To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Literatura - Tekst numeru 18

NURS - 12 Maj 2007, 18:32

Dzieki mistique, czy ktoś dzisiaj jeszcze coś doda?
Słowik - 12 Maj 2007, 18:35

Może Doda?
NURS - 12 Maj 2007, 18:36

Hmmm. doda, oj doda.
Angelus - 13 Maj 2007, 10:54

Ja dodam jak skończę czytać. Mam już jednego kandydata. Przebudzenie i wcześniejszy Sen Przedwiecznych to genialne teksty! :bravo Czytam z pewnym opóźnieniem bo dopiero dotarła przesyłka nad Ren. ;P: No ale podobno "lepiej późno, niż później". :D
Słowik - 13 Maj 2007, 12:00

A propos opowiadania Emmy. Zrobiłem mały risercz i na stronie Technopola (wydaje krzyżówki panoramiczne 100, 500, 10000, takie różne) są krzyzówki online, za które zdobywa się punkty. Co miesiąc użytkownik z największą ilością punktów dostaje nagrodę. W kwietniu nagrodą był zestaw krzyżówek :mrgreen:
Fidel-F2 - 13 Maj 2007, 18:39

Wyjaśniam: Artur T. Korczyński - www.ghost.com

Nie ma tu nic z fantastyki. Umarł ojciec, matka po tym zfiksowała i żyje w swoim światku w którym to rozmawia z zaświatami przez internet. Córka jest normalna, rano wyszła do szkoły, wieczorem wróciła. Koniec.

Ja bym Zajdla i Nike dał za to opowiadanie.

gorat - 13 Maj 2007, 19:17

Dies Irae - dobry short. Intensywny. :bravo
Spełnione życzenia - podkreślenie negatywnych zjawisk zachodzących dzisiaj, choć na razie nie tak intensywnych. Chwilami moźe oburzyć obraz społeczeństwa - to pewnie dobrze...
Orzeł - (Iscariote zaczął się właśnie dobijać po takie teksty - związane z Drugą WŚ. Życzę powodzenia :) ) Niektórych podobno urzekł klimat patriotyzmu. Nie da się zaprzeczyć, że ostatnie słowa mają swój urok :)
Pudełko zapałek - kolejny tekst o skutkach rozprzężenia moralnego w obliczu katastrofy, która... nie nadchodzi?
www.ghost.com - nie wiem, co powiedzieć. Koniec nie pasuje? WTF?
Edit: wyjaśnienie Fidela po części trafia mi do przekonania. Jedynie śmierć dziewczyny nie pasuje.
Ethnica II - po raz kolejny (oczywiście w miesiącach, gdy się Graf pokazuje) ostatni tekst numeru należy do elam ;)
Zauważyłem w innych wątkach, że wielu miało zastrzeżenia do Charlotty. Moim zdaniem morfa planety usprawiedliwia jej zachowanie. Także innych członków bazy. Nie wiem, czy było to powiedziane, ale wydaje mi się, że baza opisana w opowiadaniu była jedyną, w której badano tubylców - a zatem miano z nimi kontakt i wpływ planety był większy.
Tekst mi się spodobał - bardzo zielony ;) Także w wymowie. Dużego rozmachu w nim nie ma, akcja w miarę łagodna, ale... napięcie można wyczuć. Choćby przy zapadnięciu się ziemi czy trzęsieniu. Przy śmierci tego, który udał się na polowanie, bardziej można wyczuć melancholię (to wrażenie parę tygodni po lekturze tekstu). Ciekawią Ludzie Ziemi, ale wyłącznie jako tajemnica. Materiał szkół tubylczych bardzo dobry! :D

Głos na Ethnicę II (konkurencja wycięta nielegalnie, ale stwierdziłem, że nie ma co dzielić w ocenie tekstu na dwoje), drugie miejsce dla... Dies Irae?!? :bravo
O, mogę oddać głos? :shock: :P:

Fidel-F2 - 13 Maj 2007, 19:26

gorat napisał/a
Jedynie śmierć dziewczyny nie pasuje.
bo umarła li tylko w imaginacji szurniętej matki
gorat - 13 Maj 2007, 19:31

Znaczy - ten komunikat radiowy to też jej imaginacja, wywołana oczekiwaniem na niego całą siłą woli? W ten sposób to nawet, nawet...
Fidel-F2 - 13 Maj 2007, 19:42

tylko wtedy się to kupy trzyma
hijo - 13 Maj 2007, 20:07

Fidel-F2, a może zgineła inna dziewczyna o tym samym imieniu i nazwisku na m
Fidel-F2 - 13 Maj 2007, 20:18

hijo, czyli bohaterem opowiadania jest JKM Przypadek?
hijo - 13 Maj 2007, 20:30

Fidel-F2, ciężko powiedzieć, ale mnie się tak wydawało, ogólną fiksację matki też brałem pod uwagę.
NURS - 15 Maj 2007, 11:40

No co jest? Gdzie te głosy z tamtych lat, gdzie te głooosy!?
Angelus - 15 Maj 2007, 12:39

Zagłosowałam i nie będę oryginalna.
Glos poszedł na Roberta M.Wegnera i Elę Graf. :bravo :bravo :bravo
To jedyne moim zdaniem dobre teksty tego numeru. Reszta mnie nie poruszyła.
Miałam ta przyjemność, ze przeczytałam Sen Przedwiecznych i Przebudzenie jednym ciurkiem bez przerwy. Potraktowałam wiec 2 opka jak całość(bo chyba stanowią całość, prawda?) i chętnie przeczytam powieść oparta na tym pomyśle, jeśli kiedykolwiek powstanie. Bardzo spodobał mi sie wykreowany świat, jego mieszkańcy, kultura, tajemniczy śpiący bogowie, intrygi... to naprawdę świetny materiał na coś większego. Jeśli można, to ja zgłaszam petycje do autora, żeby przemyślał sprawę. Pierwsza polecę do księgarni a potem na Polkon po autograf. :mrgreen: Swietny tekst! Juz dawno nie czytało mi sie żadnego opka z taka przyjemnością i ciekawością.Dziękuje!

EthnicaII - bardzo fajny pomysł i dobre wykonanie. :bravo Bardzo obrazowo napisany tekst, niemalże widziałam te turkusowe kwiaty i czułam ich zapach a atmosfera planety udzielała mi sie chwilami. Zupełnie jakby autorce udało sie przenieść mnie tam tak, ze mogłam obserwować wydarzenia z pewnej odległości i odczuwać panującą tam atmosferę tajemnicy i magii planety. Bardzo dziękuję. Czytało mi sie bardzo przyjemnie, choć chwilami powiało groza.( i bardzo dobrze!) Nade wszystko podobał mi sie ten tajemniczy klimat, te niedopowiedzenia, te domysły naukowców i prawda leząca gdzieś poza ich możliwościami poznania. Lubie takie niejednoznacznosci. :mrgreen: :bravo

Dies Irae - średni tekst, bez większych emocji :?
Spelnione zyczenia - bardzo dziwne opko, właściwie to nie wiem z której strony je ugryźć, trochę za dużo w nim udziwnień jak dla mnie :?
Orzeł - połączenie mitu Ikara z Rocketmanem w wersji niemieckiej :? , nic odkrywczego i raczej nie zachwyca
Pudelko zapalek - niby rozumiem co chciał autor przekazać ale nie poruszyło mnie :?
www.ghost.com - mogło byc lepiej, wyszło średnio :?

No to tyle. :wink:

NURS - 15 Maj 2007, 13:06

Dzieki Angelus, a imie twoje to 40 i 4 :-)
Kto nastepny?

Angelus - 15 Maj 2007, 15:32

Niezamaco! :mrgreen:
Zawsze przeczuwałam, ze zostanę Mesjaszem... :twisted: ;P:

NURS - 15 Maj 2007, 15:59

Róznie gadaja, np. dwie błyskawice na kołnierzyku...
hrabek - 16 Maj 2007, 12:17

Ja zaglosowalem na Wegnera i Popik. Na pierwszego, bo wszyscy wiedza czemu. W tym roku chyba najlepsze opowiadanie fantastyczne. Emma Popik absurdem swiata przedstawionego powalila mnie na kolana, z ktorych nie podnioslem sie az do konca lektury numeru. Zastanawialem sie takze nad glosem dla elam, ale w NF-WS przeczytalem nieco podobne w charakterze (tez ekspedycja na nieznanej, tudziez malo znanej planecie) Cyrana i tamto bylo o wiele lepsze.
W telegraficznym skrocie, ale mam doslownie 4 nanosekundy czasu miedzy jedna a druga rzecza w nowej robocie. Over & out.

Martva - 16 Maj 2007, 12:32

Zagłosowałam jak wszyscy, okazało się.
Jakoś tak wyszło, że skrajne opowiadania mi sie spodobały, a te wewnętrzne nie były złe, czytać się je dało bezboleśnie, ale jakoś tak nawet mam problem z przypomnieniem sobie, o czym były.
Punkty przyznałam bez wahania. Ale wcale nie wiem, czy to dobrze :roll:

NURS - 16 Maj 2007, 12:38

Dzięki count, dzięki Martva, zapraszam do oddania głosu i wyrażenia opinii. Zabijam tylko co dziesiatego, więc szanse na przezycie intelektualne i fizyczne są wielkie :-)
Khorne_S - 16 Maj 2007, 12:46

Skusiłem się by też zagłosować.Aby nie wyjść na człowieka który klika na chybi trafił to wszystkie pkt przeczytałem.
Jeśli chodzi o numero Uno to :Ela Graf - Ethnica II
A numero Duo to :Andrzej Kozakowski - Dies Irae

Reszta albo zbyt nie w mym guście albo stałem się zbyt czepialskim człowiekiem :)
Ale mówiąć wprost to wszystkie zasługują na uznanie jako że widać że autorzy starali się i za to im wielki plus :bravo ;P:

NURS - 16 Maj 2007, 12:57

Dzieki Khorne_S, jeszcze dwa głosy do pięćdziesiątki...
Mirandel - 16 Maj 2007, 13:02

To ja dorzucę choć jeden od siebie ;)
Oczywiście głosowałam na Przebudzenie - Roberta M.Wegnera i na Ethnice II - Eli Graf.
Pozostałe teksty tez nie nalezą do słabych, ale te dwa wybijają się sporo w górę ;)
Pozdrawiam.

Khorne_S - 16 Maj 2007, 13:13

No fakt ale to kwestia biustu tzn gustu jak mówi mój szef na tematy informatyczne :mrgreen:
Mirandel - 16 Maj 2007, 13:38

A nie od dziś wiadomo, że na temat gustów... itd ;)
Khorne_S - 16 Maj 2007, 13:50

To o czym by się dyskutowało ?? Jak nie własnie o gustach ?? :mrgreen: ;P:
Mirandel - 16 Maj 2007, 13:52

O innych popierdułkach, zwanych upodobaniami ? ;)
Khorne_S - 16 Maj 2007, 13:55

To też są gusta :D
NURS - 16 Maj 2007, 13:56

Mirandel, dzieki, ale kliknij jeszcze na licznik :-)

Partner forum