To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Jestem za maksymalną swobodą wypowiedzi...

Piech - 30 Maj 2007, 16:51

Cytat
Marksizm jest OKDR, bo wychodząc z błędnych przesłanek dochodzi do błędnych wniosków.

To znaczy, że jest logiczny?

dzejes - 30 Maj 2007, 16:52

Logiczny tak, praktyczny nie :wink:
Henryk Tur - 30 Maj 2007, 17:42

Cytat
Z twoim podejściem do wielu spraw, to cie niedoszacowałem w poprzedniej wypowiedzi.

Faszyzm dąży do unifikacji; ein volk, ein reich, ein fuhrer.
O ile z tym ostatnim jeszcze można się zgodzić (wielu fantastów XIX wiecznych, np. Wells, przewidywało Rząd Światowy i prezydenta świata), to te dwa pierwsze jakoś nie wchodzą w rachubę. Ja lubię różnorodność, faszyzm, komunizm i inne socjalizmy dążą do przykrajania wszystkich swą miarą. Jest to złe i hamujące rozwój. Zresztą i czerowni i granatowi to socjaliści - wszak faszyzm to narodowy SOCJALIZM.

Cytat
A kto to sa Indyjczycy?

MIeszkańcy Indyj. Nie Zachodnich :twisted:

Cytat
To w zasadzie mówimy o anarchii. Państwo w takim systemie nie jest do niczego potrzebne. i jak się ma do tego religia i konserwatyzm?

Pańśtwo jest potrzebne. Każda organizacja musi opierać isę na solidnych fundamentach. Odpowiedzialnośc polega na braku owej humanitarnej-do-przesady-pomocy. Jesteś bezrobotny - znajdź sobie pracę sam. Jesteś chory - idziesz do prywatnego lakarza, płacisz i obsługują cię od razu. I inne takie przykłady.
Państwo jest po to, aby za podatki chronić obywatela - silna, skuteczna policja - oraz zapewniać mu warunki rozwoju- zarówno duchowego, jak i ekonomicznego.

ihan - widać, żeś od niedawna na forum. Jestem jednym z najiększych przeciwniów religii, poczytaj inne wątki.
A co do konserwatyzmu - co masz na myśli?

ihan - 30 Maj 2007, 19:00

Henryk Tur napisał/a
Pańśtwo jest potrzebne. Każda organizacja musi opierać isę na solidnych fundamentach. Odpowiedzialnośc polega na braku owej humanitarnej-do-przesady-pomocy. Jesteś bezrobotny - znajdź sobie pracę sam. Jesteś chory - idziesz do prywatnego lakarza, płacisz i obsługują cię od razu. I inne takie przykłady.
Państwo jest po to, aby za podatki chronić obywatela - silna, skuteczna policja - oraz zapewniać mu warunki rozwoju- zarówno duchowego, jak i ekonomicznego.

Wg twojej definicji, gdy tylko i wyłacznie ja jestem za siebie odpowiedzialna, nie wiem w jaki sposób Państwo ma wiedziec czegóż to JA do tego rozwoju potrzebuje. Panstwo nie ma mi nic zapewniać, bo zapewnić mam sobie SAMA. cały czas mówimy o podniesionej przez ciebie głównej cnocie prawicy. I gdyby taka była prawica, nie wcinajaca sie w mój sposób na zycie, moje przekoanania, poglady i swiatopogląd pewnie uznałabym ją za ustrój zapewniający raj na Ziemi. Tylko wtedy to juz nie jest prawica. Bo przy w takim układzie nawet przy braku opieki nad słabszymi pewnie znaleźliby sie chcacy humanitarnie pomagac słabszym. No, chyba by sie znaleźli.

Henryk Tur napisał/a
ihan - widać, żeś od niedawna na forum. Jestem jednym z najiększych przeciwniów religii, poczytaj inne wątki.

Z reguły prawica jest konserwatywna i silnie oparta na religii, ot co. I taka prawica takze nie zakłada zadnej róznorodności, tzn jak z Fordami, możesz miec takie poglady jak tylko chcesz, pod warunkiem, że jestes białym, heteroseksualnym mężczyzna katolikiem. Jesli nie jesteś guru prawicy decydujacym o jej rozwoju nie wiem co by to miało miec wpólnego z twoimi pogladami.

Dabliu - 30 Maj 2007, 19:42

ihan napisał/a
Henryk Tur napisał/a

Wg twojej definicji, gdy tylko i wyłacznie ja jestem za siebie odpowiedzialna, nie wiem w jaki sposób Państwo ma wiedziec czegóż to JA do tego rozwoju potrzebuje. Panstwo nie ma mi nic zapewniać, bo zapewnić mam sobie SAMA. cały czas mówimy o podniesionej przez ciebie głównej cnocie prawicy. I gdyby taka była prawica, nie wcinajaca sie w mój sposób na zycie, moje przekoanania, poglady i swiatopogląd pewnie uznałabym ją za ustrój zapewniający raj na Ziemi. Tylko wtedy to juz nie jest prawica. Bo przy w takim układzie nawet przy braku opieki nad słabszymi pewnie znaleźliby sie chcacy humanitarnie pomagac słabszym. No, chyba by sie znaleźli.

Henryk Tur napisał/a

Z reguły prawica jest konserwatywna i silnie oparta na religii, ot co. I taka prawica takze nie zakłada zadnej róznorodności, tzn jak z Fordami, możesz miec takie poglady jak tylko chcesz, pod warunkiem, że jestes białym, heteroseksualnym mężczyzna katolikiem. Jesli nie jesteś guru prawicy decydujacym o jej rozwoju nie wiem co by to miało miec wpólnego z twoimi pogladami.

Bzdury prawisz, Ihan ;P: To polska prawica jest wypaczona. Prawdziwa prawica, to wolność obywatelska i wolny rynek. A zamiast polityki zasiłkowej popiera dobroczynność. Bo to co innego - nikt nikomu nie zabrania pomagać potrzebującym, ale prawdziwym potrzebującym.
Państwo potrzebne jest głównie do tego, by zapewnić obywatelom uczciwe sądy, sprawną policję i silną armię.

ihan - 30 Maj 2007, 19:45

Świetnie Dablju, podaj przykład kraju, gdzie istnieje taka prawica jaką opisujesz. Chciałabym wiedziec gdzie emigrować.
Dabliu - 30 Maj 2007, 19:56

ihan napisał/a
Świetnie Dablju, podaj przykład kraju, gdzie istnieje taka prawica jaką opisujesz. Chciałabym wiedziec gdzie emigrować.

Zawsze jest ktoś, kto taką prawicę zepchnie w dół, jako "nieżyciową".

My mamy prawie taką prawicę...

ihan - 30 Maj 2007, 20:01

Piszesz o partii, której szef postulował by kobiety nie pracowały (i dzieki temu natychmiast zwiekszy się ilość miejsc pracy dla mężczyzn i wzrosną ich zarobki), a dziewczynki nie były w szkole uczone matematyki, bo i tak im się to w życiu nie przyda? A gdzie tu wolność obywatelska i wolny rynek przepraszam? No chyba, że mówimy o róznorodności, którą nazywam roboczo różnorodnością Forda o której pisałam wcześniej.
Romek P. - 30 Maj 2007, 21:00

ihan napisał/a

No i ot co. Jeszcze dodaj, że Margaret Thatcher była facetem :D
Bo gdybyś nie wiedziała, rządziła Wielką Brytanią z ramienia Partii Konserwatywnej, a jej głęboki związek z kościołem katolickim polegał na tym, że opowiadała się za legalizacją aborcji :D :D :D

Henryk Tur - 30 Maj 2007, 22:02

Dabliu - UPR to partia zakompleksionego łosia, który owszem, czasem coś mądrego powie, ale 90% jego tekstów to bzdury na poziomie ciemnogrodu.
Z tym się zgodzę w 100%:
Cytat
Bzdury prawisz, Ihan To polska prawica jest wypaczona. Prawdziwa prawica, to wolność obywatelska i wolny rynek. A zamiast polityki zasiłkowej popiera dobroczynność. Bo to co innego - nikt nikomu nie zabrania pomagać potrzebującym, ale prawdziwym potrzebującym.
Państwo potrzebne jest głównie do tego, by zapewnić obywatelom uczciwe sądy, sprawną policję i silną armię.

ihan niechże zacytuję Ci pewnego norweskiego prawicowca:
What makes Paganism different from Judeo-Christianity is the fact that Paganism is not dogmatic. Judeo-Christianity will disappear, or at the very best be reduced to some cult for idiots (and it already has, to some extent), because their dogmas are based on ignorance and misconceptions. Only the stupid will continue to believe in "God" (any god!) or the parthenogenesis when we know that these ideas are based on the ignorance and misconceptions of the Stone Age man. Back then they didn't know any better, but we do know. For example, we know that spirits don't control the flight of the sun; we know that it only appears to us as if the sun is born and dies every day, because the Earth rotates around its own axis. We also know that the very concept of gods was born because these imaginary spirits were anthropomorphized in the late Stone Age and the Bronze Age. Whether we believe in several or just one god makes no difference, it is the same folly. Further, they didn't know that it was the sexual intercourse that made the women pregnant; they believed the sunrays did, or the rain, or that they could transfer Mother Earth's fertility to the women by whipping their bottoms with birch boughs in the spring. The idea of the parthenogenesis was possible only because 2.000 years ago a lot of the Middle Easterners still didn't know how women got pregnant. Today we all know better.

The Australian aborigines were and still are too stupid to understand that there are no spirits. The Negroes and other inferior races were and still are too stupid to understand that there are no gods or a god either. The smartest Europeans rejected religion and the belief in god for a second time in the XVth century, when the science of the classical Antiquity had a Renaissance, and the belief in God turned into a religion for the dumbest amongst us (and the Reformation came as a result of this; they tried to rid Christianity of all the Stone Age humbug, but as we know they only partly succeeded). The Eastern Asians, the brilliant Japanese and Koreans, and the Chinese too, soon followed and have stayed on the path of science ever since.

Jak widzisz, prawica jest różna. Nie tylko katolicko-konserwatywna.
Romku - u brytyjczyków dominuje religia państwowa - anglikanizm. Tam kobiety mogą być pastorami.
Mam wrażenie, że ci na forum, którzy piszą jak ihan, znają świat tylko z telewizji i gazet...

NURS - 30 Maj 2007, 22:12

A ty niby z autopsji go znasz? :-)
Heniu, jak cie lubie, tak gadasz zupełnie jak muszka z UPRu. Twoja wiedza na ten temat tez jest książkowa. Fakt, że spotkaleś dwóch indyjczyków kazał ci powiedzieć, że system, w którym miliony sa pozbawione praw jest cool. Czy ci dwaj indyjczycy byli pariasami? Raczje nie. Gdybys trafił do Auschwitz, i porozmawiał z wartownikami, albo kims z komendantury, to tez by ci powiedział, że podział na ludzi i podludzi jest ok.
Sam fakt, że rzucasz takimi przykladami swiadczy o tym, że myslisz w kategoriach abstrakcyjnych. Krzywda milionow ludzi jest dla ciebie rozrywkowym tematem.
a teraz sobie pomysl, że nalezysz do kasty nietykalnych. Jak to cholernie zmienia psotac rzeczy, ale przeciez ktos musi *beep* zbierac za paniskami, prawda? no to je pozbieraj przez parę dni, unikając glownych ulic i placów. zobaczymy, jak zmieni ci sie optyka widzenia świata. :-)

Henryk Tur - 30 Maj 2007, 22:20

NURS, ja znam ludzi z całego świata.
Włoskich prawicowców, anarchistów, katolików z Katalonii i blackmetalowców z Kraju Basków również. To tylko początek, reszy wymieiać nie bedę, bo za dlugo by mi to zajęło.

I dlatego:
Cytat
Twoja wiedza na ten temat tez jest książkowa

to bzdura. Rozmawiałem i rozmawiam z nimi, jak to u nich jest i np. dzięki temu wiem, że Włosi z północy to prawicowcy, którzy nazwyają południowych "komuchami, leniami i brudasam".

Cytat
Fakt, że spotkaleś dwóch indyjczyków kazał ci powiedzieć, że system, w którym miliony sa pozbawione praw jest cool.

Dwóch???? Dwaj to byli z Dekanu, jeden z wyspy w okolicach Sri Lanki, trzci był Sikhem, czwarty mieszkał w Kaszmirze. Skąd ci się ci dwaj wzięli???
A co do systemu - u nas miliony mają prawa. I co z tego? Menel, który chleje całe życie i sra po bramach jest tak samo ważny jak Ty.

Cytat
Krzywda milionow ludzi jest dla ciebie rozrywkowym tematem.

Każda rozmowa na takie tematy to intelektualna rozrywka. Możemy o pogodzie, jak wolisz...
Krzywda milionów ludzi... Ba! Cała historia to krzywdy. Co z tego? Nowy porządek wymaga zawsze szoku, terapii wstrząsowej. My żyjemy w okresie wędrówki ludów. Choas narasta.

Cytat
Jak to cholernie zmienia psotac rzeczy, ale przeciez ktos musi *beep* zbierac za paniskami, prawda? no to je pozbieraj przez parę dni, unikając glownych ulic i placów. zobaczymy, jak zmieni ci sie optyka widzenia świata.

Jeślibym od urodzenia nie robił nic innego, to byłoby to dla mnie normalne. Co miałoby się zmienić? Przecież nie wiedziałbym nawet, że można inaczej.

dzejes - 30 Maj 2007, 22:46

Panowie, trochę szacunku dla kobiety, tym bardziej że mądrze mówi. :) Prawica często jest związana z religią, a ponad wolność osobistą przedkłada wolność gospodarczą. Wskazany UPR, jeśli traktować to ugrupowanie poważnie - jest niezłym przykładem.
Dabliu - 30 Maj 2007, 22:47

Henryk Tur napisał/a
Dabliu - UPR to partia zakompleksionego łosia, który owszem, czasem coś mądrego powie, ale 90% jego tekstów to bzdury na poziomie ciemnogrodu.

Ale ten "łoś" już dawno w tej partii nie rządzi. Został odsunięty właśnie przez to, że wygłaszał własne poglądy (których oczywiście nigdy by nie wprowadził w życie), jak gdyby były poglądami partii. Do tego stał się bardzo niemedialny, ponieważ operował w publicznych wypowiedziach skrótami myślowymi, opacznie rozumianymi przez ogół.
Ja zalinkowałem ten adres na wiki, bo tam jest PROGRAM. I to jemu warto się przyjrzeć, zamiast dawać nabierać jakimś kokieteriom ze strony pana muszki...

Dabliu - 30 Maj 2007, 23:16

dzejes napisał/a
ponad wolność osobistą przedkłada wolność gospodarczą

Wolność osobista nie istnieje bez wolności gospodarczej.

Adashi - 30 Maj 2007, 23:53

Ale Dabliu, tak zwany drapieżny kapitalizm też nie jest taki cacy jak Ci się wydaje :|
NURS - 30 Maj 2007, 23:53

Henryk Tur napisał/a

Dwóch???? Dwaj to byli z Dekanu, jeden z wyspy w okolicach Sri Lanki, trzci był Sikhem, czwarty mieszkał w Kaszmirze. Skąd ci się ci dwaj wzięli???
A co do systemu - u nas miliony mają prawa. I co z tego? Menel, który chleje całe życie i sra po bramach jest tak samo ważny jak Ty.

Bo jest człowiekiem, takim jak ja albo ty. Jesli tego nie rozumiesz, jesteś gorszy nawet od niego. Uważasz, że kalekich tez powinnismy, jak w sparcie do przepaści wrzucać? Przeciez nieproduktywni są...

Cytat
Krzywda milionów ludzi... Ba! Cała historia to krzywdy. Co z tego? Nowy porządek wymaga zawsze szoku, terapii wstrząsowej. My żyjemy w okresie wędrówki ludów. Choas narasta.

Jednym słowem dobrze, że Oświęcim utrzymalismy w stanie funkcjonalnosci, to chcesz powiedzieć? :-)

Cytat
Cytat
Jak to cholernie zmienia psotac rzeczy, ale przeciez ktos musi *beep* zbierac za paniskami, prawda? no to je pozbieraj przez parę dni, unikając glownych ulic i placów. zobaczymy, jak zmieni ci sie optyka widzenia świata.

Jeślibym od urodzenia nie robił nic innego, to byłoby to dla mnie normalne. Co miałoby się zmienić? Przecież nie wiedziałbym nawet, że można inaczej.

doprawdy trzeba być niemota totalnym, żeby nie zauważać, że obok stoi taki sam facet, ktory sra i po sobie nie zbiera. nie osmieszaj sie, kazdy człowiek, nawet ten nedzarz i parias posiada rozum. Być może wielu z nich jest posiadaczami intelektu, który nas kasuje, tyle tylko, że nigdy nie bedzie mu dane podzielić się swoimi przemysleniami z innymi mądrymi ludźmi, bo ktos taki jak ty, skazuje go na wieczne zbieranie kału.

Idę o każdy zakład, że znajdując sie po stronie pariasów, darłbys się w niebogłosy, że to system nieludzki. :-)

Chłopie obudx sie, gadasz jak wierzejski, żeby nie przywoływać bardziej krwistych przykladów. Miales to szczęście, że nigdy nie doświadczyłeś przesladowań, ani kastowości i powiedzmy to sobie wprost, nic nie wiesz o tym, jak to zycie wygląda.
bo nie mozesz tego wiedziec, nie mieszkając tam, nie studiujac kultury i historii danych nacji. to, co wiesz, to wiedza powierzchowna, kształtowana na podstawie przypadkowych kontaktów z przypadkowymi ludźmi.
powiadasz ze 4 hindusów poznałeś. to z półtora miliarda nie znasz jeszcze :-)

Henryk Tur - 31 Maj 2007, 09:59

Cytat
Bo jest człowiekiem, takim jak ja albo ty. Jesli tego nie rozumiesz, jesteś gorszy nawet od niego. Uważasz, że kalekich tez powinnismy, jak w sparcie do przepaści wrzucać? Przeciez nieproduktywni są...

Kaleki? Jak umysłowo, to by było nawet lepiej dla niego.
Co do meneli - nie jest takim samym człowiekiem, jak ja, tylko bezużytecznym pasożytem. A pasożyty się tępi bez litości.

Cytat
Jednym słowem dobrze, że Oświęcim utrzymalismy w stanie funkcjonalnosci, to chcesz powiedzieć

Bzdurzysz, człowieku. Jak zwykle nie rozumiesz, o czym piszę. Może ktoś innym Ci to wyjaśni? Ja nie mam cierpliwosci.

Cytat
nie osmieszaj sie, kazdy człowiek, nawet ten nedzarz i parias posiada rozum

Ba, nawet w Polsce znajdę takich, którzy owego nie mają. I nie są ani nędzarzami, ani pariasami.

Cytat
Być może wielu z nich jest posiadaczami intelektu, który nas kasuje, tyle tylko, że nigdy nie bedzie mu dane podzielić się swoimi przemysleniami z innymi mądrymi ludźmi

I znowu nie doczytałeś. Patrz mój post wczoraj o 15:42.

Cytat
Idę o każdy zakład, że znajdując sie po stronie pariasów, darłbys się w niebogłosy, że to system nieludzki

Nie tyle bym się darł, co starał się stamtą zniknąć. Najbardziej nie lubię takich, co się drą i nic nie robią.

Cytat
powiadasz ze 4 hindusów poznałeś. to z półtora miliarda nie znasz jeszcze

To i tak 4 więcej niż Ty; nadto na studiach miałem kulturę hinduską prowadzoną przez rodowitych Indyjczyków :)
Cytat
to, co wiesz, to wiedza powierzchowna,

Wiedza to najbardziej szczera, bo nie ksiażkowa, ale praktyczna.

Bye-bye, wracam w poniedziałek.

dzejes - 31 Maj 2007, 10:53

Dabliu napisał/a
dzejes napisał/a
ponad wolność osobistą przedkłada wolność gospodarczą

Wolność osobista nie istnieje bez wolności gospodarczej.

Przecież nie mówimy o jakichś ekstremach, tylko istniejących systemach politycznych.

NURS - 31 Maj 2007, 12:31

Henryk Tur napisał/a
Cytat

Co do meneli - nie jest takim samym człowiekiem, jak ja, tylko bezużytecznym pasożytem. A pasożyty się tępi bez litości.

A ty bedziesz o tym decydował, mein fuehrer, kogo eksterminować? :-) Widzisz, lekkie wypuszczeni i mamy potwierdzenie tezy z pierwszego odcinka. :-)
Heniu, faszyzujesz jak ci z LPRu.

Cytat
Cytat
nie osmieszaj sie, kazdy człowiek, nawet ten nedzarz i parias posiada rozum

Ba, nawet w Polsce znajdę takich, którzy owego nie mają. I nie są ani nędzarzami, ani pariasami.

Z rozumem, jak z pogoda, zawsze jest, tylko nie zawsze odpowiednia :-) Tylko trzeba posiadac ów rozum, żeby to dostrzec.

Cytat
Cytat
Idę o każdy zakład, że znajdując sie po stronie pariasów, darłbys się w niebogłosy, że to system nieludzki

Nie tyle bym się darł, co starał się stamtą zniknąć. Najbardziej nie lubię takich, co się drą i nic nie robią.

Well, to opowiedz nam, Heniu, jak starałbyś się zniknąć z kasty pariasów, np. mając na czole piętno *beep*, a w głowie brak podstawoewej wiedzy o pisaniu i czytaniu, której społeczeństwo, które tak wychwalasz, zabroniłoby ci juz w kołysce.

Cytat
Cytat
powiadasz ze 4 hindusów poznałeś. to z półtora miliarda nie znasz jeszcze

To i tak 4 więcej niż Ty; nadto na studiach miałem kulturę hinduską prowadzoną przez rodowitych Indyjczyków :)

I tu cię zmartwię, bowiem przez szereg lat współpracowałem z firmą Imperial, której właścicielami i zarządcami są właśnie hindusi, ilosciowo miałem okazje poznac ich znacznie więcej, niz ty. I tu w kraju, i w Stanach. Tyle tylko, że sie tym nie chwalę przy każdej okazji, żeby uwiarygadniać swoje wypowiedzi :-)

Henryk Tur - 4 Czerwca 2007, 07:29

Cytat
A ty bedziesz o tym decydował, mein fuehrer, kogo eksterminować?

A skąd. Nie czuję w sobioe żadnej "żądzy władzy". A nawet RZądy :) Ktoś jednak powinien robić selekcję.

Cytat
Well, to opowiedz nam, Heniu, jak starałbyś się zniknąć z kasty pariasów, np. mając na czole piętno *beep*, a w głowie brak podstawoewej wiedzy o pisaniu i czytaniu, której społeczeństwo, które tak wychwalasz, zabroniłoby ci juz w kołysce.

Pewnie dałbym chodu albo wszczął rewolucję :) Podaj więcej danych, zrobimy rpg-a.

Cytat
Tyle tylko, że sie tym nie chwalę przy każdej okazji, żeby uwiarygadniać swoje wypowiedzi

Też się nie chwalę, bo dziś znać ludzi z całego świata to nie problem. Pytasz, skąd mam takie informacje, to piszę.

RD - 4 Czerwca 2007, 11:15

Henryk Tur napisał/a
Cytat

To, co wypisuje Tur jest bardziej niż przerażające. Tak się składa, że pracowałem przez lata z osobami upośledzonymi umyslowo. To zwyczajni ludzie, którym los spłatał figla. Dla mnie tego typu wypowiedź to już nie jest faszyzowanie. To hitleryzm w czystej postaci. Lepiej dla niego? A co ty wiesz, dwunogu nieopierzony dumnie nazywający się człowiekiem, o funkcjonowaniu umysłu takiej osoby? Nie znasz jej świata weanętrznego, zdolności do posiadania i wyrażania uczuć. Tak, w odróżnieniu od milosników zaganiania ludzi do komór gazowych, upoślewdzeni mają uczucia. Mają też rodziców, którzy ich kochają, dla których są najważniejsi na świecie.
Rozmawiałeś kiedyś z człowiekiem cierpiącym za zespół Downa?
Widziałeś jak dziewuszka przypominająca na pozór roślinkę płacze słuchając bajki?
Wziął cię kiedyś za rękę umierający mężczyzna, w ostatniej chwili "kalekiego umysłowo" życia pragnący jeszcze kontaktu z drugim człowiekiem?
Słyszałeś z jaką radością "kalecy umysłowo" śpiewają piosenki?
Odczułeś ich smutek i zywiołową radość?
"Kaleki umysłowo" nie jest człowiek upośledzony - on ma to, co zesłał mu dobry Bóg, otrzymał tyle i z tym ma prawo żyć tak jak każdy. Umysłowo kaleki jest ktoś, kto wyraża takie poglądy. Głęboko ci współczuję, nieszczęsna istoto.
Ten, kto nie potrafi współczuć, kto nie próbuje zrozumieć innych, nie może z czystym sumieniem nazywać się człowiekiem.

Henryk Tur - 4 Czerwca 2007, 11:30

Alez ja im współczuję, jednak w niektórych przypadkach śmierć jest najlepszym rozwiązaniem. W niektórych. Jeśli istnieje człowiek, który całkowicie przebywa w innym świecie, a w tym jest tylko fizycznie.

Cytat
Kaleki umysłowo nie jest człowiek upośledzony - on ma to, co zesłał mu dobry Bóg,

Jakoś nie wierzę w Boga. Poza tytm - jeśli byłby i był dobry - czy zsyłałby takie coś?

RD - 4 Czerwca 2007, 11:51

Henryk Tur napisał/a
Alez ja im współczuję, jednak w niektórych przypadkach śmierć jest najlepszym rozwiązaniem. W niektórych. Jeśli istnieje człowiek, który całkowicie przebywa w innym świecie, a w tym jest tylko fizycznie.

Pieprzysz, a nie wiesz o czym. Może to właśnie ty przebywasz w innym świecie? Może lezysz z czterokończynowym porażeniem, a pielęgnierka cię karmi? Życzysz sobie litościwy zastrzyk śmierci?
Poza tym nikt nie wie, co odczuwa człowiek, z którym nie ma kontaktu. A może ty wiesz?
Stawiasz się w pozycji Boga w którego nie wierzysz i chcesz decydować o życiu i śmierci?
A poza tym nie odwracaj kota ogonem - twoja wypowiedź stanowiła generalizację i wszelkie wybiegi są po prosu żałosne. Żadne kwantyfikatory nie stanowią usprawiedliwienia dla podobnych poglądów. Na szczęście prawo nie pozwala realizować chorych idei. Ciekawe, jak byś śpiewał, gdybyś miał ciężko upośledzone dziecko.

Henryk Tur - 4 Czerwca 2007, 11:58

Cytat
Może to właśnie ty przebywasz w innym świecie? Może lezysz z czterokończynowym porażeniem, a pielęgnierka cię karmi? Życzysz sobie litościwy zastrzyk śmierci?

kto wie, kto wie...

Cytat
Ciekawe, jak byś śpiewał, gdybyś miał ciężko upośledzone dziecko.

Utrzymywalbym je za swoje pieniądze. Bo jak nie zauważyłeś, napisałem, że nie rozumiem dlaczego kasa moich podatków idzie na takich?

Cytat
Stawiasz się w pozycji Boga w którego nie wierzysz i chcesz decydować o życiu i śmierci?

BÓG to dla mnie puste słowo.

Cytat
A poza tym nie odwracaj kota ogonem - twoja wypowiedź stanowiła generalizację

NIe doczytałeś.
I poza tym - brak konsekwencji.

EDIT: I naprawdę nie miałbym nic przeciwko, jakby wszyscy byli zdrowi, radośni, równi i przyjacielscy.
Ale to nie w tym świecie.
Niestety.

Rafał - 4 Czerwca 2007, 12:37

Henryku jak na wojującego ateistę zbyt często w twoich postach przejawia się tematyka religii i Boga. :wink:
Piszesz, że chcesz sobie przyznać prawo decydowania o życiu i śmierci innych ludzi. Jak dla mnie nie jest to normalne. Nie widzę różnicy między opiniami o tym, że ludzie o nazwisku zaczynającycm się na literę T powinni umrzeć, oraz o tym, że ludzie chorzy psychicznie powinni umrzeć, dla mnie obydwie są obrzydliwe.

Piech - 4 Czerwca 2007, 12:50

Z dzisiejszej Rzeczpospolitej:

Cytat
Kochająca rodzina może pomóc nawet bardzo ciężko chorym

Sparaliżowany i niemówiący mężczyzna po 19 latach wstał i zaczął mówić. Według lekarzy to opieka żony ułatwia mu powrót do zdrowia. Medycyna zna więcej takich przypadków

http://www.rzeczpospolita...j/kraj_a_8.html

Dla mnie jest to jeszcze jeden dowód wysokiego poziomu cywilizacyjnego kultury polskiej (wyłączywszy, oczywiście, Henryka Tura).

Henryk Tur - 4 Czerwca 2007, 13:03

Cytat
Henryku jak na wojującego ateistę zbyt często w twoich postach przejawia się tematyka religii i Boga.

Ha, "Bóg" to tylko symbol ludzkiego wyobrażenia do doskonałości. Wierzę, że kiedyś ludzie dzięki nauce staną się takimi bogami. Wtedy problem wszelkich chorób zniknie. Ale kiedy to będzie...?

Cytat
Piszesz, że chcesz sobie przyznać prawo decydowania o życiu i śmierci innych ludzi. Jak dla mnie nie jest to normalne.

Nie napisałem czegoś takiego. Nie wmawiaj mi, ok?

Cytat
Dla mnie jest to jeszcze jeden dowód wysokiego poziomu cywilizacyjnego kultury polskiej (wyłączywszy, oczywiście, Henryka Tura).

Chłopie, weź wybujaj, co? Śpiączka na skutek wypadku to nie choroba psychiczna, jakbyś nie zauwazył.

EDIT : może by już skończyć ten offtop? Wątek miał być o nieco innym temacie.

Rafał - 4 Czerwca 2007, 13:17

Henryk Tur napisał/a
Nie napisałem czegoś takiego. Nie wmawiaj mi, ok?

Nurs spytał, czy kaleki też powinniśmy zabijać. Odpowiedziałeś, że jeśli kaleki umysłowe to nawet lepiej by było dla nich gdyby były zabijane, a bezproduktywnych meneli to juz w ogóle należy tępić bez litości - taki jest sens twoich wypowiedzi. Przesłanie proste: meneli należy zabić z wyrachowania, a kaleki umysłowe z litości. Czy gdzieś się pomyliłem?

Henryk Tur - 4 Czerwca 2007, 13:34

Parę postów wyżej:
Kto mówi o represjach? Ja bym widział wydzielony obszar dla alkoholików, nienormalnych i tym podobnych pasożytów społecznych.

Jesli chcemy mieć raj na Ziemi, wszyscy musimy na to ciężko pracować.
Wszyscy bez wyjątku. I o ile ludzi chorych psychicznie choroba w jakiś sposób usprawiedliwia, to dla innych pasożytów nie ma wytłumaczenia.

Partner forum