To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Mechaniczna pomarańcza [film] - Ostatnio oglądane filmy

ilcattivo13 - 7 Marca 2012, 19:51

"Planeta 51" - sporo niezłych nawiązań do kina s-f z lat 50-tych (i kilku nowszych), sporo niezłych gagów i fabuła całkowicie w zgodzie ze schematem współczesnego amierikańskiego filmu animowanego. Ogólnie niezłe, ale bez przesady - 6/10
Fidel-F2 - 8 Marca 2012, 20:35

To skomplikowane / It's Complicated Piszą, że to romantyczna komedia ale to raczej romantyczna obyczajówka. Meryl Streep, Steve Martin i Alec Baldwin w świetnych rolach. Bardzo ciepły i sympatyczny film, oglądałem z dużą przyjemnością. Meryl ładnieje z wiekiem.
corpse bride - 9 Marca 2012, 08:18

O tak, to bardzo miły film był.
ilcattivo13 - 9 Marca 2012, 14:53

"Szpieg" ("Tinker, tailor, soldier, spy"). Bardzo dobry thriller szpiegowski. Świetni aktorzy, a fabuła, mimo że niespieszna, trzyma w napięciu do samego końca. Szkoda tylko, że film robiony pod Amerikańców i w związku z tym już mniej więcej od połowy wiadomo, kto jest szpiegiem. Ale i tak jest bardzo oki.

8/10

dzejes - 9 Marca 2012, 15:55

A czytałeś może książkę? Bo właśnie przyszła i nie wiem co pierwsze - ją czy film. Ktoś pomoże?
ilcattivo13 - 9 Marca 2012, 16:01

nie czytałem książki, ani nie oglądałem serialu
Easy - 9 Marca 2012, 16:48

dzejes napisał/a
A czytałeś może książkę? Bo właśnie przyszła i nie wiem co pierwsze - ją czy film. Ktoś pomoże?

Książkę. Ja dostosowałem się do takiej kolejności i byłem bardzo zadowolony.

Matrim - 9 Marca 2012, 20:02

dzejes, zasada, będąca właściwie fundamentem istnienia świata, jest taka, że książka zawsze ma pierwszeństwo. Jak kobieta w ciąży w supermarkecie.
Gustaw G.Garuga - 10 Marca 2012, 15:36

Koriolan. Naczytałem się swego czasu jako to wydziwiający reżyserzy teatralni wsadzają postaciom szekspirowskim do łap komórki i jakie to głupie. No to tutaj mamy i komórki, i telewizję, i czołgi, a przy tym wszystkim nazwy i imiona są łacińskie, język szekspirowski, a tragedia nieomalże antyczna. I wszystko gra! Łasy jestem zawsze na takie kontrasty, a tu dostałem ich w bród. Rzymski tłum w studio telewizyjnym, garnitury zamiast tog... I to wcale nie pusta zabawa - to czemuś służy. Dodatkowy wymiar - bałkańska scenografia. Film trudny. Warto.
Agi - 11 Marca 2012, 19:31

Żelazna dama - Meryl Streep znakomita, film interesujący.
fealoce - 11 Marca 2012, 21:15

Dom Zły - bardzo dziwny film, w sumie to nie jestem pewna, co myśleć. Ale ciekawy.
Haskeer - 11 Marca 2012, 22:04

Melancholia - zastanawiam się nad tym, czy warto się zastanawiać... Ktoś z Was też tak ma po tym filmie?
Chal-Chenet - 12 Marca 2012, 07:20

Haskeer, ja uważam, że to przerost formy nad treścią. ;)
Nitj'sefni - 12 Marca 2012, 09:58

Ja mam podobne zdanie jak Chal. Film pod względem wizualnym i muzycznym bardzo ładny, świetnie zagrany, ale czy długo po nim myślałem? Nie bardzo. Rzeczywiście, świat jest zły, tak jak pokazał von Trier, chociaż on to zło przerysował. Wg krytyków, po obejrzeniu Melancholii i "przeżyciu" tego końca świata, ludzie mający go dość powinni doświadczyć oczyszczenia, katharsis. Ja nie doświadczyłem. Może po prostu nigdy nie odczuwałem depresji i melancholii? Albo reżyser do mnie nie trafił? On chciał chyba tym filmem pomóc samemu sobie, a widzowie albo skorzystają albo nie.
corpse bride - 12 Marca 2012, 10:14

Jak o tym teraz myślę, to podobała mi się taka wizja końca świata, jaką widziałam w Melancholii. Ten film mnie jakoś nie powalił ani nic, ale dużo mi z niego zostało gdzieś w mózgu. Zrobiły na mnie wrażenie te senne sceny trudnego przedzierania się przez rozrzedzone powietrze.
Poza tym pierwsza część filmu, ta z przyjęciem, jest po prostu bardzo dobra. Świetnie poprowadzeni aktorzy, mnóstwo różnych emocji, rewelacja.

czterdziescidwa - 12 Marca 2012, 19:17

A ja się strasznie męczyłem z tą Melancholią. Żadnej intrygi, za bardzo dosłowny, właściwie od początku wiadomo jak się potoczy, ale wystarczająco dobry, żeby nie nudzić.
Nie lubię takich filmów. To cały czas przedzieranie się przez to rozrzedzone powietrze.

Jak film się kończy, człowiek nie czuje oczyszczenia, tylko jest zmęczony. Jak po długiej, trudnej rozmowie, która coś zamknęła i po której wszyscy odeszli przegrani.

Haskeer - 12 Marca 2012, 19:43

Taaak... W połowie tych początkowych scen w zwolnionym tempie miałem zamiar wyłączyć film. Jednak chciałem go obejrzeć, toteż zmuszony byłem je przewinąć...

Zakończenie... do bani!

Fidel-F2 - 12 Marca 2012, 21:44

Maria Antonina / Marie Antoinette Coppoli. Jak to Coppola, świetne operowanie obrazem, klimatem, oryginalne perspektywy oglądu rzeczywistości. Moim zdaniem to najsłabszy film Sofii ale i tak bardzo dobry.
feralny por. - 12 Marca 2012, 22:07

Transporter - na zmianę naiwne przewidywalne. sztampowe i zwyczajnie głupie. Piorunująca mieszanka.
Fidel-F2 - 13 Marca 2012, 06:20

hej, hej (muszę to napisać), ale ile w tym radości
feralny por. - 13 Marca 2012, 08:44

Nie wiem, mnie trochę przygnębiło.
dzejes - 13 Marca 2012, 08:52

Melancholia - przyjęcie świetne, reszta niekoniecznie.
mesiash - 13 Marca 2012, 08:56

Million Dollar Baby / Za wszelką cenę , super. Sam fakt że film o kobiecym boksie (chociaż to było wg mnie tylko tło do mocnego finału i wątku starych bokserów) jest bardzo wciągający mówi chyba za siebie. No i żona, która twierdzi że Clint Eastwood ładnie się zestarzał. Hmm :?
Agi - 13 Marca 2012, 09:13

mesiash napisał/a
No i żona, która twierdzi że Clint Eastwood ładnie się zestarzał. Hmm :?

Każdemu mężczyźnie życzę, żeby starzał się z taką klasą jak Clint Eastwood.
Film, o którym piszesz oglądałam dawno temu, a nadal pamiętam ze szczegółami, wręcz widzę poszczególne sceny. Mocna rzecz.

Fidel-F2 - 13 Marca 2012, 09:24

w zasadzie, od Bez przebaczenia Eastwood nie wyreżyserował słabego filmu
Agi - 13 Marca 2012, 09:25

W zasadzie masz rację.
Fidel-F2 - 13 Marca 2012, 12:16

Próbowałem oglądać Ultramarines, ale nie dałem rady. To jednak dla bardzo wczesnych nastolatków.
ilcattivo13 - 13 Marca 2012, 16:26

Fidel-F2 napisał/a
To jednak dla bardzo wczesnych nastolatków.
komplemenciarz z Ciebie :oops:
Iscariote - 14 Marca 2012, 17:54

Saga Zmierzch: Przed Świtem część I - mają kase, dobre efekty, niegłupi pomysł (porównując do poprzednich części), a taaaakie nudy przez półtorej godziny. Dopiero w końcówce się coś ciekawego dzieje. I ostatnia scena wybrana idealnie. I ścieżka dźwiękowa nawet niezła. 3/10 dam
Fidel-F2 - 15 Marca 2012, 21:21

Ciekawy przypadek Benjamina Buttona / The Curious Case of Benjamin Button Kapitalny film. Z jednej strony ciekawy koncept, z drugiej historia przedstawiona perfekcyjnie. Pod koniec łzy miałem w oczach. Cate Blanchett genialna.

Partner forum