Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane
SithLady - 1 Czerwca 2014, 21:52
Chal-Chenet napisał/a | Szczęśliwa Ziemia - Łukasz Orbitowski
Znakomita.
Daje do myślenia. Nienachalnie. Z wyczuciem.
O miłości. O przyjaźni. O cenie za marzenia. O pochopności. O odkupieniu.
Wielokrotnego użytku.
Dawno nie byłem aż tak zadowolony po lekturze.
|
Próbowałam to czytać parę miesięcy temu na spotkanie WSF ale nie zmogłam. Zupełnie nie w moim guście. Już wołałabym Zmierzch czytać.
Chal-Chenet - 1 Czerwca 2014, 21:55
"Zmierzchu" ja z kolei nie zmogłem. 100 stron męki i odrzut.
Adon - 1 Czerwca 2014, 22:14
The Art of Brom - wspominki autora. Kurczę, nawet najlepsi na świecie nie mają łatwego życia. Przedstawione bez użalania się nad sobą i naprawdę sprowadza na ziemię.
ketyow - 2 Czerwca 2014, 03:09
Chal, ja czytalem wersje niepoprawiona tylko i tez mi sie podobalo. Ksiazka byla mocno surowa, ale pasowalo to do klimatu pustkowi. Przeczytalbym chetnie i wersje poprawiona, ale nie wiem, wyszla takowa w ebooku? Saga jest dziwna, ale na swoj sposob urzekajaca, minelo juz pare lat odkad czytalem, ale w glowie siedzi mi nadal jako jedna z najlepszych rzeczy. Ma w sobie cos unikatowego co wyroznia ja sposrod typowych powiesci drogi.
Agi - 2 Czerwca 2014, 07:32
Mariusz Wollny - Krwawa jutrznia
Mariusz Wollny - Krwawa jutrznia. Straceńcy
Kolejne tomy przygód Kacpra Ryxa, z tym, że już juniora, na tle wyprawy moskiewskiej Maryny Mniszchówny i Dymitra Samozwańca. Interesująco przedstawiona historia, podbarwiona wątkiem przygodowo-awanturniczym. Czyta się bez znużenia, a zakończenie drugiej części niczym u Martina.
Chal-Chenet - 2 Czerwca 2014, 09:04
ketyow napisał/a | Przeczytalbym chetnie i wersje poprawiona, ale nie wiem, wyszla takowa w ebooku? |
Tak. Ta wersja, która jest do kupienia w księgarniach, to właśnie poprawiona. A na pewno ta, którą ja kupiłem (ebooki allegro).
morham - 2 Czerwca 2014, 09:40
Cyfrowe marzenia Piotra Mańkowskiego.
Zaintrygował mnie opis. Polak opisuje historię gier komputerowych.
Sentyment wylewa się z każdej kartki tonami - szczególnie dla mnie który sporą część pozycji poznaje, w część najzwyczajniej w świecie grał...
Do tego całkiem znośnie napisane, okraszone ciekawostkami z branży, itp.
Jak dla mnie - rewelacja. Klimat z tej książki wręcz wycieka. Dla każdego tzw. gracza starej daty (przywoła mnóstwo dobrych wspomnień) i dla nowych ciekawych jak to się zaczęło.
ketyow - 2 Czerwca 2014, 11:54
Mi do dzis brakuje siodmego tomu w wydaniu Swiata Ksiazki. Szkoda, ze te nowe wydano tak nijako, no i ze cena pierwszego wydania jest ta horrendalnie wysoka (jak polowalem na allegro to siodemka chodzila po 150 zl).
nureczka - 2 Czerwca 2014, 19:44
Terry Pratchett ''Para w ruch''. Z żalem konstatuję, że powieść ta nie jest dziełem wybitnym. Miłośnicy Pratchetta mogą spokojnie po nią sięgnąć, ale zaczynać przygody ze Światem Dysku od tej akurat pozycji nie radzę.
Witchma - 2 Czerwca 2014, 20:05
Agi napisał/a | Czyta się bez znużenia, a zakończenie drugiej części niczym u Martina. |
Czuję się ostrzeżona
Memphis - 2 Czerwca 2014, 21:37
Cień Endera - chyba nawet podobała mi się ta książka bardziej niż Gra Endera
thinspoon - 2 Czerwca 2014, 21:40
Memphis napisał/a | Cień Endera - chyba nawet podobała mi się ta książka bardziej niż Gra Endera |
Lowenna - 2 Czerwca 2014, 21:41
Bo Groszek rządzi!!! Mnie się NA PEWNO bardziej podobał Cień
thinspoon - 2 Czerwca 2014, 21:46
Lowenna napisał/a | Bo Groszek rządzi!!! Mnie się NA PEWNO bardziej podobał Cień |
j.w.
Lowenna - 2 Czerwca 2014, 21:48
thinspoon, i tak Cię lubię
Fidel-F2 - 3 Czerwca 2014, 11:43
Zacząłem Bohaterów Abercrombiego. Miód i orzeszki. Ech, niedługo skończy się wszystko co wydane i będzie smuta. Przypomniały mi się fragmenty Achaii przy okazji. Jakież to smutne g*wno w porównaniu.
Witchma - 3 Czerwca 2014, 11:59
Fidel-F2 napisał/a | Zacząłem Bohaterów Abercrombiego. Miód i orzeszki. |
To może i ja się wreszcie zabiorę
Fidel-F2 napisał/a | niedługo skończy się wszystko co wydane |
Już niedługo będzie coś nowego
Fidel-F2 - 3 Czerwca 2014, 14:22
Ech, jakaż piękna bitwa. Pierwszy raz spotykam się z opisem przwyższającym Krukowy. W zupełnie innym stylu, śliczny.
Witchma - 3 Czerwca 2014, 14:42
Fidel, no dobra, już nie dręcz. Skończę tylko "Lód nad głową" i biorę się za "Bohaterów".
Martva - 3 Czerwca 2014, 15:02
No, to kawał dobrego fantasy był
Skończyłam 'Długą wojnę' i zaczęłam 'Wir'. Póki co uświadomiłam sobie że nie bardzo pamiętam jak skończyła się 'Rozgwiazda'
Lowenna - 3 Czerwca 2014, 17:22
Jestem w 2/3 Progu nieśmiertelności Borunia. Strasznie przegadane...
Magnis - 3 Czerwca 2014, 18:41
Józef Maxymilian Hrabia Ossoliński Wieczory Badeńskie czyli powieści o strachach i upiorach - książkę można przeczytać jako ciekawostkę, ponieważ może opowieści mają swój urok to jednak za bardzo już nie straszą i jeszcze język, którym została napisana ta książeczka (w dawnej polszczyźnie) powoduje, że trudniej się czyta.
konopia - 3 Czerwca 2014, 19:24
Terry Goodkind "Trzecie Królestwo",.
Nie wiem czy ja byłem mniej krytyczny jak kiedyś czytałem wcześniejsze części, czy co?
Autora ktoś powinien zdrowo objechać z powtórzenia, czytając czułem się jak bym oglądał telenowele dla średnio rozgarniętych, ja rozumiem że czasem trzeba nawiązać do fabuły wcześniejszych części, ale przypominanie motywów, wydarzeń i decyzji sprzed paru stron to jakaś porażka.
Te powtórzenie to chyba po to by zyskać na objętości, z materiału na opowiadanie można wyrzeźbić kolejny tom. Akcja prosta jak drut, postaci papierowe, od iluś tomów takie same, nic się nie zmienia, te same patenty na rozwiązania fabularne, czytam i już wiem jak to sie skończy
Dodatkowo jeszcze mam ten kłopot, że po drodze obejrzałem serial, czytając widzę gęby autorów przed oczyma
Teraz: obcy w obcym kraju, niesamowicie smaczne.
Witchma - 5 Czerwca 2014, 07:43
Lód nad głową Piotr Głuchowski - jeszcze lepszy niż "Umarli tańczą".
Chal-Chenet - 5 Czerwca 2014, 09:18
King - Powołanie Trójki
No kurde... Klasa.
Stormbringer - 5 Czerwca 2014, 12:48
Oj, muszę w końcu nadrobić Mroczną Wieżę. Do tej pory sobie odpuszczałem, bo bałem się, że jest za bardzo surrealistyczna, a nie lubię Kinga w zbyt odjechanym wydaniu. Ale może wreszcie...
Nadrobiłem za to inną wieloletnią zaległość: Fiasko Lema. Cudo. Kwintesencja jego twórczości.
nureczka - 5 Czerwca 2014, 13:01
Rhys Bowen ''Do grobowej deski''. Całkiem udatny kryminał, jeśli ktoś szuka pozycji z kategorii "literatura lekka, pociągowo-wakacyjna".
Fidel-F2 - 5 Czerwca 2014, 19:31
Skończyłem Bohaterów. W zasadzie to opis jednej bitwy z przyległościami. Za wszystkich pięciu przeczytanych książek autora podobała mi się chyba najbardziej.
m_m - 5 Czerwca 2014, 19:50
Skończyłem Bohaterów. W zasadzie to opis jednej bitwy z przyległościami. Za wszystkich pięciu przeczytanych książek autora podobała mi się chyba najmniej.
Witchma - 6 Czerwca 2014, 08:39
Za mną dopiero 10%, ale będę pamiętała o szablonie
|
|
|