Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane
Martva - 2 Lipca 2014, 22:32
'Czerwona kraina'. Gdzieś tak 1/4 za mną. Dobrze wchodzi
Agi - 3 Lipca 2014, 08:52
Joe Abercrombie - cykl Pierwsze prawo:
- Samo ostrze
- Zanim zawisną na szubienicy
- Ostateczny argument królów
Momentami czułam się przytłoczona okrucieństwem wylewającym się szeroką strugą z kart opowieści, ale po złapaniu oddechu wracałam do lektury.
Bardzo dobrze napisane czytadło.
Luc du Lac - 3 Lipca 2014, 09:29
Agi napisał/a | Joe Abercrombie - cykl Pierwsze prawo:
- Samo ostrze
- Zanim zawisną na szubienicy
- Ostateczny argument królów
Momentami czułam się przytłoczona okrucieństwem wylewającym się szeroką strugą z kart opowieści, ale po złapaniu oddechu wracałam do lektury.
Bardzo dobrze napisane czytadło. |
no właśnie, jeżeli chodzi o okrucieństwo...
to jakoś mam wrażenie że zdarzało się czytać że tak powiem, "mocniejsze" pozycje
Agi - 3 Lipca 2014, 09:53
Luc du Lac, nie twierdzę, że jest to najokrutniejsza opowieść jaką kiedykolwiek napisano. Nie lubię epatowania okrucieństwem w dosłownych opisach krojenia delikwenta na plasterki. Taki de gustibus.
konopia - 3 Lipca 2014, 14:30
se tak myśle że Bayaz to kawał sku...syna jest.
bohatetowie jacyś tacy prawdziwi, każdy ma swe szkielety w szafie.
miła odmiana po papierowej kahlan i Richardzie Rahlu.
dużo czytania a akcja jakoś narazie drepcze w miejscu, ale pewnie sie rozkręci,
będą jakieś smoki?
m_m - 3 Lipca 2014, 14:38
Smoki buhahahaha.
W tym świecie nawet magia jest jakaś kulawa, a o smokach zapomnij.
Witchma - 3 Lipca 2014, 14:51
Smoki, księżniczki i rycerze na białym koniu. A potem wszyscy żyli długo i szczęśliwe. Oczywiście oprócz tych, którzy już nie żyli albo żyli potem długo i nieszczęśliwie.
mBiko - 3 Lipca 2014, 15:06
Pozostają jeszcze półżywi i półmartvi.
Witchma - 4 Lipca 2014, 08:49
Wykolejony Michael Katz Krefeld - mam mieszane uczucia, trochę za dużo sytuacji typu "te runy księżycowe można odczytać tylko raz w roku, ale masz stary szczęście, bo to akurat dzisiaj".
morham - 4 Lipca 2014, 09:11
Pan Mercedes Kinga. Jak to szumnie piszą - pierwsze podejście autora do hmmm dramatu policyjnego? Ot historia jak to emerytowany gliniarz wdaje się w starcie z psycholem.
A jak toto się czyta? Jak dla mnie to standardowy (czyt. świetny) King w końcu pozbawiony wątków nadprzyrodzonych, co ostatnio miałem wrażenie wciskał na siłę i częstokroć końcówka książki wyglądała jakby nagle nieco zabrakło pomysłu - tutaj tego nie uświadczymy...
Nie ma też takiego etapowania przemocą jak zwykle to bywało u Kinga.
Ponownie mamy świetnie zarysowane postacie wraz z możliwością wejrzenia w ich przeszłość. Zwroty akcji nieco przewidywalne choć i tak udało pozytywnie zaskoczyć (przynajmniej raz) - może nie w stylu - JAK TO? NIEEEEEEEE - ale bardziej - Ooo proszę - a jednak...
Ogólnie połknąłem z przyjemnością i uważam, że książka jest naprawdę bardzo dobra i fajnie, że King poszedł w tym kierunku. Jak dla mnie - test zdany na -5/4++ w skali na 5.
Chal-Chenet - 4 Lipca 2014, 09:51
Jestem blisko końca lektury W Kraju Niewiernych Dukaja i zanosi się na to, że przeproszę się w końcu z tym autorem. Do "Ziemi Chrystusa" włącznie, nie było słabego opowiadania.
Dobrze, że swego czasu kupiłem kilka "Dukajów" na zapas.
Witchma - 5 Lipca 2014, 11:43
Wanna z kolumnadą - ta książka powinna być sprzedawana w kategorii horror. Włos się na głowie jeży, z każdą stroną coraz bardziej. Niestety autor potwierdza wszystko to, co z przerażeniem obserwuję od lat (i wcale nie chodzi mi o ten śliczny niebieski blok, który mi pierdyknęli przed oknem... no dobra, o to też). Bezmyślność i chciwość urzędników, bezduszność i jeszcze większa chciwość tzw. deweloperów i Polska wygląda jak wygląda.
nureczka - 6 Lipca 2014, 10:13
W ramach uzupełniania luk "Obcy w obcym kraju". Za mną jakieś 2/3 i nijak pojąć nie mogę na czym polega fenomen książki. Czyta się w miarę dobrze, ale szału nie ma. A rozważania o tym, jak to bogactwo unieszczęśliwia rozbawiły mnie do łez (nie sądzę, żeby taki był zamiar autora).
Mam wrażenie, że książka należy do kategorii lektur, które albo należy zaliczyć przed ukończeniem 20 lat, albo sobie odpuścić.
Magnis - 6 Lipca 2014, 13:56
Will Hill Departament 19 i Departament 19 : powrót - dwie części cyklu o tajnej jednostce walczącej z wampirami. Książka dla młodzieży, ale nie zabrakło krwawych momentów (zabójstw wampirów), szybkiej akcji i ciekawych bohaterów.
Autor wziął jednak zapożyczenia z różnych książek jak Dracula czy Frankenstein, których spotykamy na kartach cyklu. Fajnie się czyta.
dziko - 6 Lipca 2014, 13:59
Jack Womack - Random Acts of Senseless Violence
Zgrabna dystopia w formie pamiętnika dwunastolatki
Magnis - 6 Lipca 2014, 21:19
Stanisław Pągaczewski Porwanie Baltazara Gąbki - książka podobała mi się choć dopiero teraz przeczytałem pierwszy raz to serial o krainie Deszczowców, Smoku Wawelskim i Gradzie Kraka kiedyś oglądałem . Niesamowite przygody Smoka podczas podróży i trochę humoru sprawiło, że czytało się świetnie. Bardzo dobra książka dla dzieci.
nureczka - 6 Lipca 2014, 22:06
Magnis, swego czasu kupiłam Młodemu całą trylogię
Chal-Chenet - 7 Lipca 2014, 00:35
Dukaj - W Kraju Niewiernych
W zasadzie to miało być moje ostatnie podejście do Dukaja. Wcześniejsze dwa zakończyły się porażkami. Dlaczego? Niewystarczające skupienie chyba... Bo po tej książce, na pewno powrócę do tych tytułów.
"W Kraju Niewiernych" jest bowiem zbiorem znakomitym. Praktycznie każde opowiadanie jest inne, jednak każde zostawia coś po sobie. Każe się nad różnymi sprawami zastanowić, często też skłania do pochylenia czoła przed sposobem przelania na papier świetnych pomysłów.
Ciężko wybrać tekst, który zostawił po sobie szczególnie dobre wrażenie, gdyż poziom jest tu bardzo wyrównany. Każde zamieszczone tu opowiadanie warte jest przeczytania, warte zastanowienia. To istna uczta.
Po tej antologii wiem, że Dukaj jest autorem wymagającym, któremu jednak zdecydowanie WARTO poświęcić czas i uwagę, gdyż w zamian zostałem uraczony wysokich lotów literaturą wielokrotnego czytania.
Przygoda z JD na pewno będzie kontynuowana.
Agi - 7 Lipca 2014, 07:17
Andrzej W. Sawicki - "Szabla Sobieskiego".
Drugi tom przygód dzielnego legionisty Kazimierza Luxa trzyma poziom pierwszego tomu.
Autor, bez nudzenia, przedstawia historię Legionu Polskiego we Włoszech.
Kruk Siwy - 7 Lipca 2014, 10:15
Nie polubiłem pana Nesbo. Odsłuchałem "Czerwone gardło" i choć powieść zdecydowanie lepsza niż "Człowiek nietoperz" to jednak przegadana niemiłosiernie. Bohater z żałosnego zmienił się w sprawnego policjanta, ale mnie nie przekonał do siebie. Mam jeszcze dwa audiobooki, pewnie odsłucham na wakacjach, gdyby się deszcz trafił. Ale chwilowo z ulgą żegnam Harrego i nudziarstwa jego.
konopia - 7 Lipca 2014, 11:04
Wiedziałem, Bayaz to kawał sku....na jest!
Tak jak i cała reszta.
Szkoda tylko, że fabuła 3 tomu taka przewidywalna jest, z wyjątkiem samego zakończenia, te mnie pozytywnie zaskoczyło. Jest ciąg dalszy?
Luc du Lac - 7 Lipca 2014, 11:05
konopia napisał/a | Wiedziałem, Bayaz to kawał sku....na jest!
Tak jak i cała reszta.
Szkoda tylko, że fabuła 3 tomu taka przewidywalna jest, z wyjątkiem samego zakończenia, te mnie pozytywnie zaskoczyło. Jest ciąg dalszy? |
jest
Martva - 7 Lipca 2014, 11:06
'Zemsta najlepiej smakuje na zimno' i 'Bohaterowie' i jeszcze 'Czerwona kraina', którą właśnie skończyłam i teraz mi smutno. Dobrze że autor młody, liczę że jeszcze coś popełni.
Fidel-F2 - 7 Lipca 2014, 11:22
Chyba już popełnił.
konopia - 7 Lipca 2014, 11:42
No to super ze jest coś jeszcze, ale to ci sami bohaterowie będą?
Martva - 7 Lipca 2014, 12:51
W tych co podałam - pojawiają się. W tym potencjalnie popełnionym, to nie wiem.
konopia - 7 Lipca 2014, 13:11
dzięki,
czyli kolejne książki trzeba nabyć.
Ale to później, zdaje sie że kumpel ma 'para w ruch', muszę go odwiedzić, taki mam szatański plan.
Ziuta - 7 Lipca 2014, 13:43
Kruk Siwy napisał/a | Odsłuchałem Czerwone gardło i choć powieść zdecydowanie lepsza niż Człowiek nietoperz to jednak przegadana niemiłosiernie. Bohater z żałosnego zmienił się w sprawnego policjanta, ale mnie nie przekonał do siebie. |
Serio jestem w szoku ciężkim. Czerwone gardło to wg mnie świetny kryminał i zarazem świetna literatura bezprzymiotnikowa.
Kruk Siwy - 7 Lipca 2014, 14:21
Cóż Ziuta, zapewne są książki, które uważam za świetne, a ty patykiem byś ich nie dotknął. Mnie Nesbo zwyczajnie znudził. A kryminały czytam od ponad czterdziestu lat.
Edit. Nie znaczy to, że w "Czerwonym" nic mi się nie podobało. Jednak szczerze mówiąc nic a nic nie interesowało mnie kto i dlaczego, zginąłem przytopiony wodospadem gadulstwa.
Jeden raz się ożywiłem - telefony do Ellen mocno mnie poruszyły. Była w tym jakaś prawda.
Magnis - 7 Lipca 2014, 17:39
nureczka napisał/a | Magnis, swego czasu kupiłam Młodemu całą trylogię |
Akurat widziałem cztery części cyklu . Może ostatnią dopisał później .
Jamie Thompson Anioły śniegu - thriller w mroźniej scenerii z zabójstwami w tle dziejący się w małym miasteczku pod Helsinkami. Ciekawa historia i trochę pogmatwana zagadka wraz z wyrazistymi postaciami tworzą pierwszorzędny thriller. Ocena 8/10. Polecam.
|
|
|