To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - Seriale, seriale...

NURS - 27 Marca 2007, 13:09

count napisał/a

Btw: Nursie, czy nie jest tak, ze HBO wszedzie nadaje bez reklam? Bo wtedy ogladalnosc Rzymu mialaby raczej maly wplyw na (nomen omen) wplywy z reklam, nieprawdaz? Co najwyzej mozna troche wiecej abonamentow sprzedac, moze o to chodzilo ludziom z HBO mowiac, ze serial jest nieoplacalny?

Zacytowałem ci wypowiedź ludzi z HBO, którzy twierdzą coś wręcz przeciwnego, a ty dalej swoje. :-) A to, że u nas nie ma reklam na HBO nie znaczy, że nie ma ich u nich. I nikt nie mówi o reklamach podczas filmu, ale przed i po.

hrabek - 27 Marca 2007, 13:11

O ile nie posiadalem dokladnych danych jak ty, to napisalem co slyszalem. Wciaz uwazam, ze z tym na listosc boska przesadziles. I wciaz uwazam, ze istnieje granica, powyzej ktorej serial przestaje byc oplacalny. Nie wiedzialem ile dokladnie kosztuje Rzym, wiec dzieki za info. Okazuje sie, ze nie jest specjalnie drogi tak naprawde.

Z tymi edycjami DVD to tez nie mozna z gory zakladac przychodu. Poza tym edycja DVD wychodzi dopiero po zakonczeniu emisji calego sezonu, gdzie decyzja o ewentualnym kreceniu kolejnego juz zapadla. Wiec w przypadku pierwszego sezonu ciezko stwierdzic jaka ta sprzedaz bedzie, prawda? Na Firefly sie na tym przejechali, bo gdyby wiedzieli, to by robili kolejne odcinki, a nie zawieszali serial.

hrabek - 27 Marca 2007, 13:13

NURS napisał/a
Zacytowałem ci wypowiedź ludzi z HBO, którzy twierdzą coś wręcz przeciwnego, a ty dalej swoje. :-) A to, że u nas nie ma reklam na HBO nie znaczy, że nie ma ich u nich. I nikt nie mówi o reklamach podczas filmu, ale przed i po.

Nie swoje, tylko pisalismy rownolegle. Zanim ja napisalem posta glownie do Ariah, to ty wstawiles swojego. Wyszlo, ze ja dalej swoje. Nie przesadzaj.

U nas w HBO nie ma reklam w ogole, dlatego pytalem.

NURS - 27 Marca 2007, 13:21

count napisał/a

O ile nie posiadalem dokladnych danych jak ty, to napisalem co slyszalem. Wciaz uwazam, ze z tym na listosc boska przesadziles. I wciaz uwazam, ze istnieje granica, powyzej ktorej serial przestaje byc oplacalny. Nie wiedzialem ile dokladnie kosztuje Rzym, wiec dzieki za info. Okazuje sie, ze nie jest specjalnie drogi tak naprawde.

no prob, ma sie dojścia :-) Jesli taka granica istnieje - a w tym przypadku CEO mowi, że to najlepiej wydana kasa, czyli, ze film zarabia - to jest ona grubo, grubo wyżej.

Cytat
Z tymi edycjami DVD to tez nie mozna z gory zakladac przychodu. Poza tym edycja DVD wychodzi dopiero po zakonczeniu emisji calego sezonu, gdzie decyzja o ewentualnym kreceniu kolejnego juz zapadla. Wiec w przypadku pierwszego sezonu ciezko stwierdzic jaka ta sprzedaz bedzie, prawda? Na Firefly sie na tym przejechali, bo gdyby wiedzieli, to by robili kolejne odcinki, a nie zawieszali serial.

Owszem, takie rzeczy się zakłada, są nawet specjalne przeliczniki pozwalające ocenić chłonność rynku. bo to jest część strategii finansowej. A firefly zawiesili, bo miał mała oglądalność. count, wysoki rating to 20 mln widzów. Firfly chyba miał ze 3 o ile pamiętam. I dlatego zrzucili go z ramówki. Tam nie ma zmiłuj. 100 tys fanów podpisujacych petycję to jak 3 protestujących przed sejmem :-)

hrabek - 27 Marca 2007, 13:24

Wiem, rozumiem to. Nie bylo zmiluj i polecialo. Normalna rzecz w swiecie serialowym. Chodzi mi o to, ze ktos robil jakies przeliczniki sprzedazy DVD, zakladam, ze na podstawie ogladalnosci w TV i na tym sie przejechali. Bo sie okazalo, ze sprzedalo sie super. Dzieki temu mieli kase na powstanie filmu. Jak sie film sprzedal to juz nie wiem, czy tez bylo dobrze, czy juz nie.
NURS - 27 Marca 2007, 13:36

Ta historia zapewne wygladała nieco inaczej :-) film kinowy był raczej niewypałem.

Ale przy okazji powiem ci jeszcze jedno. W przypadku takich produkcji, jak Rome, dla HBO nie ma praktycznie znaczenia - przynajmniej w tym wymiarze, o którym rozmawiamy - bo oni wykladają częśc pieniędzy z abonamentów na produkcję, więc to nie inwestycja, która musi sie zwrócić, tylko wydawanie zakladanej i tak cześci przychodów w repertuar.

hrabek - 27 Marca 2007, 13:40

To tez rozumiem, ale tu akurat kasa z abonamentow musi isc takze na zakup nowosci kinowych, zeby mieli megapremiery do pokazywania co niedziela, wiec chyba nie jest tak, ze cala kase z abonamentow maja do dyspozycji na wlasne produkcje.
Ixolite - 27 Marca 2007, 13:53

Z Firefly to niestety nie tylko oglądalność, ale przede wszystkim dziwaczna polityka stacji FOX, która upierdzieliła nie tylko ten serial, utrzymując za to znacznie gorsze i mniej popularne...
NURS - 27 Marca 2007, 13:58

count napisał/a
To tez rozumiem, ale tu akurat kasa z abonamentow musi isc takze na zakup nowosci kinowych, zeby mieli megapremiery do pokazywania co niedziela, wiec chyba nie jest tak, ze cala kase z abonamentow maja do dyspozycji na wlasne produkcje.

Pokaż mi, gdzie napisałem, że cała kasę przeznaczają :-)
Polityka jest taka, że mają kasę na zakupy i produkcję. jak w totku, na wygrane idzie np. 50% wpływów, dlatego nie ma jednej kwoty wygranej, tak i tutaj okreslony procent jest wydawany celowo.

Homer - 27 Marca 2007, 17:17

NURS napisał/a
Okres produkcji całej serii rozpoczetej teraz oznacza 18 miesięcy przerwy, a to jest zbyt długo.

Tego nie rozumiem. Chodzi o przerwę między sezonami? Jeśli tak, to wcale nie tak długo. W końcu między 1 sezonem Rzymu (sierpień 2005), a drugim (styczeń 2007), też upłynęło mniej więcej 18 miesięcy. A 2 miesiące w tę, a w tę chyba, przy takim serialu jak Rzym, nic nie znaczą.

NURS - 27 Marca 2007, 18:23

bo rozpoczeli produkcje drugiego po emisji 3 odcinka serii pierwszej. Na razie nie ma decyzji, więc od momentu, kiedy ją podejma, do emisji musi upłynąc tyle czasu.
Podalem dane wypowiadane przez cytowanego juz gościa z HBO.

Ixolite - 27 Marca 2007, 18:28

Aaa, wtrunce się jeszcze jednym - produkcja seriali to teraz dochodowy byznes jest, trzeba sporo kasy wyłożyć, ale zyskuje się abonamentopłatników, serial wydaje się potem na dewede, dobry serial kupowany jest przez setki telewizji na całym świecie - to są wielkie pieniądze, częstokroć porównywalne albo i nawet większe od holywoodkich hitów, które po miesiącu znikają z kina...
NURS - 27 Marca 2007, 19:14

aby pojawic się w płatnych telewizjach, potem w samolotach i autobusach i pociągach, potem na DVD w rentalu i sell-thru, potem w zwykłych telewizjach :-)
Ixolite - 27 Marca 2007, 19:55

Zauważ, że serial, jak to serial, składa się z wielu odcinków, a jak się sprawdzi, to i z kolejnych serii, które też mają dużo odcinków :D
Kirasz - 29 Marca 2007, 20:18

Ja co do Rome słyszałem ze ma być tylko jeden sezon, i okazało sie ze naklecili 2. Z czego trza przyznac ze kawal dobrej roboty w 2 sezonie, az sie łezka teges...tak juz będę poważny.
Właśnie skończyłem oglądać 10 odcinek :(
No nic może nakręcą 3 serie, a może ktoś inny nakręci równie dobry serial :)

Ziuta - 29 Marca 2007, 21:16

Ale narobiliście mi smaka na Rzym. Drugą serię, rzecz jasna, bo pierwszą oglądnąłem.
Ale i tak największą tragedią było nienakręcenie trzeciej serii Riget.

NURS - 29 Marca 2007, 22:30

po zastanowieniu, trzecia seria Rzymu moze być nawet za trzy lata. moga zrobic zupelnie inna historię, bo ta ma logiczne zakonczenie.
Homer - 29 Marca 2007, 23:46

No ma! I chwała za to twórcom, że każdy sezon potrafią spójnie zakończyć. A materiału jeszcze sporo zostało. Choćby jak Livia załatwia Octaviana.
Ziuta - 30 Marca 2007, 10:42

Przecie trzecia seria Rzymu już jest! Ja, Klaudiusz się nazywa!
Ariah - 30 Marca 2007, 10:49

A ja bym chciała tak o Bizancjum...

Ech, pomarzyć dobra rzecz...

Ziuta - 30 Marca 2007, 10:56

Razu jednego wysupłałem kumplowi ideę nakręcenia serialu o 1 DP Maczka. Kumpel stwierdził, że to komercha i wolałby coś o Rommlu
Homer - 30 Marca 2007, 19:00

Ziuta napisał/a
Razu jednego wysupłałem kumplowi ideę nakręcenia serialu o 1 DP Maczka. Kumpel stwierdził, że to komercha i wolałby coś o Rommlu

Komercha???!!!

W "Ja, Klaudiusz!" nie ma Tytusa Pullo :>

mBiko - 30 Marca 2007, 21:06

A czy ktoś może pamięta kto podkładał głos pod K-K-Klaudiusza w polskiej wersji dubbingu ?
Nova - 31 Marca 2007, 10:20

Ziuta napisał/a
Ale i tak największą tragedią było nienakręcenie trzeciej serii Riget.

zgadzam się. Pani Druse w piekle i Mona krążaca w podziemiach szpitala... przerwanie w takim momencie to zbrodnia

Homer - 5 Kwietnia 2007, 22:30

Umarł król. Niech żyje król!

"Rzym" się skończył - dziurę trzeba czymś załatać. I oto pojawia się nowy serial historyczny opowiadający o dziejach Henryka VIII, pt. "The Tudors". Serial ma mieć 10 odcinków, póki co pojawił się pierwszy (a ptaszki ćwierkają, że już trzy można namierzyć w odmętach sieci). Mała zajawka dostępna tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=rL7HHtg-PHU (spoiler-alert są tam sceny z kilku odcinków).
W obsadzie gwiazd trochę jest. Brak (jak to ktoś określił) "zapychaczy". W fabule biorą udział tylko postacie historyczne. Jak zgodnę to z historią - czekam na opinie, gdyż ekspertem nie jestem.

Mnie się podoba :) .

NURS - 5 Kwietnia 2007, 22:36

Ruszyl trzeci sezon ReGenesis. Niby mało fantastyczny - może prócz klonowania ludzi i Jezusa :-)
hrabek - 17 Kwietnia 2007, 09:27

Ostatnio zaowocowalo nowymi serialami w USA. I tak:

1. Drive - znowu "ONI" (nie ci z kosmosu, tylko tacy jak w Prison Break, czy Lost), ktorzy trzymaja wladze i wyscig (cos jak Amazing Race, tylko fabularny). W obsadzie Nathan Fillion (Serenity/Firefly) i Rex z Gotowych na wszystko (nie pamietam nazwiska autora). Po pierwszym odcinku zapowiada sie niezle. Moze nie sci-fi i nie trzyma w napieciu jak pierwsze odcinki Lost, czy niemalze wszystkie Prisonow, ale ma potencjal i moze sie rozkrecic.

2. Painkiller Jane - tu z kolei wczuwamy sie w "ONYCH". Pani Jane staje sie czescia specgrupy zwalczajacej osoby z naprzyrodzonymi zdolnosciami (np. kontrolowanie zdalne innych osob). Sama posiada zdolnosc regeneracji (jak Claire z Heroes). W roli tytulowej Kristianna Loken, czyli urocza pani Terminatrix. W tym serialu juz nie tak urocza, a ogolnie sam serial jakos nie wzbudzil mojego zachwytu, chyba podziekuje po jednym odcinku.

3. Raines - Jeff Goldblum rozwiazuje morderswta w nietypowy sposob. Nawiedzaja go ofiary i zamiast je odganiac wspolpracuje z nimi az znajdzie sprawce. Nie widzialem serialu, ktos wie, czy warto?

4. Superstorm - miniserial o grupie naukowcow opracowujacych metody radzenia sobie z burzami i duszenia ich w zarodku. Tez nie ogladalem i nie wiem, czy warto, ktos moze cos dopisze?

Ixolite - 17 Kwietnia 2007, 10:49

Co do drugiego, obejrzałem pierwszy odcinek i mam mieszane uczucia. Po pierwsze strasznie zalatuje Heroes, nie wiem czy intencjonalnie czy przypadkowo, po drugie przynajmniej po pierwszym odcinku, wygląda na taki zapychacz czasu antenowego, jeden z dziesiątków seriali, które ogląda się nie po kolei przełączając kanały.

Może się mylę, czas pokaże.

EDIT: Co do Raines'a to znalazłem taką informację, nie wiem na ile pewną:
Cytat
I don't know about you but Im getting sick of all the axing!

What's the point of starting to watch something if you don't get to see the finale?!?!?!

Now Raines has been chopped from 13 episodes to just 7 before it's even started! If that's not a sign of a PLANNED axe I don't know what is. I'm not even going to start watching this as it will be a blatant waste of my time.

hrabek - 17 Kwietnia 2007, 11:38

Z tym Raines to rzeczywiscie porazka w takim razie.

Co do Painkiller Jane to serial jest produkowany przez stacje Sci-Fi channel. Oni nie maja jakichs specjalnie wysokobudzetowych produkcji, wiec tutaj nie ma co liczyc na fajerwerki. Jednak zdarzaja sie produkcje calkiem wciagajace jesli chodzi o klimat, ale akurat tego w Painkiller nie zauwazylem za wiele. Moze sie rozkreci, ale szczerze mowiac chyba szkoda mi czasu na czekanie i zycie nadzieja.

Ciekawostka jest fakt, ze serial ten jest wspolprodukowany przez sama Loken. Moze dlatego biedzi, bo pani ex-modelka nie do konca ma pojecie o robieniu seriali?

NURS - 17 Kwietnia 2007, 12:04

Raines powiela schemat z kilku innych seriali. Ghost Whisperere, Medium, Dead Zone, jeszcze by się tego trochę znalazło - wszędzie ktoś rozwiązuje sprawy rozmawiając z duchami. BTW, jak do sledczego przychodzi ofiara, to po co sledztwo, przeciez powie, kto ja zabijł, jak i gdzie :-)
Bloodlines - policjantka i wampir w teamie.

Partner forum