To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane

ihan - 30 Stycznia 2014, 21:04

Kroki w nieznane 2013. No i cóż, nie zachwyciły. Nie zachwyciły bardzo mocno, IMVVVVHO najsłabsze ze wszystkich. W zasadzie, w miarę, zadowoliły mnie "Umarli" choć spoory niedosyt pozostał, "Mapy zostawmy innym" (nie wiem czemu z Atlasem chmur mi się skojarzył) oraz "Nowa dusza cesarza". Zadowoliły, ale nie zachwyciły. Opowiadanie Carda ze świata fundacji, spowodowało, że mam ochotę odświeżyć sobie Asimova, ale Card to kompletnie nie moja bajka. Ciekawam bardzo, jakie będzie zdanie innych czytelników.
Martva - 30 Stycznia 2014, 21:11

Długa ziemia - całkiem przyjemne.
Radomir - 30 Stycznia 2014, 23:32

W blasku ognia - Opracowanie zbiorowe Całkiem przyjemna antologia z Uniwersum Metro 2033, tak na dwie godzinki.
Starscreem - 30 Stycznia 2014, 23:49

U mnie ostatnio "starocie".
451° Fahrenheita - szybko poszło. Nie zachwyciło, ale pozostawiło dobre wrażenie. Szkoda, że wciąż jest w jakimś sensie aktualne. I ten wiersz...
Spotkanie z Ramą - ładna historia. Pewnie nie dałoby się poczuć "wieku" tej książki, gdyby nie rzucała się w oczy próba wyraźnego zaznaczenia, jak wysoce oczywiste w przyszłości jest to, że kobiety mogą robić coś ciekawszego niż rodzenie dzieci i gotowanie obiadów ;) Trochę mnie to śmieszyło, a trochę smuciło.
E/ I nie kumam, czemu cały czas dla narratora Rama był rodzaju żeńskiego, skoro nazwę zaczerpnięto z mitologi hinduskiej, a hinduski Rama miał żonę i o gender nic nie słyszał raczej.

hrabek - 31 Stycznia 2014, 11:08

Przeniosłem dyskusję o tłumaczeniu do tłumaczeń.
Adon - 1 Lutego 2014, 13:50

Fidel-F2 :bravo
+1

Chal-Chenet - 2 Lutego 2014, 12:35

Agnieszka Hałas - W Mocy Wichru
Koniec wieńczy dzieło.

Martva - 2 Lutego 2014, 22:13

31.10 Halloween po polsku - antologia, lepsza niż druga część, znaczy poziom opowiadań taki sobie, ale mam wrażenie że tym razem ktoś je przeczytał przed publikacją i poprawił większość błędów.

Joyland (King) - podobało mi się, wciągnęło i w ogóle lubię takiego Kinga.

Chal-Chenet - 2 Lutego 2014, 23:50

A wcześniej jeszcze:
Przedksieżycowi t. 2 (Równie dobre jak pierwszy tom. Czytało się to z dużą przyjemnością.)
Czas jest zabawką Boga (Sebastian w dobrej formie i z typowymi dla siebie motywami, choć brak tu zwyczajowych dla jego twórczości erotycznych dziwactw. Mimo to lektura była naprawdę dobra. Szkoda, że książka wyszła tam, gdzie wyszła.)

Agi - 3 Lutego 2014, 11:25

Wydzieliłam dyskusję na temat polskiej fantastyki do oddzielnego wątku żeby nie mieszać jej z opiniami na temat bieżących lektur.
Witchma - 4 Lutego 2014, 10:46

Wąsy Emmanuel Carrere - bardzo zakręcona książka, która zdążyła mnie zmęczyć pomimo niewielkiej objętości. Wydaje mi się, że był to pomysł na nie za długie opowiadanie, choć zakończenie generalnie ratuje całość.
nureczka - 4 Lutego 2014, 15:07

Wyszperane w bibliotece, więc z pewnością nie nowość, ale gdyby ktoś miał ochotę na opowieści z okresu złotego wieku, to tutaj znajdzie moją subiektywną opinię.
Magnis - 4 Lutego 2014, 16:50

James Peterson/ Maxine Paestro Detektywi z Private - kryminał o agencji detektywistycznej, która rozwiązuje różne sprawy. Nie jest to może jakiś zaskakujący kryminał, ale czyta się błyskawicznie.
nureczka - 5 Lutego 2014, 15:24

Gdyby ktoś chciał odpocząć od fantastyki, znajdzie tutaj prpozycję.
"Moje ptaki, zwierzaki i krewni"

Martva - 6 Lutego 2014, 18:45

Krwiopijcy (C. Moore). Trochę parodia powieści o wampirach. Miłe czytadło, chociaż Brudna robota była lepsza. Lubię Moore'a, pasuje mi jego poczucie humoru. I Cesarz :mrgreen:
Witchma - 7 Lutego 2014, 10:09

Obraz kontrolny Tomasz Sekielski - trochę się zawiodłam, bo to w zasadzie rozgrzebywanie wszystkiego, co pojawiło się w "Sejfie". Plus za zakończenie.
Nocturn - 7 Lutego 2014, 14:37

Długa Ziemia
W trakcie Długa Wojna

Baxter / Pratchett

I jakoś nieszczególnie jestem z tej pierwszej zadowolony. Drugiej jeszcze na razie też.

Jak to dosadnie określił mój były współpracownik: "Du*y nie urywa"

cranberry - 7 Lutego 2014, 14:38

nureczka napisał/a
Gdyby ktoś chciał odpocząć od fantastyki, znajdzie tutaj prpozycję.
Moje ptaki, zwierzaki i krewni

Och, tak, to jest cudne!!

m_m - 8 Lutego 2014, 00:14

Odgrzebków ciąg dalszy.
451 stopni Fahrenheita Raya Bradbury'ego przeczytane. Trąci myszką, wydanie z roku 1960, język świetny, szkoda że już tak się nie mówi. Ale zawsze można obejrzeć polskie filmy z tych lat, i usłyszeć te niezapomniane dialogi.
Zacząłem Wrony w Ameryce Marcina Wrony, i to jest dopiero sajens fikszyn :mrgreen:
Inny świat, bardzo obcy.

Luc du Lac - 8 Lutego 2014, 00:51

1000 jesieni Jakuba de Zoeta - David Mitchell
Japonia na przełomie 18/19 w, izolacjonizm i Holendrzy,
z lekka kraszone z oddali mroczną mistyką

hmm
średnie+

Fidel-F2 - 8 Lutego 2014, 03:05

Stoi następne w kolejce. Podjarałem się na klimat i tematykę ale dotychczasowe oceny raczej chłodne. Smutno mi trochę. No ale jak już mam to przeczytam.
Chal-Chenet - 8 Lutego 2014, 12:49

Czerwone Gardło Jo Nesbo
No w końcu! Bardzo dobra rzecz.

Luc du Lac - 8 Lutego 2014, 13:29

Fidel-F2 napisał/a
Stoi następne w kolejce. Podjarałem się na klimat i tematykę ale dotychczasowe oceny raczej chłodne. Smutno mi trochę. No ale jak już mam to przeczytam.

no właśnie z klimatem jest u niego słabo - równie dobrze historia mogłaby się dziać w euro
- w ogóle nie potrafi oddać japońskości ;)

dziko - 8 Lutego 2014, 15:12

Brandon Sanderson - Mistborn Trilogy

Językowo przeciętne, to nie jest ta lekkość co. np. Abercrombie. Tomy ułożone zgodnie z typowym schematem, tzn. w drugim najmniej się dzieje i najwięcej dłużyzn. Pomysł na świat - całkiem niezły. Intryga - bardzo przemyślana, widać że w najdrobniejszych detalach zaplanowana z góry i mnóstwo strzelb z początku, nawet drobnych, wypala na końcu. Końcówka... no tu sobie Sanderson wziął do serca słowa Leszka Millera. Bo końcówka jest po prostu genialna, zaskakująca i w ogóle jeszcze czegoś takiego w fantasy nie widziałem. Jednym słowem - warto :)

ihan - 8 Lutego 2014, 20:25

Caitlín R. Kiernan, Tonąca dziewczyna. Jestem oczarowana, przy czym w żaden sposób uzasadnić tego nie potrafię. Jasne, zgrzyta trochę
Spoiler:
z drugiej strony India nie zawsze pisze prawdę, więc może nie jest to tak naprawdę zarzut? Nie jest to książka, którą przeczytam pewnie po raz drugi, co nie zmienia tego, że jestem oczarowana.

Adon - 8 Lutego 2014, 22:27

Jabłoński - Słowo i miecz.
Dobre. Brakowało mi jakiejś polskiej fantasy historycznej na poziomie, a tu proszę, jest. Jedyne, co mi nie pasowało, to momentami rpgowe podejście do magii, ale poza tym, naprawdę dobra rzecz. Polecam!

Fidel-F2 - 8 Lutego 2014, 23:16

Jakoś w wakacje się napaliłem ale potem coś mnie odwiodło strasząc schematyzmem i czarno-białą wizją świata.
Ziuta - 9 Lutego 2014, 17:12

Podczytuję sobie The Very Best of Fantasy & Science Fiction, czyli antologię najlepszych tekstów wydaną z okazji 60-lecia pisma. Najbardziej zdumiewa mnie moja znajomość angielskiego. Może to dlatego, że jestem przy tekstach z lat 50 i na te naprawdę trudne językowo będą potem, ale i tak wprawiło mnie to w dobry nastrój. Na dysku mam pozbierane różne darmowe ebooki po angielsku, więc chyba przy najbliższym przypływie gotówki (przybywaj!) kupię czytnik.
nureczka - 9 Lutego 2014, 17:15

Ziuta, a nie jest tak, że to są teksty, które znasz na pamięć i nawet po włosku dałbyś radę ;)
Ja tak mam z jednym filmem :mrgreen:

Ziuta - 9 Lutego 2014, 17:33

O dziwo to są przeważnie te opowiadania, których nie czytałem :)

Partner forum