To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Powrót z gwiazd - Koty, psy i inni pierzasto-futrzaści ulubieńcy.

Anonymous - 17 Lutego 2009, 09:08

Święto będzie! Dla kotów może jakiś specjalnie pyszny obiadek, chociaż nie zasłużyły. :evil: Spać nie dawały.
Witchma - 17 Lutego 2009, 09:29

Miria napisał/a
Spać nie dawały.

Jak dzieci przed gwiazdką, nie? :D

Adanedhel - 17 Lutego 2009, 10:01

Miria, pogadałabyś z kotem Chala. To jest dopiero nie dający spać drań ;)
Anonymous - 17 Lutego 2009, 10:52

A co robi, żeby nie pozwolić spać?
Ozzborn - 17 Lutego 2009, 10:55

No wiadomo, nocni łowcy. Kiedyś nocowałem u kumpla. Przez całą noc jego kocur atakował wszystkie moje odnóża wystające spod kołdry. Za to jak się zrobił widno, uwalił mi się na klacie i położył łapę na twarzy - widocznie uznał mnie za upolowaniego :mrgreen:
Adanedhel - 17 Lutego 2009, 10:56

Przez całą noc kładł mi się na brzuchu lub plecach, w zgięciach kończyn, gdy akurat chciałem je wyprostować, lub podobne rzeczy. A, i mruczał prosto do ucha. Niezwykle towarzyska bestia. Ale, nieprzyzwyczajony, straciłem sporo nocy.
Witchma - 17 Lutego 2009, 10:58

Chal ma cudownego kociaka znaczy się :D
Fidel-F2 - 17 Lutego 2009, 10:58

Ozzborn napisał/a
Przez całą noc jego kocur atakował wszystkie moje odnóża wystające spod kołdry.
a nie da rady tym odnóżem wyjść mu na przeciw tak zeby pojął, że to niebezpieczne?
Adanedhel - 17 Lutego 2009, 11:00

Witchma napisał/a
Chal ma cudownego kociaka znaczy się :D

Tak. Choć momentami trochę mnie irytował ;)

Anonymous - 17 Lutego 2009, 11:02

Adanedhel napisał/a
Przez całą noc kładł mi się na brzuchu lub plecach, w zgięciach kończyn, gdy akurat chciałem je wyprostować, lub podobne rzeczy. A, i mruczał prosto do ucha. Niezwykle towarzyska bestia. Ale, nieprzyzwyczajony, straciłem sporo nocy.

Miły kotek. Nie smyrał nosem ani nie jeździł wąsami po twarzy? Nie lizał ucha? Nie robił przemeblowania i nowego wystroju mieszkania, nie grzebał w kuwecie przez pół godziny, nie ganiał jak oszalały, przebiegając przez łózko z prędkością światła, nie polował na stopy? Nie próbował położyć się na twarzy? Też chcę takiego.

A z ciekawostek - moja mama ma kota, którego podnieca seksualnie gwizdanie. Im bardziej klasyczny kawałek (uwielbia Bolero), tym bardziej napalony jest kot. Słyszał ktoś o takim przypadku? Koty są dziwne.

Ozzborn - 17 Lutego 2009, 11:06

Fidel-F2 napisał/a
a nie da rady tym odnóżem wyjść mu na przeciw tak zeby pojął, że to niebezpieczne?

Obawiam się, że to by tylko zachęciło :wink: Na szczęście kołdra była spora więc incydenty wystawanai nie były znów takie częste.

Adanedhel - 17 Lutego 2009, 11:08

Miria, polowania, bieganie z prędkością światła i (czasem) przemeblowania to specjalność mojej kocicy. Do tego się przyzwyczaiłem. A, i miauczenie wniebogłosy w środku nocy. Odzwyczaiłem się od towarzyskich kotów.
Miria napisał/a
Koty są dziwne.

Są podobne do ludzi ;)

Anonymous - 17 Lutego 2009, 11:09

Znasz kogoś, kogo podnieca gwizdanie? :mrgreen:
Adanedhel - 17 Lutego 2009, 11:11

No dobra, poddaję się :mrgreen:
Caitleen - 18 Lutego 2009, 01:08

Z lekkim opóźnieniem pozdrawiam wszystkich kotolubnych i oczywiście koty, moje dostały nową podkładkę pod miski - czarno białą z wzorem w łapki i wielkim napisem 'The Boss' przez środek, szylkretowa cały dzień ją podziwiała :mrgreen: A rudy wypurciał spod kanapy resztkę piłeczki kocimiętkowej i się nacierał z namaszczeniem aż zasnął.

Heh, kot w nocy to dobry temat na następny post w szKotkowym blogu, wypatrujcie go jutro, jeśli uda mi się złapać trochę snu dziś w nocy ;P:

Martva - 18 Lutego 2009, 16:58

Ja mam pytanie do ptakofilów (Dun, zaglądasz tu?) Otóż przylatują do nas różne małe pierzaste i większe pierzaste i robią krzywdę w psychikę mojemu kotu. Najwięcej jest sikorek bogatek, prawie tyle samo mniej modrych, trafia się uboga od czasu do czasu, poza tym kosy, sójki, kowaliki i inne od wielkiego dzwonu.
I wczoraj się zjawiło coś co nie wiemy czym jest, znaczy mamy z rodzicami pewne podejrzenia, po przejrzeniu jakiegoś atlasu ornitologicznego - poważne, ale pewności nie. To wygląda o tak:

I dla porównania wielkości:

Ktoś wie?

Iwan - 18 Lutego 2009, 21:12

Martva, fachowcem nie jestem, ale na mój gust to gil
Agi - 18 Lutego 2009, 21:20

Iwan chyba nie

Martva - 18 Lutego 2009, 21:23

Gile mają czarne łebki...
Mój ojciec podejrzewa ziębę. Ale zięby zasadniczo rzadko zimują w Polsce - chyba...?

Iwan - 18 Lutego 2009, 21:32

no faktycznie, pooglądałem zdjęcia zięb i to może być to
mBiko - 18 Lutego 2009, 21:35

Zięba, na moje oko młody samiec . W zeszłym roku widziałem w styczniu kormorany, które też raczej nie zimują. Co raz więcej ptaków korzysta z działalności i sąsiedztwa człowieka, dostosowując swoje zachowania do zmian w środowisku.
Martva - 19 Lutego 2009, 09:26

Dziękuję Wam bardzo :)
A takie długoogoniaste paskudy? Raniuszki to?

Fidel-F2 - 19 Lutego 2009, 10:37

sporo tu osób które walczą na różne sposoby w sprawie zwierząt, mam pytanie, dlaczego nie usypiać niechcianych/bezdomnych/chorych/itp/itd zwierząt?
Anonymous - 19 Lutego 2009, 10:40

A dlaczego nie usypiać niechcianych,/bezdomnych/chorych ludzi? Jeśli można zwierzęciu pomóc, to dlaczego tego nie zrobić? A wiele zwierząt się usypia przecież, w schroniskach też. Ostatnio w Straży został uśpiony pies, zabrany z interwencji w strasznym stanie.
Fidel-F2 - 19 Lutego 2009, 10:42

Miria napisał/a
A dlaczego nie usypiać niechcianych,/bezdomnych/chorych ludzi? Jeśli można zwierzęciu pomóc, to dlaczego tego nie zrobić?
zjada się krowy wiec czemu nie zjadac ludzi?

a poza tym nie chodzi mi o incydentalne przypadki uśpienia starego schorowanego pasa ale uczynienie z tego metody dominującej

Anonymous - 19 Lutego 2009, 10:50

Cytat
zjada się krowy wiec czemu nie zjadac ludzi?

I czemu nie zjadać psów i kotów?

Owszem, jestem hipokrytką, bo jem mięso i moje koty również. Stosuję wartościowanie, bo psa bym nie zjadła. I uważam, że jeśli dla zwierzaka jest szansa na dom i szczęśliwe życie, to należy mu pomóc. Fanatyczką nie jestem w tym zakresie, jeśli takiej szansy nie ma, bo zwierzę jest kalekie, cierpi, nie ma szans na dobre życie, to jestem za uśpieniem. Tyle ode mnie, możesz się z tym zgadzać, lub nie. Niepodważalnej logiki tu nie znajdziesz, to tylko przekonania.

Fidel-F2 - 19 Lutego 2009, 11:10

ja bym zjadł w zasadzie wszystko co jest większe od myszy a nawet jakbym czegoś nie zjadł to nie mam nic przeciwko temu, ze inni by jedli ale to nie o to chodzi
chodzi mi o to, że nie raz nie dwa słychac o tym, że watachy psów sa groźne, że trawniki zasrane, że koty po piwnicach, że schroniska przepełnione, itd.
łapać wszystko jak leci, ładować do schronisk na 3-4 tygodnie, jak w tym czasie się nie znajdzie stary czy nowy własciciel usypiać
myślę, że większość problemów dość szybko by się rozwiązała, ze tak powiem, z automatu

Piech - 19 Lutego 2009, 11:19

Fidel-F2 napisał/a
watachy psów

A nawet watahy.

Kiedyś od tego był rakarz, inaczej zwany hyclem. Czy wie ktoś, co się stało z tym zawodem?

Anonymous - 19 Lutego 2009, 11:20

Masz prawo do swojego zdania, ale raczej mi nie udowodnisz, że jest ono bardziej słuszne niż moje. :wink: Wszystko się sprowadza do indywidualnych przekonań. Przymusowa eutanazja ludzi chorych i starych tez by rozwiązała wiele problemów - ze służba zdrowia, z emeryturami. Według Ciebie ludzie zasługują na szansę, według mnie - zwierzęta też. Koniec, kropka.

EDIT:
Cytat
Kiedyś od tego był rakarz, inaczej zwany hyclem.

Istnieje, chyba schroniska ich zatrudniają, przyjeżdża na zgłoszenie.

Cytat
W Polsce zawód hycla przez pewien czas nie istniał. W 1997 r. obowiązkiem gmin stało się wyłapywanie (i opieka) bezdomnych zwierząt. Hycel najczęściej rozliczany jest na podstawie ilości złapanych zwierząt.

Fidel-F2 - 19 Lutego 2009, 11:28

Miria, porównywanie praw ludzi i zwierząt i wyciaganie z tego wniosków jest moim zdaniem pomysłem chybionym.
I nie mam nic przeciw pomaganiu zwierzętom, kto chce niech pomaga ale byłbym za tym by slużby sanitarne zajmowały się eliminowaniem takich zwierzat.

dzięki Piech

Partner forum