To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane

rybieudka - 25 Sierpnia 2014, 08:16

U mnie ostatnio idzie ekspresem. Po biografii Vader jako odmiana trochę fantastyki w kosmicznej scenerii czyli:
Robert J. Szmidt Łatwo być bogiem - fajna, rozrywkowa fantastyka. Trochę kosmosu, trochę klimatu zamkniętej społeczności, trochę dywagacji na temat kontaktu z obcymi i ingerencji w ich kulturę. Niezobowiązująco i przyjemnie. więcej w recenzji
John Scalzi Czerwone koszule - rozwaliła mnie ta książka. Z pozoru to parodia oryginalnego Star Treka, napisana z pomysłem i jajem. Ale gdy wgryźć się bardziej to świetna, głęboka powieść o podmiotowości, tworzeniu swojego losu, światach równoległych i jeszcze paru innych rzeczach. Jestem pod bardzo dużym wrażeniem.

Stormbringer - 25 Sierpnia 2014, 11:48

Syn, Jo Nesbo - autor zrobił sobie przerwę od serii o komisarzu Harrym Hole, ale w gruncie rzeczy ta odskocznia niewiele różni się od klimatów znanych ze wspomnianego cyklu. Są tu narkotyki, skorumpowani policjanci i zakazane zakamarki Oslo, a wszystko spięte rozbudowaną intrygą i najeżone masą rzuconych mimochodem drobiazgów, które, jak to u Nesbo, w końcu okazują się istotne dla fabuły i efektownie wskakują na swoje miejsce w układance. Dobra to książka. Nie rzuca może na kolana, ale jej solidność może się podobać.
Magnis - 25 Sierpnia 2014, 19:05

Z kamerą i strzelbą przez Mata Grosso Tony Halik - tym razem autor opisuje swoje przygody z dwoma szczepami Indian mieszkającymi w selwie. Trudy ich pobytu, niebezpieczeństwa i przygody. Bardzo fajna książka.
Ziuta - 25 Sierpnia 2014, 19:16

Książka, na którą ochotę miałem od dawna, czyli Lot na Almateę Strugackich. To wczesna powieść (czy właściwie mikropowieść) braci i raczej przygodówka niż literatura problemowa. Miło było czytać, zwłaszcza rzecz dzieje się w świecie rodem z Przygód pilota Pirxa, czy Oka potwora. Szkoda, że nie będzie takiej przyszłości.
Rafał - 26 Sierpnia 2014, 07:42

Poleciałem kilka Cardów, chyba odczuwam zmęczenie materiału. Gość eksploatuje na wszystkie możliwe sposoby jeden typ bohatera. Jak wcześniej gdzieś pisał, budując postać Endera oparł się na kontaktach ze swoim upośledzonym synem i stworzył w swoim mniemaniu uniwersalnego chopaka na każdą okoliczność, co być może w cyklu Endera było pożądane, ale jak widać stał się niewolnikiem własnego archetypu. Co mnie delikatnie nudzi i odrzuca. Ale czytam, bo podoba mi się prowadzenie konfrontacji bohaterów.
Luc du Lac - 26 Sierpnia 2014, 09:08

Paweł Kornew - Przygranicza 4 tomy (Lód, Śliski, Czarne sny, Czarne południe)

Zasadniczo to Ruskie klimaty post-apo, choć bez wojny :) za to z magią i Strefą
Nieźle wymyślone i dobrze napisane
no i oczywiście taki tekst nie mógłby powstać na "zachodzie" ;)

polecam, naprawdę fajne czytadło

ps. ktoś coś wie może o dalszych planach wydawniczych Konewa w Polszy ?

Agi - 26 Sierpnia 2014, 11:17

Richard Castle - Fala upału, Nagi żar, Gorączka zmysłów, lektura w sam raz na L-4 - szybko się czyta i nie trzeba wysilać mózgu.
dalambert - 26 Sierpnia 2014, 11:23

Agi, a to jakieś "harlekiństwo" czy sf dla dorosłych ?
Agi - 26 Sierpnia 2014, 11:33

dalambercie, to seria kryminalna. Rzecz dzieje się w Nowym Jorku, główną bohaterką jest pani detektyw z 20 posterunku - Niki Heat, czyli w tłumaczeniu na polski Niki Gorączka, a podpatruje jej pracę i czasem pomaga, a czasem wręcz przeciwnie dziennikarz nowojorskiej gazety Jameson Rook.
To cykl powiązany z serialem Castle.

dalambert - 26 Sierpnia 2014, 12:00

Agi, dzieki,może się kiedyś skusze, na razie czytam harlekiny dla chłopaków czyli Vladimira Wolffa.
Chal-Chenet - 26 Sierpnia 2014, 20:22

Timothy Zahn - Ciemna Strona Mocy

Nie ma co się za bardzo rozpisywać. Powieść porównywalna z "Dziedzicem Imperium", ich poziom jest bardzo zbliżony.
Walory - szybka i dynamiczna fabuła, znani i lubiani bohaterowie, ciekawe miejsca akcji.
Minusy - powierzchowne zaledwie wejście w psychikę bohaterów, wrażenie wszechwiedzy Thrawna. I tytuł z du.ppy. Tyle tu tej Ciemnej Strony co kot napłakał.

Drugi tom, podobnie jak pierwszy, nie pozwala zrozumieć dlaczego ta trylogia ma tak wysoką renomę wśród fanów. Jest to powieść dobra, owszem, ale na pewno nie tak znakomita, jak świadczyłaby o niej jej legenda.

7/10

merula - 27 Sierpnia 2014, 13:08

Cyrk Nocy Erin Morgenstern. Niespieszna oniryczna opowieść. Niby z dystansem, a poruszająca. O magii, opowieściach, przeznaczeniu, odpowiedzialności, miłości, samotności, tęsknocie, marzeniach. Za woalem tajemnicy, w pół zdania.
Adon - 28 Sierpnia 2014, 01:25

"Malowany człowiek" w 2 woluminach. Przyjemne czytadło, ale raczej dla młodszego czytelnika.
thomas2411 - 28 Sierpnia 2014, 08:30

W dziwnej sprawie Skaczącego Jacka, Mark Hodder
Mój pierwszy kontakt ze SteamPunkiem, raczej udany. Fajnie się czyta i zapewne będę kontynuował przygodę z Sir Burtonem.

Fidel-F2 - 29 Sierpnia 2014, 20:49

Pratchett - Dywan Lekkie, sympatyczne, z jakimś tam jajem i pomysłem, w kilku miejscach fajnie poprawiło humor, ale w sumie to taka sobie popierdułka. Drugi Pratchett w życiu, poprzedni był ze dwadzieścia lat temu i taki jestem niezdecydowany raczej co do kolejnych.
konopia - 29 Sierpnia 2014, 22:00

Czytaj świat dysku, chronologicznie, to nie tylko komiczne opowieści, to ma drugie dno, TP jest wnikliwym obserwatorem i komentatorem, niby wszystko się wie, ale jak czytasz to masz tak, że niby opisuje prawdy oczywiste, fakty dobrze znane ale potrafią zaskoczyć przez to że cały czas są tuż obok ale umykają, i nie masz czasu by samem się nad nimi zastanowić, ubrać je w słowa.
m_m - 30 Sierpnia 2014, 00:20

Jasne, a potem mu świeżo upieczona żona będzie makaron na uszy nawijała że zmarnował 5 najlepszych lat na czytanie Pratcheta od deski do deski.
Fidel-F2 - 30 Sierpnia 2014, 02:27

konopia, ja to słyszałem wielokrotnie.
m_m, czytanie całego Pratchetta nie grozi a poza tym Dywan jest z półki żony i na dodatek kilka kolejnych już mi ustawiła w kolejce, tak że, tentego, nie trafiłeś z obawami. Ale doceniam troskę.

Lowenna - 30 Sierpnia 2014, 07:43

:omg: :omg: :omg:
Fidel-F2 wziął Dywan sam, ja dałabym mu coś innego. m_m, lista must read TP już ustawiona ;)

Magnis - 31 Sierpnia 2014, 13:54

Rafał Ziemkiewicz Hrebor Cudak. Skarby Stolinów - kiedyś miałem przeczytać i teraz dopiero się udało. Przyjemna książka i dobrze się czyta.
qbard - 31 Sierpnia 2014, 20:15

Zapomniana czarna komedia o początku zagłady nuklearnej Petera George'a "Doktor Strangelove". Przypomina najlepsze stare filmowe komedie i nic w tym dziwnego, ponieważ powstał również film w 1964r. ze świetną potrójną rolą Petera Sellersa w reżyserii Kubricka. Materiał na film pochodzi z pierwszej książki Petera Georga, a scenariusz zainspirował go do napisania "Doktora Strangelove".
m_m - 1 Wrzeœśnia 2014, 00:10

Maszyna różnicowa Wiliam Gibson i Bruce Sterling.
Tak, nie czytałem tej powieści do tej pory, a muszę przyznać że swego czasu zafascynowany byłem cyberpunkiem, Trylogie Ciągu i San Francisco znałem na wyrywki.
Nieco rozczarowany jednak jestem, spodziewałem się mocniejszego zakończenia, połączenie wątków nie było tak spektakularne jak oczekiwałem, wszystko się tak jakoś rozmyło, a ostatnie 20 stron w ogóle tak jakby dodane na siłę. Dziwny finał.
W przerwach pomiędzy książkami poczytuję opowiadania Ziemańskiego, ależ niektóre są żenująco słabo napisane, nie wiem czym się tak jarałem kilka/naście lat temu.

Luc du Lac - 1 Wrzeœśnia 2014, 08:47

MW Stover - Bohaterowie umierają,

hm, po tej lekturze inaczej patrzę na PLO - czy ktoś kiedyś pytał JG o ewentualne inspiracje ?:)

Kruk Siwy - 1 Wrzeœśnia 2014, 09:14

Pytał, pytał - jakieś ćwierć wieku temu.
Luc du Lac - 1 Wrzeœśnia 2014, 10:09

Kruk Siwy napisał/a
Pytał, pytał - jakieś ćwierć wieku temu.

ćwierć - ja bym powiedział że tu raczej chodzi o 10 lat ;)
i co odpowiedział JG ?

bo te kluczowe podobieństwa pomiędzy BU a PLO nasuwają pytania ;)

Kruk Siwy - 1 Wrzeœśnia 2014, 10:54

Widzisz większość historii JG wymyślił właśnie ze dwadzieścia pięć lat temu. Myślę, że wtedy o żadnym Stoverze ni słychu ni widu nie było. Można by pomyśleć w drugą stronę, ale to już fantazja.

Ja tę historię miałem opowiadaną wiele razy bodaj czy nie przed upadkiem komuny nawet i wiele razy mówiłem Jarkowi: nie gadaj tylko pisz! Wreszcie napisał.

Ale inspiracji a nawet cytatów z prozy różnistej jest w "Panu" sporu. Jeden fragment nawet mnie zgniewał, ale to inna historia.
Sumując: żadne inspiracje Stoverem nie wchodzą w grę. Bo też i pomysł niespecjalnie odkrywczy, wielu na to pewnie wpadło. Ale Jarek umiał to opowiedzieć.

LadyBlack - 1 Wrzeœśnia 2014, 14:53

Kruk Siwy napisał/a
Ale inspiracji a nawet cytatów z prozy różnistej jest w Panu sporu.

Sporo to mało powiedziane. Od tego, co wyłapałam, głowa mi spuchła, a ile nie wyłapałam :shock:
I faktycznie opowiedziane tak, że aż miło :wink:

nureczka - 1 Wrzeœśnia 2014, 14:57

Samotny krzyżowiec Uczucia ambiwalentne
Fidel-F2 - 1 Wrzeœśnia 2014, 14:58

nureczka, Oops! That page can’t be found.
nureczka - 1 Wrzeœśnia 2014, 15:08

Fidel-F2 napisał/a
nureczka, Oops! That page can’t be found.

Dziękuję za sygnał. Już jest dobrze. Coś się źle wkleiło.

Partner forum