białego czytnika w technologii e-ink, czy jednak czytnika z kolorowym wyświetlaczem. Barnes & Noble wprowadził niedawno kolorowy czytnik i teraz zbiera z tego profity.

Całość tutaj: http://webhosting.pl/Sens...rzedzil.Kindlea

Matrim - 16 Lipca 2011, 00:38

... a bo tamto było sprzed dwóch lat ;P:
agnieszka_ask - 18 Lipca 2011, 11:52

moze niekoniecznie zgodnie z tematem, ale poniekad o niego zachacze.
gdzie kupujecie e-booki?
ktora ksiegarnia jest najlepsza? interesuja mnie wylacznie polskojezyczne pozycje, a anglo wiem jak sie dobrac ;)

Unicorn - 24 Lipca 2011, 00:31

A propos - zamówiłam sobie czytnik Kindle z Amazon.com - mam nadzieję, że nie zawiodę się na zakupie. Kupiłam go, bo dostałam od znajomego ponad 1000 e-booków s-f i fantasy.. trudno mi się czyta na komputerze, bo szybko męczą mi się oczy, a niektórych tych książek nie mogę zdobyć w normalnej wersji...
Drukować też się nie opłaca, więc czytnik był potrzebny. Poczytałam trochę i opinie są podzielone... Zobaczymy, mój nowiutki czytnik ma przybyć w środę :)

nureczka - 24 Lipca 2011, 15:46

Unicorn, z niecierpliwością czekam na opinię. Też zauważyłam, że zdania są podzielone, ale w sieci, jak to w sieci, nigdy nie wiadomo kto pisze szczerze, a kto na zamówienie (producenta lub konkurencji).
Unicorn - 25 Lipca 2011, 16:49

nureczka, dzisiaj rano przyszedł mi Kindle! :) Na razie jestem zachwycona i się bawię nim jak szalona... prosty w obsłudze i rzeczywiście miło się czyta... jeszcze popróbuję z innymi możliwościami... ale jak na razie bardzo mi się podoba... zwłaszcza możliwość wgrywania swoich wygaszaczy, których w necie jest zatrzęsienie. Na razie mi się podoba... :)
czterdziescidwa - 25 Lipca 2011, 21:35

A mnie Amazon zaskakuje. Nie zdążyłem kupić tańca smoków przed premierą, kiedy był na Kindla za 9 USD; przypomniałem sobie w dniu premiery i okazało się, że kosztuje 22$
Ponad dwa razy więcej! Obraziłem się i nie kupiłem. Dziś wiedzę, że jest za 13$.
Takiej zmienności to nawet kontrakty terminowe na WIG20 nie mają ;)

Unicorn - 26 Lipca 2011, 10:27

eh to normalne w sumie... już się z tym wiele razy spotkałam. Trzeba uważać niestety, żeby nie przepłacić.
ketyow - 26 Lipca 2011, 15:41

A jeżeli mam pliki w doc/rtf to rozumiem, że nie ma większych problemów z konwersją na Kindla?

Tzn. wiem, że robi to Amazon, ale czy samemu też można jakimś programikiem z zachowaniem polskich znaków?

czterdziescidwa - 26 Lipca 2011, 16:15

ketow: http://calibre-ebook.com/

nie jest idealne, ale działa. Możesz też wysłać mailem na specialny adres: skonwertuje i wgra Ci na urządzenie, ale nie próbowałem tego.

Unicorn - 26 Lipca 2011, 19:33

tak tak.. calibre jak przedmówca napisał ;)

W sumie najwygodniej jest wysłać na maila @kindle.com, jaki Ci generują automatycznie i potem ściągać przez Wi-fi na czytnik... o wiele wygodniej! :) bo nie musisz się męczyć i konwertować samemu. Przy calibre jest taki problem, że nie zawsze konwertuje polskie znaki prawidłowo, przynajmniej ja miałam wczoraj problem.. a jak wysłałam na maila, to było wszystko okey.

Nadal jestem zachwycona...

gorbash - 26 Lipca 2011, 19:46

Unicorn napisał/a
W sumie najwygodniej jest wysłać na maila @kindle.com, jaki Ci generują automatycznie i potem ściągać przez Wi-fi na czytnik... o wiele wygodniej!

Tu mnie zaskoczyłaś.. Da się tak??

Edit:
Przetestowałem - wow!

nureczka - 26 Lipca 2011, 20:07

To ja mam jeszcze jedno pytanie: a z rosyjskimi literami da radę?
czterdziescidwa - 26 Lipca 2011, 21:00

Z tego co wiem to tak; ale jak masz jakiegoś ebooka w cyrylicy, to mogę sprawdzić

edit: jest nawet w opisie:
http://www.amazon.com/Kin...e/dp/B002Y27P3M

"Support for Non-Latin Characters
Kindle can now display Cyrillic (such as Russian), Japanese, Chinese (Traditional and Simplified), and Korean characters in addition to Latin and Greek scripts for certain file types. To view your personal documents with..."

Ale to tylko kindle-3

ketyow - 26 Lipca 2011, 21:02

Wi-Fi czy 3G? Tzn. i tak jeśli wezmę to tylko opcję z 3G, ale jest to różnica, bo nie wiem czy mogę w dowolnym miejscu potem zassać taką książkę czy tylko w domu ze swoim netem?
gorbash - 26 Lipca 2011, 21:16

Jeśli wysyłasz na maila sobie to tylko przez WiFi jest za darmo. Jeśli chcesz przesłać przez 3g to kasują "niewiele" - cokolwiek to znaczy. Jak kupujesz na amazonie to ściągasz za darmo zarówno po WiFi jak i 3G.
ketyow - 26 Lipca 2011, 21:37

Aha. A w jaki sposób oni mi naliczają za korzystanie z 3G? Chyba nie wysyłają rachunku? ;P:

I w takim razie, to chyba jednak nie warto dopłacać do 3G, jeśli moje zakupy na Amazonie będą rzadkością i nie będę ich też robił poza domem?

nureczka - 26 Lipca 2011, 21:49

czterdziescidwa, dzięki.
Mam tylko rtf-y.

Unicorn - 27 Lipca 2011, 00:17

gorbash napisał/a
Tu mnie zaskoczyłaś.. Da się tak??

Edit:
Przetestowałem - wow!

Moja reakcja była taka sama! ;)

O cyrylica i koreański... -> super! przyda się... bye bye drukowanie podręczników, żebym mogła je zabierać i pracować na nich na wyjazdach. Na kindle będzie wygodniej.

gorbash - 27 Lipca 2011, 07:05

ketyow napisał/a
Aha. A w jaki sposób oni mi naliczają za korzystanie z 3G? Chyba nie wysyłają rachunku?

I w takim razie, to chyba jednak nie warto dopłacać do 3G, jeśli moje zakupy na Amazonie będą rzadkością i nie będę ich też robił poza domem?

Z tego co widzę to płacisz za 3G tylko wtedy, jeśli "swoje" dokumenty wysyłasz na maila żeby je wrzucić na urządzenie przez 3G. Z mojego punktu widzenia bez sensu bo albo wysyłam na maila żeby sciągnął przez WiFi (za darmo i raczej jako ciekawostka - odkryłem tę funkcjonalność wczoraj) albo w ogóle przez USB (tym bardziej za darmo).
Natomiast 3G mi się już pare razy przydało jako że Kindle ma wbudowaną przeglądarke i można chociażby sprawdzić pocztę czy do banku się zalogować. I to jest za darmo - tak jest napisane i nie zauważyłem żeby cokolwiek mi z karty uciekło.

nureczka - 27 Lipca 2011, 11:01

Uwaga, pytania blondynki!

A jak to jest z dostępnością polskich książek na kindle? Odwiedziłam kilka witryn, a tam głównie PDFy. Z opisów w sieci wynika, że do PDFów nadaje się głównie wersja DX, a różnica w cenie jest hmmmm.... znaczna.
Gdzieniegdzie trafia się ePUB. Jak to jest z konwersją tego formatu? Edit: chodzi mi o to, czy jedyną opcją jest samodzielne użycie Calibri, a jeśli tak, to jakie są efekty końcowe.
A co z poskimi gazetami?

gorbash - 27 Lipca 2011, 11:13

Co do oferty polskich książek - bieda. Z tego co widziałem to jest raczej ten sam zestaw tytułów. Probowałem zdobyć Herrenvolk ale księgarnia mnie zlała, a konwersja z PDFa - próbki wyglądała bardzo źle. W empiku książki sa w epub także nie powinno być problemów z konwersją.
nureczka - 27 Lipca 2011, 11:23

gorbash, dzięki.
ketyow - 27 Lipca 2011, 11:31

gorbash, ale to Amazon daje jakąś swoją kartę i doładowujesz przez nich?
gorbash - 27 Lipca 2011, 11:33

ketyow napisał/a
gorbash, ale to Amazon daje jakąś swoją kartę i doładowujesz przez nich?

Mam kartę płatniczą / kredytówkę skojarzoną z kontem - tak kupowałem samo urządzenie.

nureczka - 27 Lipca 2011, 11:44

No jakaś ograniczona jestem, albo mi deszcz całkiem rozumu rozmoczył.
Znalazłam coś takiego i nie ogarniam w jakim formacie są te gazety (lub czasopisma)? Czy to można by czytać na kindlu?

ketyow - 27 Lipca 2011, 11:44

Że jak, że oni wybierają sobie sami z Twojego konta bankowego? To chyba niemożliwe? Czy dają Ci ujemny rachunek, a Ty spłacasz po fakcie, jak np. z opłatami za allegro?

nureczka, nie.

Partner forum